Kreiranje uslovnih (Bulovih) izraza

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ovaj članak sadrži objašnjenja o tome kako da kreirate uslovne (takođe poznate kao Bulove) izraze. Vrednost uslovnog izraza je tačno ili netačno, a zatim se vraća rezultat koji ispunjava navedeni uslov. Ako u uslovnim izrazima koristite funkcije, takođe možete da navedete radnju za vrednosti koje ispunjavaju i ne ispunjavaju uslov u izrazu. Na primer, možete da kreirate izraz koji pronalazi sve prodaje sa marginom profita od 10 procenata ili manjom, a zatim da navedete da se ti brojevi pojave crvenim slovima ili da te vrednosti zamenite porukom.

Ovaj članak sadrži:

Razumevanje uslovnih izraza

Kreiranje uslovnih izraza

Primeri uslovnih izraza

Razumevanje uslovnih izraza

Uslovni izraz je tip izraza koji testira podatke da bi utvrdio da li ispunjavaju uslov, a zatim preduzima radnje u zavisnosti od rezultata. Na primer, izraz može da traži vrednosti datuma nakon datog datuma početka, a zatim da prikaže poruku o grešci kada pokušate da unesete datum koji prethodi definisanom datumu početka.

Uslovni izrazi su istog oblika i koriste istu osnovnu sintaksu kao i drugi izrazi i možete da ih koristite na iste načine na koje koristite druge izraze:

 • Za polja tabele možete da dodate izraz svojstvu Tekst provere valjanosti za polje. Korisnici moraju u polje da unesu vrednosti koje se podudaraju sa uslovima u izrazu. Na primer, ako koristite izraz kao što je >=#01.01.1900# u polju tipa „Datum/vreme“, korisnici moraju da unesu vrednosti koje su jednake sa ili kasnije od datuma 1. januar 1900.

 • Za kontrole u obrascima, možete da dodate izraz u smeru kazaljke na satuol izvora ili svojstvo Pravilo za validaciju za kontrolu. Obično, dodajete uslovnim izrazima za svojstvo Pravilo za validaciju i dodajete izraze koji za izračunavanje vrednosti za svojstvo Izvor kontrole . Na primer, korišćenje > = #1/1/1900 # u u Validapotrebno pravilo svojstva kontrole, sprečava korisnike uneti nevažeći datum. Upotreba izraza kao što su Date() u svojstvo Izvor kontrole prikazuje trenutni datum kao podrazumevanu vrednost.

 • Za upite možete da dodate uslovne izraze praznoj ćeliji u redu Polje ili možete da koristite izraz u redu Kriterijumi u upitu. Kada koristite izraz u redu Polje, rezultati se pojavljuju kao kolone u rezultatima upita. Kada koristite izraz kao kriterijume za postojeće polje, izraz ima ulogu filtera i ograničava zapise koje upit vraća.

  Na primer, možete da koristite ovaj izraz u redu polje upita: = IIf ([porudžbine Datum] < = #04/01/2003, [Datum porudžbine], "porudžbina uneta nakon April 1"). Izraz navodi kriterijum datuma (< = #04/01/2003). Kada se upit pokrene, on prikazuje sve vrednosti datuma koje ispunjavaju kriterijum, a sve vrednosti datuma koji ne ispunjavaju kriterijum zamenjuju sa porukom "Porudžbina uneta nakon April 1." Koraci u odeljku Dodavanje izraza u upit objašnjavaju kako da koristite ovaj izraz u upitu.

  Međutim, koristeći ovaj izraz u polju kriterijumi upita vraća samo one zapise sa datumima koji ispunjavaju kriterijum: pokušajapotrazi za penisom #04/01/2003 # AND #05/15/2003 #.

Više informacija o kreiranju i korišćenju izraza potražite u članku Kreiranje izraza.

Vrh stranice

Kreiranje uslovnih izraza

Koraci u ovom odeljku sadrže objašnjenja o tome kako da dodate uslovni izraz u tabelu, u kontrolu na obrascu ili izveštaju i u upit. Svaki skup koraka koristi neznatno različit izraz za testiranje vrednosti u polju tipa „Datum/vreme“ i za preduzimanje radnje, u zavisnosti od toga da li vrednosti datuma ispunjavaju navedeni uslov.

Dodavanje izraza u polje tabele

 1. U oknu za navigaciju, kliknite desnim tasterom miša na tabelu koju želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. U koloni Tip podataka kliknite na polje tipa „Datum/vreme“.

 3. Na kartici Opšte postavke, u odeljku Svojstva polja kliknite na polje za svojstvo Pravilo za validaciju i upišite sledeći izraz:

  > = #01/01/1900 #

  Napomena: Ne morate da koristite američki format datuma. Možete da koristite format datuma za svoju zemlju/region ili lokalni standard. Međutim, vrednost datuma morate da stavite između znakova za broj (#), kao što je prikazano.

 4. Kliknite na kolonu pored svojstva Tekst provere valjanosti i upišite ovu nisku teksta:

  Datum mora biti veći od 1 januar 1900.

