Novo u programu OneNote 2010

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft OneNote 2010 nudi nekoliko novih funkcija pored poboljšanja funkcija koja su uvedena u prethodnim verzijama. Ovaj članak rezimira najznačajnije promene da bi vam pomogao da planirate nadogradnju.

U ovom članku

Univerzalni pristup svim informacijama

Poboljšano deljenje i saradnja

Bolji načini organizovanja i pronalaženja beležaka

Jednostavnije istraživanje i pravljenje povezanih beležaka

Poboljšanja uređivanja

Podrška za dodir

Poboljšanja korisničkog interfejsa

Univerzalni pristup svim informacijama

OneNote 2010 vam pruža praktično neometan pristup beleškama i informacijama jer vam omogućava da datotekama pristupate nezavisno od toga gde se nalazite  – na poslu, kod kuće ili na putu.

 • Sinhronizacija sa oblakom (OneDrive)    Beležnice su dostupne sa bilo kog mesta i bilo kog računara. Ovo je samo jedan od načina na koje možete da sinhronizujete beležnice (deljenje datoteka, SharePoint, USB disk jedinice itd.).

 • OneNote Online    Kompletnoj beležnici možete da pristupite iz veb pregledača i da je uredite u njemu, čak i na računarima koji nemaju instaliran OneNote 2010.

 • OneNote Mobile 2010 za Windows Phone 7    Ako imate Windows Phone 7, možete da koristite Microsoft Office Mobile 2010 za rad sa beležaka sa bilo kog mesta – da li ste na poslu, kod kuće ili u pokretu. OneNote Mobile 2010 je deo sistema Office Mobile i već na telefonu u Office čvorištu, tako da ne morate da preuzimate ili instalirate ništa da biste počeli. OneNote Mobile možete da koristite da biste kreirali ili ažurirajte beleške pomoću velikog broja istih alatki ste upoznati sa u verziji programa OneNote, kao što su umetnuti govorne snimke i slike u beleške, prikazivanje beležaka i ste pronašli određene stranice u beležnici, kreiranje liste , i otvaranje i uređivanje beležnice koje su uskladištene na lokaciji SharePoint 2010. Možete da dodate i beleške u programu OneNote beležnicu koja je kreirana za vas i sinhronizovanu sa uslugom OneDrive. Ovaj način, možete prikazati i uređivanje beležaka na telefonu pomoću aplikacije OneNote Mobile, na računaru pomoću programa OneNote 2010 ili na mreži pomoću OneNote Online u Veb pregledaču.
  Čvorište OneNote Mobile 2010
  Pročitajte više o sistemu Office Mobile 2010 za Windows Phone 7.

Vrh stranice

Unapređeno deljenje i saradnja

OneNote 2010 omogućava većem broju korisnika da istovremeno uređuje beležnice. To je korisno za pojedince koji žele da bez zaključavanja datoteke jednu beležnicu istovremeno koriste na desktop i laptop računaru, ali je još korisnije grupama i timovima koji dele beležnicu radi razmene ideja, planiranja, zapisivanja informacija na sastancima itd. Deljene beležnice su korisne i za porodice koje mogu da ih koriste za planiranje renoviranja kuće, baštovanstvo, recepte, planiranje venčanja i događaja itd.

 • Isticanje nepročitanih beležaka    Novi sadržaj u deljenoj beležnici koji je neko drugi iz grupe ili tima dodao ili promenio otkako ste je poslednji put pogledali automatski se ističe tako da brzo možete videti šta je novo. Delovi beležnice, kartice odeljaka i kartice stranica koje sadrže novi sadržaj prikazuju se podebljane tako da brzo možete preći na njih.

 • Informacije o kreiranju    Sadržaj u deljenoj beležnici koji je dodao ili promenio neko drugi sada je označen malom trakom u boji sa inicijalima autora. Sada lako možete videti ko je dodao nove informacije – i gde.

 • Podrška za kreiranje verzija    Sada možete brzo prikazati prethodne verzije bilo koje stranice, uključujući i informacije o tome ko ih je napisao i kada. Promene u odnosu na prethodne verzije stranice automatski se ističu.

 • Brža sinhronizacija stranica    Kada više osoba radi na istoj stranici, sinhronizacija te stranice je ubrzana tako da se promene prikazuju svim autorima u gotovo realnom vremenu.

Vrh stranice

Bolji načini za organizovanje i pronalaženje beležaka

Glavna svrha programa OneNote oduvek je bila da olakša beleženje, organizovanje i pronalaženje informacija. OneNote 2010 nudi nekoliko poboljšanja ovih osnovnih funkcija.

 • Poboljšanja kartice odeljka i stranice    OneNote 2010 pojednostavljuje navigaciju po beležnicama sa većim brojem odeljaka i stranica, a i kreiranje novih odeljaka je sada lakše. Dodatna poboljšanja uključuju bolju vizuelizaciju hijerarhije kartica stranice, mogućnost skupljanja grupa podstranica i mogućnost umetanja novih stranica sa bilo kog mesta na karticama stranice.

