Novo u programu Microsoft InfoPath 2010

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U programu Microsoft InfoPath 2010 je lakše da napravite bogate aplikacije zasnovana na obrascima preko platforme za SharePoint Server 2010. InfoPath 2010 obezbeđuje optimalno integracija sa drugim programima sistema Microsoft Office 2010 i servera, koje pomažu da se poboljša način da prikupite, organizovanje i upravljanje podacima. Nove funkcije da brže i lakše dizajn odlično izgledaju, moćne obrazaca za prikupljanje pouzdanih podataka.

Nova traka korisničkog interfejsa

Novi InfoPath 2010 traci deo sistema Microsoft Office Fluent korisnički interfejs, pruža jasnije i jednostavniji korisnički interfejs za osobe koje su popunjavanje i dizajniranje obrazaca tako što prikazuje komande u karticu strukturi, organizovanih po zadatke koji su povezani sa određene aktivnosti.

Izbor kartice Datoteka otvara novi prikaz „Microsoft Office Backstage“. Prikaz „Backstage“ pruža jedno mesto za informacije i opcije koje su važne za zadatak koji izvršavate. Umesto da kliknete na miš u okviru više dijaloga kako biste obavili neku radnju, kao što je objavljivanje obrasca, zadatke sada možete obaviti u manje koraka nego da koristite menije i trake sa alatkama.

Vrh stranice

Dizajniranje predloška obrasca

U programu InfoPath 2010 odaberite tip obrasca koji želite da kreirate, a zatim brzo dizajnirajte i prilagodite obrazac. Pomoću InfoPath 2010 obrazaca možete da prikupljate podatke od zaposlenih, partnera, dobavljača i drugih osoba koje imaju pristup obrascima.

Izbor tipa obrasca     Odaberite neki od različitih predložaka obrazaca koji vam pomažu da dizajnirate obrazac u skladu sa svojim potrebama. Kada kliknete na svaki predložak obrasca, pojavljuje se opis predloška. Da bi se pojednostavio proces dizajna obrasca, neki predlošci imaju podrazumevanu tabelu rasporeda ili automatsku konfiguraciju opcija kao što je lokacija za prosleđivanje obrasca.

Raspored strukture obrasca     Umetnite unapred napravljeni predložak rasporeda na stranici i koristite unapred napravljene tabele rasporeda – opcije za kolone, poravnavanje i oznake – da biste počeli da pravite obrazac. Odaberite stilove rasporeda i boje da biste kreirali obrasce koji su funkcionalni i vizuelno privlačni. Stilovi rasporeda i šeme boja kombinuju se u galeriji tema na kartici Dizajn stranice.

Dodavanje kontrole obrasca     Kontrola galerije na traci pruža brz način da dodate nove kontrole i izmenite svojstva kontrole. Nove kontrole za InfoPath 2010 uključuju sledeće:

 • Dugme sa slikom     Koristite prilagođenu sliku kao dugme.

 • Birač datuma i vremena     Pomoću ove kontrole korisnik može da otkuca datum i vreme ili da izabere datum iz prikaza kalendara.

 • Hiperveza     Umetnite hiperveze prilikom popunjavanja obrasca.

 • Izbor osobe/grupe     Otkucajte ili izaberite osobu sa SharePoint liste.

 • Red za potpis     Korisnici mogu digitalno da potpišu obrazac.

 • Izbor spoljnih podataka     Otkucajte ili izaberite stavke iz spoljnih sistema putem usluga poslovnog povezivanja (BCS).

Dodavanje pravila u obrasce     Sa novim brzim pravilima koja imaju unapred napravljene uslove i radnje, možete da koristite podrazumevane opcije ili da kreirate prilagođena pravila. Poboljšani interfejs za upravljanje pravilima pomaže vam da dizajnirate obrasce sa pravilima za validaciju podataka, oblikovanje obrasca ili izvršavanje drugih radnji uz nekoliko klikova i bez pisanja bilo kakvog koda.

Objavljivanje predložaka obrazaca     Novo dugme Brzo objavi u prikazu „Backstage“ omogućava vam da jednim klikom objavite obrasce SharePoint liste. Novo brzo objavljivanje omogućava i da se jednim klikom ponovo objavi bilo koji obrazac na istoj lokaciji. Više ne morate da se krećete kroz više dijaloga svaki put kada želite da ažurirate i ponovo objavite obrazac.

Kreiranje obrazaca za SharePoint liste     Proširite i poboljšajte SharePoint obrasce koji se koriste za kreiranje, uređivanje i prikazivanje stavki na SharePoint listi. Možete da kreirate nove obrasce ili da izmenite postojeće liste.

Možete da izmenite raspored, kreirate dodatne prikaze, podesite vrednosti polja i dodate pravila za validaciju podataka i prikazivanje ili skrivanje sekcija obrasca. Novo brzo objavljivanje omogućava da se jednim klikom objavi SharePoint obrazac.

Upotreba programa SharePoint Workspace za popunjavanje obrazaca SharePoint lista van mreže     Korisnici mogu da koriste SharePoint liste i biblioteke van mreže u programu SharePoint Workspace. InfoPath 2010 se hostuje u okviru programa SharePoint Workspace i koristi se za prikaz i unos podataka u svim vanmrežnim SharePoint obrascima. Informacije unete van mreže automatski se sinhronizuju nakon uspostavljanja veze sa serverom.

Vrh stranice

Bogatiji Veb obrasci

InfoPath 2010 sadrži više podržanih funkcija u obrascima Veb pregledača. Obrasci Veb pregledača obezbeđuju usaglašenije korisničko iskustvo koje se podudara sa iskustvom pri upotrebi aplikacije InfoPath. Kontrole i funkcionalnosti podržane u obrascima pregledača obuhvataju sledeće:

Kontrole

 • Liste sa znakovima za nabrajanje, numerisane i obične liste

 • Okviri sa listom za višestruki izbor

 • Kombinovani okviri

 • Dugmad sa slikom

 • Mogućnosti hiperveze

 • Grupa izbora i sekcija

 • Kontrole za datum i vreme

 • Izbori osobe/grupe

Filtriranje

Podaci koji su prikazani u kontrolama sada se mogu filtrirati u obrascima Veb pregledača. Možete da primenite filtere da biste ograničili broj stavki koje se korisniku prikazuju u okvirima sa listom, okvirima padajuće liste, kombinovanim okvirima, ponavljajućim tabelama i ponavljajućim sekcijama.

Vrh stranice

Hostovanje obrazaca na stranicama portala pomoću Veb segmenta InfoPath obrasca

U sistemu SharePoint Server 2010 sada je lakše hostovati obrasce na Veb stranicama pomoću Veb segmenta InfoPath obrasca. Korisnici koji su želeli da hostuju InfoPath obrasce na Veb stranicama ranije su morali da pišu kôd u programu Visual Studio. Sada možete da bez pisanja ikakvog koda dodate Veb segment InfoPath obrasca na stranicu Veb segmenta i uputite na objavljeni obrazac.

Veb segment možete da koristite da biste hostovali bilo koji InfoPath obrazac Veb pregledača koji je objavljen na SharePoint listi ili u biblioteci obrazaca. Takođe možete da ga povežete sa drugim Veb segmentima na stranici da biste poslali ili primili podatke.

Vrh stranice

Standardni usaglašeni obrasci pregledača

Sada su usaglašen sa Web Content Accessibility smernice 2.0 (WCAG 2.0) AA obrascima InfoPath 2010 Veb pregledača. Možete da kreirate obrasce koji su dostupni za korisnike sa umanjenim sposobnostima.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×