Najčešća pitanja o programu OneNote 2016 za Windows

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Važno: 


Moja verzija programa OneNote se ne podudara sa temama pomoći koje čitam. Šta se dešava?

Verovatno imate dve verzije programa OneNote na računaru: OneNote za Windows 10 i verziju za računare programa OneNote 2016. Windows 10 verziju jednostavno zove OneNote. Odličan je za rad u pokretu, i pažljivo integrisan sa operativnim sistemom Windows. Saznajte više o Osnovni zadaci u programu OneNote za Windows 10 i Saznajte više o razlika između OneNote i OneNote 2016?

Da biste proverili i videli da li imate obe verzije programa OneNote, kliknite na Windows ikonu u donjem levom uglu ekrana, a zatim izaberite stavku Sve aplikacije. Pomerite se do opcije OneNote. Ako imate obe verzije, videćete OneNote i OneNote 2016 u rezultatima pretrage.

Na istom računaru koristim i OneNote za Windows 10 i OneNote 2016. Kako mogu postići da se OneNote datoteke otvaraju u verziji u kojoj želim?

Postoji nekoliko koraka za podešavanje ili menjanje podrazumevane aplikacije, ali ćete morati da uradite ovo samo jednom – osim ako odlučite da je kasnije ponovo promenite.

 • Kliknite na Windows ikonu u donjem levom uglu ekrana i odaberite stavku Postavke.

 • U prozoru Postavke koji se pojavljuje odaberite stavku Sistem.

 • U prozoru Sistem koji se pojavljuje odaberite stavku Podrazumevane aplikacije.

 • Odaberite stavku Postavljanje podrazumevanih vrednosti po aplikaciji i u prozoru koji se pojavljuje pomerite se do opcije OneNote.

 • Kliknite na opciju OneNote ili OneNote (za računare), odaberite stavku Postavi ovaj program kao podrazumevani i kliknite na dugme U redu.

Napomena: Da biste olakšali otvaranje omiljene verzije programa OneNote, kliknite na Windows ikonu u donjem levom uglu ekrana, a zatim odaberite stavku Sve aplikacije. Pomerite se do opcija OneNote i OneNote 2016. Kliknite desnim tasterom miša na verziju koju planirate najčešće da koristite ili je dodirnite i zadržite prst na njoj, a zatim odaberite stavku Zakači na traku zadataka ili Zakači na početni ekran. Ako želite, možete da zakačite aplikaciju na oba mesta. Sada možete da otvorite OneNote bez ikakvog traženja.

Za više detalja o promeni podrazumevanu verziju, uključujući snimke ekrana i korake za menjanje koju verziju programa OneNote se otvara sa veba, pogledajte članak Promena na podrazumevanu verziju programa OneNote na računaru.

Kako da počnem da pomoću programa OneNote?

Uvodni procedure i da biste saznali više o tome kako funkcioniše OneNote da pogledamo Osnovni zadaci u programu OneNote 2016.

Mogu li se beležnice otvoriti sa više OneDrive naloga?

Iako možete da se prijavite za više OneDrive naloga, samo jedan može da bude povezan sa programom OneNote. Da biste otvorili beležnicu iz drugog naloga (bilo da je to vaš drugi nalog ili nalog druge osobe), proverite da li se ona deli sa primarnim OneDrive nalogom. Čim ta beležnica bude deljena, trebalo bi da je vidite navedenu u okviru stavke Datoteke koje se dele sa vama na primarnom OneDrive nalogu. Kliknite desnim tasterom miša na beležnicu ili je dodirnite i zadržite prst na njoj i u kontekstualnom meniju izaberite stavku Otvori u programu OneNote da biste otvorili beležnicu u programu OneNote.

Kako se dodeljuju dozvole programu OneNote za upotrebu kamere?

Kada prvi put pokušate da umetnete sliku sa kamere, OneNote će zatražiti dozvolu za korišćenje kamere. Ukoliko je odbijete i ponovo pokušate da umetnete sliku kasnije, možda će se pojaviti poruka o grešci „Ovoj aplikaciji treba dozvola za upotrebu fotoaparata. To možete da promenite u postavkama aplikacije."

 1. Kliknite na Windows ikonu u donjem levom uglu ekrana i odaberite stavku Postavke.

 2. U prozoru Postavke koji se pojavljuje odaberite stavku Privatnost.

 3. Na ekranu Privatnost koji se pojavljuje odaberite stavku Kamera.

 4. Uverite se da su dozvole kamere podešene na Uključeno, a zatim podesite OneNote dozvole na Uključeno.

Ko može da vidi moje beležnice?

Iako se vaše OneNote datoteke skladište na mreži, one su privatne, osim ako se vi odlučite za drugu opciju. Kada otvorite beležnice deljene u usluzi OneDrive ili sistemu SharePoint, OneNote će automatski ispoštovati dozvole koje ste već postavili za fascikle koje sadrže datoteke beležnica. 

