Naredba INSERT INTO

Dodaje zapis ili više zapisa u tabelu. To se naziva i upit za dodavanje.

Sintaksa

Upit za dodavanje više zapisa:

INSERT INTO cilj [(polje1[, polje2[, ...]])] [IN spoljnabazapodataka]
SELECT [izvor.]polje1[, polje2[, ...]
FROM izraztabele

Upit za dodavanje jednog zapisa:

INSERT INTO cilj [(polje1[, polje2[, ...]])]
VALUES (vrednost1[, vrednost2[, ...])

Izraz INSERT INTO sastoji se od sledećih delova:

Deo

Opis

cilj

Ime tabele ili upita kojima se dodaju zapisi.

polje 1, polje 2

Imena polja u koja se dodaju podaci, ako slede posle argumenta cilj odnosno imena polja iz kojih treba dobaviti podatke, ako slede posle argumenta izvor.

spoljnabazapodataka

Putanju ka spoljna baza podataka. Opis putanje potražite u odredbi IN.

izvor

Ime tabele ili upita iz kojih se kopiraju zapisi.

izraztabele

Imena tabela iz kojih se umeću podaci. Ovaj argument može da bude ime jedne tabele ili složeno ime koje se dobija operacijom INNER JOIN , LEFT JOIN ili RIGHT JOIN odnosno iz sačuvanog upita.

vrednost1, vrednost2

Vrednosti koje se umeću u određena polja novog zapisa. Svaka vrednost umeće se u polje koje odgovara položaju vrednosti na listi: vrednost1 umeće se u polje1 novog zapisa, vrednost2 u polje2 i tako dalje. Vrednosti morate da razdvojite zarezom, a tekstualna polja da stavite pod navodnike (' ').


Napomene

Izraz INSERT INTO možete da koristite da biste dodali jedan zapis u tabelu pomoću sintakse upita za dodavanje jednog zapisa, kao što je prikazano iznad. U tom slučaju kôd određuje ime i vrednost za svako polje zapisa. Morate da navedete svako od polja zapisa kom se dodeljuje vrednost i vrednost za to polje. Kada ne navedete svako polje, za kolone koje nedostaju umeće se podrazumevana vrednost ili vrednost „Bez vrednosti“. Zapisi se dodaju na kraj tabele.

Izraz INSERT INTO možete da koristite i da biste dodali skup zapisa iz druge tabele ili upit pomoću odredbe SELECT ... FROM, kao što je prikazano iznad u sintaksi upita za dodavanje više zapisa. Odredba SELECT u tom slučaju navodi polja koja se dodaju navedenoj ciljnoj tabeli.

Izvorna ili ciljna tabela može da navede tabelu ili upit. Ako se navede upit, mašina Microsoft Access baze podataka dodaje zapise svim tabelama koje upit navede.

Izraz INSERT INTO je opcionalan, ali kada se uključi, prethodi izrazu SELECT.

Ako ciljna tabela sadrži primarni ključ, obavezno dodajte jedinstvene vrednosti koje nisu Bez vrednosti u polja primarnog ključa. Ako to ne uradite, mašina Microsoft Access baze podataka neće dodati zapise.

Ako tabeli sa poljem „Automatsko numerisanje“ dodate zapise i želite da ih ponovo numerišete, nemojte da uključite polje „Automatsko numerisanje“ u upit. Uključite polje „Automatsko numerisanje“ u upit ako želite da zadržite originalne vrednosti iz polja.

Koristite odredbu IN da biste dodali zapise tabeli u drugoj bazi podataka.

Da biste napravili novu tabelu, umesto toga koristite izraz SELECT... INTO da biste napravili upit za pravljenje tabele.

Da biste saznali koji će se zapisi dodati pre nego što pokrenete upit za dodavanje, prvo izvršite i prikažite rezultate upita upit za izbor koji koristi iste kriterijume za izbor.

Upit za dodavanje kopira zapise iz jedne tabele ili više njih u drugu tabelu. Upit za dodavanje ne utiče na tabele koje sadrže zapise koje dodajete.

Umesto da dodate postojeće zapise iz druge tabele, možete da navedete vrednost za svako polje u jednom novom zapisu pomoću odredbe VALUES. Ako izostavite listu polja, odredba VALUES mora da obuhvata vrednost za svako polje u tabeli. U suprotnom, operacija INSERT neće uspeti. Koristite dodatni izraz INSERT INTO uz odredbu VALUES za svaki dodatni zapis koji želite da napravite.Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×