Navigacija na PerformancePoint kontrolnim tablama i istraživanje podataka

Kada pogledate PerformancePoint kontrolnu tablu na SharePoint lokaciji, na njoj možete videti jednu ili nekoliko stavki. Obično, ali ne i uvek, kontrolna tabla sadrži rezultate i neke filtere, grafikone i koordinatne mreže. Svi rezultati i svaki izveštaj postavljaju se na kontrolnu tablu kao Veb segmenti. Imate mogućnost navigacije u izveštaju ili izvršavanja radnji u samom Veb segmentu. Kontrolna tabla može da sadrži više stranica.

Kontrolna tabla u dolenavedenom primeru prikazuje filter, veze ka dodatnim stranicama, rezultate, analitički trakasti grafikon, izveštaj sa podacima o KPI i kružni grafikon. Svi rezultati i izveštaji se nalaze u zasebnom Veb segmentu, a svaki ima sopstveni meni. Kontrole za svaki Veb segment na stranici kontrolne table označene su simbolom padajućeg menija ( Simbol padajućeg menija za Veb kontrolu kontrolne table ).

U nekim slučajevima radnje koje preduzmete u jednom Veb segmentu utiču na rezultate koje vidite u drugom Veb segmentu. U dolenavedenom primeru, rezultati koje vidite u izveštaju sa podacima o KPI primenjuju se na stavku (RAČUNARI – ciljna količina) koja je markirana u rezultatima Količine prodaje.

PerformancePoint kontrolna tabla koja prikazuje rezultate i povezani izveštaj sa podacima o KPI

Podatke možete lako prikazivati i istraživati pomoću rezultata i izveštaja koji se nalaze na kontrolnoj tabli. Podatke možete da prikažete sa većim (ili manjim) nivoom detalja u rezultatima, analitičkim grafikonima i koordinatnim mrežama da biste videli niže (ili više) nivoe detalja i da biste promenili prikaz podataka u izveštajima. Ovo je korisno kada želite da vidite više informacija od trenutno prikazanih na kontrolnoj tabli. Takođe možete da prikažete sve izveštaje u zasebnom prozoru i da ih izvezete u PowerPoint ili Excel.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Navigacija na kontrolnoj tabli

Kretanje po kontrolnoj tabli

Interakcija sa rezultatima i izveštajima

Premeštanje sa jedne stranice kontrolne table na drugu

Kontrola prikaza rezultata ili izveštaja

Korišćenje filtera za prikazivanje samo potrebnih podataka

Korišćenje menija „Veb segmenti“

Istraživanje podataka na kontrolnoj tabli

Korišćenje priručnih menija izveštaja

Opozivanje promena za grafikon koji je otvoren u novom prozoru pregledača

Uspostavljanje početnih vrednosti prikaza izveštaja

Video zapis: istraživanje podataka u PerformancePoint izveštajima i rezultatima

Navigacija na kontrolnoj tabli

Prava moć PerformancePoint kontrolne table leži u njenoj interaktivnosti. Kretanjem po kontrolnoj tabli i istraživanjem svih rezultata i izveštaja možete da dobijete detaljnu sliku performansi organizacije.

Kretanje po kontrolnoj tabli

Za izbor rezultata ili izveštaja na koje želite da se fokusirate koristite kursor. Ako je stranica kontrolne table veća od prozora pregledača, za premeštanje kontrolne table nagore i nadole odnosno nalevo i nadesno koristite vertikalne ili horizontalne trake za pomeranje. Kliknite desnim tasterom miša na izveštaj da biste videli njegov priručni meni. U dolenavedenom primeru je prikazan priručni meni za analitički grafikon.

Meni koji se dobija klikom na desnim taster miša u PerformancePoint trakastom grafikonu

Interakcija sa rezultatima i izveštajima

Većina izveštaja ima određeni nivo interaktivnosti. Na primer, ako kliknete na odeljak kružnog grafikona, može se otvoriti novi kružni grafikon na kojem su prikazani detaljniji podaci samo o odeljku na koji ste kliknuli. Ako kliknete na ćeliju u rezultatima koji imaju povezani izveštaj sa podacima o KPI, izveštaj sa podacima o KPI se ažurira i prikazuje detalje koji se odnose samo na izabranu ćeliju. Izveštajsa podacima o KPI u sledećem primeru prikazuje rezultate za stavku RAČUNARI, stavku izabranu u povezanim rezultatima.

