Napravite čestitke i pozivnice pomoću programa Publisher

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izbor predloška

 1. Pokrenite Publisher i odaberite kategoriju kartica.

  • U programu Publisher 2016 i Publisher 2013, kliknite na ugrađeni > čestitke ili Pozivnice.

  • U programu Publisher 2010, čestitke ili Pozivnice na listi izaberite stavku predložak.

 2. Pomerajte se kroz dizajnirane kartica publikacije. Kada pronađete onaj koji vam se dopada, kliknite na dugme da biste videli veće slike pregleda.

 3. U okviru Prilagođavanje i Opcije možete izmeniti mnoge elemente dizajna pre nego što otvorite publikaciju:

  • U okviru Prilagođavanje izaberite željenu šemu boja i šemu fontova.

  • U okviru Prilagođavanje izaberite željeni skup poslovnih informacija ili kreirajte novi.

  • U okviru Opcije izaberite željenu veličinu stranice, na primer Bočni preklop na polovinu stranice ili Gornji preklop na četvrtinu stranice.

  • U okviru Opcije izaberite željeni raspored.

   Napomena: Ako koristite predložak koji ste preuzeli sa lokacije Office Online, ne možete prilagoditi dizajn dok ne otvorite publikaciju.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj.

Ako ne vidite dizajn koji vam se dopada, možete da pronađete dodatne kartice predlošci na lokaciji Office.com vraćanje na novu stranicu i unosom čestitke, pozivniceili bilo koji drugi tip kartice, u polje za pretragu i pritisnite taster ENTER.

Personalizovanje čestitke

Unošenje globalnih promena dizajna

Možda ćete želeti da unesete promene koji utiču na celu publikaciju. Na primer, možete poželeti da isprobate drugu šemu boja ili šemu fontova. Te promene možete izvršiti u bilo kom trenutku, ali je najbolje da to učinite pre nego što umetnete tekst i slike.

Uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste isprobali drugu šemu boja, na kartici Dizajn stranice , kliknite na željenu šemu boja. Ako zadržite pokazivač iznad šeme boja odmah ćete videti vaše čestitki izgleda ako odaberete šemu boja.
  Galerija za izbor šeme boja

 • Da biste isprobali drugu šemu fontova, na kartici Dizajn stranice , kliknite na dugme Fontovi, a zatim odaberite željenu šemu fontova.
  Dugme „Fontovi“ u programu Publisher 2013

 • Da biste promenili veličinu stranice, na kartici Dizajn stranice , izaberite stavku Veličina, a zatim izaberite novu veličinu stranice.

  Više informacija potražite u članku Promena veličine stranice, veličina papira ili položaja.

Vrh stranice

Rad sa slikama

Više informacija o radu sa slikama potražite u članku saveti za rad sa slikama.

Zamena slika čuvara mesta sopstvenom slikom

 1. Kliknite desnim tasterom miša na čuvar mesta za sliku i izaberite stavku Promena slike > Promeni sliku.

 2. U dijalogu Umetanje slike, pretražite da biste pronašli slike na vašem računaru ili na vašoj lokalnoj mreži ili tražite slike na lokaciji Office.com ili iz usluge Bing.
  Dijalog „Umetanje slike“ u programu Publisher 2013

  Napomena: Umetanje slike sa lokacije Office.com i Bing nije dostupna u programu Publisher 2010. Slika možete pronaći na mreži mora biti preuzeta na vaš računar pre nego što možete da ih umetnete.

 3. Po potrebi ponovite korake za druge slike u publikaciji.

Dodavanje nove slike

 1. Na kartici " Umetanje ", izaberite opciju slike u grupi " grupa" ilustracije " (kao što su slike ili Slike na mreži).

 2. Pronalaženje slika na računaru ili potražite slike Office.com ili Bing i kliknite na dugme Umetni.

  Napomena: Umetanje slike sa lokacije Office.com i Bing nije dostupna u programu Publisher 2010. Slika možete pronaći na mreži mora biti preuzeta na vaš računar pre nego što možete da ih umetnete.

Vrh stranice

Rad sa tekstom

Da biste zamenili tekst čuvara mesta sopstvenom porukom, jednostavno izaberite tekst čuvara mesta, a zatim otkucajte sopstvenu poruku.

