Množenje procentom

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možda je ima dugo radite sa procenata u programu Excel. Ili, možda će biti Izračunavanje procenta nije vaše omiljene matematika veština. U ovom članku, videćete kako može biti mnogo lakše da Excel da radi za vas.

Ako treba da pronađete procenta ukupne vrednosti i procenat promene između dva broja, možete saznati više u članku Izračunavanje procenata.

Množenje čitave kolone brojeva nekim procentom

Uzmite u obzir primer tabele nalik na slici, u kojem imamo nekoliko brojeva za pomnožite sa 15%. Čak i ako kolona ima 100 ili 1000 ćelija podataka, Excel i dalje mogu da ga u nekoliko koraka.

Brojevi u koloni A, u ćelijama od A1 do A5, 15% u ćeliji B1.

Evo kako to da uradite:

 1. Unesite brojeve koje želite da pomnožite sa 15% u kolonu.

 2. U praznoj ćeliji, unesite procenat 15% (ili 0,15), a zatim kopirajte taj broj tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl-C.

 3. Izaberite opseg ćelija a1: a5 (tako što ćete prevući niz kolonu).

 4. Kliknite desnim tasterom miša preko selekcije ćelije, a zatim izaberite stavku Specijalno lepljenje (uradite kliknite na strelicu pored stavke Specijalno nalepi ).

  Komanda „Specijalno lepljenje“, koja se pojavljuje nakon kopiranja ćelije, zatim biranja kolone ili reda ćelija, a zatim klikom desnog tastera miša

 5. Izaberite stavku vrednosti > Množenje, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Rezultat je da su svi brojevi pomnoženi 15%.

  Brojevi u koloni A pomnoženi sa 15%

Savet: Takođe možete da pomnožite kolonu za oduzimanje procenat. Da biste izračunali 15%, dodajte negativni znak ispred procenat i oduzeli procenat od 1, koristeći formulu = 1 -n%, u koje n je procenat. Da biste izračunali 15%, koristite = 1-15% kao formula.

Promena nekog iznosa za određeni procenat

Recimo da treba da smanjite – ili želite da povećate – vaš sedmični troškovi hrane po 25%. Da biste izračunali iznos, koristite formulu za oduzimanje ili dodavanje procenat.

U ovom primeru, možemo postavljanje kolona B da sadrži iznos trenutno i kolona C je procenat po kojima da biste smanjili iznos. Evo je formulu možete uneti u ćeliji D2 da postignete ovo:

=B2*(1-C2)

U ovoj formuli, 1 je jednaka 100%. Vrednosti unutar zagrada izračunavanje prvi put, tako da ima vrednost u ćeliji C2 oduzet od 1, da nam 75%. Rezultat je pomnožena B2 da biste dobili rezultat 56.25 1 nedelje.

Rezultati u procentima u koloni D

Da biste kopirali formulu u ćeliji D2 niz kolonu, kliknite dvaput na mali kvadratnog zeleno polje u donjem desnom uglu ćelije D2. Dobijate rezultate u sve druge ćelije bez ponovnog kucanja ili kopiranje-i-lepljenje formula.

Da biste povećali po 25%, jednostavno zameni + prijavite formula u ćeliji D2 prijavljivanje na minus (-):

=B2*(1+C2)

Kliknite dvaput na regulator za popunjavanje nadole.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×