Oblikovanje brojeva kao datuma ili vremena

Kada se u ćeliju otkucate datum ili vreme, oni se prikazuju u podrazumevanom formatu datuma i vremena. Podrazumevani format datuma i vremena zasniva se na regionalnim postavkama datuma i vremena koje su navedene u kontrolnoj tabli i menja se sa promenom ovih postavki. Brojevi se mogu prikazati i u nekoliko drugih formata za datum i vreme i na većinu njih ne utiču postavke u kontrolnoj tabli.

Ovaj članak sadrži:

Prikazivanje brojeva u formatu datuma i vremena

Kreiranje prilagođenog formata datuma ili vremena

Savete za prikazivanje datuma ili vremena

Prikazivanje brojeva u formatu datuma i vremena

Možete da oblikujete datume i vreme dok kucate. Na primer, ako otkucate 2/2 u ćeliju, Excel automatski to tumači kao datum i prikazuje 2-feb. u ćeliji. Ako to nije ono što želite — na primer, ako biste radije 2. februar 2009. ili 2/2/09 u ćeliji – možete da odaberete drugi format datuma u dijalogu Oblikovanje ćelija, kao što je objašnjeno u sledećoj proceduri. Slično tome, ako otkucate 9:30 ili 21:30 u ćeliju, Excel to tumači kao vreme i prikazuje 09:30 ili 21:30. Isto tako, možete da prilagodite način na koji se vreme se pojavljuje u dijalogu Oblikovanje ćelija.

 1. Na kartici Početak, u grupi Broj kliknite na dugme „Pokretač dijaloga“ pored naziva grupe Broj.

  Dugme za pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

  Možete i da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+1 da biste otvorili dijalog Oblikovanje ćelija.

 2. Sa liste Kategorija izaberite stavku Datum ili Vreme.

  Dijalog „Oblikovanje ćelija“

 3. U oknu Tip izaberite format datuma ili vremena koji želite da koristite.

  Napomena: Na formate datuma i vremena koji počinju zvezdicom (*) utiču promene regionalnih postavki datuma i vremena koje su određene u kontrolnoj tabli. Na formate bez zvezdice ne utiču postavke u kontrolnoj tabli.

 4. Ukoliko želite da se datumi i vremena prikažu u formatu nekog drugog jezika, izaberite jezičku postavku u listi Lokalni standard (lokacija).

  Polje „Lokalni standard“ izabrano u dijalogu „Oblikovanje ćelija“

  U polju Uzorak pojaviće se broj koji se nalazi u aktivnoj ćeliji selekcije, tako da možete pregledati opcije oblikovanja broja koje ste izabrali.

  Polje „Uzorak“ izabrano u dijalogu „Oblikovanje ćelija“

Vrh stranice

Kreiranje prilagođenog formata datuma ili vremena

 1. Na kartici Početak kliknite na pokretanje dijaloga pored stavke Broj.

  Dugme za pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

  Možete i da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+1 da biste otvorili dijalog Oblikovanje ćelija.

 2. U polju Kategorija izaberite Datum ili Vreme, a zatim odaberite format broja koji je najbliži po stilu onom koji želite da napravite. (Pri kreiranju prilagođenih formata brojeva, lakše je krenuti od postojećeg formata nego od početka.)

 3. U polju Kategorija izaberite stavku Broj. U polju Tip trebalo bi da vidite kôd formata koji se podudara sa formatom datuma ili vremena koji ste izabrali u 3. koraku. Ugrađeni format datuma ili vremena nije moguće promeniti ni izbrisati, tako da ne morate da brinete da ćete ga izbrisati.

 4. U polje Tip unesite neophodne promene formata. Možete da koristite bilo koji od kodova u sledećim tabelama:

  Dani, meseci i godine   

Prikaz

Kôd

Meseci u formatu 1–12

m

Meseci u formatu 01–12

mm

Meseci u formatu jan. – dec.

mmm

Meseci u formatu Januar – Decembar

mmmm

Meseci u formatu početnog slova meseca

mmmmm

Dani u formatu 1–31

d

Dani u formatu 01–31

dd

Dani u formatu ned. – sub.

ddd

Dani u formatu nedelja – subota

dddd

Godine u formatu 00–99

yy

Godine u formatu 1900–9999

yyyy

Ako odmah posle „h“ ili „hh“ koda, ili neposredno pre „ss“ koda stavite „m“, Excel će prikazivati minute umesto meseca.

Časovi, minuti i sekunde

Prikaz

Kôd

Časovi u formatu 0–23

h

Časovi u formatu 00–23

hh

Minuti u formatu 0–59

m

Minuti u formatu 00–59

mm

Sekunde u formatu 0–59

s

Sekunde u formatu 00–59

ss

Časovi u formatu 4 AM

h AM/PM

Časovi u formatu 4:36 PM

h:mm AM/PM

Vreme u formatu 4:36:03 P

h:mm:ss A/P

Proteklo vreme u časovima; na primer, 25.02

[h]:mm

Proteklo vreme u minutima; na primer 63:46

[mm]:ss

Proteklo vreme u sekundama

[ss]

Stotinke

h:mm:ss.00

Oznake za prepodne i popodne (AM i PM)     Ukoliko format sadrži oznake za prepodne ili popodne (AM ili PM), čas se zasniva na dvanaestočasovnom časovniku, u kome se oznaka „AM“ ili „A“ odnosi na vreme od ponoći do podneva, a „PM“ ili „P“ vreme od podneva do ponoći. U protivnom, čas se zasniva na dvadesetčetvoročasovnom časovniku. Kodovi „m“ i „mm“ moraju da se pojave neposredno posle kôdova „h“ i „hh“ ili neposredno ispred kôda „ss“. U protivnom, Excel će prikazati mesece umesto minuta.

Kreiranje prilagođenih formata brojeva može biti nezgodno ako to ranije niste radili. Više informacija o kreiranju prilagođenih formata brojeva potražite u članku Kreiranje ili brisanje prilagođenog formata broja.

Vrh stranice

Saveti za prikazivanje datuma ili vremena

 • Da biste brzo koristili podrazumevani format datuma ili vremena, kliknite na ćeliju koja sadrži datum ili vreme, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+# or CTRL+SHIFT+@.

 • Ako ćelija prikazuje ##### kada na nju primenite oblikovanje datuma ili vremena, ćelija verovatno nije dovoljno široka da bi prikazala podatke. Da biste proširili kolonu, kliknite dvaput na desnu ivicu kolone koja sadrži ćelije. Na ovaj način automatski ćete promeniti veličinu kolone da bi se prilagodila broju. Možete i da prevlačite desnu ivicu sve dok ne dobijete željenu veličinu kolona.

 • Kada pokušate da opozovete format datuma ili vremena tako što sa liste Kategorija izaberete stavku Opšti, Excel će prikazati kôd broja. Ako ponovo unesete datum i vreme, Excel će ih prikazati u podrazumevanom formatu. Da biste uneli određeni format datuma ili vremena, kao što je januar 2010, možete da ga oblikujete kao tekst tako što ćete sa liste Kategorija izabrati stavku Tekst.

 • Da biste brzo unesete trenutni datum u radni list, izaberite bilo koju praznu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL +; (tačka i zarez), a zatim pritisnite taster ENTER ako je potrebno. Da biste umetnuli datum koji će se ažurirati trenutnim datumom svaki put kada ponovo otvorite radni list ili ponovo izračunate formulu, otkucajte =TODAY() u praznu ćeliju, a zatim pritisnite taster ENTER.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×