Oblikovanja i opcije u programu Excel koji se ne prenose u druge formate datoteka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

.Xlsx format radne sveske u programu Excel 2007 čuva sve radnog lista i podatke u grafikonu, oblikovanje i druge funkcije koje su dostupne u starijim verzijama programa Excel i formata radne sveske sa makroima (.xlsm) čuva makroe i listovi makroa pored onih funkcije.

Ako često delite podataka radne sveske sa osobama koje koriste starije verzije programa Excel, možete da radite u režimu kompatibilnosti da biste sprečili gubitak podataka i tačnosti kada se radna sveska otvori u starijoj verziji programa Excel, ili možete da koristite konvertore koje vam pomažu da prenos podataka. Više informacija potražite u članku Čuvanje an Excel radne sveske za kompatibilnost sa prethodnim verzijama programa Excel.

Ako radnu svesku sačubate u drugom formatu datoteke, kao što je format tekstualne datoteke, deo oblikovanja i podataka će se možda izgubiti, a druge funkcije možda neće biti podržane.

Sledeći formati datoteke se razlikuju po funkcijama i oblikovanju kao što je opisano.

Ovaj članak sadrži:

Uobličen tekst (razgraničen razmakom)

Tekst (razgraničen tabulatorom)

Unikod tekst

CSV (razgraničen zarezom)

DIF (format za razmenu podataka)

SYLK (simbolička veza)

Veb stranica i Veb stranica u jednoj datoteci

XML 2003 unakrsna tabela

Oblikovani tekst (razgraničen razmakom)

Ovaj format datoteke (.prn) čuva samo tekst i vrednosti onako kako su prikazane u ćelijama aktivnog radnog lista.

Ako red ćelija sadrži više od 240 znakova, svi znaci posle 240. prelamaju se u novi red na kraju konvertovane datoteke. Na primer, ako svi redovi od 1 do 10 sadrže više od 240 znakova, preostali tekst u 1. redu postavlja se u 11. red, preostali tekst u 2. redu postavlja se u 12. red itd.

Kolone podataka su razdvojene zarezima, a svaki red podataka se završava znakom za prelazak u novi red. Ako ćelije prikazuju formule (a na vrednosti formula), formule se konvertuju u tekst. Sva oblikovanja, grafike, objekti i sav ostali sadržaj radnog lista se gubi. Simbol za evro se konvertuje u znak pitanja.

Napomena: Pre nego što radni list sačuvate u ovom formatu, uverite se da su svi podaci koje želite da konvertujete vidljivi i da između kolona postoji odgovarajući razmak. U suprotnom, podaci se mogu izgubiti ili mogu biti pogrešno razgraničeni u konvertovanoj datoteci. Možda će biti potrebno da podesite širine kolona radnog lista pre nego što ga pretvorite u format uobličenog teksta.

Vrh stranice

Tekst (razgraničen tabulatorom)

Ovaj format datoteke (.txt) čuva samo tekst i vrednosti onako kako su prikazane u ćelijama aktivnog radnog lista.

Kolone podataka su odvojene tabulatorskim znakovima i svaki red podataka završava se znakom za kraj reda. Ako ćelija sadrži zarez, sadržaj ćelije se nalazi između dvostrukih navodnika. Ako podaci sadrže znak navoda, dvostruki navodnici će zameniti znak navoda i sadržaj ćelije će se takođe nalaziti između dvostrukih navodnika. Sva oblikovanja, grafika, objekti i ostali sadržaj radnog lista će se izgubiti. Simbol evra biće konvertovan u znak pitanja.

Ako ćelije prikazuju formule umesto vrednosti formule, formule se čuvaju kao tekst. Da biste sačuvali formule ako ponovo otvorite datoteku u programu Excel, u čarobnjaku za uvoz teksta izaberite opciju Razgraničeno i izaberite tabulatorske znakove kao znake razgraničavanja.

Napomena: Ako radna sveska sadrži specijalne znakove fonta, kao što su simbol autorskog prava (©), a vi ćete koristiti konvertovanu tekstualnu datoteku na računaru sa drugim operativnim sistemom, sačuvajte radnu svesku u tekstualnom formatu koji je odgovarajući za taj sistem. Na primer, ako koristite Microsoft Windows i želite da koristite tekstualne datoteke na Macintosh računaru, sačuvajte datoteku u formatu teksta (Macintosh). Ako koristite Macintosh računar i želite da koristite tekstualnu datoteku na sa operativnim sistemom Windows ili Windows NT, sačuvajte datoteku u formatu teksta (Windows).

Vrh stranice

Unikod tekst

Ovaj format datoteke (.txt) čuva sav tekst i vrednosti koje se pojavljuju u ćelijama aktivnog radnog lista.

Međutim, ako otvorite datoteku u formatu teksta (Unikod) pomoću programa koji ne čita Unikod, kao što je "Beležnica" u operativnom sistemu Windows 95 ili Microsoft zasnovanim na MS-DOS-program, podaci će se izgubiti.

Napomena: Program "Beležnica" u operativnom sistemu Windows NT čita datoteke u formatu teksta (Unikod).

Vrh stranice

CSV (razgraničen zarezima)

Ovaj format datoteke (.csv) čuva samo tekst i vrednosti onako kako su prikazane u ćelijama aktivnog radnog lista. Svi redovi i znakovi u svakoj ćeliji se čuvaju. Kolone podataka su odvojene zarezima i svaki red podataka završava se znakom za kraj reda. Ako ćelija sadrži zarez, sadržaj ćelije se nalazi između dvostrukih navodnika.

Ako ćelije prikazuju formule (a na vrednosti formula), formule se konvertuju u tekst. Sva oblikovanja, grafike, objekti i sav ostali sadržaj radnog lista se gubi. Simbol za evro se konvertuje u znak pitanja.

