Najbolje prakse za zaštitu od virusa

Što su naši životi sve digitalniji, sve je više važno da zaštitimo računare od zlonamernog softvera kao što su virusi i špijunski softver. U ovom članku ćemo vam ponuditi neke najbolje prakse koje možete da pratite da biste lakše umanjili rizike.

Imajte na umu da nijedan proizvod ne nudi kompletno rešenje za zaštitu i očuvanje bezbednosti i dalje zahteva pametne prakse, redovno ažuriranje i pravljenje dobrih rezervnih kopija.

Ostanite ažurirani

Zlonamerni softver, poznat i kao „malver“, često koristi ranjivosti koje su proizvođači softvera kao što su Microsoft i drugi, već zakrpili. Važno je da redovno ažurirate računar pomoću tih zakrpa. Srećom, Microsoft to olakšava uz Windows Update.

Važno je da budete u toku sa ispravkama i za softver koji ne pripada korporaciji Microsoft. Drugi proizvođači, kao što su Adobe, Sun, Apple i ostali često objavljuju ispravke za softver putem svojih veb sajtova.

Preuzimajte datoteke samo sa pouzdanih sajtova

Kada preuzimate datoteku sa interneta, uverite se da znate izvor! Treba da preuzimate samo datoteke koje potiču od poznatih, pouzdanih kompanija. Ako ste u nedoumici, nemojte preuzimati datoteku. Kao dodatnu meru predostrožnosti, možete da preuzmete datoteke na disk koji je odvojen od čvrstog diska, na primer, USB fleš disk, a zatim skenirate datoteke pomoću skenera virusa.

Pazite se neočekivanih priloga ili hiperveza u e-pošti

Virusi i špijunski softver se često šalju putem e-pošte i često se nalaze u tzv. „prevarantskim“ porukama – odnosno porukama koje deluju kao da potiču od pouzdanog pošiljaoca, ali to zapravo nije slučaj. Ako dobijete prilog datoteke ili vezu koje niste očekivali, čak i ako deluju kao da potiču od pouzdanog izvora, pažljivo ih razmotrite. Da li prilog ili veza deluju kao nešto što bi vam ta osoba poslala? Da li je poruka dosledna sa načinom na koji ta osoba piše? Ako imate bilo kakvu sumnju, obratite se navodnom pošiljaocu i proverite da li je on zaista želeo da vam pošalje taj prilog ili vezu pre nego što kliknete na njih.

Koristite antimalver softver

Dostupno je nekoliko dobrih softverskih paketa za PC i Mac, koji vam mogu pomoći da zaštitite sistem. Neki su besplatne, a neki zahtevaju plaćenu pretplatu. Windows 8 ili novije verzije imaju ugrađen Microsoft zaštitnik. Ako koristite Windows 7, trebalo bi da razmotrite program Microsoft Security Essentials koji je besplatan za preuzimanje i korišćenje.

Održavajte dobre rezervne kopije podataka i redovno ih testirajte

 Ako virus izbriše ili ošteti datoteke na čvrstom disku, nedavna rezervna kopija može biti jedini način da oporavite podatke. Redovno pravite rezervnu kopiju celog sistema. U najmanju ruku, napravite rezervnu kopiju datoteka koje ne smete da izgubite, kao što su dokumenti, slike, finansijske informacije, omiljene veze, adresari i važne e-poruke. Preporučuje se da uvek imate najmanje 2 kopije kritičnih datoteka, ako ne i više. Najbolja praksa je da najmanje jedna od tih kopija bude na različitoj lokaciji, kako poplava ili požar koji mogu uništiti vaš računar ne bi mogli da unište i rezervne kopije vaših kritičnih podataka.

Takođe pogledajte: Pravljenje rezervne kopije računara i njegovo vraćanje u prethodno stanje

Takođe pogledajte

Imate pitanja o virusima i malveru na koja ovde nismo odgovorili?

Posetite Answers zajednicu za viruse i malver.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×