Oblikovanje datuma na željeni način

Oblikovanje datuma na željeni način

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada unesete tekst u ćeliju kao što su "(”2/2, Excel pretpostavlja da ovo je datum i oblikuje prema podrazumevana postavka datum na kontrolnoj tabli. Excel možda oblikujete kao "2 feb.”. Ako promenite postavke datuma na kontrolnoj tabli, u skladu sa tim će promeniti podrazumevani format datuma u programu Excel. Ako vam se ne dopada podrazumevani format datuma, možete da odaberete drugi format datuma u programu Excel, kao što su "2 februar 2012" ili””2/2/12. Takođe možete da kreirate prilagođeni format u programu Excel.

Sledite ove korake:

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+1.

  Na Mac računaru, pritisnite kombinaciju tastera Control + 1 ili Command + 1.

 3. U polju Oblikovanje ćelija kliknite na karticu Broj.

 4. Na listi kategorija izaberite stavku datum.

  Biranje datuma sa liste „Kategorija“

 5. U okviru Tip izaberite format datuma. Izabrani format će se prikazati u polju Uzorak sa prvim datumom u vašim podacima.

  Napomena:  Formati datuma koji počinju sa zvezdicom (*) promeniće se ako u kontrolnoj tabli promenite postavke regionalnog datuma i vremena. Formati bez zvezdice se ne menjaju.

 6. Ako želite da koristite format datuma prema kako drugi jezik prikazuje datume, Odaberite jezik u Lokalni standard (lokacija).

Savet: Da li imate brojeve koji se pojavljuju u ćelija kao ###? To je verovatno da mobilni nije dovoljno široka da biste prikazali ceo broj. Isprobajte kliknuti dvaput na desnu ivicu kolone koja sadrži ćelije sa ###. Ovo će promeniti veličinu kolone tako da se uklopi na broj. Takođe možete prevući na desnu ivicu kolone da biste sve željene veličine.

Ako želite da koristite neki format koji se ne nalazi u polju Tip, možete da kreirate sopstveni format. Najlakši način da to uradite je da krenete od formata koji je sličan onome što želite.

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+1.

  Na Mac računaru, pritisnite kombinaciju tastera Control + 1 ili Command + 1.

 3. U polju Oblikovanje ćelija kliknite na karticu Broj.

 4. Na listi kategorija izaberite stavku datum, a zatim odaberite format datuma koji želite u okviru tip. Možete da prilagodite ovaj format u poslednji korak naveden ispod.

  Biranje datuma sa liste „Kategorija“

 5. Vratite se na listi kategorija i odaberite opciju Prilagođeno. U okviru tip, videćete kôd formata za format datuma koji ste izabrali u prethodnom koraku. Nije moguće promeniti format datuma ugrađenom tako da ne brinite, pa. Izmene koje unesete će primenjuju se samo na prilagođeni format koji kreirate.

 6. U polju Tip unesite željene promene pomoću koda iz tabele ispod.

Za prikaz

Korišćenje ovog koda

Meseci kao 1–12

m

Meseci kao 01–12

mm

Meseci kao jan.–dec.

mmm

Meseci kao januar–decembar

mmmm

Meseci kao prvo slovo meseca

mmmmm

Dani kao 1–31

d

Dani kao 01–31

dd

Dani kao ned.–sub.

ddd

Dani kao nedelja–subota

dddd

Godine kao 00–99

gg

Godine kao 1900–9999

gggg

Ako ste da izmene formata koja uključuje vrednosti vremena i koristite „m” odmah nakon što kôd „h” ili „hh” ili neposredno pre koda „ss”, Excel prikazuje minute umesto meseca.

 • Da biste brzo upotrebili podrazumevani format datuma, kliknite na ćeliju koja sadrži datum, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+#.

 • Ako ćelija prikazuje ##### nakon što ste na nju primenili oblikovanje datuma, verovatno ćelija nije dovoljno široka da prikaže čitav broj. Pokušajte da rešite problem tako što ćete dvaput kliknuti na desnu ivicu kolone koja sadrži ćelije sa #####. Na taj način će se promeniti veličina kolone tako da se ona prilagodi broju. Možete i da prevučete desnu ivicu kolone da biste prilagodili njenu veličinu.

 • Ako želite da brzo unesete trenutni datum u radni list, izaberite bilo koju praznu ćeliju, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+; (tačka i zarez), a zatim pritisnite taster ENTER, ako je potrebno.

 • Da biste uneli datum koji će biti ažuriran u skladu sa trenutnim datumom svaki put kada ponovo otvorite radni list ili ponovo izračunate formulu, otkucajte =DANAS() u praznu ćeliju i pritisnite taster ENTER.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×