Najbolje prakse za Lync sastanak

Postoje različite opcije koje možete koristiti kada zakazujete Lync sastanak, pridružujete mu se ili ga predstavljate. Ove najbolje prakse vam pomažu da iskoristite funkcije koje olakšavaju vaš posao i pružaju prijatan utisak pri radu na sastanku.

Savet: Interaktivni vodič za uobičajene zadatke izlagača potražite u odeljku Planiranje i pripremanje Lync sastanaka i Upravljanje Lync sastankom.

Zakazivanje Lync sastanka

Planiranje sastanka

 • Za mali i opušteni sastanak sa osobama unutar vašeg preduzeća koristite podrazumevane opcije sastanka i preskočite promene postavki. Imajte u vidu da podrazumevane opcije svakoj osobi omogućavaju da bude izlagač i da se direktno pridruži sastanku.

 • Ako imate određene zahteve u vezi sa sastankom, na primer veću publiku, bezbedne podatke ili spoljne kupce, uverite se da ste promenili opcije sastanka kako biste ih prilagodili zahtevima. Informacije potražite u članku Podešavanje opcija za Lync sastanke.

 • Ako imate učesnike koji će lično prisustvovati i učesnike na mreži, Lync sastanak možete održati u sobi za konferencije. Kliknite na dugme Predlozi za sastanke u programu Outlook da biste pronašli i dodali sobu za konferenciju u zgradi koju želite. Druga mogućnost je da u pozivu za sastanak dodate informacije o sobi u polje Lokacija.

Određivanje rezervnog izlagača

Odaberite rezervnog izlagača u slučaju da ne možete da se pridružite ili kasnite. Rezervni izlagač može i da započne snimanje, pomaže publici i upravlja njome ili nadgleda pitanja prosleđena na sastanku kako biste vi mogli da se usredsredite na prezentaciju. Ovo je naročito važno ako imate veliki sastanak ili događaj.

Poznavanje svog ličnog identifikacionog broja (PIN)

Kada se pridružujete sastanku pozivanjem preko telefona, PIN vam uglavnom nije potreban. Povezujete se direktno i vaš broj telefona se prikazuje na spisku učesnika. Ali, ako želite da se pridružite pozivanjem kao voditelj ili ovlašćeni pozivalac, zatražiće se da unesete PIN i/ili broj telefona na poslu ili lokal.

Kada se pridružujete pozivanjem kao ovlašćeni pozivalac, to jednostavno znači da je sastanak obezbeđen i da morate da se identifikujete pre nego što se pridružite sastanku.

Dobra ideja je da imate PIN pri ruci u slučaju da vam zatreba. Ako se ne sećate svog PIN-a, u pozivu za sastanak izaberite Zaboravili ste PIN za uključivanje biranjem? i pratite uputstva na stranici da biste poništili.

Uključivanje dokumenta ili veze o obuci u zahtev za sastanak

Ako pozivate učesnike koji nisu upoznati sa programom Lync, u zahtev za sastanak uključite „Kako da“ dokument za obuku ili vezu ka Lync obuci kako biste im pomogli oko funkcija sastanka pre pridruživanja sastanku.

Dodavanje beležaka u zahtev za sastanak

Kada planirate sastanak, možete dodati privatne ili deljene beleške pomoću programa OneNote. Pozvane osobe mogu da pregledaju i uređuju deljene beleške pre sastanka ako imaju odgovarajuću dozvolu. Na traci pozivnice jednostavno izaberite stavku Beleške sa sastanka i dodajte deljene beleške za pozive za sastanak ili sopstvene beleške (koje nisu vidljive drugim osobama). Više informacija potražite u članku Korišćenje deljenih i privatnih beležaka u Lync sastanku.

Pridruživanje Lync sastanku

Savet: Interaktivni vodič za pridruživanje Lync sastanku – što obuhvata savete za rešavanje problema – potražite u odeljku Pridruživanje Lync sastanku.

 • Prijavite se na sastanak 10 do 15 minuta ranije kako biste se postavili i imali vremena za rešavanje problema ukoliko to bude potrebno.

 • Pre sastanka odlučite da li ćete koristiti zvuk računara (Lync integrisani zvuk i video) ili telefon za audio delove sastanka.

 • Ako koristite audio-sistem računara, podesite audio i video uređaje i proverite kvalitet. Možete koristiti mikrofon i zvučnike na računaru ili priključiti slušalice. Više informacija potražite u članku Podešavanje i testiranje Lync zvuka i Podešavanje i rešavanje problema Lync video zapisa.

 • Ako koristite telefon za zvuk sastanka, iskoristite Lync funkciju Pozovi me. U prozoru Pridruživanje zvuku sastanka izaberite Pozovi me na i otkucajte broj telefona na koji želite da vas pozovu.

