Menjanje velikih i malih slova

Za razliku od programa Microsoft Word, Microsoft Excel nema dugme VELIKA/mala slova za promenu veličine slova. Međutim, možete koristiti funkcije UPPER, LOWER ili PROPER da biste automatski promenili veličinu slova postojećeg teksta u velika, mala ili normalna slova. Funkcije su samo ugrađene formule namenjene izvršavanju određenih zadataka – u ovom slučaju, konvertovanju veličine slova u tekstu.

Kako da promenite veličinu slova

U dolenavedenom primeru, funkcija PROPER se koristi da velika slova imena u koloni A konvertuje u normalna slova, što podrazumeva da će samo prvo slovo u svakom imenu biti veliko.

 1. Prvo umetnite privremenu kolonu pored kolone koja sadrži tekst koji želite da konvertujete. U ovom slučaju, dodali smo novu kolonu (B) sa desne strane kolone Ime klijenta.

  Prazna kolona za unos formule

  U ćeliji B2 otkucajte =PROPER(A2), a zatim pritisnite Enter.
  Funkcija PROPER u ćeliji B2

  Ova formula konvertuje ime u ćeliji A2 iz velikih slova u normalna slova. Da biste tekst konvertovali u mala slova, umesto toga otkucajte =LOWER(A2). Koristite =UPPER(A2) u slučajevima kada tekst treba da konvertujete u velika slova, pri čemu A2 treba da zamenite odgovarajućom referencom za ćeliju.

 2. Sada popunite formulu nadole u novoj koloni. To ćete najbrže uraditi ako izaberete ćeliju B2, a zatim dvaput kliknete na mali crni kvadrat koji se pojavljuje u donjem desnom uglu ćelije.
  Mali crni kvadrat za popunjavanje formule nadole

  Savet:  Ako se podaci nalaze u Excel tabeli, izračunata kolona se automatski kreira i sadrži vrednosti koje se popunjavaju nadole kada unesete formulu.

 1. U ovom trenutku treba izabrati vrednosti u novoj koloni (B). Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+C da biste ih kopirali u ostavu.
  Tekst sa normalnim slovima u novoj koloni (B)

  Kliknite desnim tasterom miša na ćeliju A2, izaberite stavku Nalepi, a zatim stavku Vrednosti. Ovaj korak vam omogućava da nalepite samo imena, a ne osnovne formule čije zadržavanje nije potrebno.

 2. Zatim možete da izbrišete kolonu (B) pošto više nije potrebna.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Korišćenje automatskog popunjavanja i brze popune

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×