Oblikovanje brojeva kao teksta

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako želite da Excel tretira određene tipove brojeva kao tekst, umesto formata broja možete koristiti format teksta. Na primer, ako koristite brojeve kreditnih kartica ili neke druge brojčane šifre koje sadrže 16 ili više cifara, morate koristiti format teksta. Razlog je u tome što Excel koristi preciznost za maksimalno 15 cifara i svaki broj koji stoji iza 15. cifre zaokružiće na nulu, a verovatno ne želite da se to dogodi.

Već je na prvi pogled lako uvideti da je broj oblikovan kao tekst po tome što će u ćeliji biti poravnat levo, a ne desno.

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koja sadrži brojeve koje želite da oblikujete kao tekst. Kako izabrati ćelije ili opsega.

  Savet: Možete da izaberete i prazne ćelije, a zatim da unesete brojeve kada oblikujete ćelije kao tekst. Ti brojevi će biti oblikovani kao tekst.

 2. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na strelicu pored polja Format broja i izaberite stavku Tekst.

  Napomena: Ako ne vidite opciju Tekst, koristite traku za pomeranje da biste se pomerili na kraj liste.

  primena oblikovanja teksta na brojeve
  Broj sa listom opcija za oblikovanje u programu Excel Online

Saveti: 

 • Da biste koristili decimalna mesta u brojevima koji su uskladišteni kao tekst, možda ćete morati da uključite decimalne zareze tokom kucanja brojeva.

 • Kada unesete broj koji počinje nulom – na primer, šifru proizvoda – Excel će podrazumevano izbrisati nulu. Ako to nije ono što ste želeli, možete kreirati prilagođeni format broja koji nameće da Excel zadrži početnu nulu. Na primer, ako kucate ili nalepljujete desetocifrene šifre proizvoda u radni list, Excel će promeniti broj kao što je 0784367998 u 784367998. U tom slučaju možete da kreirate prilagođeni format broja koji se sastoji od šifre 0000000000 i koji nameće da Excel prikazuje svih deset cifara šifre proizvoda, uključujući početnu nulu. Više informacija o ovom problemu potražite u člancima Kreiranje ili brisanje prilagođenog formata broja i Zadržavanje početne nule u brojčanim šiframa.

 • Brojevi povremeno mogu biti oblikovani i uskladišteni u ćelijama kao tekst, što kasnije može dovesti do problema sa izračunavanjima ili stvoriti zbunjujuće redoslede sortiranja. Ovo se ponekad događa kada uvezete ili kopirate brojeve iz baze podataka ili nekog drugog izvora podataka. U tom slučaju brojeve uskladištene kao tekst morate ponovo konvertovati u brojeve. Više informacija potražite u članku Konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve.

 • Funkciju TEXT možete da koristite i da biste konvertovali broj u tekst u određenom formatu broja. Primere ove tehnike potražite u članku Zadržavanje početne nule u brojčanim šiframa. Informacije o korišćenju funkcije TEXT potražite u članku Funkcija TEXT.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×