Menjanje veličine oblika ili cele SmartArt grafike

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da promenite veličinu cele SmartArt grafikaili pojedinačnih oblika u SmartArt grafika. Ako želite da promenite veličinu drugi tip objekta, pogledajte članak Promena veličine slike, oblika, okvira za tekst, ili WordArt.

Napomena: Da biste koristili automatsko uklapanje da biste automatski promenili veličinu teksta u Microsoft Office PowerPoint 2007, pogledajte članak Uključivanje automatskog uklapanja teksta čuvara mesta ili isključivanje. Ne možete da koristite automatski uklopi u SmartArt grafike.

U ovom članku

Pregled promena veličine SmartArt grafika, oblika i teksta

Promena veličine jedan oblik

Promenite veličinu cele SmartArt grafike

Dajte dva SmartArt grafiku iste veličine i pozicije u svoje slajdove

Pregled promena veličine SmartArt grafika, oblika i teksta

Kada promenite veličinu pojedinačnih oblika u SmartArt grafika, preostale oblike može prilagoditi njihove veličine i pozicije, u zavisnosti od raspored na SmartArt grafika i dostupne razmak. U nekim slučajevima, promeniće se samo na pojedinačne oblik koji mu promenite veličinu. U ostalim slučajevima, odgovarajućih oblika promeniće kao i njihove veličine.

Kada promenite veličinu oblika koji sadrži tekst, tekst automatski menja veličinu da se uklopi. Međutim, ako drugi oblik na istom nivou u toj SmartArt grafika nema mesta za prikaz većeg teksta, veličinu teksta će ostati isto za sve oblike na taj nivo. Takođe, ako ste prethodno prilagodili veličinu teksta u bilo kom obliku, izaberite tekst unutar njega će ne možete promeniti veličinu. Ako tekst nije uklopio u oblik, pogledajte članak pojavljuje se tekst ispred ivice oblika unutar SmartArt grafike.

Na primer, sledeća SmartArt grafika ima tri oblika slične veličine.

Horizontalni proces 1 SmartArt grafike sa tri identična oblika

Ako dodate više teksta na prvi oblik, a zatim smanjite taj oblik, druga dva oblika umanjite veličinu i smanjuje veličinu teksta u sva tri oblika.

Horizontalni proces 1 SmartArt grafike sa smanjenim prvim oblikom

Ako vam sada povećate treći oblik, veličinu teksta ne povećava na nekoj od oblika, zato što je prvi oblik već pun teksta koji ne može biti većim bez preliva dostupnog prostora.

Horizontalni proces 1 SmartArt grafike sa trećim oblikom izmenjene veličine

Ako povećate prvi oblik, međutim, tekst unutar njega imaće prostora za razvijanje i tako veličinu teksta u druga dva oblika takođe povećava. Međutim, ako jedan ili više oblika u vaš SmartArt grafika sadrži tekst koji je manji od slobodnog prostora u oblik omogućava (na primer kao trećim oblikom iznad), možete ručno da promenite veličinu teksta tako što ćete izabrati tekst u oblik, a zatim stavku opcije fonta koje želite u grupi " Font " na kartici " Početak ".

Kao Opšte pravilo, ako upisivanje više teksta u obliku povećava oblik, zatim povećati veličinu teksta će takođe povećati veličinu oblika. Nasuprot tome, ako brisanje teksta iz oblika smanjuje veličinu oblika, zatim smanjenje veličine teksta će takođe smanjiti veličinu oblika. Međutim, povećava ili smanjuje veličinu teksta ne automatski menja veličinu oblika za sve oblike, u zavisnosti od SmartArt grafika raspored koji ste odabrali.

Takođe, u zavisnosti od rasporeda za SmartArt grafika koji odaberete, kada promenite veličinu na celu SmartArt grafika, oblike u tomSmartArt grafika će proporcionalno podešena ili da bi se optimizovali razmak i tok.

