Novo u sistemu Search Server 2010

Nove funkcije u sistemu Microsoft Search Server 2010 pomažu vam da brže i efikasnije pronađete relevantne informacije. Novi korisnički interfejs na stranici sa rezultatima pretrage omogućava vam da suzite obim upita na osnovu svojstava kao što su tip dokumenta, datum kreiranja ili autor. Ostala poboljšanja obuhvataju mogućnost pretrage pomoću Bulove sintakse, džokera u prefiksu i predloga upita. SharePoint sadržaj možete da pretražujete i sa računara koji radi pod operativnim sistemom Windows 7.

Više informacija o konfigurisanju i prilagođavanju funkcija opisanih u ovom članku potražite u pomoći za Search Server 2010.

Vlasnici i administratori lokacija pronaći će unapređenja u upravljanju lokacijama i funkcijama prilagođavanja. Te funkcije detaljno su opisane u članku „Novo u sistemu SharePoint Foundation 2010“.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Nov korisnički interfejs

Bulova sintaksa i podudaranje džokera

Pretraga SharePoint sadržaja sa računara koji radi pod operativnim sistemom Windows 7

Poboljšana relevantnost

Nov opseg za pretrage lokacija

Nov korisnički interfejs

Korisnički interfejs upita i stranica sa rezultatima pretrage ažuriran je u sistemu Search Server 2010. Da bi se uštedelo vreme i dobili uspešni upiti, u polje za pretragu unapred se unose reči ili fraze slične onima koje kucate. Na primer, kada osobe u organizaciji uspešno pronađu informacije o temi kao što je izlet preduzeća, naredni korisnici koji traže tu temu mogu da počnu da kucaju nekoliko slova ključne reči „izlet“ da bi videli kako se fraza „izlet preduzeća“ pojavljuje na listama predloga upita.

Predlozi upita se pojavljuju dok kucate

Stranica sa rezultatima pretrage sadrži polje za pretragu pa tako i istu funkciju predloga upita, ali ima i novu funkciju koja se naziva tabla za sužavanje obima pretrage. Ako pretraga vraća previše rezultata i ne možete da pronađete one koje želite, možete da koristite tablu za sužavanje obima rezultata pretrage da biste suzili pretragu na manji skup rezultata.

Sužavanje obima pretrage pomaže pri obaveštavanju o vrsti dobijenih rezultata i omogućava vam da suzite obim rezultata na osnovu određenih tipova. Sužavanja obima pretrage obuhvataju tip rezultata kao što su Veb stranice i drugi tipovi dokumenata, lokacije, autori, datum izmene i oznake. Na primer, rezime rezultata na tabli za sužavanje obima pretrage može da pokaže da u skupu rezultata ima previše Veb stranica i prezentacija. Ako vas zanimaju samo prezentacije, možete da u kategoriji tipa rezultata kliknete na vezu Prezentacije.

U nešto određenijem primeru, recimo da Marija želi da pronađe dokument koji je napisao Miloš, menadžer softvera. Ona zna da je dokument u vezi sa specifikacijama pretrage i u polju za pretragu kuca specifikacije pretrage. Na tabli za sužavanje obima pretrage, u okviru Lokacija vidi ime portala odeljenja za koje Miloš radi i klikće na njega. Nakon te radnje, okno sa rezultatima prikazuje samo dokumente koji sadrže reči specifikacije pretrage na portalu tog odeljenja. Marija još uvek ne vidi željeni dokument, ali na tabli za sužavanje obima pretrage, u okviru Autor vidi Miloševo ime. Kada klikne na njega, u prozoru sa rezultatima pretrage navode se svi dokumenti koje je on napisao ili svi dokumenti u kojima se pojavljuje njegovo ime. Konačno, Marija zna da je Miloš nedavno napisao taj dokument, tako da u okviru Datum izmene bira stavku Prošlog meseca. Nakon te radnje, željeni dokument se pojavljuje na vrhu prozora sa rezultatima pretrage.

Tabla za sužavanje obima pretrage pokazuje kako se rezultati pretrage mogu sortirati na osnovu opsega datuma.

Sužavanje obima pretrage u sistemu Search Server 2010 zasnovano je na 50 najrelevantnijih rezultata. To znači da, ako ne vidite opciju sužavanja obima pretrage koju tražite, ona može biti na nižem mestu u rezultatima.

