Mastera slajda u programu PowerPoint za Mac

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Master slajda je prvih slajd u hijerarhije slajdove koje skladišti informacije o teme i rasporede na slajdu u prezentaciji, uključujući pozadine, boja, fontova, efekti, veličina čuvara mesta i poziciju.

Svaki prezentacija sadrži najmanje jedan master slajda koji se automatski kreira kada otvorite novu prezentaciju. Taster sa promenom da iskoristi i korišćenje mastera slajda je koje možete izvršiti promene univerzalni stil na sve slajdove u prezentaciji, uključujući slajdove kasnije dodali. Kada koristite master slajda, štedite vreme zato što nemate da biste primenili stilove na više od jednog slajda.

Da biste došli do prikazu Mastera slajda , na kartici " Prikaz " kliknite na dugme Master slajda. Master slajda je prvih slajda u oknu sa sličicama na levoj strani aplikacije. Srodnih rasporeda na slajdu se pojavljuju ispod mastera slajda.

Master slajda i rasporedi na slajdu

Master slajda 1

Rasporedi na slajdu 2

Kada vršite uređivanje master slajda, sve slajdove u prezentaciji koji su zasnovani na taj master odražavaće promene. Međutim, većina promene će verovatno biti rasporede na slajdu u vezi sa master. Kada promenite neke od rasporede na slajdu ispod mastera slajda, u suštini menjate master slajda. Videćete da postoji nekoliko podrazumevanih rasporeda povezan sa bilo kog dati mastera i verovatno ne koristite sve raspored obezbeđene. Možete odabrati koji najbolje da biste prikazali informacije.

Svaki raspored na slajdu drugačije podešen, ali ipak sve rasporede koji su povezani sa datom mastera sadrže iste teme (šemu boja, fontova i efekata). Sledeća slika prikazuje jedan master slajda sa Facet tema primenjuje i dva od podrazumevanog rasporedi na slajdu. Obratite pažnju na kako oba raspored prikazati drugu verziju sistema Facet tema – koristeći istu šemu boja ali različitih rasporeda. Svaki raspored obezbeđuje okvira za tekst i podnožja na različitim lokacijama na slajdu i različite stilove liste i veličine fonta u različite okvire za tekst.

Master slajda sa rasporedima dva slajda

Možete da promenite bilo šta o rasporedu da odgovara vašim potrebama. Na primer, da biste promenili stil fonta ili veličine Naslovi slajdova ili tela teksta na svim slajdovima u prezentaciji, izaberite master slajda, izaberite master tekst koji želite da promenite, kliknite na karticu Početak i izvršite promene tako što ćete izabrati opcije u fonta grupe. Ove promene se primenjuju na sve vaše rasporede na slajdu i sve nove slajdove koje dodate u prezentaciju.

Napomene: 

  • Preporučuje se da biste uredili master slajda i rasporede, pre nego što počnete da biste napravili pojedinačne slajdove tako da svi slajdovi koje dodate u prezentaciju će biti zasnovana na prilagođene izmena. Kada promenite master slajda ili raspored na slajdu i onda idi u normalnom prikazu, svaki slajd dodate nakon koji će biti zasnovana na izmenjena raspored i će se odraziti promenjene izgled rasporeda. Međutim, ako postoje postojeće slajdove u prezentaciji koji su zasnovani na staru verziju rasporeda, moraćete ponovo da primenite raspored te slajdove.

  • Možete da zamenite neke od prilagođavanja master slajda na pojedinačne slajdova pomoću pozadinu i oblikovanja funkcije, ali drugima (kao što su podnožja i logotipi) teksta možete da izmenite samo u prikazu Mastera slajda .

Kada želite prezentacije koji sadrži dve ili više različitih stilova ili teme (kao što su pozadina, šeme boja, fontova i efekata), morate da umetnete master slajda za svaku drugu temu. Sledeća slika prikazuje prezentacije sa dva mastera slajda u prikazu mastera slajda (sa svakom jedan oљtricama u magenta). Svakom masteru slajda ima različite teme primenjene na njega. Da biste dodali još jedan master slajda u prezentaciji, kliknite na dugme teme na kartici Master slajda , a zatim izaberite željenu temu.

Prezentacija sa dva mastera slajda

Srodne informacije

Kreiranje ili promena rasporeda slajdova u programu PowerPoint za Mac

Prilagođavanje i čuvanje teme u programu PowerPoint za Mac

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×