Menjanje veličine stranice, veličine papira ili položaja stranice

Veličina stranice upućuje na oblast publikacije. Veličina papira ili lista predstavlja veličinu papira koja se koristi za štampanje.

Položaj se odnosi na uspravni (vertikalni) ili položeni (horizontalni) raspored. Više informacija o menjanju položaja potražite u odeljku Promena položaja stranice.

U ovom članku

Osnovni podaci o veličini stranice, veličini papira i položenom/uspravnom položaju

Promena veličine stranice

Promena veličine papira

Promena položaja stranice

Promena mernih jedinica na lenjiru

Osnovni podaci o veličini stranice, veličini papira i položenom/uspravnom položaju

Raspored na publikaciji koji izaberete u Publisher obuhvata veličinu i položaj stranice koji se najčešće koristi za tu određenu vrstu publikacije. Možete da promenite veličinu i položaj stranice i da pregledate svoje promene u grupi Podešavanje stranice na kartici Dizajn stranice. Možete da promenite veličinu papira i položaj i pregledate promene i odnos između veličine stranice i veličine papira na kartici štampanje u prikazu „Backstage“. Za više informacija o kartici štampanje pogledajte: Štampanje.

Podešavanjem veličine ili položaja stranice i papira zasebno, možete da kontrolišete položaj stranice na papiru i izbegnete pogrešno poravnato štampanje. Možete da kreirate prekoračenje margine sa ivice stranice tako što ćete štampati na papiru koji je veći od publikacije i skratiti ga na predviđenu veličinu i možete da odštampate više stranica na jednom listu.

Veličina stranice, veličina papira ili položaj pojedinačnih stranica

Ne možete promeniti veličinu stranice, veličinu papira ili položaj pojedinačnih stranica u publikaciji sa više stranica. Za dobijanje publikacije sa više stranica koja sadrži različite pojedinačne stranice, morate da kreirate zasebnu publikacije za svaku različitu veličinu papira, veličinu stranice ili položaj, a zatim da ručno sastavite štampane publikacije.

Vrh stranice

Promena veličine stranice

Ovaj postupak podešava veličinu publikacije. Na primer, ovaj metod možete koristiti za izbor veličine štampane publikacije da biste odštampali poster veličine 22 inča puta 34 inča – bez obzira na to da li je vaš štampač u stanju da štampa na tako velikom listu papira ili da li će se poster odštampati kao nekoliko listova papira koji se preklapaju (tzv. pločice).

Napomena: Možete da kreirate publikacije dimenzija 240 inča sa 240 inča.

Izbor veličine stranice

 1. Izaberite karticu Dizajn stranice.

  Grupa „Podešavanje stranice“ na kartici „Dizajn stranice“

 2. U grupi Podešavanje stranice izaberite stavku Veličina i kliknite na ikonu koja predstavlja veličinu stranice koju želite. Na primer, izaberite Letter (uspravno) 8,5 x 11". Ako ne vidite željenu veličinu, izaberite stavku Više unapred određenih veličina stranice ili Napravi novu veličinu stranice da biste napravili prilagođenu veličinu stranice. Za više informacija o kreiranju novih prilagođenih veličina stranice pogledajte: Dijalog „Prilagođena veličina stranice“.

  Savet:  Koristite Publisher 2007? Idite u okno zadatka Oblikovanje publikacije i izaberite stavku Promeni veličinu stranice. U grupi Podešavanje stranice kliknite na ikonu koja predstavlja veličinu stranice koju želite.

Pravljenje prilagođenu veličine stranice

 1. Izaberite karticu Dizajn stranice.

 2. U grupi Podešavanje stranice izaberite stavku Veličina, a zatim Kreiranje nove veličine stranice. U okviru Stranica unesite širinu i visinu želite.

  Savet:  Koristite Publisher 2007? Idite u okno zadatka Oblikovanje publikacije i izaberite stavku Promeni veličinu stranice. U dijalogu Podešavanje stranice, u okviru Stranica unesite širinu i visinu koju želite. Takođe možete izabrati tip publikacije, na primer Posteri, kliknite na Kreiraj prilagođenu veličinu stranice, a zatim unesite širinu i visinu u okviru Stranica. U dijalogu Prilagođena veličina stranice možete da imenujete prilagođenu veličinu stranice i da navedete tip rasporeda i margine koje želite.

Vrh stranice

Promena veličine papira

Štampač koji koristite određuje veličine papira na kojima možete da štampate. Da biste proverili opseg veličina papira na kojima štampač može da štampa, pogledajte uputstvo za štampač ili prikažite veličine papira koje su podešene za štampač u dijalogu Podešavanje štampača.

Savet:  Koristite Publisher 2007? Pogledajte veličine papira koje su trenutno podešene za štampač u dijalogu Podešavanje štampanja.

Da biste publikaciju odštampali na listovima papira koji se poklapaju sa veličinom stranice, proverite da li su veličina stranice i veličina papira iste. Ako publikaciju želite da štampate na papirima različite veličine – na primer, da biste kreirali prekoračenje margine ili da biste štampali više stranica na jednom listu – promenite samo veličinu papira.

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Podešavanje štampanja.

 2. U dijalogu Podešavanje štampanja, u okviru Papir izaberite veličinu papira koju želite sa liste Veličina.

Savet:  Koristite Publisher 2007? U meniju Datoteka izaberite stavku Podešavanje štampanja. U dijalogu Podešavanje štampanja, u okviru Papir izaberite veličinu papira koju želite sa liste Veličina.

Vrh stranice

Promena položaja stranice

Možete da promenite položaj stranice u uspravni i položeni raspored i iz njih.

 1. Izaberite karticu Dizajn stranice.

  Kartica „Dizajn stranice“ sa izabranim položajem i opcijama „Uspravno“ i „Položeno“.

 2. U grupi Podešavanje stranice izaberite padajući meni Položaj i izaberite stavku Uspravno ili Položeno.

Savet:  Koristite Publisher 2007? U oknu zadatka Oblikovanje publikacije izaberite stavku Promeni veličinu stranice. U dijalogu Podešavanje stranice izaberite veličinu stranice koja sadrži željeni položaj.

Vrh stranice

Promena mernih jedinica na lenjiru

Potrebno je da izmerite dokument u centimetrima, ne u inčima? Možete da promenite lenjir u centimetre, pajkove, pointe ili piksele, zajedno sa inčima.

Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Više opcija i pomerite se nadole do postavki Prikaz. Potražite opciju Prikaži mere koristeći kao jedinicu i promenite jedinice.

Napredne postavke prikaza koje omogućavaju menjanje jedinica merenja.

Savet:  Koristite Publisher 2007? Izaberite stavke Alatke > Opcije > kartica Opšte. Potražite Merne jedinice i odaberite jedinice koje želite.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×