PerformancePoint rezultati i povezani izveštaj sa podacima o KPI

Vrh stranice

Premeštanje sa jedne stranice kontrolne table na drugu

Ako kontrolna tabla sadrži više stranica, sa jedne stranice na drugu se možete premeštati tako što ćete kliknuti na veze ka stranicama na vrhu stranice kontrolne table. Kontrolna tabla u primeru prikazanom na početku ovog članka ima tri stranice: Iznosi prodaje, Prodajne marže i Najpopularnije prodavnice i proizvodi. Veze ka tim stranicama nalaze se na samom vrhu kontrolne table, pored njenog imena. Trenutna stranica je uvek prikazana punim tekstom, dok su druge stranice prikazane tekstom u vidu hiperveze.

Vrh stranice

Kontrola prikaza rezultata ili izveštaja

Svaki simbol padajućeg menija Simbol padajućeg menija za Veb kontrolu kontrolne table na kontrolnoj tabli jeste pokazatelj da su dostupni meni ili neka druga kontrola, na primer filter.

Korišćenje filtera za prikazivanje samo potrebnih podataka

Kada prvi put otvorite kontrolnu tablu koja sadrži filtere, videćete prikaz koji je zasnovan na početnim izborima filtera, ali prikaz možete da promenite pomoću kontrola filtera. U dolenavedenom primeru su prikazana dva filtera, jedan za vreme i drugi za proizvode. Filter Vreme možete promeniti tako što ćete kliknuti na simbol padajućeg menija Simbol padajućeg menija za Veb kontrolu kontrolne table . Tako se prikazuje lista svih mogućih izbora za taj filter. Ako odaberete drugi vremenski period, svi povezani izveštaji na kontrolnoj tabli se ažuriraju i prikazuju informacije za tu godinu. Izbor u dolenavedenom primeru je „Prošla godina“.

Da biste dodatno suzili prikaz, možete da ga filtrirate samo na proizvode koji vas zanimaju ili možete da uporedite performanse određenog proizvoda u odnosu na sve dostupne proizvode. U ovom primeru izabrane su stavke Sve, Računari iKamere i kamkorderi. Pravljenjem ovih izbora korisnik može da uporedi performanse prodaje računara i prodaje kamera i kamkordera u protekloj godini sa performansama prodaje svih proizvoda.

Dijalog koji prikazuje izabrane stavke "Sve," "Računari," i "Kamere i kamkorderi"

Savet:  Ako želite da prikažete podatke za sve proizvode, izaberite stavku Sve. Ako želite da prikažete samo određene proizvode, opozovite izbor u polju za potvrdu Sve i izaberite samo proizvode koji vas zanimaju.

Vrh stranice

Korišćenje menija „Veb segmenti“

Svaki Veb segment ima sopstveni meni. Kliknite na simbol padajućeg menija Simbol padajućeg menija za Veb kontrolu kontrolne table u gornjem uglu Veb segmenta da biste videli opcije koje se primenjuju na Veb segment. U dolenavedenom primeru su prikazane dostupne kontrole za rezultate. Možete ih otvoriti u novom prozoru, uspostaviti početni prikaz i, u zavisnosti od tipa izveštaja, izvesti u PowerPoint ili Excel. Ako imate odgovarajuće dozvole, ove kontrole možete koristiti i za brisanje i menjanje rezultata ili promenu veza. Kontrola Otvori u novom prozoru veoma je korisna zato što vam omogućava da radite sa izveštajem u izdvojenom okruženju, da manipulišete njime bez promene originalnog prikaza kontrolne table i da prikažete više detalja o njemu.

U sledećem primeru je prikazan meni Veb segmenta za rezultate.

PerformancePoint rezultati sa otkrivenim menijem koji se dobija klikom na desni taster miša

Vrh stranice

Istraživanje podataka na kontrolnoj tabli

Kontrolna tabla može da sadrži više rezultata i druge izveštaje. Ono što možete da uradite u svakom izveštaju zavisi od samog tipa izveštaja. Više informacija o tipovima izveštaja potražite u članku Osnovni podaci o tipovima PerformancePoint izveštaja.

