Oblikovanje grafikona mape

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada kreirate grafikon mape, možda ćete želeti da iskoristite prednosti neke od njene moćne opcije oblikovanja.

Excel grafikon mape po kategoriji

Napomena: Grafikoni mape su dostupni samo u programu Excel 2016 ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Opcije grupa

Napomena: Postoji nekoliko mape grafikona određene opcije grupa, međutim nisu podržane u Android uređaje ili Excel Mobile. Ako vam je potrebna neke od opcija mapi grupe, onda možete Kreiranje grafikona u programu Excel za Windows i prikazati na Android uređaju ili Excel Mobile.

U zavisnosti od tipa grafikona mape, možete da promenite sledeće opcije grupa:

 • Mapiranje projekcija – promena kartografskih projekcija na mapi. Dostupne projekcije su Merkator, Miler, Albers i Robinson. Mapa projekcije su metode prikazivanja sferna objekta (zemlja) u ravnom avionu.

 • Mapiranje oblast - promeni nivo zumiranja mape, počev od država/pokrajina prikaza kraja do sveta prikaz.

 • Oznake na mapi - geografska imena Prikaži vaše regione. Odaberite stavku da biste prikazali imena na osnovu uklapanje ili Prikaži sve oznake.

Smernice za oblikovanje

Slede neke smernice za oblikovanje grafikona mape Opcije grupa. Da biste prikazali Opcije grupa za mapu grafikona možete da kliknite desnim tasterom miša na spoljni deo mape i izaberite stavku Oblikuj polje grafikona u padajućem meniju, ili kliknite dvaput na spoljni deo mape. Trebalo bi da vidite u Oknu zadataka oblikovanje objekta na desnoj strani prozora programa Excel. Ako već nisu prikazane Opcije grupa , zatim kliknite na dugme kroz Grupe opcija na desnoj strani i izaberite opciju grupe „vrednost” koji odgovara sa podacima.

Izbor grupe opcija mapi grafikona u programu Excel

Dalje, kliknite na dugme Opcije grupa da biste prikazali Opcije grupa i boju opcije:

Opcije grupe okna zadataka za oblikovanje objekta Excel grafikona mape

Napomena: Opcije za mapiranje projekcija, mapiranje oblast i oznake mape su isti za bilo koji tip grafikona mape, ali željene opcije Boje grupe dostupni su samo za grafikone vrednost.

 • Mapiranje projekcija

  Excel će automatski izabrati mapiranje projekcija je najbolja opcija koji misli, ali možete da odaberete neku od dostupnih izbora (ne u svim biće dostupne opcije u zavisnosti od opsega grafikona).

  Opcije projekcije mapa Excel grafikona
 • Mapiranje oblast

  Excel će automatski izabrati mapiranje oblast je najbolja opcija koji misli, ali možete da odaberete neku od dostupnih izbora (ne u svim biće dostupne opcije u zavisnosti od opsega grafikona).

  Mapa grafikona mape oblasti opcije programa Excel
 • Oznake na mapi

 • Imate opciju da se ne bi zemlje ili regiona imena ili prikaz gde moguće osnovu Najbolje uklopljeno samo, ili Prikaži sve opcije. Prikaza oznaka zavisi od znatno stvarnu veličinu grafikona - veća grafikon, mogu se prikazati više oznaka.

  Opcije oznaka mape Excel grafikona
 • Grupa boja

  Grupa boja su dostupne samo za mapu grafikoni koji prikazuju vrednosti. Možete da odaberete na sekvencijalni (2-boje), koja je podrazumevana postavka boje, ili opciju Diverging (3-boje). Možete da eksperimentišete sa menja Minimum, Sredina skale i maksimalne vrednosti, kao i boja dodeljene svakoj.

  Opcije grupa boje grafikona mape u programu Excel

Oblikovanje grafikona mape kategorije boje

Iako ne postoje grupe boje opcije za mapu grafikon zasnovan na kategoriju, možete da podesite pojedinačne kategorije boja. Izaberite tačku podataka koja vas interesuje u legendu grafikona ili na samom grafikonu i na traci > Alatke za grafikone > Oblikovanje, promena Popuna oblikaili ga promenite u Okno zadatka Oblikuj objekat > Oblikovanje podataka Tačka > popunite dijalog, a zatim izaberite iz Pallette boja:

Opcije boje grafikona Excel mapiranje grafikonima kategorije

Druge oblikovanje grafikona

Možete da primenite iste za pravljenje grafikona stil i elemente da biste mapirali grafikona koje možete da sa ostalim grafikonima u programu Excel. Više u članku: Oblikovanje elemenata grafikona.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Kreiranje grafikona mape

Excel 3D mape

Kreiranje grafikona od početka do kraja

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×