Mere u programskom dodatku Power Pivot

Mere u programskom dodatku Power Pivot

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Mere, poznat i kao mere u programskom dodatku PowerPivot u programu Excel 2013, su izračunavanja korišćena na analize podataka. Primeri koji se često nalazi u poslovne izveštaje su zbirova, prosečne vrednosti, minimalnih ili maksimalnih vrednosti, računa ili naprednije izračunavanja koje kreirate pomoću formule Data Analysis Expressions (DAX) .

U izvedenoj tabeli, izvedenog grafikona ili izveštaj, mera je smeštena u oblasti vrednosti, gde oznake redova i kolona koje okružuju ga određivanje konteksta za vrednost. Na primer, ako merite prodaja po godini (na kolonama) i oblast (redove), vrednost mere se izračunava na osnovu datog godina i regiona. Vrednost mera uvek menja u odgovoru na izbore na redove, kolone i filtere, omogućavajući za ad hoc podataka istraživanje.

Dok mere i izračunate kolone su slične, oba su zasnovano na formuli, razlikuju se u kako se koriste. Mere se najčešće koriste u oblasti vrednosti izvedene tabele ili izvedenog grafikona. Izračunata kolona se koriste kada želite da postavite rezultata izračunavanja u drugu oblast izvedene tabele (kao što su kolone ili reda u izvedenoj tabeli ili na osu u izvedenog grafikona). Veoma je važno da biste razumeli kada treba koristiti mera umesto izračunatu kolonu i obrnuto je. Više informacija potražite u članku izračunavanja u programskom dodatku PowerPivot i Izračunate kolone u programskom dodatku PowerPivot.

Razumevanje mere

Mere su implicitno ili eksplicitne, što utiče na način korišćenja u izvedene tabele ili izvedenog grafikona i drugih aplikacija koje koriste Power Pivot Model podataka kao izvor podataka.

Implicitno izračunato polje

Excel kreira mera implicitno kada prevučete polja, kao što je "Iznos prodaje", u oblasti vrednosti liste polja izvedene tabele. Budući da Excel generiše implicitno mere, možda ne znate da je kreirano nove mere. Da, ali ako proučite listu vrednosti, videćete da polja Iznos prodaje zapravo meru koja se zove Sum of Sales Amount i pojavljuje se sa tim imenom u obe oblasti vrednosti liste polja izvedene tabele, a zatim na samu izvedenu tabelu.

Implicitno mera kreirane u izvedenoj tabeli

Implicitno izračunato polje

Implicitno mere možete da koristite samo standardne agregacije (SUM, COUNT, MIN, MAX, DISTINCTCOUNT ili AVG) i morate da koristite format podataka koji je definisan za tu agregaciju. Pored toga, implicitno mere možete koristiti samo u izvedenu tabelu ili grafikon za koji su kreirani.

Implicitno mera je blisko povezano sa poljem na kome je se zasniva, uticaja kako brišete ili menjate mera kasnije.

Eksplicitno izračunato polje

Eksplicitno mera se kreira kada otkucajte ili izaberite formulu u ćeliju u oblasti izračunavanja ili pomoću funkcije "Automatski zbir" u prozoru Power Pivot . Većina mere kreirate će biti eksplicitno.

Eksplicitno mera kreirane u Power Pivot oblasti izračunavanja

Eksplicitno izračunato polje

Eksplicitno mere može da koristi sve izvedene tabele ili izvedenog grafikona u radnoj svesci i tako što ćete Power View izveštaja. Štaviše, oni može se produžiti da biste postali KPI-a ili oblikovani pomoću jednog od mnogo niske dostupni za numeričke podatke. Kontekstualni meni komande za Kreiranje KPI i Format su dostupne samo kada koristite eksplicitno izračunato polje.

Napomena: Kada koristite meru kao KPI-ja, ne možete da je koristite za druge izračunavanja; Ako želite da koristite formulu u izračunavanjima, kao i, morate da napravite kopiju. Više informacija o KPI-ove u članku Indikatori ključnih performansi (KPI-ovi) u programskom dodatku PowerPivot.

