Kreiranje XML datoteke sa podacima i XML datoteke šeme od podataka radnog lista

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako XML datoteku sa podacima i datoteku XML šeme želite da kreirate od opsega ćelija na radnom listu, možete upotrebiti verziju 1.1 programskog dodatka za Excel 2003 XML alatke da biste poboljšali postojeće funkcije XML u programu Microsoft Excel 2007 i kasnijim verzijama.

 1. Da biste preuzeli programski dodatak, kliknite na ovu vezu Programski dodatak za Excel 2003 XML alatke, a zatim pratite uputstva na stranici za preuzimanje.

 2. Pokrenite Excel.

 3. Izaberite stavke datoteka > Opcije > Programski dodaci.

  U Excel 2007, kliknite na Dugme Microsoft Office Slika dugmeta > Opcije programa Excel > Programski dodaci.

 4. Sa liste Upravljanje izaberite stavku Programski dodaci za Excel, a zatim kliknite na dugme Idi.

 5. U dijalogu Programski dodaci kliknite na dugme Potraži, pronađite datoteku XmlTools.xla, izaberite je, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Podrazumevano, ova datoteka je uskladištena u sledećoj fascikli na čvrstom disku:
  \Office Samples\OfficeExcel2003XMLToolsAddin.

 6. Proverite da li je u oknu Dostupni programski dodaci potvrđen izbor u polju za potvrdu Xml alatke, a zatim kliknite na dugme U redu da biste učitali programski dodatak.

 7. Da biste proverili da li je programski dodatak aktivan, uverite se da se na kartici Programski dodaci, u kategoriji Komande menija pojavljuje meni sa komandama XML alatke.

Napomena: Ovaj programski dodatak je razvijen za Excel 2003. Dokumentacija i korisnički interfejs upućuju na liste koje se sada u verzijama programa novijim od Excel 2003 zovu Excel tabele.

Više informacija o načinu upotrebe ovog programskog dodatka potražite u članku Korišćenje programskog dodatka za Excel 2003 XML alatke verzije 1.1.

 1. Unesite podatke za koje želite da kreirate XML datoteku sa podacima i XML datoteku šeme. Podaci moraju biti u tabelarnom formatu kolona i redova (zovu se i ravni podaci).

 2. Na kartici Programski dodaci, u grupi Komande menija kliknite na strelicu pored dugmeta XML alatke, a zatim izaberite stavku Konvertuj opseg u XML listu.

 3. Opseg ćelija podataka koje želite da konvertujete unesite kao apsolutnu referencu u okvir za tekst.

  Savet: Da biste lakše uneli tačnu referencu ćelija, u dijalogu kliknite na dugme sa desne strane okvira za tekst, kliknite na ćeliju u gornjem levom uglu opsega i zadržite pritisnut taster, a zatim prevucite do ćelije u donjem desnom uglu opsega.

 4. U okviru stavke Upotrebi prvi red kao imena kolona izaberite opciju Ne ako prvi red sadrži podatke ili opciju Da ako prvi red sadrži zaglavlja kolona, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Excel će automatski kreirati XML šemu, mapirati ćelije sa šemom i kreirati XML tabelu.

  Važno:  Ako se pojavi Visual Basic Editor i prikaže Visual Basic for Applications (VBA) poruku o grešci uradite sledeće:

  1. Kliknite na dugme U redu.

  2. Na liniji istaknuti u VBA modulu kôd, uklonite „50” iz reda. Drugim rečima, promenite:
   XMLDoc kao msxml2. DOMDocument50
   Za:
   XMLDoc kao msxml2. DOMDocument

  3. Pritisnite F5 za pronalaženje sledećeg reda koji sadrži "XMLDoc As msxml2.DOMDocument50," kliknite na dugme U redu, i ponovo uklonite "50" kao što ste uradili u 2. koraku.

  4. Pritisnite F5 za pronalaženje i promenu svakog dodatnog primera niske.Press F5 again to find and change any additional instances of the string.

  5. Kada pritisnete F5 i VBA poruka o grešci nestane, zatvorite Visual Basic Editor da biste ponovo radili u radnom listu. Opseg ćelija u radnom listu će se konvertovati u XML tabelu.

   Napomena: Da biste videli sve XML mape u radnoj sveci, na kartici Projektovanje, u grupi XML kliknite na dugme Izvor da biste prikazali okno zadataka „XML izvor“. U donjem delu okna zadataka kliknite na dugme XML mape.

   Ako kartica Projektant nije vidljiva, izvršite tri koraka u okviru 1. koraka u sledećem odeljku da biste je dodali na Excel traku.

 1. Ako kartica Projektovanje nije dostupna, omogućite. Više informacija potražite u članku Prikazivanje kartice "Projektovanje".

 2. Na kartici Projektovanje, u grupi XML kliknite na dugme Izvezi.

  Izvoz na kartici „Projektant“

  Napomena: Ako se pojavi mali dijalog Izvoz XML-a koji ima samo dugmad U redu i Otkaži, kliknite na XML mapu koju želite da koristite, a zatim kliknite na dugme U redu. Ovaj mali dijalog Izvoz XML-a se pojavljuje samo kada nije izabrana nijedna XML tabela, a radna sveska sadrži više XML mapa.

 3. U velikom dijalogu Izvoz XML-a, u polje Ime datoteke otkucajte ime za XML datoteku sa podacima.

 4. Kliknite na dugme Izvezi.

Napomena: Prilikom kreiranja XML mapa i izvoza podataka iz programa Excel u XML datoteke postoji ograničenje broja redova koji mogu da se izvezu. Izvoz u XML iz programa Excel sačuvaće maksimalno 65536 redova. Ako vaša datoteka sadrži više od 65536 redova, Excel će izvesti prvih (#ROWS mod 65537) redova. Na primer, ako radni list ima 70000 redova, Excel će izvesti 70000 mod 65537 = 4464 reda. Preporučujemo 1) da koristite xlsx umesto toga ili 2) da sačuvate datoteku kao unakrsnu tabelu XML 2003 (.xml), koja će izgubiti mapiranja ili 3) da izbrišete redove nakon 65536, a zatim ih ponovo izvezete, čime ćete zadržati mapiranja, ali ćete izgubiti podatke na kraju datoteke.

 1. Izaberite bilo koju ćeliju u mapiranoj Excel tabeli.

 2. Na kartici Programski dodaci, u grupi Komande menija kliknite na strelicu pored dugmeta XML alatke, a zatim izaberite stavku Kreiraj XSD datoteke za XML šemu na aktivnoj ćeliji.

  Excel će kopirati XML šemu i nalepiti je u program „Beležnica“.

 3. U programu „Beležnica“, u meniju Datoteka izaberite stavku Sačuvaj kao.

 4. Otkucajte ime i tip datoteke, na primer Porudžbine proizvoda.xsd, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×