Najčešća pitanja o prisutnosti, kontaktima i razmeni trenutnih poruka

Ova najčešća pitanja obezbeđuju odgovore i informacije o pitanjima do kojih najčešće dolazi prilikom rada sa prisutnošću, kontaktima i razmenom trenutnih poruka.

U ovom članku

Najčešća pitanja

Kako se podešava arhiva poruka i razgovora?

Kako se prikazuju arhivirane poruke i razgovori?

Gde se nalaze meniji?

Pitanja u vezi sa prisutnošću

Zašto se napomena „Odsutan iz kancelarije“ ne pojavljuje u programu Lync?

Zašto nije moguće postaviti status prisutnosti na opciju „Nisam na mreži“?

Pitanja u vezi sa upravljanjem kontaktima

Kako se spoljni kontakti dodaju na spisak kontakata?

Koji režimi komunikacije su podržani sa javnim kontaktima za razmenu trenutnih poruka?

Najčešća pitanja

Kako se podešava arhiva poruka i razgovora?

Microsoft Lync Online softver za komunikaciju podrazumevano čuva sve dolazne i odlazne razgovore u fascikli Istorija razgovora programa Microsoft Outlook kako biste mogli da pregledate prethodne razgovore.

Ako se vaši razgovori ne čuvaju u ovoj Outlook arhivi, a želite da podesite arhivu za buduće razgovore, uradite sledeće:

 1. Proverite da li koristite Microsoft Office Outlook 2007 ili Microsoft Outlook 2010.

 2. U glavnom prozoru programa Lync kliknite na dugme Opcije i izaberite stavku Lično.

 3. Kliknite na dugme Sačuvaj razgovore putem trenutnih poruka u mojoj fascikli za e-poštu „Istorija razgovora“, a zatim kliknite na dugme U redu.

Kako se prikazuju arhivirane poruke i razgovori?

Lync Online može sačuvati sve dolazne i odlazne razgovore u Outlook fascikli Istorija razgovora kako biste mogli da pregledate prethodne razgovore. Isto tako, opcije Prikaži istoriju razgovora i Pronađi prethodne razgovora možda su dostupne u programu Lync, u zavisnosti od načina na koji je Lync konfigurisan u vašoj organizaciji. Pogledajte da li su dostupne na sledeći način.

 • Da biste prikazali istoriju razgovora, izaberite stavku Razgovori ili kliknite na strelicu Prikaži meni, postavite pokazivač na stavku Datoteka i kliknite na dugme Prikaži istoriju razgovora. Outlook se otvara i prikazuje fasciklu Istorija razgovora. Zatim možete sortirati razgovore ili pretražiti razgovor po ključnoj reči ili kontaktu.

 • Da biste pronašli prethodni razgovor ta određeni kontakt, na spisku kontakata kliknite desnim tasterom miša na kontakt i izaberite stavku Pronađi prethodne razgovore.

Gde se nalaze meniji?

Mnogi meniji u programu Lync pojavljuju se kada kliknete na strelicu nadole▼ (kao što je ona pored dugmeta Opcije u glavnom prozoru). Glavni meni možete otvoriti i tako što ćete uraditi sledeće.

 • Da biste videli meni u glavnom prozoru programa Lync, pritisnite taster Alt ili kliknite na strelicuPrikaži meni pored dugmeta Opcije.

 • Da biste videli meni u prozoru razgovora, pritisnite taster Alt.

 • Da biste trajno prikazali traku sa menijima u glavnom prozoru, pritisnite taster Alt i izaberite stavku Prikaži traku sa menijima.

 • Da biste trajno prikazali traku sa menijima u prozoru razgovora, pritisnite taster Alt, kliknite na dugme Prikaži i izaberite stavku Prikaži traku sa menijima.

Menije za izvršavanje najčešćih zadataka za kontakte, grupe i ostale stavke možete prikazati i tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na stavke.

Vrh stranice

Pitanja u vezi sa prisutnošću

Zašto se napomena „Odsutan iz kancelarije“ ne pojavljuje u programu Lync?

Informacijama iz kalendara (slobodan/zauzet, tema i vreme sastanka) i napomeni „Odsutan iz kancelarije“ može biti potrebno do trideset minuta da se pojave u programu Lync. Pored toga, Lync morate pokrenuti na uređaju koji može da se poveže sa sistemom Microsoft Exchange Server.

Zašto nije moguće postaviti status prisutnosti na opciju „Nisam na mreži“?

Neke organizacije uklanjaju stanje „Prikaži kao da nisam tu“ zato što ono ometa predvidljivost prisutnosti. Na primer, ako veliki broj korisnika koristi ovaj status, vrednost prisutnosti u programu Lync bi bila znatno smanjena. Imajte u vidu da možete da koristite odnose privatnosti kao način izbegavanja ometanja. Na primer, ako ne želite da vas većina ometa, svoj status možete postaviti na opciju „Ne uznemiravaj“ i dodeliti određenim osobama dozvolu da vas ometaju tako što ćete ih dodati u svoju radnu grupu.

Vrh stranice

Pitanja u vezi sa upravljanjem kontaktima

Kako se spoljni kontakti dodaju na spisak kontakata?

Pošto Lync i Microsoft Lync Server 2010 podržavaju mogućnost udruživanja (povezivanja) sa drugim organizacijama, kontakte iz tih organizacija možete dodati na svoj spisak kontakata i komunicirati sa njima pomoću nekog od režima komunikacije koje obe organizacije podržavaju. Proverite sa svojim timom podrške da li je organizacija neke osobe udružena sa vašom.

Pratite ove korake da biste dodali spoljni kontakt:

 1. U glavnom prozoru programa Lync, u polju za pretragu otkucajte e-adresu kontakta.

 1. Zadržite miš iznad rezultata pretrage i kliknite na dugme Dodaj u kontakte (+) da biste dodali kontakt. Odnosno, kliknite desnim tasterom miša na rezultat pretrage i izaberite stavku Dodaj na spisak kontakata.

Koji režimi komunikacije su podržani sa javnim kontaktima za razmenu trenutnih poruka?

Pomoću programa Lync možete slati i primati trenutne poruke od osoba sa nalozima na MSN mreži Internet usluga, kao i Windows Live mreži Internet usluga, usluzi AOL® i Yahoo!®. Komunikacija sa javnim kontaktima za razmenu trenutnih poruka ograničena je na razmenu trenutnih poruka. Prenos datoteka, Lync (Voice over IP, odnosno VoIP) pozivi, video pozivi i audio/video sastanci nisu podržani. Međutim, pomoću Windows Live mreže Internet usluga podržani su Lync (Voice over IP, odnosno VoIP) pozivi i video pozivi.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×