Novo u tehnologiji Microsoft SharePoint Foundation 2010

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Povećajte produktivnost pomoću SharePoint Foundation 2010 (ranije se zvao Windows SharePoint Services) da dele ideje i organizovanje informacija više posao. Grupe mogu da rade zajedno efikasnije postavljanjem interni Veb lokacije i radni prostori brzo. SharePoint lokacija su scalable za organizacije svih veličina, rasponu od malih timova do globalnih korporacija.

Nekoliko ključnih poboljšanja i dodavanja su uključene u Microsoft SharePoint Foundation. Uvođenjem traku i poboljšanja za rad sa SharePoint lokacije, liste, Wiki lokacije, blogovi i dozvole, moći ćete da radite u Microsoft SharePoint Foundation efikasno i intuitivno. Radite u više Internet pregledača kao što je Microsoft Internet Explorer 7.0 i 8.0 Firefox 3.0 i Safari 3.0. U nastavku su istaknute stavke u novu verziju SharePoint Foundation.

U ovom članku

Novi korisnički interfejs

Saradnja

Upravljanje lokacijom i prilagođavanja

Usluge poslovnog povezivanja

Nov korisnički interfejs

Koristite novu traku da biste izvršili zadatke brzo i u okviru konteksta rada   

Traka dokumenata

Ako radite sa 2007 Microsoft Office sistem klijentske aplikacije kao što je Microsoft Office Word 2007 ili Microsoft Office PowerPoint 2007, već ste upoznati sa trake. Na traci u sledećim Office programima, kao što su nove trake SharePoint Foundation je dizajniran da biste brže pronašli komande koje su vam potrebne za dovršavanje zadataka. Komande su organizovane u logičkim grupama, prikazani zajedno u okviru kartice. Svaka kartica odnosi se na tip aktivnosti, kao što je rad na dokumentu u biblioteci dokumenata ili dodavanje i oblikovanje teksta na stranici. Možete da koristite na traci u SharePoint Foundation da:

 • Pristup svim komandama i alatkama koje su vam potrebne na jednom mestu.

 • Izvršavanje radnji na stranicama, u dokumentima i na listama korišćenjem isključivo komandi koje su vam potrebne, u kontekstu onoga što radite i za zadatak koji želite da izvršite.

Vrh stranice

Saradnja

Koristite novu funkciju koautorstva istovremeno da rade sa kolegama na Word dokumente ili PowerPoint slajd prezentacije   

 • Više osoba može istovremeno da uređuje Word dokument ili slajdove u SharePoint biblioteci. Na primer, da bi dokument iz SharePoint biblioteke bio redigovan, možete poslati vezu ka njemu, a svi redaktori mogu istovremeno da unose povratne informacije u dokument.

 • Nema više priloga – možete, na primer, da uskladištite svih nedavnih dokumenata na lokaciji tima i radite na njima u isto vreme sa drugim kolegama.

Planiranje sastanaka i pratite raspored više lako pomoću unapređenih kalendara   

Praćenje zakazanih obaveza, sastanaka i drugih događaja i upravljanje njima je lakše jer imate sledeće mogućnosti:

 • Prikaz više SharePoint i Exchange kalendara na jednoj stranici.

  Korišćenje više kalendara u sistemu SharePoint

 • Lako dodavanje događaja u kalendar klikom na datum i unosom detalja za događaj bez napuštanja kalendara.

 • Prevucite i otpustite stavke kalendara iz programa kalendara.

 • Korišćenje novog kalendara grupe za planiranje sastanaka sa kolegama i planiranje resursa, kao što su audio i vizuelna oprema i sobe za sastanke.

Rad sa SharePoint lokacija, biblioteka i lista van mreže i sinhronizovati promene kada ste se ponovo povežu sa mrežom preduzeća da koristite novi Microsoft SharePoint Workspace 2010   

SharePoint Workspace sada omogućava vam da radite sa SharePoint lokacije na vašoj radnoj površini dok ste povezani sa ili prekinete vezu sa mrežom preduzeća. Glavnih prednosti ova integracija između SharePoint radnog prostora i SharePoint Foundation uključuju:

 • Brzo možete da prikažete, dodate, uredite i izbrišete dokumente SharePoint biblioteke ili stavke liste dok ste van mreže.

 • Dvosmerna sinhronizacija između računara i mreže – to jest, ispravke podataka na računaru ili mreži – automatski se vrši dok ste povezani sa mrežom.

 • Sadržaj se automatski sinhronizuje kada prekinete vezu sa mrežom, a zatim se ponovo povežete sa njom.

Deljenje informacija sa drugim osobama efikasnije sa poboljšane wiki i lokacije tima   

SharePoint lokacija tima

Rad sa wiki stranicama je poboljšan budući da sada možete da izvršavate sledeće radnje:

 • Umetanje i oblikovanje sadržaja direktno na stranici pomoću novog uređivača obogaćenog teksta.

 • Traženje slika ili fotografija na lokalnom računaru ili mreži i njihovo umetanje na lokaciju bez napuštanja stranice na kojoj se nalazite.

