Kreiranje treemap grafikona u sistemu Office

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Treemap grafikona pruža hijerarhijski Pregled podataka i olakšava mesto obrasci, kao što su koje su stavke u prodavnici najprodavanijih. Tri grane predstavljena su pravougaonika i potfascikle svaku granu se prikazuje kao manje pravougaonik. Treemap grafikona prikazuje kategorije boja i blizina i lako možete prikazati veliku količinu podataka koji će biti teško sa druge tipove grafikona.

„Treemap“ grafikoni su dobri za upoređivanje proporcija unutar hijerarhije, ali nisu baš dobri za prikazivanje hijerarhijskih nivoa između najvećih kategorija i svih tačaka podataka. „Sunburst“ grafikon je mnogo bolji vizuelni grafikon za tako nešto.

Primer grafikona sa grupisanim pravougaonicima u sistemu Office 2016 za Windows

Kreiranje „treemap“ grafikona

 1. Izaberite podatke.

  Data used to create the example treemap chart
  Podaci korišćeni za kreiranje gorenavedenog primera grafikona

 2. Izaberite stavke Umetanje > Umetanje grafikona hijerarhije > Treemap.

  Treemap chart on option on the Insert tab in Office 2016 for Windows

  Možete da koristite stavku Preporučeni grafikoni da biste kreirali „treemap“ grafikon, iako se on preporučuje samo kada postoje prazne ćelije (prazno) u okviru hijerarhijske strukture (izaberite stavke Umetanje > Preporučeni grafikoni > Svi grafikoni).

Savet: Koristite kartice Dizajn i Oblikovanje da biste prilagodili izgled grafikona. Ako ne vidite ove kartice, kliknite bilo gde na treemap grafikon da biste dodali karticu Alatke za grafikone na traci.

Kartice „Dizajn“ i „Oblikovanje“ za alatke za grafikone

Promena prikaza oznaka

Excel automatski koristi drugačiju boju za svaku kategoriju najvišeg nivoa ili nadređenu kategoriju. Međutim, za razlikovanje kategorija možete da koristite i raspored oznaka podataka.

Slika kategorije najvišeg nivoa grafikona sa grupisanim pravougaonicima prikazane u zaglavlju

 1. Kliknite desnim tasterom miša na jedan pravougaonik na grafikonu i odaberite stavku Oblikuj grupe podataka.

 2. U okviru stavki Opcije grupe > Opcije oznake odaberite željenu opciju prikaza.

  Okno „Oblikovanje oznake podataka“ koje prikazuje opcije za grafikon sa grupisanim pravougaonicima

Napomene: 

Kreiranje „treemap“ grafikona

 1. Izaberite podatke.

  Data used to create the example treemap chart
  Podaci korišćeni za kreiranje gorenavedenog primera grafikona

 2. Na traci izaberite karticu Umetanje , a zatim kliknite na dugme Ikona hijerarhije grafikona (ikona hijerarhije) ", a zatim izaberite Treemap".

  Treemap grafikona na traci

  Napomena: Koristite kartice Dizajn grafikone i Oblikovanje da biste prilagodili izgled grafikona. Ako ne vidite ove kartice, kliknite bilo gde u Treemap grafikona da biste ih prikazali na traci.

Savet: Da biste pročitali više o treemap grafikona i kako pomaže vam da vizuelizujete hijerarhijske podatke, pogledajte ova objava bloga na treemap i sunburst grafikon tim programa Excel. Možda ste zainteresovani saznali više o drugim nove tipove grafikona opisane u ovom blogu objavite.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×