Dodavanje novog teksta

 1. Na kartici Umetanje kliknite na dugme Nacrtaj okvir za tekst.

 2. U karticu, postavite pokazivač na stavku kojoj želite da jedan ugao teksta za pojavi, i zatim kliknite na dugme i dijagonalno prevlačite dok ne dobijete okvir koji je na veličinu koju želite. Kliknite unutar polja za kucanje i oblikovanje teksta.

Zamena teksta čuvara mesta stihom

 1. Na kartici Dizajn stranice kliknite na dugme Opcije.
  Dugme „Opcije predloška“ u programu Publisher 2013

 2. Za kategoriju, kliknite na kategoriju poruke koje želite. U okviru dostupne poruke, kliknite na poruku koje želite, pregled dva dela poruke sa desne strane, a zatim kliknite na dugme u redu.
  Predlog stihova za čestitke u programu Publisher 2013

Štampanje i završavanje kartice

U programu Publisher, kartice se podešavaju tako da budu odštampane na određene veličine papira. Na primer, ako izaberete dizajn koji je veličine dimenzija za pismo veličinu papira, morate da izvršite dva puta u novinama kada štampate na karticu.

Folding pattern for four-panel invitation

1 kada pregledate karticu pre nego što ga odštampate, izgleda kao korak 1.

2 kada štampate na karticu na štampaču u boji, pre nego što bude ispeglano, izgleda kao korak 2.

3 u koraku 3 Odustani te kartice na pola od vrha do dna.

4 u koraku 4, koje pratim na karticu na stranu.

Štampanje kartice

 1. Kada karticu izgleda onako kako želite, sačuvajte datoteku.

 2. Izaberite stavke datoteka > Štampanje, a zatim u okviru Postavkeproverite da li Oblikuj je izabrana, kao što su bočni preklop, kvartal list, bočni preklop, pola lista, ili knjižica, bočni preklop.

  Napomena: Ove opcije su dostupne samo kada je veličina stranice publikacije manja od papiru koji publikacija je podešena da se odštampati.

 3. U oknu za pregled prikazuje kako će izgledati publikacije na odštampanoj stranici. Izvršite sve promene koje želite da opcije štampanja, kao što su broj kopija, a zatim kliknite na dugme Odštampaj.

  Kupite papir koji je dizajniran za čestitke određenih proizvođača. Ove pakete obično uključuju koverte. Štampanje jedne ili dve test kartice na običnom papiru da biste potvrdili da je vaša publikacija štampa kao što očekujete pre nego što odštampate na proizvoda ili skuplja papir proizvođača.

Vrh stranice

Izbor predloška

 1. Pokrenite Publisher, a zatim izaberite stavku Pozivnice ili Pozivnice , na listi Tipova publikacija .

 2. Pomerajte se kroz dizajnirane kartica publikacija i odaberite predložak, koji su organizovani u grupe po teme.

  Ako ne vidite dizajn koji vam se dopada, možete da pronađete dodatne čestitki predlošci na lokaciji Microsoft Office Online tako što ćete koristiti polje za pretragu za predloške iznad liste dostupnih predložaka.

  Važno: Morate biti povezani sa Internetom pre nego što možete da pretražujete Publisher predloške na lokaciji Office Online.

 3. U okviru Prilagođavanje i Opcije, možete da izmenite toliko elemenata dizajna pre nego što otvorite publikaciju. Uradite nešto od sledećeg:

  1. U okviru Prilagođavanje izaberite željenu šemu boja i šemu fontova.

  2. U okviru Prilagođavanje, izaberite skup poslovnih informacija koji želite ili kreirajte novi.

  3. U okviru Opcije, izaberite veličinu stranice koju želite, kao što su polovinu stranice bočni preklop ili gornji preklop na četvrtinu stranice.

  4. U okviru Opcije, izaberite željeni raspored.

   Napomene: 

   • Ako koristite predložak koji ste preuzeli sa lokacije Office Online, ne možete prilagoditi dizajn dok ne otvorite publikaciju.

   • Neke od bočni preklop kartice su podešeni za opciju samo jednu rasporeda. Ako odaberete neku od ovih dizajna, veličinu i raspored opcije alternativne stranice nisu dostupne.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj.

