Oblikovanje brojeva kao valute

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako želite da prikažete brojeve kao brojčane vrednosti, te brojeve morate oblikovati kao valutu. Da biste to uradili, primenite format broja „Valuta“ ili „Računovodstveni“ na ćelije koje želite da oblikujete. Opcije oblikovanja brojeva dostupne su na kartici Početak, u grupi Broj.

Grupa „Broj“ na kartici „Početak“

U ovom članku

Oblikovanje brojeva kao valute

Uklanjanje oblikovanja valute

Koja je razlika između formata „Valuta“ i „Računovodstveno“?

Pravljenje predloška radne sveske sa određenim postavkama oblikovanja valute

Oblikovanje brojeva kao valute

Možete da prikažete broj sa podrazumevani simbol valute tako što ćete izabrati ćeliju ili opseg ćelija, a zatim izabrati Računovodstveni oblik Dugme formata obračunskog broja u grupi " broj " na kartici Početak (ako želite da primenite format valute Umesto toga, izaberite ćelije i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + $.)

Ako želite da imate više kontrole nad nekim od ovih formata ili da promenite druge aspekte oblikovanja selekcije, možete slediti ove korake.

Izbor ćelija koje želite da oblikujete

Na kartici Početak kliknite na pokretač dijaloga pored stavke Broj.

Dugme za pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

Savet: Možete i da pritisnete kombinaciju tastera Ctrl+1 da biste otvorili dijalog Oblikovanje ćelija.

U dijalogu Oblikovanje ćelija, sa liste Kategorija izaberite stavku Valuta ili Računovodstveni.

Format Cells dialog box

U polju Simbol kliknite na željeni simbol valute.

Napomena: Ako želite da prikažete novčanu vrednost bez simbola valute, izaberite stavku Nijedno.

U polju broj decimala unesite broj decimalnih mesta koji želite za broj. Na primer, da biste prikazali $138,691 umesto $138,690.63 u ćeliji, unesite broj 0 u polju Decimalna mesta .

Pri izvršavanju promena obratite pažnju na broj u polju Uzorak. On prikazuje na koji će način promena decimalnih mesta uticati na prikaz broja.

U polju negativni brojevi izaberite stil prikaza koji želite da koristite za negativne brojeve. Ako ne želite postojeće opcije za prikazivanje negativnih brojeva, možete da kreirate sopstveni format broja. Više informacija o kreiranju prilagođenih formata potražite u članku Kreiranje ili brisanje prilagođenog formata broja.

Napomena: Polje Negativni brojevi nije dostupno za format broja Računovodstveni. Razlog je u tome što je stalno prikazivanje negativnih brojeva u zagradama uobičajena računovodstvena praksa.

Da biste zatvorili dijalog Oblikovanje ćelija, kliknite na dugme U redu.

Ako Excel u ćeliji prikazuje grešku ##### kada na podatke primenite oblikovanje valute, ćelija verovatno nije dovoljno široka da bi prikazala podatke. Da biste proširili kolonu, kliknite dvaput na desnu ivicu kolone koja sadrži ćelije sa greškom ##### . Na ovaj način automatski ćete promeniti veličinu kolone da bi se prilagodila broju. Možete i da prevlačite desnu ivicu sve dok ne dobijete željenu veličinu kolona.

Granica kolone koja se prevlači

Vrh stranice

Uklanjanje oblikovanja valute

Ako želite da uklonite oblikovanje valute, možete slediti ove korake da biste uspostavili početnu vrednost formata broja.

 1. Izaberite ćelije na koje je primenjeno oblikovanje valute.

 2. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na dugme Opšti.

  Ćelije koje su oblikovane u formatu Opšti ne sadrže poseban format broja.

Vrh stranice

Razlika između formata „Valuta“ i „Računovodstveno“

Formati „Valuta“ i „Računovodstveno“ koriste se za prikaz novčanih vrednosti. Razlika između ova dva formata objašnjena je u sledećoj tabeli.

Format

Opis

Primer

Valuta

Kada primenite format „Valuta“ na broj, simbol valute pojavljuje se neposredno pored prve cifre u ćeliji. Možete navesti broj decimalnih mesta koja želite da koristite, da li želite da koristite znak za razdvajanje hiljada, kao i način na koji želite da budu prikazani negativni brojevi.

Savet: Da biste brzo primenili format „Valuta“, izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje želite da oblikujete i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Shift+$.

