O tokovima posla uključenim u sistem SharePoint

O tokovima posla uključenim u sistem SharePoint

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

SharePoint tokovi posla su unapred programiranih mini aplikacije koje pojednostavi i automatizovanje velikog broja poslovnih procesa. Tokovi posla mogu u opsegu od prilikom prikupljanja potpisa, povratne informacije ili odobrenja za planiranje ili dokument, praćenju trenutni status rutinsko proceduru. SharePoint tokovi posla su dizajnirani da vam štede vreme i trud, a za prenos doslednost i efikasnosti zadatke koje možete da izvršite redovno.

Šta je SharePoint tok posla?

Verovatno već znate šta je dijagram toka. To je grafička mapa procesa sa uputstvima o tome šta se dešava u svakom koraku.

Proces toka posla

SharePoint tok posla je poput automatizovanog dijagrama toka koji oslobađa velikog truda, nagađanja i proizvoljnosti vaš standardni proces rada.

Na primer, pogledajte proces odobravanja dokumenta na slici. Ručno izvršavanje ovog procesa može da znači mnogo provera i praćenja, prosleđivanja dokumenata i slanja podsetnika – a svaki od tih zadataka morate da izvršite vi ili neko od vaših kolega. To znači mnogo dodatnog rada i (što je možda gore) stalno prekidanje posla.

Ali kad koristite odobravanja dokumenata SharePoint tok posla da biste pokrenuli proces, sve te provere i praćenja i podseća i prosleđivanje vrši toka posla, automatski. Ako je neko u dovršavanje zadatka ili neke druge zastoja nastaje, većina tokova posla koji su uključeni generisanje obaveštenje da znate o tome. U grupi niko za obaveštavanje nadgledanje procesa jer sa tokom posla u SharePoint proces uvek obaveštavanje nadgleda samu.

Pokretanje SharePoint toka posla je jednostavno. Samo treba da odaberete željeni tip toka posla, navedete opcije koje će najbolje funkcionisati u datoj situaciji, a zatim pustite toku posla da preuzme kontrolu. Naravno, tok posla možete da otkažete ili obustavite kad god vam je to potrebno.

Svakom tok posla tipu uključene act kao predložak. Možete da dodate verziju toka posla za jednu listu ili biblioteku, ili za celu kolekciju lokacija za navođenje opcija i izbore koje želite za ovu verziju koristite obrazac pokretanja . Ove opcije i izbore uključuju koji tok posla dodeljuje zadatke, zadatak rokove, kako se može pokrenuti tok posla i ko uputstva za biti uključeni u obaveštenja o zadacima i tako dalje.

Važno:  Tokovi posla Odobrenje, Prikupljanje povratnih informacija i Prikupljanje potpisa podrazumevano nisu aktivirani i ne nalaze se na listi Izaberite predložak toka posla obrasca za pridruživanje. Da bi bili dostupni za korišćenje administrator lokacije mora da ih aktivira na nivou kolekcije lokacija.

Postoji pet unapred programiranih tipova toka posla.

Oznaka potvrde Tok posla za odobravanje usmerava dokument ili drugu stavku da biste označili osobe na njihove odobravanje ili odbijanje. Tok posla za odobravanje možete da koristite i da biste kontrolisali odobravanja sadržaja u listu ili biblioteku. Da biste saznali više i uputstva korak po korak pogledajte sve o tokovima posla za odobravanje.

Tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“ Tok posla prikupljanja povratnih informacija usmerava dokumenta ili neke druge stavke određenu osoba za povratne informacije. Tok posla prikupljanja povratnih informacija objedinjuje sve povratne informacije od učesnika za vlasnika toka posla i pruža zapis procesa redigovanja. Da biste saznali više i uputstva korak po korak pogledajte sve o tokovima posla prikupljanja povratnih informacija.

Tok posla „Prikupljanje potpisa“ Tok posla prikupljanja potpisa usmerava Microsoft Office dokument naznačenu osoba za svoje digitalne potpise. Imajte na umu da toka posla za prikupljanje potpisa funkcioniše samo sa Word dokumenti, Excel radne sveske i InfoPath obrazaca. Da biste saznali više i uputstva korak po korak pogledajte sve o tokovima posla za prikupljanje potpisa.

Tok posla „Tri faze“ Tok posla sa tri stanja je dizajniran za praćenje statusa stavke liste kroz tri stanja (faze). To se može koristiti za upravljanje poslovnim procesima koji zahtevaju da organizacije prate velike količine problema ili stavki – korisničkoj podršci problemi, potencijalnim klijentima ili zadacima projekta, na primer.