Personalizovanje čestitke

Unošenje globalnih promena dizajna

Možda ćete želeti da unesete promene koji utiču na celu publikaciju. Na primer, možete poželeti da isprobate drugu šemu boja ili šemu fontova. Te promene možete izvršiti u bilo kom trenutku, ali je najbolje da to učinite pre nego što umetnete tekst i slike.

Uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste isprobali drugu šemu boja, kliknite na dugme Šema boja u oknu zadatka Oblikovanje publikacije i izaberite željenu šemu boja.

 • Da biste isprobali drugu šemu fontova, kliknite na dugme Šeme fontova u oknu zadatka Oblikovanje publikacije i izaberite željenu šemu fontova.

 • Da biste promenili veličinu stranice, kliknite na dugme Opcije odeljka u oknu zadatka Oblikovanje publikacije , kliknite na dugme Promeni veličinu stranice, a zatim izaberite novu veličinu stranice u dijalogu " Podešavanje stranice ".

  Većina dizajnirane kartice su oblikovani se odštampati na papiru veličina pisma koji ste u kvartalu stranice. Možda ćete želeti da štampate sa obe strane po slovo veličina papira.

  Kako mogu da promenim veličinu stranice po slovo veličinu?

  1. U dijalogu Podešavanje stranice izaberite stavku Napredno.

  2. U okviru za dijalog Prilagođene veličine stranice , otkucajte ime u prilagođenu veličinu stranice. Na primer, otkucajte veličinu po slovo.

  3. U okviru Opcije, izaberite polovinu stranice bočni preklop na listi list Odustani .

  4. U okviru stranice, promenite širinu 4.25" i visine da ”5,5.

  5. U okviru Pregled, uverite se da su vaše veličine stranice i lista oblikovana onako kako želite, a zatim kliknite na dugme u redu.

   Više informacija potražite u članku Promena veličine stranice, veličina papira ili položaja.

 • Da biste umetnuli poslovne informacije, u meniju Umetanje izaberite stavku Poslovne informacije , a zatim prevucite željenu stavku iz okna zadatka Poslovne informacije na stranici publikacije.

  Da biste promenili poslovne informacije, kliknite na dugme Promeni poslovne informacije u oknu zadatka Poslovne informacije . Više informacija potražite u članku Kreiranje, promena ili uklanjanje podataka poslovnih informacija.

Vrh stranice

Rad sa slikama

Više informacija o radu sa slikama potražite u članku saveti za rad sa slikama.

Zamena slika čuvara mesta sopstvenom slikom
 1. Kliknite desnim tasterom miša na sliku čuvara mesta, u priručnom meniju izaberite stavku Promeni sliku , a zatim odaberite izvor se nova slika.

  Promena slike čuvara mesta

  Savet: Ako ne vidite stavku Promeni sliku kada kliknete desnim tasterom miša, kliknite na sliku čuvara mesta dok ne vidite beli krugova koja okružuje okvir slike. Ponovo kliknite na sliku dok ne vidite sivi krug sa x u njima koji okružuju sama slika i kliknite desnim tasterom miša na sliku.

 2. Po potrebi ponovite korake za druge slike u publikaciji.

Dodavanje nove slike
 1. U meniju Umetanje postavite pokazivač na sliku, a zatim odaberite stavku izvor se nova slika.

 2. Kliknite na dugme Umetni.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste promenili položaj slike, prevucite ga.

  • Da biste promenili veličinu slike, postavite pokazivač miša preko jednog od ugaonih regulatora, a zatim prevucite.

  • Da biste promenili boje koje sliku, kliknite desnim tasterom miša na sliku, u priručnom meniju izaberite stavku Oblikuj sliku , izaberite karticu slika i zatim kliknite na dugme ponovo oboji.

   Ako ste već kreirali skup poslovnih informacija koji uključuje logotip, možete brzo da dodate logotip čestitku. U meniju Umetanje izaberite stavku Poslovne informacije, a zatim kliknite dvaput logotip u oknu zadatka Poslovne informacije .

Vrh stranice

Rad sa tekstom

Za više informacija o radu sa tekstom, pogledajte članak Dodavanje teksta u programu Publisher.