Format broja „Valuta“ primenjen na ćelije

Format

Opis

Primer

Računovodstveni

Kao i format „Valuta“, format „Računovodstveno“ koriste se za novčane vrednosti. Međutim, ovaj format poravnava simbole valute i decimalne zareze brojeva u koloni. Pored toga, format „Računovodstveno“ prikazuje nule kao crte i negativne brojeve u zagradama. Kao i kod formata „Valuta“, možete navesti željeni broj decimalnih mesta kao i da li želite da koristite znak za razdvajanje hiljada. Nije moguće promeniti podrazumevani prikaz negativnih brojeva, osim ako kreirate prilagođeni format broja.

Savet: Da biste brzo primenili Računovodstveni format, izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje želite da oblikujete. Na kartici Početak , u grupi broj kliknite na dugme Računovodstveni oblik Dugme formata obračunskog broja . Ako želite da prikažete simbola valute koji je različit od podrazumevanog, kliknite na strelicu pored dugmeta Dugme formata obračunskog broja Računovodstveni oblik, a zatim izaberite drugu simbol valute.

Format broja „Računovodstveni“ primenjen na ćelije

Vrh stranice

Kreiranje predloška radne sveske sa određenim postavkama oblikovanja valute

Ako često koristite oblikovanje valute u radnim sveskama, možete uštedeti vreme tako što ćete kreirati radnu svesku koja uključuje određene postavke oblikovanja valute, a zatim sačuvati tu radnu svesku kao predložak. Ovaj predložak onda možete koristiti za kreiranje drugih radnih svezaka.

 1. Kreirajte radnu svesku.

 2. Izaberite radne listove za koje želite da promenite podrazumevano oblikovanje brojeva.

  Kako se biraju radni listovi

  Da biste izabrali

  Uradite sledeće

  Jedan list

  Kliknite na karticu lista.

  Sheet tabs

  Ako ne vidite željenu karticu, kliknite na dugmad za pomeranje kartice da biste prikazali karticu, a zatim kliknite na nju.

  Dugmad za pomeranje lista

  Dva ili više susednih listova

  Kliknite na karticu prvog lista. Zatim držite pritisnut taster Shift i kliknite na karticu poslednjeg lista koji želite da izaberete.

  Dva ili više nesusednih listova

  Kliknite na karticu prvog lista. Zatim držite pritisnut taster Ctrl i kliknite na kartice drugih listova koje želite da izaberete.

  Sve listove u radnoj svesci

  Kliknite desnim tasterom miša na karticu lista, a zatim u meniju priručni meni izaberite stavku Izaberi sve listove.

  Savet    Kada je izabrano više radnih listova, stavka [Grupa] pojavljuje se na naslovnoj traci na vrhu radnog lista. Da biste otkazali izbor većeg broja radnih listova u radnoj svesci, kliknite na bilo koji radni list koji nije izabran. Ako su svi radni listovi izabrani kliknite desnim tasterom na karticu izabranog radnog lista a zatim klikniteRazgrupiši listove.

 3. Izaberite određene ćelije ili kolone koje želite da oblikujete, a zatim primenite oblikovanje valute na njih.

Izvršite u radnoj svesci i druga prilagođavanja koja želite, a zatim uradite sledeće da biste je sačuvali kao predložak:

Čuvanje radne sveske kao predloška

 1. Ako prvi put čuvate radnu svesku u predložak, počnite postavljanjem stavke Podrazumevana lokacija ličnih predložaka:

  1. Izaberite stavku Datoteka, a zatim izaberite stavku Opcije.

  2. Izaberite stavku Sačuvaj, a zatim u pod stavkom Čuvanje radnih svezaka, unesite putanju do lokacije ličnih predložaka u polje Podrazumevana lična lokacija predložaka.

   Ta putanja obično glasi: C:\Users\Public Documents\My Templates.

   Opcije koje možete postaviti za čuvanje radnih sveski

  3. Kliknite na dugme U redu.

   Kada je ova opcija postavljena, svi prilagođeni predlošci koje sačuvate u fascikli „Moji predlošci“ će se automatski pojaviti pod stavkom Lično na stranici Novo (Datoteka > Novo).

 2. U meniju Datoteka izaberite stavku Izvoz.

 3. U okviru Izvoz izaberite stavku Promeni tip datoteke.

 4. U okviru Tipovi datoteka radne sveske kliknite dvaput na Predložak.

 5. U polju Ime datoteke otkucajte ime koje želite da koristite za predložak.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj, a zatim zatvorite predložak.

Kreiranje radne sveske na osnovu predloška

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Novo.

 2. Izaberite stavku Lično.

  Lokacija ličnih predložaka

 3. Kliknite dvaput na predložak koji ste kreirali.

  Excel kreira novu radnu svesku koja je zasnovana na predlošku.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×