Objedinjavanje kolona (Power Query)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Power Query se naziva se i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje ste dobili ovo se odnosi na oba. Da biste saznali više, pogledajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Napomena: Kratak video o tome kako da prikažete uređivač upita, potražite na kraju ovog članka.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete da objedinite dve ili više kolona u upitu. Možete da objedinite kolone da biste ih zamenite objedinjena kolona ili kreirajte novu objedinjenih kolonu pored kolone koja objedinjuje. Možete da objedinite kolone samo tip podataka za tekst.

 1. U Uređivaču upita proverite da li je tip podataka kolona koje želite da objedinite Tekst. Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone i iz kontekstualnog menija izaberite stavke Promeni tip > Tekst.

 2. Izaberite dve ili više kolona koje su vam potrebne da biste objedinili. Pritisnite taster CTRL, a zatim kliknite na zaglavlja kolona da biste izabrali svaku od kolona koje ćete da uključite u objedinjavanje.

  BELEŠKU: redosledu u kom ste izabrali kolone postavlja redosled vrednosti u koloni objedinjene.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na kolone i izaberite stavku Objedini kolone.

  Objedinjavanje kolona

  Napomena:  Komanda Objedini kolone dostupna je samo ako je tip podataka svih kolona koje su izabrane za objedinjavanje Tekst.

 4. U iskačućem prozoru Objedinjavanje kolona Navedite znak za razdvajanje koji se koristi između svake vrednosti kolone. Možete da izaberete iz unapred definisani znak za razdvajanje vrednosti ili da navedete prilagođeni znak za razdvajanje vrednost.

  Izbor znaka za razdvajanje

 5. Kliknite na dugme u redu da biste kreirali objedinjavanje kolonu koja zamenjuje kolone izabrane za objedinjavanje. Preimenovanje objedinjena kolona tako da bude više smisla...

  Objedinjena kolona

Prilagođenu kolonu možete da umetnete u tabelu upita i da koristite formulu prilagođene tabele da biste objedinili vrednosti iz dve ili više kolona. U tom slučaju, postojeće kolone koje su objedinjene dostupne su pored nove objedinjene kolone u tabeli upita.

Objedinjavanje vrednosti kolona umetanjem prilagođene kolone:

 1. U Uređivaču upita proverite da li je tip podataka kolona koje želite da objedinite Tekst. Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone i izaberite stavke Promeni tip > Tekst.

 2. Kliknite na ikonu tabele ( Ikona tabele ), a zatim izaberite stavku Umetanje prilagođene kolone. Opcionalno, kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone i izaberite stavku Umetanje prilagođene kolone.

  Umetanje prilagođene kolone

 3. U iskačućem prozoru Umetanje prilagođene kolone :

  1. Dvaput kliknite na prvu kolonu koju treba da objedinite sa liste Dostupne kolone ili kliknite na kolonu sa liste Dostupne kolone i kliknite na dugme Umetni. Kolone se dodaje u okvir Formula prilagođene kolone .

  2. U okviru Formula prilagođene kolone otkucajte & posle prve kolone koju ste umetnuli. Operator & se koristi za kombinovanje vrednosti.

  3. Navedite znak za razdvajanje između vrednosti. U ovom primeru, navedite prostor kao znak za razdvajanje između vrednosti tako što ćete navesti” „.

  4. Tip „&” nakon što je” „.

  5. Tip & nakon što " ".

  6. Navedite druge kolone koje su vam potrebne da biste objedinili nakon &tako što ćete kliknuti dvaput na ime kolone na listi Dostupne kolone . Ili kliknite na kolonu sa liste Dostupne kolone , a zatim kliknuti na dugme Umetni. U ovom primeru ćemo objedinite iste kolone kao što je ranije (ID porudžbine i ID kupca), razdvojena razmakom.

   Navođenje formule prilagođene kolone za objedinjavanje vrednosti kolona

 4. Kliknite na dugme u redu da biste kreirali prilagođene kolone na kraju tabele upita sa objedinjenih vrednosti iz originalne kolona. U ovom slučaju, originalna kolone dostupne su i u tabeli upita. Preimenovanje prilagođene kolone ime po potrebi.

  Prilagođena objedinjena kolona

Napomena: Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću Programskog dodatka Power Query. Video u nastavku pokazuje prozor Uređivača upita koja se pojavljuje nakon uređivanja upita u Excel radnoj svesci. Da biste videli u Uređivač upita bez učitavanja ili uređivanje postojećeg upita radne sveske, u odeljku Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci, izaberite iz drugih izvora > prazan upit. Ovaj video zapis prikazuje jedan način da prikažete Uređivač upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Napomena: Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću Programskog dodatka Power Query. Video u nastavku pokazuje prozor Uređivača upita koja se pojavljuje nakon uređivanja upita u Excel radnoj svesci. Da biste videli u Uređivač upita bez učitavanja ili uređivanje postojećeg upita radne sveske, u odeljku Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci, izaberite iz drugih izvora > prazan upit. Ovaj video zapis prikazuje jedan način da prikažete Uređivač upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Umetanje prilagođene kolone u tabelu

Oblikovanje podataka

Pomoć za Microsoft Power Query za Excel

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×