  Možete da koristite lokalni format datuma.

 5. Sačuvajte promene i prebacite na prikaz lista sa podacima. Kliknite desnim tasterom miša na karticu dokumenta i u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz lista sa podacima da biste to uradili.

 6. U polje tipa „Datum/vreme“ upišite vrednost datuma koji prethodi datumu 1. januar 1900. Access prikazuje poruku navedenu u polju za svojstvo Pravilo za validaciju i ne možete da napustite ovo polje ako ne uneste vrednost koja je tačna za dati izraz.

Dodavanje izraza u kontrolu

 1. U oknu za navigaciju, kliknite desnim tasterom miša na obrazac koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na kontrolu vezanu za polje tipa „Datum/vreme“, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva.

  Pojaviće se lista sa svojstvima za kontrolu.

 3. Na kartici Podaci ili na kartici Sve kliknite na polje pored svojstva Pravilo za validaciju, a zatim upišite sledeći izraz:

  > = #01/01/1900 #

  Napomena: Ne morate da koristite američki format datuma. Možete da koristite format datuma za svoju zemlju/region ili lokalni standard. Međutim, vrednost datuma morate da stavite između znakova za broj (#), kao što je prikazano.

 4. Kliknite na kolonu pored svojstva Tekst provere valjanosti i upišite ovu nisku teksta:

  Datum mora biti veći od 1 januar 1900.

 5. Sačuvajte promene i prebacite se u prikaz obrasca. Kliknite desnim tasterom miša na karticu dokumenta za obrazac i u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz obrasca da biste to uradili.

Dodavanje izraza u upit

 1. U oknu za navigaciju, kliknite desnim tasterom miša na upit koji želite da promenite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prikaz dizajna.

 2. Kliknite na praznu ćeliju u redu Polje u koordinatnoj mreži za dizajn i upišite sledeći izraz:

  = IIf ([Field_Name] < = #04/01/2003 # [Field_Name], "Datum nakon 1 April 2003")

  Dok kucate izraz, uverite se da zamenite obe instance Field_Name ime u polje "Datum/vreme". Takođe, ako tabela ne sadrži datume pre 1 April, 2003, promenite datume u izrazu za rad sa podacima.

 3. Sačuvajte promene, a zatim kliknite na dugme Pokreni da biste prikazali rezultate.

Izraz radi na sledeći način: prvi argument (= IIf ([Field_Name] < = #04/01/2003 #) navodi uslove koje podaci moraju da ispune – datumi moraju da budu ili da prethodi 1 April 2003. Drugi argument ([Field_Name]) navodi da korisnici vide kada je uslov tačan – datuma u polje. Treći argument ("Datum nakon 1 April 2003")) navodi poruku koju korisnici vide kada podaci ne zadovoljava stanje.

Dok nastavljate sa radom, imajte u vidu da ne koriste svi uslovni izrazi funkciju IIf. Takođe, imajte u vidu da je funkcija IIf deo izraza koji zahteva argumente, a ne sam izraz.

Za više informacija o izrazima i načine možete da ih koristite potražite u članku Kreiranje izraza.

Vrh stranice

Primeri uslovnih izraza

Izrazi u sledećoj tabeli prikazuju neke načine za računanje tačnih i netačnih vrednosti. Ovi izrazi koriste funkciju IIf (Immediate If) da bi utvrdili da li je uslov tačan ili netačan, a zatim vraćaju jednu vrednost ako je uslov tačan a drugu ako je uslov netačan.

Potražite u članku Funkcija IIf za više informacija.

Izraz

Opis

=IIf([Potvrđeno] = "Da", "Porudžbina potvrđena", "Porudžbina nije potvrđena")

Prikazuje poruku „Porudžbina potvrđena“ ako je vrednost polja „Potvrđeno“ jednaka „Da“, u suprotnom prikazuje poruku „Porudžbina nije potvrđena.“

=IIf(IsNull([Zemlja/region])," ", [Zemlja/region])

Prikazuje praznu nisku ako je vrednost polja za zemlju/region "null"; u suprotnom, prikazuje se vrednost polja za zemlje/regiona.

=IIf(IsNull([Region]),[Grad]&" "& [PoštanskiBroj], [Grad]&" "&[Region]&" " &[PoštanskiBroj])

Prikazuje vrednosti polja „Grad“ i „PoštanskiBroj“ ako je polje „Region“ bez vrednosti, u suprotnom prikazuje vrednosti za polja „Grad“, „Region“ i „PoštanskiBroj“.

=IIf(IsNull([DatumZahteva] - [DatumIsporuke]), "Proverite da li datum nedostaje", [DatumZahteva] - [DatumIsporuke])

Prikazuje poruku „Proverite da li datum nedostaje“ ako je rezultat oduzimanja vrednosti polja „DatumIsporuke“ od vrednosti polja „DatumZahteva“ bez vrednosti, u suprotnom prikazuje razliku između vrednosti polja „DatumZahteva“ i „DatumIsporuke“.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×