Vrh stranice

Bulova sintaksa i podudaranje džokera

Search Server 2010 sada podržava upotrebu Bulovih operatora kao što su AND, OR i NOT, + (PLUS) i - (MINUS) u pretragama na osnovu ključnih reči i svojstava. Bulova sintaksa u sistemu Search Server 2010 sledi ista pravila kao u drugim pretraživačima. Operatori razlikuju mala i velika slova. Na primer, upit pretraga AND specifikacije pronalazi sve dokumente koji sadrže reči pretraga i specifikacije bez obzira na to gde se reči pojavljuju u dokumentima.

Da biste formulisali moćnije upite za pretragu, možete da kombinujete Bulove operatore sa svojstvima dokumenata, dok god se svojstvo koristi u vašoj organizaciji. Na primer, možete da tražite sve dokumente određenog autora, tipa datoteke ili imena datoteke. Takođe možete da isključite određene rezultate pretrage. Bolje upite možete da kreirate tako što ćete dodati relacione operatore kao što su manje od ili jednako (<=), veće od ili jednako (>=) ili nije jednako (<>) vrednosti svojstva. Na primer, upit izmenjene specifikacije pretrage<=7/8/09 vraća sve specifikacije pretrage koje su izmenjene pre 8. jula 2009, uključujući i taj datum.

Drugi metod koji možete da koristite za pronalaženje informacija jeste upotreba džokera zvezdice (*) u prefiksu ključne reči ili upita svojstva. Na primer, pretraga termina Autor:Sim* vraća sve dokumente koje je napisao autor čije prezime počinje slovima Sim, na primer Simić, Simović ili Simeunović.

Više informacija o upotrebi Bulove sintakse potražite u članku „Traženje sadržaja“ u pomoći za Search Server 2010.

Vrh stranice

Pretraga SharePoint sadržaja sa računara koji radi pod operativnim sistemom Windows 7

Ako imate računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 7, možete da pretražujete SharePoint sadržaj sa radne površine. To vam omogućava da koristite funkcije operativnog sistema Windows 7 za pregled dokumenata, prevlačenje i otpuštanje datoteka i uređivanje sadržaja sa radne površine.

Da biste podesili vezu sa programom SharePoint sa računara koji radi pod operativnim sistemom Windows 7, zadajte upit za pretraživanje iz centra za pretraživanje. Zatim na stranici sa rezultatima pretrage kliknite na dugme spoljne lokacije Ikona spoljnog konektora . Ta radnja dodaje konektor poslovne pretrage u Windows Explorer za taj upit za pretraživanje. Sada možete da pokrenete pretragu sa radne površine operativnog sistema Windows 7 i da dobijete iste rezultate koje biste dobili koristeći Search Server 2010 stranicu sa rezultatima. Pretragu sa radne površine možete da povežete sa portalom svog preduzeća ili sa skupom rezultata lokacije lokalnog tima.

Više informacija o upotrebi pretrage sa računara koji radi pod operativnim sistemom Windows 7 potražite u članku „Funkcije kombinovane pretrage“ na lokaciji TechNet.

Vrh stranice

Poboljšana relevantnost

Model pretrage koristi svojstva (ili metapodatke) koja vi ili vaš računar obezbedite u dokumentima. Na primer, svojstvo „Autor“ automatski može da se ažurira nakon svakog čuvanja dokumenta. Ako su svojstva zastarela ili nedostaju, dokumente je teško pronaći. U sistemu Search Server 2010 popisivač pretrage može da pretraži sadržaj u dokumentima da bi potražio ključne fraze koje mogu da pronađu i ažuriraju nedostajuća ili netačna svojstva. Na primer, Microsoft PowerPoint 2010 prezentacija može da sadrži frazu „autor: Miloš Simić“ iako sâm dokument možda sadrži prazno svojstvo „Autor“. U tom slučaju, Search Server 2010 povezuje PowerPoint 2010 dokument sa autorom Milošem Simićem i na taj način čini rezultate pretrage relevantnijim.

Vrh stranice

Novi opseg za pretrage lokacija

U sistemu Search Server 2010, kada pokrenete upit iz polja za pretragu na lokaciji, opseg se sada automatski podešava za tu lokaciju i sve njene podlokacije. Kada izvršite pretragu sa lokacije, stranica sa rezultatima održava isto ležište kao lokacija sa koje ste započeli pretragu. Centar za pretraživanje je i dalje najbolje mesto za upit za rezultate sa više lokacija.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×