Vrh stranice

Primer

Menadžer prodaje u preduzeću Adventure Works je zadužena da napravi procenu prodaje za lokalne prodavce za sledeću fiskalnu godinu. Ona odlučuje da za osnovu procene uzme iznose prodaje za prethodnu godinu uz godišnji porast od šest procenata koji dolazi od raznih promocija koje su zakazane za sledećih šest meseci.

Razviti procene uvozi podatke o prodaji lokalnog prodavca prošle godine i dodaje izvedene tabele. Ona pronalazi polja Iznos prodaje u tabeli prodaja lokalnih prodavaca i prevuče ga u oblast vrednosti na listi polja izvedene tabele. Polje se pojavljuje u izvedenoj tabeli kao jedna vrednost koja predstavlja zbir sve prodaje lokalnog prodavca iz prošle godine. Ona obaveštenja koja koji čak i ako ona nije naveden izračunavanja sebe, izračunavanju je obezbeđen automatski, a polje je preimenovana u zbir Iznos prodaje na listi polja i u izvedenoj tabeli. Ugrađena agregaciju dodaje Excel, =SUM('FactResellerSales'[SalesAmount]) pruža izračunavanja. Ona preimenuje implicitno mera Prošle godine prodaje.

Sledeći izračunavanja je prodaje projekcija za godinu, koja će biti zasnovana na prošle godine prodaja pomnoženi 1.06 u obzir očekivani rast 6 procenata u business lokalnog prodavca. Za ovaj izračunavanja, ona mora da kreira mera izričito, klikom na dugme Novo izračunato polje da biste kreirali izračunavanja koja se zove Predviđena prodaja. Ona unosi sledeće formule: =SUM('FactResellerSales'[SalesAmount])*1.06.

Nove mere se dodaju u oblast vrednosti na listi polja izvedene tabele. To takođe se dodaje u tabelu koja je trenutno aktivan u listi polja izvedene tabele. Tabele pruža lokaciju mere u radnoj svesci. Zato što ona željenog mere u drugoj tabeli, ona uređuje mera da biste promenili pridruživanje tabele.

Vrlo brzo i bez napora, menadžer prodaje tako može da pripremi osnovne informacije. Ona sada može dodatno da obavi procene tako što će filtrirati određene lokalne prodavce ili dodati informacije o proizvodnoj liniji kako bi potvrdila da su buduće promocije namenjene za proizvode koje nudi lokalni prodavac.

Imenovanje mere

Možete da prerasporedite i preimenujte mere nakon kreiranja. Međutim, postoje neka ograničenja na promene mere:

  • Mere koje se pojavljuju u listi polja izvedene tabele (osim ako su skriveni) zajedno sa drugim objektima. Razmislite o imenovanju ih na način koji je lako identifikuje radnju oni će izvesti.

  • Svako ime mera treba da bude jedinstveno u okviru tabele.

  • Izbegavajte imena koja ste već koristili za izračunate kolone u istoj radnoj svesci. Iako je moguće mere i izračunate kolone da imaju isto ime, ako nisu jedinstvena možete da dobijete izračunavanja grešaka.

  • Kada preimenujete meru, formule koje je pozivanje u formuli bi trebalo da se ažurirati. Ako se nalazite u režimu za ručno ažuriranje, ažuriranje rezultata formule se odvija automatski. Međutim, ova operacija možda će malo potrajati.

  • Zato što je ime deo formule mere, postoje neke znakove koji ne mogu da se koriste u ime. Više informacija potražite u članku „Imenovanja zahtevi” „u DAX sintakse.

Vrh stranice

Savet: Možete grupe mera od više tabela u jednu tabelu tako što ćete kreirati praznu tabelu, i zatim premestite ili da kreirate nove mere unutra. Imajte u vidu, možda ćete morati da obuhvatite imena tabela u DAX formulama koje upućuju na kolone u drugim tabelama.

Zadaci

Sledeći članak sadrži uputstva o tome kako da kreirate implicitno i eksplicitno izračunata polja.

Kreiranje mere u izvedene tabele ili izvedenog grafikona

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×