Korišćenje priručnih menija izveštaja

Svaki izveštaj na kontrolnoj tabli ima sopstveni skup kontrola, od kojih se većini pristupa desnim klikom. Na primer, možete da kliknete desnim tasterom miša na bilo koji analitički grafikon ili koordinatnu mrežu, izaberete stavku Tip izveštaja, a da zatim izaberete drugi tip izveštaja. Možete i da unesete neke promene u oblikovanje ili da filtrirate podatke koje vidite. Možete da kliknete na određene tačke podataka, na primer one na sledećem linijskom grafikonu ili da kliknete na pojedinačne trake na analitičkom grafikonu da biste pogledali više detalja o podacima. Takođe možete da izaberete odeljak kružnog grafikona da biste videli više detalja odnosno druge detalje. Koji elementi su interaktivni možete otkriti pomeranjem pokazivača miša u izveštaju. Kada se pokazivač promeni, to znači da možete kliknuti na tu stavku.

Linijski grafikon sa otkrivenim sažetim informacijama

Kliknite desnim tasterom miša na vrednost u grafikonu i izaberite stavku Opširniji podaci. Ovim se učitava lista dostupnih dimenzija koje možete istražiti.

Meni „Dubinska pretraga“ u PerformancePoint linijskom grafikonu

Rezultati su takođe u velikoj meri interaktivni. Na primer, možete kliknuti desnim tasterom miša na razna mesta u rezultatu i, u zavisnosti od toga kako je rezultat podešen, možete izvršiti sledeće zadatke:

  • Prelazak na više i niže nivoe detalja

  • Filtriranje podataka

  • Pronalaženje najboljih deset stavki u kategoriji (na primer, prodaja prema prodajnom kanalu)

  • Analiza vrednosti podataka u stablu raščlanjivanja

Sledeći primer prikazuje priručni meni kojem možete pristupiti ako kliknete desnim tasterom miša u rezultatima.

PerformancePoint rezultati sa otkrivenim menijem koji se dobija klikom na desni taster miša

Napomena:  Kada razvijete, a zatim skupite više redova ili kolona u rezultatima, funkcionalnost razvijanja/skupljanja povremeno možda neće raditi kao što je očekivano. Ako se to desi, koristite meni „Veb segmenti“ da biste osvežili rezultate i vratili ih u prvobitni prikaz.

Vrh stranice

Opozivanje promena za grafikon koji je otvoren u novom prozoru pregledača

Kliknite na dugme Nazad u prozoru pregledača. Ovim se opoziva poslednja promena koju ste izvršili u prikazu. Ponavljajte ovu radnju dok ne dođete do željenog prikaza. Ovo je korisno ako ste u izveštaju izvršili nekoliko promena, ali ne želite da vratite podrazumevani prikaz grafikona.

Savet:  Ako dugme Nazad nije aktivno, izveštaj je prikazan u podrazumevanom prikazu izveštaja.

Vrh stranice

Uspostavljanje početnih vrednosti prikaza izveštaja

Originalni prikaz izveštaja možete vratiti pomoću nekog od sledećih metoda:

  • Ako izveštaj prikazujete na originalnoj lokaciji na kontrolnoj tabli   , otvorite meni Veb segment i izaberite stavku Uspostavi početne vrednosti prikaza.

  • Ako izveštaj prikazujete u novom prozoru pregledača   , kliknite na dugme Osveži u novom prozoru pregledača (ili pritisnite taster F5). Ne samo da se ovim uspostavlja podrazumevani prikaz analitičkog grafikona koji je prikazan na kontrolnoj tabli već se i menja veličina grafikona kako bi se uklopio u novi prozor pregledača.

Vrh stranice

Video zapis: istraživanje podataka u PerformancePoint izveštajima i rezultatima

Kad pogledate ovaj video zapis, videćete kako se istražuju podaci u PerformancePoint izveštajima i rezultatima, kako se dubinski pretražuju podaci i kako se filtriraju. On služi kao potpora za informacije sadržane u ovom članku.

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.
Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×