Kursevi, video zapisi i uputstva za Excel 2013

Početni

Dodavanje brojeva u programu Excel 2013

Pogledajte ove video zapise da biste videli kako Excel 2013 olakšava dodavanje brojeva pomoću formula, dugmadi i funkcija (kao što su funkcije SUM i SUMIF).

Gledajte na internetu

Osnovna matematika u programu Excel

Neka Excel bude vaš kalkulator. Prođite kroz ovaj kurs da biste saznali kako da sabirate, oduzimate, množite i delite pomoću formula i funkcija.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Pravljenje grafikona

Grafikoni pružaju vizuelnu predstavu podataka, što vam olakšava da ih analizirate. Svaki tip grafikona podatke markira drugačije. A neke grafikone nije moguće koristiti sa nekim tipovima podataka.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Kreiranje prve Excel 2013 radne sveske

Pogledajte ove video zapise da biste saznali kako da koristite Excel 2013. Počnite sa novom verzijom da biste videli kako se obavljaju svakodnevni zadaci.

Gledajte na internetu

Zamrzavanje ili zaključavanje okana

Želite da se pomerite nadole i vidite svoje redove sa podacima, ali kada dođete do dna ekrana imena kolona na vrhu su nestala. Da biste ovo ispravili, možete da zamrznete gornji red tako da je uvek vidljiv. Dobre vesti su da je komanda lako dostupna. Na kartici Prikaz > Zamrzni okna > Zamrzni gornji red.

Gledajte na internetu

Najbolji saveti za rad u Excel Online

Koristite Excel Online za promenu oblikovanja brojeva i teksta kako biste bolje istakli podatke. Pogledajte i koja su tri načina za brzo dodavanje brojeva.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Razumevanje i korišćenje referenci ćelija

Jedna od ključnih stvari koje ćete računati u programu Excel jesu vrednosti u ćelijama, poljima koja vidite na koordinatnoj mreži na Excel radnom listu. Svaka ćelija se identifikuje pomoću reference – slova kolone i broja reda koji se seku na lokaciji ćelije. Na primer, ćelija u koloni D i redu 5 je ćelija D5. Kada koristite reference ćelija u formuli, Excel automatski izračunava odgovor koristeći brojeve u referentnim ćelijama.

Gledajte na internetu

Korišćenje automatskog popunjavanja i brze popune

Ponekad u programu Excel morate da unesete veliki broj podataka koji se ponavljaju kao što su datumi, a to može da bude zaista zamorno. Funkcija automatskog popunjavanja može da pomogne. Recimo da imate podatke u programu Excel koji nisu oblikovani kako vi to želite i prolazak kroz celu listu ručno radi ispravljanja je zastrašujući. U tom slučaju brza popuna (nova funkcija u programu Excel 2013) može da uradi posao za vas. Automatsko popunjavanje i brza popuna uveliko štede vreme, a u ovom kursu ćemo se detaljnije baviti njima.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Srednji

Sabiranje i oduzimanje vremena

U programu Excel možete da sabirate i oduzimate vreme gotovo kao što oduzimate i druge tipove brojeva. Na primer, to možete da uradite ako želite da saznate koliko je bilo potrebno za dovršavanje zadataka projekta. Jedini izuzetak jeste to što Excel ne podržava negativan broj oblikovan kao vreme.

Gledajte na internetu

Izračunavanje prosečne vrednosti grupe brojeva

Kada je potrebno da pronađete prosečnu vrednost, možete kliknuti na dugme ili koristiti funkciju u formuli. Dugme „Automatski zbir“ vam omogućava da pronađete prosečnu vrednost u koloni ili redu brojeva u kojima nema praznih ćelija. Koristite funkcije AVERAGE ili AVERAGEIF da biste pronašli prosečnu vrednost brojeva koji nisu u neprekidnom redu ili koloni. Koristite funkcije SUMPRODUCT i SUM za pronalaženje izmerenog proseka koji zavisi od stepena važnosti koji se primenjuje na vrednosti.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Umetanje zaglavlja i podnožja

Zaglavlja možete da dodate na vrhu, a podnožja na dnu radnog lista. Kada štampate radni list, i zaglavlja i podnožja se štampaju. Na primer, možete da napravite zaglavlje sa putanjom datoteke i podnožje sa brojevima stranica. Zaglavlja i podnožja se prikazuju samo u prikazu rasporeda na stranici i na odštampanim stranicama. Prođite kroz ovaj brzi kurs da biste saznali više.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Prelazak na Excel 2013

Pogledajte ove video zapise da biste prešli na Excel 2013. Počnite sa novom verzijom da biste videli kako se obavljaju svakodnevni zadaci.