Sa svakim prelazom između stanja, tok posla dodeljuje zadatak osobi i e-poštom joj šalje obaveštenje o zadatku. Kada se taj zadatak dovrši, tok posla ažurira status stavke i prelazi u sledeće stanje. Tok posla u tri faze dizajniran je tako da funkcioniše predloškom liste „Praćenje problema“, ali može se koristiti sa bilo kojom listom koja sadrži kolonu „Izbor“ sa tri ili više vrednosti.

Da biste saznali više, a uputstva korak po korak pogledajte članak Korišćenje toka posla u tri faze.

Tok posla za raspoređivanje odobrenja Toka posla za objavljivanje odobrenja je slično kao u drugim SharePoint tokovi posla u da ga automatizuje Usmeravanje sadržaja za temu stručnjaci i osobe zainteresovane za redigovanje i odobravanje. Šta čini toka posla za objavljivanje odobrenja jedinstvene je da je dizajniran posebno za lokacije za objavljivanje gde se blisko kontroliše objavljivanje nove i ažurirane Veb stranica. U ovim vrste lokacija nema novi sadržaj može objaviti dok je odobren od strane svakog davalac odobrenja u toku posla. Da biste saznali više i detaljna uputstva u članku rad sa toka posla za objavljivanje odobrenja.

Da biste dodali ili pokrenuli tok posla, morate imati ispravne dozvole za listu, biblioteku ili kolekciju lokacija na kojima se tok posla pokreće:

  • Dodavanje toka posla    Podrazumevano, morate imati dozvolu za upravljanje listama da biste dodali tok posla. (Grupe "vlasnici" ima dozvolu za upravljanje listama podrazumevano; članovi grupe i grupi posetioci ne šalji.)

  • Pokretanje toka posla    Takođe podrazumevano, morate imati dozvolu za uređivanje stavki da biste pokrenuli tok posla koji je već dodali. (Članovi grupe i grupe "vlasnici" oba podrazumevano imaju dozvolu za uređivanje stavki; grupi posetioci ne).
    Alternativno, vlasnici možete odabrati da određene tokove posla konfigurisati tako da mogu da budu koraci samo članovi grupe "vlasnici".

Sledeći dijagram pruža prikaz visokog nivoa osnovnih faza planiranja, dodavanja, pokretanja i menjanja SharePoint toka posla. Slede pojedinačni odeljci za sve korake.

Proces toka posla

  • Planiranje    Budite sigurni da znate koje opcije želite i koje informacije treba da vam budu dostupne kada koristite obrazac za pokretanja kako biste dodali svoje verzije toka posla.

  • Dodavanje    Popunite obrazac za pokretanje da biste dodali svoju verziju toka posla na listu, u biblioteku ili na kolekciju lokacija.

  • Početak    Ručno ili automatski pokrenite novi tok posla na dokumentu ili drugoj stavci na listi ili u biblioteci. (Ako ga pokrenete ručno, imaćete mogućnost da promenite neke postavke obrasca za povezivanje toka posla na kraćem obrascu za pokretanje.) Kada se tok posla pokrene, on kreira zadatke, šalje poruke sa obaveštenjima i započinje praćenje radnji i događaja.

  • Praćenje    Dok je tok posla pokrenut, možete pregledati stranicu „Status toka posla“ da biste videli koji su zadaci dovršeni i koje druge radnje su se izvršile. Ako je potrebno, odatle možete podesiti trenutne i buduće zadatke, čak i otkazati ili obustaviti taj tok posla.

  • Pregled    Kada se zadatak dovrši, čitava njegova istorija može biti pregledana na stranici „Status toka posla“. Na toj stranici mogu se kreirati i statistički izveštaji o opštim performansama tog toka posla.

  • Promena    Ako tok posla ne funkcioniše onako kako želite, možete otvoriti originalni obrazac za povezivanje koji ste mu prethodno dodali i u njemu izvršiti promene.

Ako vam je potrebno više fleksibilnosti sa ugrađenim tokom posla, možete ga dodatno prilagoditi pomoću neke alatke, poput programa SharePoint Designer 2013. Možete takođe kreirati sopstveni originalni tok posla iz početka.

Korišćenjem programa Workflow Designer, kreirate pravila koja povezuju uslove i radnje sa stavkama na SharePoint listama i u SharePoint bibliotekama. Promene stavki na listi ili u biblioteci aktiviraju radnje u toku posla.

Na primer, možete dizajnirati tok posla koji pokreće dodatni tok posla za odobravanje, ako cena stavke premašuje određeni iznos.

Takođe možete da definišete tok posla za skup povezanih dokumenata. Na primer, ako je tok posla povezan sa bibliotekom dokumenata ili je filtriran na tip sadržaja „Dokument“, pojavljuje se grupa kontekstualnih radnji „Skup dokumenata“. „Skup dokumenata“ omogućava da se grupa dokumenata tretira kao jedna jedinica, pa će se radnja toka posla za skup dokumenata pokrenuti na svim stavkama u tom skupu dokumenata.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×