Novo u sistemu Search Server 2010

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Nove funkcije u Microsoft Search Server 2010 vam pomažu da biste pronašli više važnih informacija brže i efikasnije. Novi korisnički interfejs na stranici rezultata pretrage vam omogućava da suzite upiti po svojstva kao što su tip dokumenta, datum kreiranja ili autor. Druga poboljšanja mogućnost da pretražujete pomoću Bulovih sintaksu, prefiks džokere i predloge upita. Takođe možete da pretražujete SharePoint sadržaj sa računara pod operativnim sistemom Windows 7.

Više informacija o konfigurisanju i prilagođavanje funkcije opisane u ovom članku potražite u članku Search Server 2010 pomoći.

Vlasnici lokacija i administratori pronaći će poboljšanja funkcija za upravljanje i Prilagođavanje lokacija. Ove funkcije su opisana u članku šta je novo u SharePoint Foundation 2010.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Novi korisnički interfejs

Bulova sintaksu i džoker koji se podudaraju

Pretraživanje SharePoint sadržaja sa računara pod operativnim sistemom Windows 7

Poboljšana važnosti

Novi opseg za pretraživanje lokacije

Nov korisnički interfejs

Korisnički interfejs stranice rezultata upita i pretraga ažuriran u Search Server 2010. Da biste uštedeli vreme i dovesti do uspešnu upita, polja za pretragu unapred popunjava sa reči ili fraze koje su kucate. Na primer, nakon osobe u organizaciji uspešno pronaći informacije o temi kao što je preduzeće izlet naredne korisnici koji pretrage za tu temu da počnete da kucate nekoliko prvih slova na izlet ključnu reč da biste videli frazu „kompanija izlet” će se pojaviti u upit Predlozi liste.

Predlozi upita se pojavljuju dok kucate

Stranica sa rezultatima pretrage sadrži polje za pretragu pa tako i istu funkciju predloga upita, ali ima i novu funkciju koja se naziva tabla za sužavanje obima pretrage. Ako pretraga vraća previše rezultata i ne možete da pronađete one koje želite, možete da koristite tablu za sužavanje obima rezultata pretrage da biste suzili pretragu na manji skup rezultata.

Sužavanje obima pretrage pomaže pri obaveštavanju o vrsti dobijenih rezultata i omogućava vam da suzite obim rezultata na osnovu određenih tipova. Sužavanja obima pretrage obuhvataju tip rezultata kao što su Veb stranice i drugi tipovi dokumenata, lokacije, autori, datum izmene i oznake. Na primer, rezime rezultata na tabli za sužavanje obima pretrage može da pokaže da u skupu rezultata ima previše Veb stranica i prezentacija. Ako vas zanimaju samo prezentacije, možete da u kategoriji tipa rezultata kliknete na vezu Prezentacije.

U određene primeru recimo Megan želi da biste pronašli dokument je napisao tim Marka-u, softver menadžera. Zna se da je dokument povezana da biste pretražili specifikacije, tako da otkuca specifikacije za pretragu u polje za pretragu. Na tabli za sužavanje obima pretrage, u okviru lokacije, vidi ime portalu Odsek koja odgovara Marka-u, tako da ona pritisne dugme. Ova radnja dovodi do okno rezultata da biste prikazali samo dokumente koji sadrže specifikacije pretraživanja u taj odeljak portalu. Megan i dalje ne vidite željeni dokument želi, ali na tabli za sužavanje obima pretrage, u okviru Autor vidi Markova ime. Nakon što ona klikne Marka-u ime, sve dokumente napisao ili svi dokumenti u kojoj se pojavljuje ime navedene su u prozoru sa rezultatima pretrage. Na kraju, Megan zna Marka-u nedavno, napisao dokument u okviru Datum izmene, ona klikne Prošlog meseca. Ova radnja dovodi do dokumenta želi da na vrhu prozora sa rezultatima pretrage.

Tabla za sužavanje obima pretrage pokazuje kako se rezultati pretrage mogu sortirati na osnovu opsega datuma.

Sužavanje obima pretrage u Search Server 2010 je na osnovu samo prvih 50 najbitnijih rezultata. To znači da ako ne vidite opciju za sužavanje obima pretrage koju tražite, jednostavno je pri dnu u rezultatima.

