Kreiranje uslovnih (Bulovih) izraza

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak objašnjava kako da kreirate uslovnih (poznat i kao Bulovih) izraza u programu Access. Uslovni izraz ima vrednost true i false, a zatim daje rezultat koji ispunjava uslov koji navedete. Ako koristite funkcije u uslovnim izrazima, možete da navedete radnju za vrednosti koje ispunjavaju i ne zadovoljava stanje u izrazu. Na primer, možete da kreirate izraz koji pronalazi sve prodaje sa Marginom profita 10 procenata ili manje i zatim navedite brojevi pojavljuju se u crvenoj ili vrednosti zamenite poruku.

U ovom članku

Razumevanje uslovnih izraza

Kreiranje uslovnih izraza

Primeri uslovnih izraza

Razumevanje uslovnih izraza

Uslovni izraz je tip izraza koji testira podataka da biste videli ako ga ispunjava uslov, a zatim vodi radnje u zavisnosti od rezultata. Na primer, izraz može da potražite vrednosti datuma kasnije od date početni datum i da zatim prikazuje poruku o grešci kada pokušate da unesete datum pre datuma početka definisano.

Uslovnim izrazima su istog oblika i koriste istu osnovnu sintaksu kao druge izraze i da ih možete koristiti na isti način da koristite druge izraze:

 • Za polja u tabeli, možete da dodate izraz u svojstvo Pravilo za validaciju polja. Korisnici zatim moraju uneti vrednosti u polju koje zadovoljavaju postavljene uslove u izrazu. Na primer, ako koristite izraz kao što su > = #1/1/2000 # u polje” Datum/vreme ", korisnici moraju uneti vrednosti jednaka ili kasnije od 1 januar 2000.

 • Za kontrole u obrascima, možete da dodate izraz svojstvo Izvor kontrole ili Pravilo za validaciju za kontrolu. Obično, dodajete uslovnim izrazima za svojstvo Pravilo za validaciju i dodajete izraze koji za izračunavanje vrednosti za svojstvo Izvor kontrole . Na primer, korišćenje > = #1/1/2000 #Pravilo za validaciju svojstva kontrole, sprečava korisnike uneti nevažeći datum. Upotreba izraza kao što su Date() u svojstvo Izvor kontrole prikazuje trenutni datum kao podrazumevanu vrednost.

 • Za upite, možete da dodate uslovnim izrazima praznu ćeliju u redu polje ili možete da koristite izraz u redu kriterijumi upita. Kada koristite izraz u redu polje , rezultati se pojavljuju kao kolone u rezultatima upita. Kada koristite izraz kao kriterijume za postojeće polje, izraz se ponaša kao filtera i ograničava zapise koje upit vraća.

  Na primer, možete da koristite ovaj izraz u redu polje upita: = IIf ([Datum porudžbine] < = #04/01/2018 #, [Datum porudžbine], "porudžbina uneta nakon April 1"). Izraz navodi kriterijum datuma (< = #04/01/2018 #). Kada se upit pokrene, on prikazuje sve vrednosti datuma koje ispunjavaju kriterijum, a sve vrednosti datuma koji ne ispunjavaju kriterijum zamenjuju sa porukom „Porudžbina uneta nakon April 1”. Koraci u odeljku Dodavanje izraza u upit objašnjavaju kako da koristite ovaj izraz u upitu.

  Međutim, koristeći ovaj izraz u polju kriterijumi upita vraća samo one zapise sa datumima koji ispunjavaju kriterijum: pokušajapotrazi za penisom #04/01/2018 # AND #05/15/2018 #.

Više informacija o kreiranju i korišćenju izraza potražite u članku Saznajte kako da napravite izraza.

Vrh stranice

Kreiranje uslovnih izraza

Koraci u ovom odeljku objašnjavaju kako da dodate Uslovni izraz u tabelu, kontrole obrasca ili izveštaja i upita. Svaki skup koraka koristi neznatno različit izraz da biste testirali vrednosti u polje” Datum/vreme "i preduzmite radnju, na osnovu toga da li vrednosti datuma ispunjavaju navedeni uslov.

Dodavanje izraza u polje tabele

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu koju želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. U koloni Tip podataka , kliknite na polje za datum/vreme.

 3. U okviru Svojstva polja, na kartici Opšte izaberite polje za svojstvo Pravilo za validaciju i otkucajte sledeći izraz:

  > = #01/01/2000 #

  Napomena: Ne morate da koristite američki format datuma. Možete da koristite format datuma za svoju zemlju/region ili lokalni standard. Međutim, morate da stavite vrednost datuma između znakova za broj (#), kao što je prikazano.

 4. Kliknite na kolonu pored Tekst za proveru valjanosti i upišite ovu nisku teksta:

  Datum mora biti veći od 1 januar 2000.

