Načini za oblikovanje radnog lista

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U programu Excel, oblikovanje radni list (ili list) podataka je lakše nego ikada. Možete da koristite nekoliko brz i jednostavan načini za kreiranje profesionalnog izgleda radnih listova koje prikazuju podatke efikasno. Na primer, možete da koristite teme dokumenta za uniform izgled celokupnom Excel unakrsne tabele, stilove da primenite unapred definisani formati, a drugi ručnog oblikovanja funkcije biste istaknuli važne podatke.

Formatted worksheet

Teme dokumenta je unapred definisani skup boja, fontova i efekata (kao što su Stilovi linije i efekte popune) koje će biti dostupne kada oblikujete podatke radnog lista ili druge stavke, kao što su tabele, izvedene tabele ili grafikona. Za uniform i profesionalni izgled, teme dokumenta možete primeniti na sve Excel radne sveske i drugi dokumenti izdanje sistema Office.

Vašeg preduzeća može da pruži poslovnih dokumenata teme koje možete da koristite, ili možete da odaberete različite teme unapred definisane dokumenata koje su dostupne u programu Excel. Ako je potrebno, možete da kreirate i sopstvene teme dokumenta tako što ćete promeniti neke ili sve od boje teme, fontove ili efekte teme dokumenta zasnovan na.

Pre nego što oblikujete podatke na radnom listu, možda ćete želeti da primenite temu dokumenta koji želite da koristite, tako da oblikovanje primenjeno na podacima radnog lista možete da koristite boje, fontove i efekte koje određuje te teme dokumenta.

Informacije o tome kako da radite sa teme dokumenta potražite u članku Primeni ili prilagođavanje teme dokumenta.

Stil je unapred definisane, često na osnovu teme oblikovanje koje možete da primenite da biste promenili izgled podataka, tabele, grafikoni, izvedene tabele, oblici ili dijagrami. Ako unapred definisane stilove ne zadovoljava vaše potrebe, možete da prilagodite stil. Za grafikone, možete da prilagodite stila grafikona i sačuvate kao predložak grafikona koje možete ponovo koristiti.

U zavisnosti od podataka koje želite da oblikujete, možete da koristite sledeće stilove u programu Excel:

 • Stilovi ćelija    Da biste primenili nekoliko oblikovanja u jednom koraku, a da biste se uverili da ćelija sadrži dosledno oblikovanje, možete da koristite stil ćelije. Stil ćelije je definisano skup karakteristika oblikovanja, kao što su fontove i veličine fonta, formate brojeva, ivice ćelija i senčenje ćelija. Da biste sprečili da bilo ko prave izmene u određene ćelije, možete da koristite stil ćelije koji zaključava ćelije.

  Excel sadrži nekoliko stilovi unapred definisane ćelija koje možete da primenite. Ako je potrebno, možete da izmenite stila definisanih ćelije da biste kreirali prilagođeni stil ćelije.

  Neke ćelije stilove zasnovane na teme dokumenta koje je primenjeno na celu radnu svesku. Kada se prebacite na drugu temu dokumenta, ove stilovi ćelija ažurirati tako da odgovaraju nove teme dokumenta.

  Za informacije o tome kako da radite sa stilovi ćelija, pročitajte članak Primena, kreiranje ili uklanjanje stila ćelije.

 • Stilovi tabele    Da biste brzo dodali profesionalnog i profesionalni Oblikovanje Excel tabele, možete da primenite na unapred definisani ili prilagođeni stil tabele. Kada odaberete neku od unapred definisane stilove alternativnog reda, Excel održava naizmenične uzorak reda kada filtriranje, skrivanje ili promena rasporeda redovima.

  Informacije o tome kako da radite sa stilovi tabele potražite u članku Oblikovanje Excel tabele.

 • Stilovi izvedene tabele    Da biste oblikovali izvedene tabele, možete brzo da primenite unapred definisani ili prilagođeni stil izvedene tabele. Kao u Excel tabelama, možete da odaberete unapred definisani stil alternativnog reda zadržava obrazac alternativnih redova kada filtriranje, skrivanje ili promena rasporeda redovima.

