MINVERSE (funkcija MINVERSE)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije MINVERSE u programu Microsoft Excel.

Opis

Daje inverznu matricu za matricu koja je uskladištena u nizu.

MINVERSE(niz)

Sintaksa funkcije MINVERSE ima sledeće argumente:

  • Niz    Obavezno. Niz brojeva sa jednakim brojem redova i kolona.

  • Argument array može biti dat kao opseg ćelija, kao što je A1:C3; kao niz konstanti, kao što je {1;2;3|4;5;6|7;8;9}; ili kao ime opsega odnosno niz konstanti.

  • Ako neke ćelije u nizu sadrže tekst ili su prazne, funkcija MINVERSE daje grešku #VALUE! vrednost greške.

  • MINVERSE takođe daje grešku #VALUE! ako niz nema jednak broj redova i kolona.

  • Formule koje daju nizove moraju da se unesu kao formule niza.

  • Inverzne matrice, poput determinanti, obično se koriste za rešavanje sistema matematičkih jednačina koje sadrže nekoliko promenljivih. Proizvod neke matrice i njoj inverzne matrice je jedinična matrica – kvadratni niz u kome su dijagonalne vrednosti jednake 1 a sve su ostale vrednosti jednake 0.

  • Kao primer računanja matrica od dva reda i dve kolone, pretpostavite da opseg A1:B2 sadrži slova a, b, c i d koja predstavljaju bilo koja četiri broja. Tabela koja sledi prikazuje inverznu matricu matrice A1:B2.

Kolona A

Kolona B

Red 1

d/(a*d-b*c)

b/(b*c-a*d)

Red 2

c/(b*c-a*d)

a/(a*d-b*c)

  • MINVERSE se izračunava sa preciznošću od približno 16 cifara, što može dovesti do male numeričke greške kada skraćivanje nije završeno.

  • Neke kvadrat matrice ne može da bude obrnuti i će vratiti grešku #NUM! Determinanta. Determinanta za noninvertable matricu je 0.

Primer 1-MINVERSE

Primer 2 - MINVERSE

Morate da unesete gorenavedene formule kao formule niza da bi ispravno funkcionisao. Nakon što unesete formulu, pritisnite taster Enter , ako imate Office 365 pretplatu; u suprotnom, pritisnite Kombinaciju tastera Ctrl + Shift + Enter. Ako formula nije uneta kao formulu niza, dobija se jedan rezultat.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Office 365, onda možete jednostavno unesite formulu u vrhu-levo-ćeliji izlaz opsega, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formule kao formule niza dinamičke. U suprotnom, formula moraju da se unesu kao formule niza zastarelog tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg unosa formule u vrhu-levo-ćeliji izlaz opsega, a zatim pritisnuti Kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičasta zagrada na početku i kraju formulu za vas. Dodatne informacije o formulama niza potražite u članku Vodiči i primeri formula niza.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×