  Ponovo, možete da koristite lokalni format datuma.

 5. Sačuvajte promene i prebacite se na prikaz lista sa podacima. Da biste to uradili, kliknite desnim tasterom miša na karticu dokumenta za tabelu i u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz lista sa podacima .

 6. Otkucajte vrednost datuma u polje” Datum/vreme "prethodile januar 1, 2000. Access prikazuje poruku navedenim u polju za svojstvo Pravilo za validaciju , a ne možete da ostavite polje osim ako unesete vrednost koja se procenjuje izraz kao vrednost true.

Dodavanje izraza u kontrolu

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac koji želite da promenite i u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna .

 2. Kliknite desnim tasterom miša kontrolu povezanu sa poljem za datum/vreme, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva .

  Pojavljuje se na list sa svojstvima za kontrolu.

 3. Na kartici " Podaci " ili karticu sve , kliknite na polje pored Pravila za validaciju i otkucajte sledeći izraz:

  > = #01/01/2000 #

  Napomena: Ne morate da koristite američki format datuma. Možete da koristite format datuma za svoju zemlju/region ili lokalni standard. Međutim, morate da stavite vrednost datuma između znakova za broj (#), kao što je prikazano.

 4. Kliknite na kolonu pored Tekst za proveru valjanosti i upišite ovu nisku teksta:

  Datum mora biti veći od 1 januar 2000.

 5. Sačuvajte promene i prebacite se u prikaz obrasca. Da biste to uradili, kliknite desnim tasterom miša na karticu dokumenta za obrazac i u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz obrasca .

Dodavanje izraza u upit

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na upit koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite na praznu ćeliju u redu polje koordinatne mreže za dizajn i otkucajte sledeći izraz:

  = IIf([Field_Name] < = #04/01/2018 # [Field_Name], „Datum nakon 1 April, 2018”)

  Dok kucate izraz, uverite se da zamenite obe instance Field_Name ime u polje” Datum/vreme ". Takođe, ako tabela ne sadrži datume pre 1 April 2018, promenite datume u izrazu za rad sa podacima.

 3. Sačuvajte promene, a zatim kliknite na dugme Pokreni da biste prikazali rezultate.

Izraz radi na sledeći način: prvi argument (= IIf ([Field_Name] < = #04/01/2018 #) navodi uslove koje podaci moraju da ispune – datumi moraju da budu ili da prethodi 1 April, 2018. Drugi argument ([Field_Name]) navodi da korisnici vide kada je uslov tačan – datuma u polje. Treći argument („Datum nakon 1 April, 2018”)) navodi poruku koju korisnici vide kada podaci ne zadovoljava stanje.

Imajte u vidu da ne u svim uslovnim izrazima koristite funkciju IIf . Imajte u vidu da je funkcija IIf deo izraza koji zahteva argumente, a ne samog izraza.

Za više informacija o izrazima i načine možete da ih koristite potražite u članku Saznajte kako da napravite izraza.

Vrh stranice

Primeri uslovnih izraza

Izrazi u sledećoj tabeli prikazuju neke načine za izračunavanje vrednosti true i false. Ove izraze koristite funkciju IIf (Immediate If) da biste utvrdili da li je uslov tačan ili netačan, a zatim vraćaju jednu vrednost ako uslov ima vrednost true ili neku drugu vrednost ako uslov ima vrednost false.

Potražite u članku Funkcija IIf za više informacija.

Izraz

Opis

= IIf([Confirmed] = "Yes", "Order Confirmed", "Order Not Confirmed")

Prikazuje poruku „Porudžbina je potvrđena” ako je vrednost u polju potvrđeno da; u suprotnom, prikazuje poruku „Porudžbina nije potvrđena”.

= IIf(IsNull([zemlja/region])”, „, [zemlja/region])

Prikazuje praznu nisku ako je vrednost polja za zemlju/region "null"; u suprotnom, prikazuje se vrednost polja za zemlje/regiona.

= IIf (IsNull ([Region]), [grad] &” „& [PostalCode], [grad] &” „& [Region] &” "&[PostalCode])

Prikazuje vrednosti polja "grad" i "PostalCode ako je vrednost polja u oblast vrednosti; u suprotnom, prikazuje vrednosti polja grad "," Region "i" PostalCode.

= IIf (IsNull ([ZahtevaniDatum] - [DatumIsporuke]), „Proveri da li postoje nedostaje datum”, [ZahtevaniDatum] - [DatumIsporuke])

Prikazuje poruku „proverite nedostaje datum” ako je rezultat oduzimanja vrednosti polja "DatumIsporuke" od "ZahtevaniDatum" je bez vrednosti; u suprotnom, prikazuje razliku između vrednosti polja "ZahtevaniDatum" i "DatumIsporuke".

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×