 • Brza pretraga za jednostavnu navigaciju    Nikada nije postojao brži način za dobijanje najčešće korišćenih stranica u vašoj beležnici. Rezultati pretrage se pojavljuju dok kucate. Pored sadržaja stranice, brza pretraga može vršiti pretraživanje na osnovu imena beležnica, oznaka odeljaka i naslova stranica. Pored toga, autori stranica mogu brzo pretraživati nedavno dodat sadržaj (prethodni dan, sedmica, mesec i tako dalje) ili brzo pregledati ono što je promenjeno bilo kojeg određenog dana.

 • Wiki povezivanje    Sada možete jednostavno kreirati vezu ka bilo kojoj postojećoj stranici u beležnici (ili čak ka novoj stranici) tako što ćete jednostavno otkucati sintaksu Wiki veze – na primer, [[Željeni naslov stranice]] – ili koristeći utisak pri radu sa pretragom nove stranice u okviru dijaloga Umetanje hiperveze. Ovo vam omogućava da jednostavno kreirate beležnice nalik na Wiki sa mnoštvom unakrsnih veza na stranicama.

 • Brzo arhiviranje    Informacije možete da uvezete u OneNote na mnogo načina, uključujući slanje u OneNote iz programa Microsoft Outlook i Windows Internet Explorer, a bilo koji dokument ili datoteku možete da odštampate direktno u beležnicu pomoću OneNote upravljačkog programa štampača. Novi iskačući prozor brzog arhiviranja u programu OneNote 2010 vam omogućava da brzo odaberete gde u beležnici želite da uvezete nešto. Da bi olakšala naknadne uvoze, funkcija pamti poslednja mesta sa kojih ste uvozili sadržaj. Možete da pretražujete lokacije brzog arhiviranja da biste pronašli određeni odeljak ili stranicu koje želite da premestite na drugu lokaciju.

Vrh stranice

Jednostavnije istraživanje i pravljenje povezanih beležaka

OneNote je savršen kao nezamenljivi pratilac prilikom istraživanja i prikupljanja informacija iz drugih datoteka ili na svetskoj komunikacionoj mreži (na primer, studije analize tržišta, školskog sastava, opcija renoviranja doma, kupovine automobila, informacija o hotelu i letovima i još mnogo toga). Ovo obično podrazumeva posećivanje velikog broja različitih Veb stranica i srodnih dokumenata i njihovo komentarisanje. Povećali smo broj funkcija u ovoj kategoriji da bismo poboljšali ovaj utisak pri radu.

 • Usidreni OneNote    Prozor programa OneNote sada možete premestiti sa strane Windows radne površine, gde se on usidrava sa drugim prozorima (na primer, Veb pregledačem, drugim Microsoft Office programima i tako dalje). OneNote smanjuje korisnički interfejs i prikazuje vam samo trenutnu stranicu sa drugim prozorima.

 • Hvatanje povezanih beležaka    Dok je u usidrenom režimu, OneNote 2010 automatski može da poveže beleške koje hvatate sa onim u šta gledate  – kao što je adresa veb stranice u programu Internet Explorer, lokacija kursora u programu Microsoft Word, određeni slajd prezentacije u programu Microsoft PowerPoint itd. Kada se kasnije vratite u OneNote i zadržite pokazivač miša iznad povezane beleške, videćete pregled sličice prvobitnog dokumenta, na koji možete da kliknete da biste se vratili na ono što ste gledali kada ste zapisali belešku.

 • Automatsko prelamanje teksta    OneNote sada prelama prikaze strukture teksta tako da se automatski uklope u veličinu prozora kada se na stranici nalazi samo jedan prikaz strukture (na primer, kada je prozor programa OneNote usidren u relativno uskom prozoru sa strane radne površine).

 • Otisci zaštićeni IRM-om    U preduzećima i obrazovnim institucijama sada možete bezbednije da distribuirate intelektualnu svojinu i vlasničke materijale kao što su uputstva za proizvode ili beleške sa predavanja. Primaoci zaštićenih beležaka mogu da prikažu takav sadržaj u programu OneNote 2010 i da ga komentarišu unošenjem sopstvenih, ličnih beležaka. Neovlašćeni primaoci neće videti zaštićeni materijal.

 • Upravljački program štampača za 64-bitne operativne sisteme    OneNote 2010 je prva verzija programa OneNote koja nudi osnovni upravljački program štampača „Pošalji u OneNote“ koji potpuno podržava 64-bitne verzije najnovijih operativnih sistema, kao što su Windows Vista i Windows 7.

Vrh stranice

Poboljšanja uređivanja

Poput organizacionih funkcija programa OneNote, njegove mogućnosti uređivanja spadaju u osnovne funkcije. OneNote 2010 i tu nudi nekoliko poboljšanja.

 • Galerija osnovnih stilova    OneNote 2010 dodaje brzu galeriju osnovnih stilova za hvatanje beležaka, kao što su Naslov 1, 2, 3. Iako nisu zamišljeni da prate složenost galerije stilova programa za obradu teksta, ovi osnovni stilovi omogućavaju da brzo i lako primenjujete doslednu strukturu i izgled na tipove beležaka koje često koristite (na primer, beleške sa časa ili sastanka).

