Oblikovanje brojeva kao datuma ili vremena

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada otkucate datum ili vreme u ćeliji, on se pojavljuje u podrazumevanom formatu datuma i vremena. Ovaj podrazumevani format je zasnovan na regionalnim postavkama datuma i vremena koje su navedene na kontrolnoj tabli i menja se kada prilagodite te postavke na kontrolnoj tabli. Možete da prikazujete brojeve u nekoliko drugih formata datuma i vremena, od kojih većina ne utiče na postavke kontrolne table.

U ovom članku

Prikaz brojeva kao datuma ili vremena

Kreiranje prilagođenog formata datuma ili vremena

Saveti za prikazivanje datuma ili vremena

Prikaz brojeva kao datuma ili vremena

Datume i vremena možete da oblikujete dok kucate. Na primer, ako u ćeliji otkucate 2/2 , Excel automatski tumači ovo kao datum i prikazuje 2-Feb u ćeliji. Ako ovo nije ono što želite – na primer, ako biste pre želeli da prikažete februar 2, 2009 ili 2/2/09 u ćeliji – možete da odaberete drugačiji format datuma u dijalogu Oblikovanje ćelija , kao što je objašnjeno u sledećoj proceduri. Slično tome, ako otkucate 9:30 a ili 9:30 p u ćeliji, Excel će to interpretirati kao vreme i prikaz 9:30 am ili 9:30 pm. Ponovo možete da prilagodite način na koji se vreme pojavljuje u dijalogu " Oblikovanje ćelija ".

 1. Na kartici Početak , u grupi broj kliknite na pokretanje dijaloga pored stavke broj.

  Dugme za pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

  Takođe možete pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + 1 da biste otvorili dijalog Oblikovanje ćelija .

 2. Na listi kategorija izaberite stavku datum ili vreme.

  Format Cells dialog box

 3. Na listi tip izaberite format datuma ili vremena koji želite da koristite.

  Napomena: Formati datuma i vremena koji počinju zvezdicom (*) reaguju na promene regionalnih postavki datuma i vremena koje su navedene na kontrolnoj tabli. Postavke kontrolne table ne utiču na formate bez zvezdice.

 4. Da biste videli datume i vremena u formatu drugih jezika, izaberite željenu postavku jezika u polju lokalni standard (lokacija) .

  Locale box selected in Format Cells dialog box

  Broj u aktivnom ćeliji izbora na radnom listu pojavljuje se u polju sa uzorcima kako biste mogli da pregledate opcije oblikovanja brojeva koje ste izabrali.

  Sample box selected in Format Cells dialog box

Vrh stranice

Kreiranje prilagođenog formata datuma ili vremena

 1. Na kartici Početak kliknite na pokretač dijaloga pored stavke Broj.

  Dugme za pokretanje dijaloga u grupi „Broj“

  Takođe možete pritisnuti kombinaciju tastera CTRL + 1 da biste otvorili dijalog Oblikovanje ćelija .

 2. U polju kategorija izaberite stavku datum ili vreme, a zatim odaberite format broja koji je najbliži stilu koji želite da kreirate. (Prilikom kreiranja prilagođenih formata brojeva, lakše je započeti od postojećeg formata nego da se počne od početka.)

 3. U polju Kategorija izaberite stavku Prilagođeno. U polju tip , trebalo bi da vidite kôd formata koji se podudara sa formatom datuma ili vremena koji ste izabrali u 3. Ugrađeni format datuma ili vremena ne može da se promeni ili izbriše, pa ne brinite o tome da li ćete ga zameniti.

 4. U polju tip izvršite neophodne promene u obliku. Možete da koristite bilo koji od šifara u sledećim tabelama:

  Dani, meseci i godine    

Za prikaz

Korišćenje ovog koda

Meseci kao 1–12

m

Meseci kao 01–12

mm

Meseci kao jan.–dec.

mmm

Meseci kao januar–decembar

mmmm

Meseci kao prvo slovo meseca

mmmmm

Dani kao 1–31

d

Dani kao 01–31

dd

Dani kao ned.–sub.

ddd

Dani kao nedelja–subota

dddd

Godine kao 00–99

gg

Godine kao 1900–9999

gggg

Ako koristite "m" neposredno posle koda "h" ili "HH" ili neposredno pre koda "SS", Excel prikazuje minute umesto meseca.

Časovi, minuti i sekunde

Za prikaz

Korišćenje ovog koda

Časovi kao 0 – 23

h

Časovi kao 00 – 23

hh

Minute kao 0 – 59

m

Minute kao 00 – 59

mm

Sek.

s

Sekundi kao 00 – 59

ss

Sati u 4 ujutru

h AM/PM

Vreme kao 4:36

h:mm AM/PM

Vreme kao 4:36:03 P

h:mm:ss A/P

Proteklo vreme u satima; na primer, 25,02

[h]:mm

Proteklo vreme u minutima; na primer, 63:46

[mm]:ss

Proteklo vreme u sekundama

Sten

Razlomci sekunde

h:mm:ss.00

Pm i premijerka     Ako format sadrži pm ili PM, vreme je zasnovano na 12-časovnom časovniku, gde "AM" ili "A" nagoveštava vremena od ponoći do podneva i "P" ili "P" nagoveštava Times od podneva do ponoći. U suprotnom, čas se zasniva na dvadesetčetvoročasovnom časovniku. Kôd "m" ili "mm" mora da se pojavi odmah posle koda "h" ili "HH" ili neposredno pre koda "SS"; u suprotnom, Excel prikazuje mesec umesto minute.

Kreiranje prilagođenih formata brojeva može biti teško ako to ranije niste uradili. Više informacija o tome kako da kreirate prilagođene formate brojeva potražite u članku Kreiranje ili brisanje prilagođenog formata broja.

Vrh stranice

Saveti za prikazivanje datuma ili vremena

 • Da biste brzo koristili podrazumevani format datuma ili vremena, kliknite na ćeliju koja sadrži datum ili vreme, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + # ili CTRL + SHIFT + @.

 • Ako ćelija prikazuje # # # # # posle primene oblikovanja datuma ili vremena na njega, ćelija verovatno nije dovoljno široka da prikaže podatke. Da biste razvili širinu kolone, kliknite dvaput na desnu ivicu kolone koja sadrži ćelije. Na ovaj način automatski ćete promeniti veličinu kolone da bi se prilagodila broju. Možete i da prevlačite desnu ivicu sve dok ne dobijete željenu veličinu kolona.

 • Kada pokušate da opozovete format datuma ili vremena tako što ćete izabrati stavku General na listi kategorija , Excel prikazuje kôd broja. Kada ponovo unesete datum ili vreme, Excel prikazuje podrazumevani format datuma ili vremena. Da biste uneli određeni format datuma ili vremena, na primer januar 2010, možete da ga oblikujete kao tekst tako što ćete izabrati stavku tekst na listi kategorija .

 • Da biste brzo uneli trenutni datum na radnom listu, izaberite bilo koju praznu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL +; (zarez), a zatim pritisnite taster ENTER ako je potrebno. Da biste umetnuli datum koji će biti ažuriran sa trenutnim datumom svaki put kada ponovo otvorite radni list ili ponovo izračunate formulu, otkucajte = TODAY () u praznoj ćeliji, a zatim pritisnite taster ENTER.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×