  Informacije o tome kako da radite sa stilovi izvedene tabele potražite u članku Dizajniranje rasporeda i oblika izveštaja izvedene tabele.

 • Stilovi grafikona    Primenite unapred definisani stil na grafikon. Excel obezbeđuje razne korisne unapred definisane stilove grafikona koje možete da odaberete i možete da prilagodite stil dodatno ako je to potrebno tako što ćete ručno promeniti stil za pojedinačne elemente grafikona. Nije moguće sačuvati stil grafikona, ali ceo grafikon možete da sačuvate kao predložak grafikona koje možete da koristite da biste kreirali sličan grafikon.

  Informacije o tome kako da radite sa stilovi grafikona potražite u članku Promena rasporeda ili stila grafikona.

Da biste određene podatke (kao što su tekst ili brojeve) ističu, možete ručno da oblikujete podatke. Ručno oblikovanje nije na osnovu teme dokumenta radne sveske osim ukoliko odaberete teme fonta ili koristite boje teme – ručno oblikovanje ostaje isti kada promenite temu dokumenta. Ručno sve podatke u ćeliji ili opseg možete oblikovati u isto vreme, ali takođe možete da koristite ovaj metod da biste oblikovali pojedinačnih znakova.

Za informacije o tome kako da oblikujete podatke ručno, pogledajte članak Oblikovanje teksta u ćelijama.

Da biste razlikovali različite vrste informacija na radnom listu i kako biste olakšali skeniranje na radnom listu, možete da dodate ivice oko ćelija ili opsega. Poboljšane vidljivosti i skrenete pažnju na određene podatke, možete da osenčite ćelije sa neprozirnu boju pozadine ili određenih Boja šare.

Tekst sa ivicama i bojom u pozadini

Ako želite da dodate pozadinu šarena na sve podatke radnog lista, možete da koristite sliku kao pozadinu lista. Međutim, nije moguće odštampati pozadine lista – pozadine samo poboljšava na ekranu prikaza radnog lista.

Informacije o tome kako da koristite ivice i boje potražite u članku:

Primena ili uklanjanje ivica ćelije na radnom listu

Primena ili uklanjanje senčenja ćelija

Dodavanje ili uklanjanje pozadine lista

Za optimalno prikazivanja podataka na radnom listu, možda ćete želeti da biste promenili položaj teksta unutar ćelije. Možete da promenite poravnavanje sadržaja ćelije, koristite uvlačenja za bolju razmak ili prikazali podatke na različite ugao Rotiranjem.

Rotiranje podataka je posebno korisna kada naslovi kolona su šire od podataka u koloni. Umesto kreiranja nepotrebno široke kolone ili skraćene oznake, možete da rotirate tekst naslova kolone.

Informacije o tome kako da promenite poravnavanje ili položaj podataka potražite u članku Prebacivanje podataka u ćeliji.

Ako već imate oblikovali neke ćelije na radnom listu onako kako želite, jednostavno možete da kopirate oblikovanje u druge ćelije ili opsege. Pomoću komande " Specijalno lepljenje " (karticaPočetak , grupa " Ostava ", dugme " Nalepi "), možete da nalepite samo oblikovanje kopiranih podataka, ali možete da koristite i na Četkicu za oblikovanje Slika dugmeta (karticaPočetak , Ostava grupe) za kopiranje i lepljenje oblikovanja u druge ćelije ili opsege.

Takođe, oblikovanja opsega podataka automatski proširuju dodatni redovi kada unesete redove na kraju opseg podataka koji su već oblikovane i formati se pojavljuju u najmanje tri od pet prethodnih redova. Opciju da biste proširili oblikovanja opsega podataka i formula je podrazumevano uključena, ali ga možete uključiti ili isključivanje po potrebi (izaberite stavke datoteka > Opcije > Više opcija > proširi opseg datuma i formule (u okviru Opcije uređivanja); ili u slova od Excel 2007, kliknite na Dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta > Opcije programa Excel > Više opcija > proširi opseg datuma i formule (u okviru Opcije uređivanja)).

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×