Napomena: Ako radna sveska sadrži specijalne znakove fonta kao što su simbol autorskog prava (©), a planirate da koristite konvertovanu tekstualnu datoteku na računaru sa drugim operativnim sistemom, sačuvajte radnu svesku u tekstualnom formatu koji je odgovarajući za taj sistem. Na primer, ako koristite Windows i želite da koristite tekstualne datoteke na Macintosh računaru, sačuvajte datoteku u formatu CSV (Macintosh). Ako koristite Macintosh računar i želite da koristite tekstualnu datoteku na sa operativnim sistemom Windows ili Windows NT, sačuvajte datoteku u formatu CSV (Windows).

Vrh stranice

DIF (Format za razmenu podataka)

Ovaj format datoteke (.dif) čuva samo tekst, vrednosti i formule na aktivnom radnom listu.

Ako su opcije radnog lista podešene tako da se u ćelijama prikazuju rezultati formula, u konvertovanoj datoteci biće sačuvani samo rezultati formula. Da biste sačuvali formule, prikažite ih na radnom listu pre nego što sačuvate datoteku.

Kako prikazati formule u ćelijama radnog lista?

 1. Izaberite stavke datoteka > Opcije.

  Ako koristite Excel 2007, kliknite na Dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta a zatim izaberite stavku Excel opcije.

 2. Zatim idite na Više opcija > Opcije prikaza za ovaj radni list i izaberite polje za potvrdu Prikaži formule u ćelijama umesto rezultata izračunavanja .

Širine koloa i većina formata brojeva će se sačuvati, ali svi drugi formati će se izgubiti.

Postavke podešavanja stranice i ručni prelomi stranice se gube.

Komentari ćelija, grafika, ugrađeni grafikoni, objekti, kontrole obrasca, hiperveze, postavke provere valjanosti podataka, uslovno oblikovanje i druge funkcije radnog lista biće izgubljeni.

Podaci prikazani u trenutnom prikazu izveštaja izvedene tabele biće sačuvani; svi ostali podaci izvedene tabele biće izgubljeni.

Microsoft Visual Basic for Applications (VBA) kôd će biti izgubljen.

Simbol evra će biti konvertovan u znak pitanja.

Vrh stranice

SYLK (simbolička veza)

Ovaj format datoteke (.slk) čuva samo vrednosti i formule na aktivnom radnom listu i ograničeno oblikovanje ćelije.

Čuva se do 255 znakova po ćeliji.

Ako Excel funkcija nije podržana u SYLK formatu, Excel izračunava funkciju pre čuvanja datoteke i zamenjuje formulu dobijenom vrednošću.

Većina tekstualnih formata se čuva; konvertovani tekst preuzima format prvog znaka u ćeliji. Rotirani tekst, objedinjene ćelije i horizontalno i vertikalno poravnavanje teksta će biti izgubljeni. Boja fonta će se možda konvertobvati u drugu boju ako ponovo otvorite konvertovani SYLK list u programu Excel. Ivice se konvertuju u ivice sa jednim redom. Senčenje ćelija se konvertuje u tačkasto sivo senčenje.

Postavke podešavanja stranice i ručni prelomi stranice se gube.

Komentari ćelija se čuvaju. Možete da prikažete komentare ako ponovo otvorite SYLK datoteku u programu Excel.

Grafika, ugrađeni grafikoni, objekti, kontrole obrasca, hiperveze, postavke provere valjanosti podataka, uslovno oblikovanje i druge funkcije radnog lista biće izgubljeni.

VBA kôd će biti izgubljen.

Podaci prikazani u trenutnom prikazu izveštaja izvedene tabele biće sačuvani; svi ostali podaci izvedene tabele biće izgubljeni.

Napomena: Ovaj format možete da upotrebite za čuvanje datoteka radne sveske koje ćete koristiti u programu Microsoft Multiplan. Excel ne sadrži konvertore formata datoteka za direktnu konverziju datoteke radne sveske u Multiplan format.

Vrh stranice

Veb stranica i Veb stranica u jednoj datoteci

Ovim formatima datoteke Veb stranica (.htm, .html), formati datoteka Web stranica u jednoj datoteci (.mht, .mhtml) može da se koristi za izvoz podataka u programu Excel. U programu Excel 2007 i novijim verzijama, funkcije radnog lista (kao što su formule, grafikoni, izvedene tabele i Visual Basic za aplikacije (VBA) projekti) više nisu podržani u ovim formatima datoteka i oni će se izgubiti kada otvorite datoteku u ovom formatu datoteke u programu Excel ponovo.

Vrh stranice

XML unakrsna tabela 2003

Ovaj format datoteke XML unakrsne tabele 2003 (.xml) ne zadržava sledeće funkcije:

 • Strelice za praćenje nadzora

 • Grafikon i druge objekte grafike

 • Listove grafikona, listove makroa, listove dijaloga

 • Prilagođene prikaze

 • Reference na konsolidaciju podataka

 • Slojeve objekta za crtanje

 • Funkcije prikazivanja strukture i grupisanja

 • Podatke radnog lista zaštićeni pomoću lozinke

 • Scenariji

 • Korisnički definisane kategorije funkcija

 • VBA projekte

Nove funkcije uvedena u programu Excel 2007 i novije verzije, kao što je poboljšano uslovno oblikovanje, nisu podržane u ovom formatu datoteke. Podržani su novi red i kolonu ograničenja uvedena u programu Excel 2007. Više informacija potražite u članku: Excel specifikacije i ograničenja.

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Čuvanje na Excel radne sveske za kompatibilnost sa prethodnim verzijama programa Excel

Problemi sa kompatibilnošću radnog lista

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×