Adding an image to a site

Efikasnije upravljanje više stavki u SharePoint listama   

Odjavljivanje više dokumenata

Sada možete izabrati više stavki sa liste i kliknuti na dugme za istovremeno izvršavanje iste radnje nad svim stavkama. Na primer, možete istovremeno da prijavite ili odjavite nekoliko dokumenata.

Kreiranje i upravljanje njima u blogove lakše pomoću poboljšane alatke za kreiranje i novi navigacije   

Poboljšanja utiska pri radu sa kreiranjem blogova i bolji metodi pregledanja poruka na blogu omogućavaju vam da izvršite sledeće radnje:

 • Korišćenje novog uređivača obogaćenog teksta za lakše i intuitivnije kreiranje poruka na blogu.

  Uređivač obogaćenog teksta za blogove

 • Traženje slika ili fotografija na lokalnom računaru ili mreži i njihovo umetanje u poruke na blogu bez napuštanja stranice.

 • Pregledanje stavki bloga po mesecima, kao i po kategorijama. Broj objava za svaki mesec ili kategoriju možete videti u realnom vremenu. Nova veza „Arhiva“ omogućava pristup prikazu svih meseci od nastanka bloga, a poruke su u okviru svakog meseca navedene po kategorijama.

Prikaz i rad sa SharePoint informacije sa mobilnog uređaja   

Zahvaljujući SharePoint Veb stranicama optimizovanim za prikazivanje na malim uređajima, sada možete da prikazujete i koristite dokumente, rasporede, potporne poslovne podatke i lokacije sa mobilnog telefona. Nove funkcije za mobilne uređaje u sistemu SharePoint omogućavaju vam sledeće radnje:

 • Korišćenje laganog interfejsa i navigacije za pristup SharePoint bibliotekama dokumenata, listama, wiki lokacijama, blogovima i stranicama sa Veb segmentima.

 • Pristup rasporedima i lokacijama kolega.

 • Pretplatu na upozorenja putem tekstualnih poruka (SMS) za promene dokumenata u sistemu SharePoint ili bilo kojoj biblioteci dokumenata ili listi.

Vrh stranice

Upravljanje lokacijom i njeno prilagođavanje

Nekoliko novih funkcija u vezi sa upravljanjem dozvolama, dizajnom lokacije i međunarodnim korisničkim interfejsom optimizuju način na koji možete da koristite i dizajnirate SharePoint lokacije i sadržaj, kao i da im pristupate.

Prikazali i prilagodili nivoe dozvola, uključujući dozvola na nivou stavke, za određenog korisnika ili grupe pomoću nove alatke za upravljanje dozvolama   

Nova funkcija za dozvole

U svim kolekcijama lokacija, na lokacijama, listama ili u stavkama liste dostupno je novo upravljanje dozvolama tako da jednostavno možete dodavati ili uklanjati korisnike ili grupe, menjati nivoe dozvola, ukidati nasleđivanje i upravljati anonimnim pristupom. Pored toga, možete da prikažete i prilagodite sve nivoe dozvola dodeljene određenom korisniku ili grupi.

Promena boja i fontova za lokaciju koristeći novi podržani teme datoteke.   

Izbor teme za lokaciju

Koristite novu Galerija "teme" da biste izabrali iz nekoliko tema uključenim SharePoint Foundation, ili generisanje teme datoteka iz programa Microsoft PowerPoint i dodate ih u galeriji za izbor.

Postignite da lokacija međunarodno pristupačnih tako što ćete promeniti jezik lokacije.   

Ako imate instalirane odgovarajuće jezičke pakete, možete da prikažete stranice postavki, pomoć i sadržaj aplikacije kao što su naslovi lista i imena kolona na željenom jeziku.

Vrh stranice

Usluge poslovnog povezivanja

Usluge poslovnog povezivanja (BCS) omogućavaju integraciju sistema SharePoint sa spoljnim podacima, uključujući poslovne aplikacije. BCS je zasnovan na tehnologiji kataloga poslovnih podataka (BDC) uvedenoj u sistemu Microsoft Office SharePoint Server 2007. BCS koristite za sledeće radnje:

 • Lakše definisanje spoljnih tipova sadržaja – koji su se nazivali „entiteti“ – pomoću vizuelnog interfejsa programa SharePoint Designer, bez upotrebe uređivača XML-a.

 • Povezivanje sa širim opsegom izvora podataka – relacionim bazama podataka, SAP-om, Veb uslugama i prilagođenim aplikacijama – i interakcija sa njima na bogatije načine, uključujući punu podršku za kreiranje, čitanje, ažuriranje i brisanje.

Rad sa spoljnim pozadinsku poslovnih podataka van mreže pomoću nove funkcije za spoljne liste.   

Kreirajte spoljnu listu od spoljnih tipova sadržaja u uslugama poslovnog povezivanja sistema SharePoint da biste prikazali poslovne podatke koji su spoljni u odnosu na SharePoint. Uvođenje spoljnih lista omogućava vam sledeće radnje:

 • Prikazivanje poslovnih podataka iz potporne baze podataka – na primer, SQL Server ili SEIBEL – na SharePoint listi, koju zatim možete koristiti van mreže.

 • Upisivanje podataka u potpornu bazu podataka bez napuštanja sistema SharePoint.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×