 • Poboljšane liste sa znakovima za nabrajanje    Jednostavna, ali više zahtevana promena sastoji se u tome što se uvlačenje stavki označenih znakovima za nabrajanje prvog nivoa sada tačno podudara sa uvlačenjem prethodnog teksta.

 • Matematičke jednačine    OneNote 2010 podržava mogućnost dodavanja jednačina. To je korisno studentima ili bilo kome ko treba da unosi matematičke formule u beleške. Ova funkcija je dodatno poboljšana na tablet računarima koji rade pod operativnim sistemom Windows 7, na kojima OneNote, pored otkucanih matematičkih jednačina, može da prepozna i konvertuje i one koje su napisane rukom.

 • Mini-prevodilac    Novi mini-prevodilac u programu OneNote 2010 vam omogućava da postavite pokazivač miša na stranu reč ili frazu i vidite prevod na svom maternjem jeziku u malom prozoru. To je korisno za studente jezika ili bilo koga ko radi u dvojezičnom ili višejezičnom okruženju i treba mu pomoć da razume reč ili frazu (na primer, iz teksta u deljenoj beležnici ili iz isečenog sadržaja sa veba). Mini-prevodilac sadrži dugme Reprodukuj pomoću kojeg možete da čujete izgovor reči ili fraze, kao i dugme Kopiraj pomoću kojeg možete da nalepite prevod na drugo mesto u beležnici. Na računar ne morate da instalirate jezičke pakete, jezičke interfejs pakete niti alatke za proveru da bi ova funkcija radila.

Vrh stranice

Podrška za dodir

Već dobro potvrđena popularnost programa OneNote među korisnicima Tablet PC računara čini novu dodatu podršku za operativne sisteme omogućene za dodir, kao što je Windows 7, prirodnim napretkom.

 • Pomeranje prstom i automatsko prebacivanje    Na kompatibilnim računarima koji rade pod operativnim sistemom Windows 7 možete da koristite prst kako biste se pomerali po bilo kojoj stranici u programu OneNote 2010. U zavisnosti od uređaja za unos, OneNote će se automatski prebacivati između pera, pomeranja i izbora.

 • Zumiranje primicanjem prstiju    Ovo predstavlja standardni pokret na uređajima omogućenim za višestruki dodir, na primer na računarima koji rade pod operativnim sistemom koji je kompatibilan sa tehnologijom dodira ili višestrukog dodira, kao što je Windows 7. Pomoću pokreta umanjivanja primicanjem prstiju možete povećati ili smanjiti stranicu beležnice u programu OneNote da biste promenili uveličanje stranice prema sopstvenom ukusu.

 • Poboljšane kontrole navigacije    Dodato je nekoliko poboljšanja navigacije za korisnike koji koriste OneNote 2010 na računarima i operativnim sistemima omogućenim za dodir.

Vrh stranice

Poboljšanja korisničkog interfejsa

Poput drugih Microsoft Office 2010 programa, OneNote 2010 ima Fluent™ interfejs, koji se sastoji od potpuno prilagodljivog vizuelnog sistema alatki i komandi.

 • Pristup preko trake    Traka omogućava lak pristup alatkama i komandama u programu OneNote. Ona zamenjuje trake sa alatkama iz starijih verzija Microsoft Office programa. Traka u programu OneNote optimizovana je za ključne funkcije za hvatanje beležaka i olakšava njihovo korišćenje. Traka pruža brži pristup svim komandama u programu OneNote 2010 i omogućava vam da kasnije lakše dodajete i prilagođavate sadržaj. Traka može da se sakrije tokom pisanja i da se po potrebi otkrije samo privremeno kako bi se povećao prostor za hvatanje beležaka na stranici.

 • Prilagođavanje trake    Prilagođavanja možete da koristite da biste traku u programu OneNote 2010 personalizovali pomoću alatki i komandi koje najčešće koristite. Možete i da kreirate prilagođene kartice i grupe koje mogu da pružaju prečice do najčešće korišćenih komandi.

 • Prikaz „Microsoft Office Backstage“    Kao nov dodatak u Microsoft Office 2010 programima, prikaz „Microsoft Office Backstage“ predstavlja poslednju novinu u korisničkom interfejsu Microsoft Office Fluent i prateću funkciju trake. Prikaz „Backstage“ je mesto na kojem možete upravljati datotekama i postavljati opcije programa i beležnice.

 • Pojednostavljene jezičke postavke    Višejezični korisnici mogu lako da pristupe dijalogu u programu OneNote 2010 u kome mogu da podese željene opcije jezika za uređivanje, prikaz, ekranske napomene i pomoć. Ako nemate instaliran potreban softver ili raspored tastature, bićete obavešteni i biće vam prikazane veze za lakše rešavanje takvih problema.

Vrh stranice

Download the Office 2010 Trial: (c) Microsoft Corporation
Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×