Menjanje veličine povezanih oblika

Povezani oblici su oblici koji kombinuju se radi čine veći oblik. Vaš SmartArt grafika će obično sadrži nekoliko ovih većih oblika. Ako izaberete sve povezane oblike u na SmartArt grafika (kao što su oni u rasporedu Izuvijana naglašena lista sa slikama u tip liste ), a zatim im promenite veličinu, vaš SmartArt grafika može izgledati izobličeno. U sledećem primeru, biraju se sve povezane oblike u većem obliku. Ako želite da promenite veličinu samo jednog povezane oblike, kao što su mali kružni oblik (slika čuvara mesta sa suncem i planine), uverite se da ste izabrali samo taj oblik. Ako želite da promenite veličinu celog većeg oblika, izaberite sve povezane oblike, kao što je prikazano ispod.

Bending List 1 SmartArt grafika koja prikazuje izabrane povezane oblike

Vrh stranice

Promena veličine jedan oblik

 1. Izaberite oblik koji želite da promenite veličinu.

  Da biste promenili veličinu više oblika, izaberite prvi oblik, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok birate dodatne oblike.

 2. U okviru SmartArt alatke, na kartici Oblikovanje , u grupi oblike , uradite nešto od sledećeg:

  Slika grupe „Oblici“

  • Da biste povećali oblik, kliknite na dugme veće.

  • Da biste smanjili oblik, kliknite na manje.

   Napomene: 

   • Takođe možete da koristite regulator veličine da biste promenili veličinu oblika. Postavite pokazivač na jedan od regulatora veličine i kada pokazivač postane Dvosmerna strelica , prevucite regulator da biste oblik povećali ili smanjili.

   • Da biste vratili oblika prvobitnu veličinu, u okviru SmartArt alatke, na kartici Dizajn , u grupi Uspostavi početne vrednosti , kliknite na dugme Uspostavi početnu vrednost grafike.

    Slika kartice „Dizajniranje SmartArt alatki“

    Važno: Bilo koji geometrije, boje, stila, veličine, pozicije i efekti promene prethodno izvršene u tom i svim drugim oblicima u istoj SmartArt grafika se gube.

   • Ako se prebacite u drugi raspored za SmartArt grafiku, bilo koje veličine, postavljanje, rotacija preslikavanje, smer (levo nadesno ili zdesna nalevo) i oblik geometrije promene prethodno možda neće biti premeštena u novi raspored. Međutim, ako se vratite na originalni raspored pre nego što sačuvate i zatvorite Microsoft Office 2007 dokumenta, sva prilagođavanja se pojave u originalnom rasporedu. Neka prilagođavanja se ne prenose zato što možda neće izgledati dobro u novi raspored.

Vrh stranice

Promenite veličinu cele SmartArt grafike

 1. Kliknite na dugme SmartArt grafika koji želite da promenite veličinu.

 2. Postavite pokazivač na regulator veličine na iviciSmartArt grafika i kada pokazivač postane Dvosmerna strelica , prevucite regulator da biste SmartArt grafika povećali ili smanjili.

Savet: Takođe možete da premestite celu SmartArt grafiku.

Vrh stranice

Dajte dva SmartArt grafiku iste veličine i pozicije u svoje slajdove

Odnosi se samo na Microsoft Office PowerPoint 2007

Pre nego što počnete, treba da kreirate dve SmartArt grafike na različite slajdove.

 1. Promena veličine na prvom SmartArt grafiku da biste željene veličine.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na prvom SmartArt grafika, a zatim priručni meniizaberite stavku Veličina i pozicija .

 3. Na kartici Veličina u na veličine i rotacija oblast, napravi belešku vrednosti u poljima Visina i Širina .

 4. Na kartici Položaj , zabeležite vrednosti u poljima horizontalne i vertikalne .

 5. Kliknite na dugme Zatvori.

 6. Kliknite desnim tasterom miša na drugu SmartArt grafika, a zatim izaberite stavku Veličina i pozicija.

 7. Na karticama veličine i položaja Unesite veličinu i poziciju vrednosti koje ste napravili zabeležite iz prvog SmartArt grafika.

 8. Kliknite na dugme Zatvori.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×