Vrh stranice

Bulova sintaksa i podudaranje džokera

Search Server 2010 sada podržava upotrebu Bulove operatore, kao što su AND, OR i ne, + (PLUS), a - (MINUS) pomoću ključne reči i svojstvo pretrage. Bulova sintaksa u Search Server 2010 prati ista pravila kao drugi pretraživači. Operatore su slova. Na primer, upit pretrage i specifikacije pronalazi sve dokumente koji sadrže obe reči za pretragu i specifikacije bez obzira na to gde reči se pojavljuju u dokumentima.

Da biste formulisali moćnije upite za pretragu, možete da kombinujete Bulove operatore sa svojstvima dokumenata, dok god se svojstvo koristi u vašoj organizaciji. Na primer, možete da tražite sve dokumente određenog autora, tipa datoteke ili imena datoteke. Takođe možete da isključite određene rezultate pretrage. Bolje upite možete da kreirate tako što ćete dodati relacione operatore kao što su manje od ili jednako (<=), veće od ili jednako (>=) ili nije jednako (<>) vrednosti svojstva. Na primer, upit izmenjene specifikacije pretrage<=7/8/09 vraća sve specifikacije pretrage koje su izmenjene pre 8. jula 2009, uključujući i taj datum.

Drugi metod koji možete da koristite za pronalaženje informacija jeste upotreba džokera zvezdice (*) u prefiksu ključne reči ili upita svojstva. Na primer, pretraga termina Autor:Sim* vraća sve dokumente koje je napisao autor čije prezime počinje slovima Sim, na primer Simić, Simović ili Simeunović.

Više informacija o korišćenju Bulova sintaksu, potražite u članku Traženje sadržaja u Search Server 2010 pomoći.

Vrh stranice

Pretraga SharePoint sadržaja sa računara koji radi pod operativnim sistemom Windows 7

Ako imate računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 7, možete da pretražujete SharePoint sadržaj sa radne površine. To vam omogućava da koristite funkcije operativnog sistema Windows 7 za pregled dokumenata, prevlačenje i otpuštanje datoteka i uređivanje sadržaja sa radne površine.

Da biste podesili vezu u sistemu SharePoint sa računara pod operativnim sistemom Windows 7, izdavanja upit za pretraživanje iz centra za pretragu. Kliknite na dugme spoljne lokacije Ikona spoljnog konektora na stranici rezultata pretrage. Ova radnja dodaje konektor pretrage za poslovnu programa Windows Explorer za upit za pretragu. Sada možete da pokrenete pretrage sa radne površine u operativnom sistemu Windows 7 i iste rezultate koji bi pomoću stranice sa rezultatima Search Server 2010 . Možete da se povežete na radnoj površini pretragu ili portal za celo preduzeće ili u skupu rezultata lokacije lokalni tim.

Više informacija o upotrebi pretrage sa računara koji radi pod operativnim sistemom Windows 7 potražite u članku „Funkcije kombinovane pretrage“ na lokaciji TechNet.

Vrh stranice

Poboljšana relevantnost

Za pretragu modela koristi svojstva (ili metapodatke) koje vi ili vaš računar pruža na dokumentima. Na primer, autoru Svojstvo može automatski ažurira svaki put kada se čuva dokument. Ako su svojstva nedostaju ili zastarelih dokumenti su lako pronaći. U Search Server 2010, pretrage popisivača možete češalj sadržaj u dokumente da biste potražili ključne fraze koje mogu da pronađete i ažurirate svojstva koje nedostaju ili su netačne. Na primer, Microsoft PowerPoint 2010 prezentacija može da sadrži u fazi „tako što ćete Mike koska” iako dokument same može da sadrži prazne svojstvo "Autor". U ovom slučaju, Search Server 2010 povezuje PowerPoint 2010 dokument sa autor Mike Simić; pravi rezultati pretrage više važnih.

Vrh stranice

Novi opseg za pretrage lokacija

U Search Server 2010 kada pokrenete upit iz polja za pretragu na lokaciji opsega sada automatski podešen za tu lokaciju i sve njene podlokacije. Kada sprovedete pretrage sa lokacije, stranice sa rezultatima će održavanje iste chrome kao lokacija sa koje uduženja pretragu. Centar za pretraživanje je i dalje najbolje mesto u upit za rezultate iz više lokacija.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×