Objedinjavanje pošte: umetanje polja za objedinjavanje

U ovom članku

Osnovni podaci o poljima za objedinjavanje pošte

Dodavanje polja ili čuvara mesta

Osnovni podaci o poljima za objedinjavanje pošte

Čuvari mesta, kao što su adresa i pozdrav, nazivaju se „polja za objedinjavanje pošte“. Polja u programu Word odgovaraju naslovima kolona u izabranoj datoteci sa podacima.

Datoteka sa podacima sa kolonama (kategorijama) i redovima (zapisima)

1. Kolone u datoteci sa podacima predstavljaju kategorije informacija. Polja koja dodate glavnom dokumentu su čuvari mesta za te kategorije.

2. Redovi u datoteci sa podacima predstavljaju zapise informacija. Word generiše kopiju glavnog dokumenta za svaki zapis kada izvršite objedinjavanje pošte.

Ukoliko u glavni dokument umetnete neko polje, vi označavate mesto na kom će se pojaviti određena kategorija informacija, poput imena ili adrese.

Polja umetnuta u Word dokument

Napomena: Kada umetnete polje za objedinjavanje pošte u glavni dokument, ime polja se uvek nalazi u ševronima (« »). Ovi ševroni se ne pojavljuju u objedinjenim dokumentima. Oni vam samo pomažu da razlikujete polja u glavnom dokumentu od običnog teksta.

Prilikom objedinjavanja, informacije iz prvog reda datoteke sa podacima će zameniti polja u glavnom dokumentu i tako kreirati prvi objedinjeni dokument. Informacije iz drugog reda datoteke sa podacima će zameniti polja da bi se kreirao drugi objedinjeni dokument itd.

Objedinjavanje informacija iz datoteke sa podacima u dokument

Dodavanje polja ili čuvara mesta

 1. U glavnom dokumentu otkucajte neki sadržaj koji želite da prikažete u svakoj kopiji dokumenta.

  Da biste dodali sliku, na primer logotip, na kartici Umetanje, u grupi Ilustracije kliknite na dugme Slika.

 2. Kliknite na mesto gde želite da umetnete polje.

 3. Koristite grupu Pisanje i umetanje polja na kartici Pošiljke.

  Traka sistema Office 2010

 4. Dodajte nešto od sledećeg:

  Adresni blok sa imenom, adresom i drugim informacijama

  1. Kliknite na dugme Adresni blok.

  2. U dijalogu Umetanje adresnog bloka izaberite elemente adrese koje želite da uključite i željene formate, a zatim kliknite na dugme U redu.

  3. Ako se pojavi dijalog Poređenje polja, Word možda nije mogao da pronađe neke od informacija potrebnih za adresni blok. Kliknite na strelicu pored stavke (ne odgovara), a zatim iz izvora podataka izaberite polje koje odgovara polju potrebnom za objedinjavanje pošte.

  Red za pozdrav

  1. Kliknite na dugme Red za pozdrav.

  2. Izaberite format reda za pozdrav, koji sadrži pozdrav, oblik imena i interpunkciju koja sledi.

  3. Izaberite tekst koji želite da se pojavljuje kada Microsoft Word ne može da protumači ime primaoca, na primer, kada izvor podataka ne sadrži ime ili prezime primaoca,već samo ime preduzeća.

  4. Kliknite na dugme U redu.

  5. Ako se pojavi dijalog Poređenje polja, Word možda nije mogao da pronađe neke od informacija potrebnih za red za pozdrav. Kliknite na strelicu pored stavke (ne odgovara), a zatim iz izvora podataka izaberite polje koje odgovara polju potrebnom za objedinjavanje pošte.

  Pojedinačna polja

  Iz pojedinačnih polja možete umetnuti informacije kao što su ime, broj telefona ili količina doprinosa sa liste donatora. Da biste brzo dodali polje iz datoteke sa podacima u glavni dokument, kliknite na strelicu pored stavke Umetni polje za objedinjavanje, a zatim izaberite ime polja.

  Da biste dobili više opcija za umetanje pojedinačnih polja u dokument, uradite sledeće:

  1. Na kartici Pošiljke, u grupi Pisanje i umetanje polja kliknite na dugme Umetni polje za objedinjavanje.

  2. U dijalogu Umetanje polja za objedinjavanje uradite nešto od sledećeg:

   • Izaberite stavku Polja adrese da biste izabrali polja adrese koja automatski odgovaraju poljima u izvoru podataka, čak i ako polja iz izvora podataka nemaju ista imena kao vaša polja.

   • Izaberite stavku Polja baze podataka da biste izabrali polja koja će uvek uzimati podatke direktno iz kolone u datoteci sa podacima.

  3. U polju Polja izaberite željeno polje.

  4. Kliknite na dugme Umetni, a zatim na dugme Zatvori.

  5. Ako se otvori dijalog Poređenje polja, moguće je da Microsoft Word ne može da pronađe neke od informacija koje su potrebne za umetanje polja. Kliknite na strelicu pored stavke (ne odgovara), a zatim izaberite polje izvora podataka koje odgovara polju potrebnom za objedinjavanje pošte.

   Napomena: Ako umetnete polje sa liste Polja baze podataka i kasnije se prebacite na izvor podataka koji ne sadrži kolonu sa istim imenom, Word neće moći da umetne informacije iz tog polja u objedinjeni dokument.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×