Oblikovanje objekata ili teksta pomoću sjaj "ili" umekšane ivice

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U programu Microsoft Word, Excel i PowerPoint, možete da primenite sjaj i umekšane ivice efekti za oblike, tekst i druge objekte. Da biste prikazali sjaj i umekšane ivice opcije:

  1. Izaberite objekat koji želite da oblikujete.

  2. U okviru Alatke za crtanje, na kartici Oblikovanje izaberite stavku Efekti oblika ili Efekti za tekst.

  3. Kliknite na dugme sjaj > sjaj opcije. Sledeće opcije se pojavljuju.

Sjaja

Početne postavke – da biste primenili neka od najčešće Varijante sjaj, kliknite na dugme početne postavke, a zatim izaberite stavku željenu varijaciju.

Boja – da biste kreirali prilagođenu boju za sjaj, kliknite na dugme boja Slika dugmeta , a zatim izaberite boju koju želite. Da biste promenili u boju koja nije u boje teme, izaberite stavku Još boja, i zatim izaberite boju koju želite na kartici Standardno ili zamešajte vlastitu boju na kartici Prilagođeno bojama i boje na kartici Standardno su nisu ažurirane ako kasnije promenite dokument tema.

Veličina – da biste naveli veličinu sjaj, pomerite klizač Veličina ili unesite broj u polje pored klizača. Što je veći broj, veća veličinu sjaj.

Prozirnost – da biste naveli koliko sjaj vidljiv, pomerajte klizač Prozirnost ili unesite broj u polje pored klizača. Možete da menjate Procenat prozirnosti od 0 (potpuno neprozirno, podrazumevana) do 100% (potpuno prozirno).

Umekšane ivice

Početne postavke – da biste primenili neka od najčešće Umekšane ivice, kliknite na dugme početne postavke, a zatim kliknite na onaj koji želite.

Veličina – da biste naveli veličinu umekšane ivice, pomerite klizač Veličina ili unesite broj u polje pored klizača. Što je veći broj, na mekљe ivica.

Savet: Da biste uklonili sjaj ili efekat umekšane ivice, kliknite na dugme početne postavke, a zatim izaberite stavku Bez sjaja ili Bez mekih ivica.

Važno: 

  • Kada promenite opcije u ovom okno ili dijalogu, promene se odmah primenjuju na svoju sliku, oblik, tekst ili druge objekat, što će vam olakšati da biste videli efekte promena na slici bez zatvaranja okna ili dijaloga za. Međutim, pošto se promene primenjuju, nije moguće kliknuti na dugme Otkaži u ovom okno ili dijalogu. Da biste uklonili promene, morate kliknite na dugme Opozovi radnju Dugme „Opozovi radnju“ na Traku sa alatkama za brzi pristup za svaku izmenu koju želite da uklonite.

  • Možete istovremeno da opozovete više promene koje ste izvršili na jednoj opciji dijaloga, dok je ne unesete izmene u drugu opciju dijaloga između.

  • Možda ćete želeti da biste premestili u okno ili dijalog tako da možete da vidite i sliku, oblik, tekst ili drugog objekta i okno ili dijaloga okvir u isto vreme.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×