Zamena teksta čuvara mesta sopstvenom porukom

Ako ste već kreirali skup poslovnih informacija, poslovne informacije o kontaktu i logotip automatski zameniti neke od teksta čuvara mesta.

Napomena: Poslovne informacije automatski ne zamenjuje tekst čuvara mesta u predloške koje ste preuzeli sa lokacije Office Online. Da biste zamenili čuvara mesta imena, adrese i logotipi poslovne informacije, kliknite na dugme pametne oznake Slika dugmeta za stavku poslovnih informacija, kao što su ime preduzeća ili adresa, a zatim izaberite stavku Ažuriranje iz skupa poslovnih informacija. ("Pametne oznake" se pojavljuje kada kliknete na tekst ili logotip.)

 1. Izaberite tekst čuvara mesta, a zatim otkucajte.

 2. Podesite veličinu teksta. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste sprečili tekst veličine automatski da se uklopi u okvir za tekst koji nije povezan sa drugim okvirima za tekst, izaberite okvir za tekst, u meniju " Oblikovanje " izaberite stavku " Automatsko uklapanje teksta i zatim kliknite na dugme Bez automatskog uklapanja.

  • Da biste ručno promenili veličinu fonta, izaberite tekst, a zatim izaberite novu veličinu fonta na listi " Veličina fonta " na traci sa alatkama za Oblikovanje .

   Više informacija o prikladno tekst unutar okvira za tekst potražite u članku Uključivanje i isključivanje automatskog uklapanja teksta.

Dodavanje novog teksta
 1. U meniju Umetanje izaberite stavku Okvir za tekst.

 2. U karticu, postavite pokazivač na mesto gde želite da jedan ugao teksta i zatim dijagonalno prevlačite dok ne dobijete okvir koji je željene veličine.

 3. Kliknite unutar polja i otkucajte tekst.

Zamena teksta čuvara mesta stihom
 1. U oknu zadatka Pozivnice , u okviru Predloženih red, kliknite na dugme Izaberite neku od predloženih.

 2. U okviru kategorijeizaberite kategoriju poruke koje želite.

 3. U okviru dostupne poruke, kliknite na poruku, a zatim pregledajte dva dela poruke.

  Napomena: Ako koristite predložak koji ste preuzeli sa lokacije Office Online ili promenite veličinu stranice ili oblikovanje (na primer, sa bočni preklop na vrhu preklop), predlog stihova nisu dostupne.

Vrh stranice

Štampanje i završavanje kartice

U programu Publisher, kartice se podešavaju tako da budu odštampane na određene veličine papira. Na primer, ako izaberete dizajn koji je veličine dimenzija za pismo veličinu papira, morate da izvršite dva puta u novinama kada štampate na karticu.

Folding pattern for four-panel invitation

1 kada pregledate karticu pre nego što ga odštampate, izgleda kao korak 1.

2 kada štampate na karticu na štampaču u boji, pre nego što bude ispeglano, izgleda kao korak 2.

3 u koraku 3 Odustani te kartice na pola od vrha do dna.

4 u koraku 4, koje pratim na karticu na stranu.

Štampanje kartice

 1. Kada karticu izgleda onako kako želite, sačuvajte datoteku.

 2. U meniju datoteka izaberite stavku Odštampaj, a zatim izaberite karticu Postavke publikacije i papira .

 3. U okviru Opcije štampanja, proverite da li odgovarajući format je izabrana, kao što su bočni preklop, kvartal stranice, bočni preklop, polovinu stranice, ili knjižica, bočni preklop.

  Napomena: Ove opcije su dostupne samo kada je veličina stranice publikacije manja od lista koji publikacija je podešena da se odštampati.

 4. Izaberite stavku Pregled pre štampanja da biste videli kako će izgledati publikacije na odštampanoj stranici. Zatim možete da izvršite neophodna prilagođavanja pre štampanja.

 5. Napravite potrebne promene opcije štampanja, kao što su broj kopija, a zatim kliknite na dugme Odštampaj.

  Savet: Kupite papir koji je dizajniran za čestitke određenih proizvođača. Ove pakete obično uključuju koverte. Štampanje jedne ili dve test kartice na običnom papiru da biste potvrdili da je vaša publikacija štampa kao što očekujete pre nego što odštampate na proizvoda ili skuplja papir proizvođača.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×