Koje vrste beležnica mogu da se otvaraju u programu OneNote i gde mogu da se skladište?

Pomoću programa OneNote možete da skladištite i sinhronizujete beležnice na OneDrive nalogu ili na SharePoint serveru. OneDrive je zasnovano na oblaku za skladištenje opcija koja je najbolja za ličnu upotrebu; SharePoint se obično koristi za veće organizacije. Nove beležnice koje ste kreirali u programu OneNote automatski se skladišti na OneDrive. Ako želite da kreirate nove beležnice na SharePoint ili Office 365, prvo morate da kreirate ih verzije programa OneNote. Dodatne informacije potražite u članku kako da napravite beležnicu i kako da Otvorite beležnicu.

OneNote podržava beležnice koje su u programu OneNote 2010 – 2016 formatu. Moraćete da konvertujete starije Beležnica formata datoteke 2010 – 2016 pre nego što OneNote možete da otvorite i pročitajte ih. Možete da konvertujete Beležnica u verziji programa OneNote.

Sadržaj koji se deli sa programom OneNote pomoću opcije „Deljenje“ ne pojavljuje se na drugim uređajima.

Postoji mogućnost da program OneNote još uvek nije sinhronizovao beleške. Pokušajte ponovo da pokrenete OneNote, a zatim da ručno sinhronizujte beležnicu.

Kako se otvara beležnica, odeljak ili stranica u programu OneNote Online?

 1. Kliknite desnim tasterom miša na beležnicu, odeljak ili stranicu. (Ako koristite ekran osetljiv na dodir, dodirnite ekran, pritisnite i zadržite.)

 2. Odaberite stavku Kopiraj vezu ka.

 3. Nalepite URL u polje Adresa u pregledaču Internet Explorer.

Kako da umetnem skenirane slike?

Prethodne verzije programa OneNote je imao opciju da biste umetnuli skenirane slike sa skenera. Ova funkcija nije pouzdana kao je trebalo da bude, naročito na 64-bitni mašine, tako da bismo odluku da biste ga uklonili iz programa OneNote. Postoji nekoliko druge načine da biste dodali slike u programu OneNote:

 • Koristite Windows faks i skener za skeniranje datoteke na računar i zatim Umetnite ga u OneNote. Da biste koristili ovu funkciju, pretražite prozora „Windows faks i skener”.

 • Preuzmite Windows skeniranje iz Windows 10 prodavnice, skenirajte datoteku na računar, a zatim je umetnite u OneNote.

 • Preuzmite besplatnu aplikaciju Office Lens za Windows telefon, iPhone ili Android da biste pametni telefon koristili kao skener i slali slike u OneNote.

Gde se nalazi ikona sistemske palete OneNote?

Ukoliko ste navikli na to da kliknete na ikonu programa OneNote na Windows sistemskoj traci poslova, možda ćete primetiti da ona nije vidljiva u operativnom sistemu Windows 10. Evo kako da napravite da se pojavi.

 1. U donjem levom uglu ekrana kliknite na Windows ikonu, a zatim izaberite stavku Postavke.

 2. U prozoru „Postavke“ koji se pojavljuje izaberite stavku Sistem.

 3. U prozoru sistema izaberite stavku Obaveštenja i radnje.

 4. U glavnom oknu izaberite stavku Izbor ikona koje će se pojavljivati na traci zadataka.

 5. U okviru alatke za slanje u OneNote promenite preklopnik na Uključeno.

Napomena: Tasterske prečice su brz način za rad u programu OneNote. Da biste kreirali isečak ekrana, pritisnite taster Windows + Shift + S. Da biste kreirali novu brzu belešku, pritisnite taster Windows + N.

OneNote prikazuje crna polja i druge vizuelne nepravilnosti na određenim grafičkim hardverima.

Probleme prikazivanja možete rešiti tako što ćete onemogućiti prikaz hardvera u programu OneNote. Prikaz hardvera poboljšava ukupni performans programa ali na određenim grafičkim hardverima prikaz hardvera može prouzrokovati probleme u prikazivanju. 

Neki odeljci se ne prikazuju u beležnici.

OneNote podržava otvaranje samo odeljaka koji su kreiranu u programu OneNote 2010 ili novijim verzijama. Ukoliko neki odeljci nedostaju u beležnici, moguće da su neki kreirani u starijoj verziji programa OneNote. Pokušajte da koristite OneNote verziju za stone računare da biste otvorili takve beležnice, a zatim ih konvertovali u format 2010-2016. 

Ovde nema odgovora na moje pitanje. Šta da radim?

Posetite OneNote forume na lokaciji Microsoft Answers.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×