Linije trenda u grafikonima

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Linije trenda se koriste za grafički prikaz trendova u podacima i analiziranje problema predviđanja. Takva analiza se takođe zove regresivna analiza. Korišćenjem analize regresije, možete produžiti liniju trenda na grafikonu izvan stvarnih podataka da biste predvideli buduće vrednosti. Na primer, grafikon koji sledi koristi jednostavnu linearnu liniju trenda koja predstavlja prognozu za četiri kvartala unapred da bi jasno pokazala rastući trend prihoda:

chart with linear trendline

Pokretni prosek Možete kreirati i pokretni prosek, koji smanjuje kolebanje podataka i jasnije prikazuje obrazac ili trend.

Tipovi grafikona koji podržavaju linije trenda Linije trenda možete dodati grupa podataka u nenagomilanim 2-D oblasnim, trakastim, stubičastim, linijskim, berzanskim, xy grafikonima i grafikonima sa mehurićima. Linije trenda ne možete dodati grupi podataka u 3-D, nagomilanim radarskim, kružnim, površinskim ili prstenastim grafikonima. Linije trenda ćete izgubiti ako grafikon ili grupu podataka promenite tako da više ne može da podržava povezanu liniju trenda, na primer, menjanjem tipa grafikona u 3-D grafikon.

Dodatne informacija

Izbor najbolje linije trenda za vaše podatke

Jednačina za izračunavanje linije trenda

Dodavanje linije trenda grupe podataka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×