Kreiranje, uređivanje veza sa spoljnim podacima i upravljanje njima

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Office Excel možete da koristite za kreiranje i uređivanje veza sa spoljnim izvorima podataka koji su uskladišteni u radnoj svesci ili u datoteci za povezivanje. Korišćenjem dijalogu Veze radne sveske , lako možete da upravljate ove veze, uključujući kreiranja, uređivanja i brisanja.

Napomena o bezbednosti: Veze ka spoljnim podacima može biti trenutno onemogućena na vašem računaru. Da biste se povezali sa podacima prilikom otvaranja radne sveske, morate da omogućite podatke za povezivanje pomoću trake centra za pouzdanost, ili radnu svesku staviti na pouzdanu lokaciju. Više informacija potražite u članku Dodavanje, uklanjanje, ili menjanje pouzdane lokacije za datoteke, Dodavanje, uklanjanje, ili prikazivanje pouzdanih izdavačai Prikaz opcija i postavki u centru za pouzdanost.

Podaci u Excel radnoj svesci mogu da potiču sa dve različite lokacije. Podaci mogu biti uskladišteni direktno u radnoj svesci ili on može biti uskladišteno u spoljnog izvora podataka, kao što su tekstualne datoteke, baze podataka ili Online Analytical Processing (OLAP) kocka. Spoljni izvor podataka je povezan sa radnom sveskom pomoću podataka za povezivanje, što je skup informacija koji opisuje kako da pronađete, prijavite se, upit i pristupite u spoljnom izvoru podataka.

Kada ste povezani sa spoljnim izvorom podataka, možete da izvršite operacije "Osveži" da biste preuzeli ažurirane podatke. Svaki put kada osvežavate podatke, videćete najnoviju verziju podataka, uključujući sve promene koje su napravljene na podacima od poslednjeg osvežavanja.

Informacije o povezivanju mogu biti uskladištene u radnoj svesci ili u datoteci veze, kao što je Office Data Connection (ODC) datoteka (.odc) ili univerzalni Data Connection (UDC) datoteka (.udcx). Povezivanje datoteke su posebno korisno za deljenje veza na osnovu dosledne i olakšavanje administraciju izvora podataka.

Ako koristite datoteku veze da biste se povezali sa izvorom podataka, Excel kopira informacije o vezi sa datoteku veze u Excel radnu svesku. Kada izvršite promene u dijalogu Svojstva veze , uređujete podatke za povezivanje podataka koji su uskladišteni u trenutnoj radnoj svesci programa Excel, a ne originalne datoteke za povezivanje podataka koji se mogu koristiti za kreiranje veze, označeno ime datoteke koje se prikazuje u svojstvu Datoteka veze . Kada uredite informacije o vezi (izuzev svojstva Veze ime i Opis veze ), veza ka datoteku veze se uklanja i Datoteka veze svojstvo je opozvan.

U dijalogu Veze radne sveske vam pomaže da upravljate jednu ili više veza sa spoljnim izvorima podataka u radnoj svesci. Možete da koristite ovaj dijalog da biste uradili sledeće:

 • Kreiranje, uređivanje, osvežavanje i brisanje veze koje se koriste u radnoj svesci.

 • Verifikujte spoljnih podataka odakle, jer, na primer, veza je definisano od strane drugog korisnika.

 • Prikaži gde korišćenja svake veze u trenutnoj radnoj svesci.

 • Dijagnostikovanje poruku o grešci o vezama sa spoljnim podacima.

 • Preusmeravanje veze na drugi server ili izvor podataka ili zamena datoteku veze za postojeće veze.

 • Prikazivanje dijaloga Postojeće veze da biste kreirali nove veze. Više informacija potražite u članku Povezivanje sa spoljnim podacima (uvoz).

 • Prikazivanje dijaloga Svojstva veze da biste izmenili svojstva podataka za povezivanje, uređivanje upita i promena parametara. Više informacija potražite u članku Svojstva veze.

 • Biste olakšali kreiranje i deljenje datoteka veze sa korisnicima.

Da biste upravljali veze u trenutnoj radnoj svesci, uradite nešto od sledećeg:

Identifikovanje veze

Na vrhu dijaloga, sve veze u radnoj svesci automatski se prikazuju sledeće informacije:

Kolona

Komentar

Ime

Ime veze definisano u dijalogu Svojstva veze .

Opis

Opcionalni opis veze definisano u dijalogu Svojstva veze .

Poslednjeg osvežavanja

Datum i vreme koje se veza uspešno poslednjeg osvežavanja. Ako prazan, zatim veze ima nikada ne osvežene.

Dodavanje veze

Prikaz informacija o vezi

 • Izaberite vezu, a zatim izaberite stavku Svojstva da biste prikazali dijalog Svojstva veze . Više informacija potražite u članku Svojstva veze.

Osvežavanje spoljnih podataka

 • Kliknite na strelicu pored dugmeta Osveži, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste osvežili određene veze, izaberite jednu ili više veza, a zatim kliknite na dugme Osveži.

  • Da biste osvežili sve veze u radnoj svesci, opozovite izbor svih veza, a zatim kliknite na dugme Osveži sve.

  • Da biste dobili informacije o statusu o operacija osvežavanja, izaberite jednu ili više veza, a zatim kliknite na dugme Osveži Status.

  • Da biste zaustavili trenutnu operaciju osvežavanja, kliknite na dugme Otkaži osvežavanje.

Više informacija potražite u članku Osvežavanje povezanih (uvezenih) podataka.

Uklanjanje jednog ili više veza

 • Izaberite jednu ili više veza sa biti uklonjeni iz radne sveske, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

  Napomene: 

  • Ovo dugme se onemogućava kada je radna sveska zaštićena ili objekat, kao što je izveštaj izvedene tabele, koji koristi vezu zaštićen.

  • Uklanjanje veze samo uklanja vezu i ne uklanja sve objekte ili podatke iz radne sveske.

Važno: Uklanjanje veze prekida se veza sa izvorom podataka i može izazvati neželjene posledice, kao što su različite rezultate formula i potencijalne probleme sa drugim funkcijama programa Excel.

Prikazivanje lokacije jednu ili više veza u radnoj svesci

 • Izaberite jednu ili više veza, a zatim u okviru lokacije gde se koriste za povezivanje u ovoj radnoj svesci, kliknite na vezu kliknite ovde da biste videli gde se koriste izabrane veze.

  Sledeće informacije se prikazuju.

Kolona

Komentar

Lista

Radni list kojem koristi.

Ime

Ime Excel upita.

Lokacija

Referenca na ćeliju, opseg ili objekat.

Vrednost

Vrednost ćelije ili prazna vrednost za opseg ćelija.

Formula

Formula ćelije ili opsega ćelija.

Izaberete neku drugu vezu na vrhu dijaloga briše prikaz trenutne informacije.

Korišćenjem dijaloga Svojstva veze ili čarobnjak za povezivanje sa podacima, možete da koristite Excel da biste kreirali datoteku Office Data Connection (ODC) (.odc).

 1. Uradite nešto od sledećeg:

 2. Sačuvajte informacije o vezi u datoteci veze tako što ćete kliknuti na dugme Izvezi datoteku veze na kartici " definicija " u dijalogu Svojstva veze da biste prikazali dijalog Čuvanje datoteke , a zatim sačuvajte trenutnu vezu informacije u ODC datoteci. Više informacija potražite u članku Svojstva veze.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×