Množenje procentom

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možda dugo niste radili sa procentima. Ili, ako ste kao ja, procenti vam možda nisu omiljeni deo matematike. Sve je jednostavnije ako dopustite da Excel Online odradi posao umesto vas.

A ako je potrebno da uradite nešto poput pronalaženja procenta ukupne vrednosti, možemo vam pomoći u tome u članku Izračunavanje procenata.

Množenje čitave kolone brojeva nekim procentom

U ovom primeru imamo samo nekoliko brojeva koje treba pomnožiti sa 15%. Čak i ako kolona ima 100 ili 1000 ćelija sa podacima, Excel Online može izaći na kraj s njom u nekoliko koraka. Evo kako:

Množenje brojeva procentom

  1. Tip = A2 * $C$ 2 u ćeliji B2. (Ne zaboravite da uključite simbol $ ispred C i pre 2 u formulu).

Simbol $ daje apsolutnu vrednost reference za C2, što znači da kada kopirate formulu u drugu ćeliju, referenca će uvek biti za ćeliju C2. Ako u formuli niste koristili simbol $ i prevukli ste formulu naniže do ćelije B3, Excel Online će promeniti formulu u =A3*C3, koja neće raditi zato što ne postoji vrednost u ćeliji C3.

  1. Prevucite formulu iz ćelije B2 do ostalih ćelija u koloni B.

Savet: Takođe možete da pomnožite kolonu za oduzimanje procenat. Da biste izračunali 15%, dodajte negativni znak ispred procenat i oduzeli procenat od 1, koristeći formulu = 1 -n%, gde je n procenat. Za oduzimanje 15% iskoristi = 1-15% kao formula.

Smanjivanje ili povećavanje nekog iznosa za određeni procenat

Možda želite da smanjite ili povećate nedeljne troškove za hranu za 25%. Da biste izračunali sumu novca, koristite formulu kako biste došli do ukupne vrednosti sa oduzetim ili dodanim procentom.

U primeru sa troškovima hrane, ako je B2 suma novca za trošenje, a C2 procenat za koji želite da smanjite tu sumu, evo formule koju bi trebalo da unesete u ćeliju D2:

  • =B2*(1-C2)

Primer koji prikazuje smanjivanje sume za procenat

U formuli broj 1 predstavlja 100%. Brojevi između zagrada se prvi izračunavaju, pa se C2 oduzima od 1 i dobijamo 75%, a rezultat se pomnoži sa B2 da bi se dobio rezultat 56,25 za 1. nedelju.

Da biste kopirali formulu u ćeliji 2 u čitavu kolonu, dvaput kliknite na malo zeleno četvrtasto polje u donjem desnom uglu ćelije D2. Rezultate ćete dobiti i bez ponavljanja formule.

Ako poželite da povećate sumu novca za 25%, treba da unesete istu formulu u ćeliju D2, ali i da promenite negativni znak u znak plus. Evo formule:

  • =B2*(1+C2)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×