LOGEST (funkcija LOGEST)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije LOGEST u programu Microsoft Excel.

Opis

U regresivnoj analizi računa eksponencijalnu krivu koja se uklapa u vaše podatke i daje niz vrednosti koji opisuje tu krivu. Zbog toga što ova funkcija daje niz vrednosti, mora da se unese kao formula niza.

Jednačina za krivu je:

y = b*m^x

ili

y = (b*(m1^x1)*(m2^x2)*_)

ako postoji više x vrednosti, gde je zavisna y vrednost funkcija nezavisnih x vrednosti. m vrednosti su koeficijenti koji odgovaraju svakoj x vrednosti, a b je konstantna vrednost. Imajte u vidu da y, x i m mogu da budu vektori. Niz koji funkcija LOGEST daje je {mn;mn-1;...;m1;b}.

Sintaksa

LOGEST(poznati_y, [poznati_x], [konstanta], [statistika])

Sintaksa funkcije LOGEST ima sledeće argumente:

 • Poznati_y    Obavezno. Skup y vrednosti koji vam je već poznat iz relacije y = b*m^x.

  • Ako se niz poznati_y nalazi u jednoj koloni, onda se svaka kolona argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

  • Ako se niz poznati_y nalazi u jednom redu, onda se svaki red argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

 • Poznati_x    Opcionalno. Opcionalni skup x vrednosti koje možda već poznajete iz relacije y = b*m^x.

  • Niz poznati_x može da sadrži neke od grupa promenljivih. Ako se koristi samo jedna promenljiva, argumenti poznati_y i poznati _x mogu da budu opsezi bilo kog oblika, sve dok imaju jednake dimenzije. Ako se koristi više od jedne promenljive, argument poznati_y mora da bude opseg ćelija sa visinom od jednog reda ili širinom od jedne kolone koji je takođe poznat kao vektor.

  • Ako je argument poznati_x izostavljen, pretpostavlja se da je on niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

 • Konstanta    Opcionalno. Logička vrednost koja navodi da li će konstanta b biti jednaka 1.

  • Ako konstanta ima vrednost TRUE ili je izostavljena, b se izračunava normalno.

  • Ako argument konstanta ima vrednost FALSE, b je jednako 0, a m vrednosti su podešene tako da se uklapaju u y = mx.

 • Statistika    Opcionalno. Logička vrednost koja određuje da li će se vratiti dodatna statistika regresije.

  • Ako je statistika TRUE, LOGEST daje dodatnu statistiku regresije, tako da je dobijeni niz {mn;mn-1;...;m1;b|sen;sen-1;...;se1;seb|r 2;sey| F;df|ssreg;ssresid}.

  • Ako statistika ima vrednost FALSE ili je izostavljena, LOGEST daje samo m koeficijente i konstantu b.

Više informacija o dodatnoj statistici regresije potražite u članku Funkcija LINEST.

Primedbe

 • Što više grafikon sa vašim podacima podseća na eksponencijalnu krivu, izračunata linija će se bolje uklopiti u vaše podatke. Poput funkcije LINEST, LOGEST daje niz vrednosti koji opisuje odnos između tih vrednosti, ali LINEST provlači pravu liniju kroz vaše podatke; LOGEST provlači eksponencijalnu krivu. Za više informacija, pogledajte funkciju LINEST.

 • Kada imate samo jednu nezavisnu promenljivu x, vrednost y odsečka (b) možete da dobijete direktno korišćenjem sledeće formule:

  Y-odsečak (b):
  INDEX(LOGEST(poznati_y;poznati_x);2)

  Možete da koristite jednačinu y = b*m^x da predvidite buduće vrednosti y, ali Microsoft Excel nudi funkciju GROWTH da to uradi umesto vas. Za više informacija, pogledajte članak Funkcija GROWTH.

 • Formule koje daju nizove moraju da se unesu kao formule niza.

  Napomena:  U programu Excel Online nije moguće napraviti formule niza.

 • Prilikom unosa konstantnog niza, kao što je poznati_x kao argument, koristite zareze da biste razdvojili vrednosti u istom redu, a tačku i zarez da biste razdvojili redove. Znakovi za razdvajanje se mogu razlikovati u zavisnosti od regionalnih postavki.

 • Treba primetiti da y vrednosti koje su predviđene jednačinom regresije možda nisu ispravne ukoliko se nalaze izvan opsega y vrednosti koji ste koristili da odredite jednačinu.

Primer

1. primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Mesec

Jedinice

11

33100

12

47300

13

69000

14

102000

15

150000

16

220000

Formula

Opis

Rezultat

=LOGEST(B2:B7,A2:A7, TRUE, FALSE)

Napomena: Formula u datom primeru mora biti uneta kao formula niza u program Excel. Kada kopirate primer u prazan radni list, izaberite opseg C9:D9, počevši od ćelije formule. Pritisnite taster F2, a zatim kombinaciju tastera Ctrl+Shift+Enter. Ako se formula ne unese kao formula niza, dobija se jedan rezultat, 1,4633.

1,4633

495,3048

Primer 2

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Mesec

Jedinice

11

33.100

12

47.300

13

69.000

14

102.000

15

150.000

16

220.000

Formula

Rezultat

=LOGEST(B2:B7,A2:A7,TRUE,TRUE)

1,4633

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×