Oblikovanje ili transformacija upita (Power Query)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Oblikovanje podataka je uobičajenih zadataka u programu Excel koja uključuje smanjenje i preraspoređivanje jednu ili više tabela u temi tabelu koja se podudara sa zahtevima analize podataka. Power Query pruža intuitivni korisnički interfejs će vam pomoći da definišete podatke oblikovanja i transformaciju korake sa radnje jednostavne korisnika na osnovu skupa podataka.

Ovi koraci se automatski pokreni svaki put kada se upit je osvežene i moguće izmeniti kasnije da se podudara sa promene u podacima ili u vašim potrebama analize. Možete da oblikujete podatke iz više izvora podataka tako što ćete dodati, ukloniti ili urediti korake upita. Upit koraci zamenjuju potrebe da ručno preuzimanje i oblik podataka u programu Excel.

Power Query omogućava vam da biste uvezli podatke u programu Microsoft Excel iz velikog broja izvora podataka, uključujući druge Microsoft Excel radne sveske, SQL Server, Oracle, IBM DB2, SharePoint i drugih strukturiranih podataka. Više informacija o povezivanju sa izvorom podataka potražite u članku Povezivanje sa izvorom podataka.

Kada se povežete sa izvorom podataka, koristite uređivač upita za oblikovanje podataka u formatu. Kao možete oblikovati izvoru podataka, Power Query automatski kreira niz koraka upita povezane sa određenim uređivač aktivnosti. Na primer, niz korake upita kako se kreira dok radite u uređivaču upita da se povežete sa izvorom podataka, podizanje nivoa naslova redova na naslove kolona, sortirajte redove i filtriranje tabele. Više informacija o tome kako se oblikovanje podataka potražite u članku Oblikovanje podataka.

Napomena: Kratak video o tome kako da prikažete uređivač upita, potražite na kraju ovog članka.

Primer koraka upita

Radnja uređivača upita

Korak upita

Povezivanje sa izvorom podataka

Izvor

Razvijanje kolone koja sadrži povezanu tabelu

Razvijanje nove kolone

Preimenovanje kolone

RenamedColumns

Sortiranje tabele

SortedRows

Veza za proširivanje tabele

Napomena: Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću programskog dodatka Power Query. Sledeći video prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje nakon uređivanja upita iz Excel radne sveske. Da biste prikazali uređivač upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske, iz odeljka Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci izaberite stavke Iz drugih izvora > Prazan upit. Sledeći video prikazuje jedan način za prikazivanje uređivača upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×