Kada koristite ovu funkciju, nećete morati da unosite ID sastanka ili PIN. Pritisnite *1 da biste čuli opis dostupnih komandi konferencije.

 • Ukoliko je moguće, za viši kvalitet zvuka koristite slušalice umesto mikrofona i zvučnika na računaru.

 • Kvalitet zvuka u velikoj meri zavisi od uslova mreže. Koristite žičnu mrežnu vezu i uverite se da ste na računaru isključili bežičnu.

 • Kada se pridružite sastanku, privremeno isključite mikrofon ako ne pričate. Pogledajte Korišćenje zvuka u Lync sastanku.

Održavanje prezentacije na Lync sastanku

 • Neka se jedan kolega prijavi na sastanak zajedno sa vama kako bi potvrdio kvalitet zvuka i vizuelni kvalitet.

 • Proverite opcije sastanka da biste se uverili da ste isključili/uključili odgovarajuće funkcije publike, na primer dozvole učesnika, pregled sadržaja ili dozvole beležaka.

 • Ako koristite PowerPoint:

 1. Neka niz slajdova sadrži otprilike 15 ili manje slajdova sa većim fontovima (iznad 30 tačaka) i jednostavnu pozadinu kako ne bi odvlačila pažnju.

 2. Unapred otpremite prezentaciju i vežbajte sa kontrolama za pomeranje slajdova ili pisanje beležaka. Na primer, možete da istaknete ključne tačke pomoću laserskog pokazivača ili oznaka.

 3. Koristite beleške izlagača da biste se lakše setili tačaka koje treba da pokrijete tokom govora.

  Više informacija potražite u članku Prikazivanje PowerPoint slajdova na Lync sastanku.

 4. Ako delite radnu površinu ili program:

  1. Imajte u vidu da su, kada delite program, učesnicima vidljivi samo oni programi i dokumenti koje delite. Ako potražite druge programe, oni neće biti vidljivi na sastanku.

  2. Koristite deljenje radne površine ako je potrebno da se prebacujete između programa.

  3. U Lync sastanku kliknite na dugme Pregled da biste videli šta učesnici vide kada delite radnu površinu ili program.

  4. Obavestite publiku da može povećati oblast prikaza tako što će preći u pun režim.

   Više informacija potražite u članku Deljenje radne površine ili programa u Lync sastanku.

 5. Ostavite dovoljno vremena za pitanja i obavestite publiku da može kucati pitanja ili komentare u odeljku sastanka za razmenu trenutnih poruka.

 6. Privremeno isključujte sebe kada ne pričate i uverite se da znate kako da privremeno isključite ili uključite učesnike ako to bude potrebno, i to i pomoću programa Lync i pomoću komande telefona za tonsko biranje ako koristite telefon (pritisnite *1 na tastaturi telefona da biste čuli komande).

 7. Na početku sastanka podsetite učesnike kako da sebe privremeno isključe ili uključe.

 8. Na kraju sastanka izaberite stavku Još opcija(…), a zatim dodirnite stavku Završi sastanak. Kliknite na dugme U redu u odzivu da biste nastavili. To zatvara prozor i prekida vezu svih učesnika sastanka, uključujući i one učesnike koji su pristupili biranjem.

Ako želite samo da izađete iz sastanka i dopustite ostalima da ostanu povezani, jednostavno zatvorite prozor sastanka.

Snimak ekrana stavke „Još opcija“ u Lync sastanku

Održavanje sastanka u sobi za konferencije

Dobra ideja je da date sebi vremena da pripremite sobu pre nego što sastanak počne da biste se uverili da je Lync podešen za rad sa audio i video uređajima sobe.

 1. Povežite laptop računar sa projektorom i, ukoliko je potrebno, sa telefonom sobe za konferencije.

 2. Privremeno isključite mikrofon i zvučnike računara ukoliko je prisutan eho. Zatražite od drugih osoba u sobi da takođe privremeno isključe mikrofon i zvučnike ukoliko su prijavljeni na Lync.

 3. Telefon sobe možete povezati sa računarom ili ga koristiti da biste se uključili u zvuk sastanka.

 4. Ako koristite projektor sobe, povežite kabl sa računarom i izaberite odgovarajući prikaz.

  Taster Windows + P pokreće prikaz i možete odabrati jednu od sledećih opcija:

 5. Dupliraj - prikazuje radnu površinu na monitoru računara i projektoru sobe.

 6. Proširi - proširuje radnu površinu sa monitora računara i projektora sobe.

 7. Samo projektor - prikazuje radnu površinu samo na projektoru sobe.

Preporučujemo da izaberete Dupliraj da biste mogli da vidite sastanak na monitoru i ekranu u sobi.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×