Gledajte na internetu

Sortiranje i filtriranje podataka

Excel je neverovatna alatka za analizu podataka. Sortiranje i filtriranje su neke od najčešće korišćenih funkcija koje će vam u tome pomoći. Da biste promenili redosled podataka, trebalo bi da ih sortirate. Da biste se fokusirali na određeni skup podataka, možete filtrirati opseg ćelija ili tabelu. Prođite kroz ovaj kurs da biste saznali više.

Gledajte na internetu

Podizanje uslovnog oblikovanja na viši nivo

U kursu „Korišćenje uslovnog oblikovanja“ pokrili smo osnove uslovnog oblikovanja. Ovde idemo nekoliko koraka dalje i videćemo kako da uslovno oblikovanje primenimo na ćelije, tabele, izvedene tabele i radne listove. Na primer, za brzo uslovno oblikovanje ćelija možete da koristite opciju „Brza analiza“ ili opciju na dugmetu „Uslovno oblikovanje“ na traci. Koristićemo i formule za primenu uslovnog oblikovanja i saznati kako se uređuju i brišu pravila pomoću upravljača pravilima uslovnog oblikovanja.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Korišćenje uslovnog oblikovanja

Pronalaženje smisla u brojevima na radnom listu može biti teško. Ali Excel pruža veliki broj načina za brzu analizu podataka pomoću uslovnog oblikovanja. Na primer, možete da koristite skalu boja da biste razlikovali vrednosti visoke, srednje i niske temperature.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

VLOOKUP: Kada i kako se koristi

Saznajte kako se koristi funkcija VLOOKUP za pronalaženje podataka u velikoj unakrsnoj tabeli i na drugim radnim listovima u velikoj radnoj svesci. Ovi video zapisi objašnjavaju svaki od VLOOKUP argumenata i greške koje treba da izbegavate.

Gledajte na internetu

Vebinar: Pojednostavljivanje Excel podataka

Ovaj petnaestominutni video opisuje uslovno oblikovanje, novu funkciju „Brza analiza“ i pravljenje boljih grafikona za prezentacije.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Napredni

Napredne IF funkcije

Prođite kroz ovaj kurs da biste naučili složene primere i varijacije IF funkcije u programu Excel, uključujući ugnežđene IF funkcije, IF sa AND i OR, COUNTIFS i SUMIFS, kao i AVERAGEIFS i IFERROR.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Formule niza

Napravite formule niza, koje se često nazivaju Ctrl Shift Enter formule ili CSE formule, da biste izvršili izračunavanja koja generišu jedan ili više rezultata. Prođite kroz ovaj kurs da biste saznali više.

Gledajte na internetu

Pravljenje padajućih lista i upravljanje njima

Radni list možete da učinite efikasnijim dodavanjem padajućih lista. Neko ko koristi vaš radni list može da klikne na strelicu i da izabere neku stavku sa liste. Prođite kroz ovaj kurs da biste saznali više o tome kako najbolje da ih koristite i upravljate njima.

Gledajte na internetu

Pravljenje izvedene tabele i analiza podataka

Saznajte šta su to izvedene tabele i izvedeni grafikoni i kako ih možete koristiti za rezimiranje i analiziranje podataka u programu Excel 2013.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Radne sveske i radni listovi zaštićeni lozinkom

Excel radna sveska ili radni listovi sadrže osetljive strateške podatke, tako da želite da se od drugih traži unos lozinke za njihovo otvaranje. A možete i slobodno da delite podatke sa svima bez traženja lozinke, ali da zahtevate lozinku za unos promena. Prođite kroz ovaj kratki kurs da biste saznali više.

Gledajte na internetu

Štampanje radnih listova i radnih svezaka

Odštampate Excel radne listove i radne sveske ili njihove delove, pojedinačno ili po nekoliko istovremeno. Možete odštampati deo radnog lista, na primer Excel tabelu.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Vebinar: Razumevanje programskog dodatka Power Pivot

Power Pivot vam omogućava da uvezete veoma velike količine podataka iz različitih izvora i spojite ih da biste napravili korisne izveštaje. Sada kada ste počeli, Oven Dankan, viši projektant za sadržaj za Power Pivot, pokazaće vam suštinu u ovom video zapisu.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Vebinar: Razumevanje Excel modela podataka

Excel model podataka donosi revoluciju u načinu na koji radite sa podacima. Diskusija i demonstracija sa Ovenom Dankanom, višim projektantom za sadržaj.

Gledajte na internetu (na engleskom Jeziku)

Rad sa makroima

Želite da automatizujete zadatak koji se ponavlja u programu Excel tako da možete da ga uradite ponovo pomoću jednog klika. Koji je najbolji način za to? Zapišite makro. Zapisivanje makroa je najjednostavniji način za pravljenje novog makroa u programu Excel. Prođite kroz ovaj kurs da biste saznali više.

Gledajte na internetu

Pogledajte kurseve obuke za ostale Office 2013 programe.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×