Kreiranje tipa sadržaja lokacije

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak sadrži:

Osnovni podaci o tipovima sadržaja lokacije

Razmatranje tipa sadržaja

Kreiranje tipa sadržaja lokacije

O tipovima sadržaja lokacije

Kao vlasnik lokacije možete da kreirate novu lokaciju tipove sadržaja. Zatim možete da dodate ove tipove sadržaja na listama i bibliotekama na nivou lokacije na kojoj ste ih kreirali, pored nižem nivou lokacije. Na primer, tip sadržaja lokacije koji ste kreirali na lokaciji najvišeg nivoa je dostupan listama i bibliotekama na svim lokacijama u kolekciji lokacija. Tipovi sadržaja koji su kreirani na lokaciji nižeg nivoa nisu dostupni lokacijama višeg nivoa.

Posle definisanja tipa sadržaja lokacije, možete da ga ponovo koristite u više biblioteka sadržaja na trenutnoj lokaciji ili u drugim lokacijama. Ovo omogućava organizaciju sadržaja na logičan način i da kroz celo rešenje upravljanja dokumentom sadržaju dodelite iste mogućnosti. Na primer, ako vaša organizacija koristi određeni tip ugovora, možete da kreirate tip sadržaja koji definiše metapodatke za taj ugovor, predložak ugovora koji treba da se koristi i tokove posla koji su neophodni da se ugovor pregleda i završi. Svaka biblioteka dokumenata kojoj dodate tip sadržaja „Ugovor“ obuhvataće sve definicije metapodataka i tokove posla tipa sadržaja, a autori za kreiranje novih ugovora mogu da koriste navedeni predložak.

Tip sadržaja lokacije opisuje atribute dokumenta, fascikle ili stavke na listi. U svakom tipu sadržaja lokacije može biti navedeno sledeće:

 • Skup osobina.

 • Obrasce za uređivanje i prikazivanje svojstava

 • Tokove posla koje želite da učinite raspoloživim za dokument ili stavku liste

Savet: Tipovi sadržaja lokacije se mogu i proširivati koristeći prilagođene funkcije

Dodavanjem tipa sadržaja lokacije listi ili biblioteci određuje se da lista ili biblioteka može da sadrži stavke liste, fascikle ili dokumente tog tipa sadržaja. Instanca tipa sadržaja lokacije koji je pridružen listi se naziva tip sadržaja liste.

Vrh stranice

Razmatranja u vezi sa tipom sadržaja

Kada kreirate novi tip sadržaja liste imajte u vidu sledeće:

Tipovi sadržaja su organizovani u hijerarhiju.    Tip sadržaja hijerarhija omogućava tip sadržaja nasledi karakteristike od drugog tipa sadržaja. Na ovaj način, klase dokumenata mogu da dele karakteristike u organizaciji, ali ove karakteristike mogu prilagoditi za određene lokacije ili liste.

Na primer, svi dokumenti za isporuku klijentima u nekom preduzeću će možda zahtevati skup metapodataka kao što je broj računa i broj projekta. Kreiranjem tipa sadržaja „Za isporuku klijentima“ najvišeg nivoa, od kojeg nasleđuju svi drugi tipovi dokumenata za isporuku klijentima, obezbeđujete da će brojevi naloga i brojevi projekta biti pridruženi svim varijantama dokumenata za isporuku klijentima u vašoj organizaciji. Ako tipu sadržaja „Za isporuku klijentima“ najvišeg nivoa dodate još jednu potrebnu kolonu, možete odabrati da ažurirate sve tipove sadržaja koji nasleđuju od njega, čime će nova kolona biti dodata svim dokumentima za isporuku klijentima.

Novi tipovi sadržaja lokacije su zasnovani na nadređeni tip sadržaja.    Kada kreirate novi tip sadržaja lokacije, morate da odaberete opciju postojeći (nadređeni) tip sadržaja lokacije na kojoj da biste kreirali novi tip sadržaja lokacije. Novi tip sadržaja lokacije koji kreirate nasleđuje atribute nadređene lokacije. Kada kreirate novi tip sadržaja lokacije, možete da izvršite promene na nju, kao što su Dodavanje ili uklanjanje kolona. Imajte na umu da promene izvršene direktno u tip sadržaja podređene neće uticati na nadređeni tip sadržaja na kom se zasniva. Kada ažurirate nadređeni tip sadržaja, takođe možete odabrati da li se ove promene ažuriraju u liste i lokacije tipove sadržaja koji nasleđuju od nadređenog tipa sadržaja.

Tipovi sadržaja podređene lokacije naslediti od nadređenih.    Tipovi sadržaja koje kreirate zasnivaju se na nadređeni tip sadržaja i stoga nasleđuju atribute od nadređene lokacije. Kada ažurirate nadređeni tip sadržaja, možete odabrati da li će se tipovi sadržaja podređene lokacije naslediti te promene. Atributi koji može da se nasleđuju sa nadređenim tipom sadržaja su:

 • Predložak dokumenta

 • Postavka samo za čitanje

 • Tokovi posla

 • Kolone

 • Proširivi atributi koje su dodate pomoću drugih aplikacija

Na svim stranicama sa postavkama za tip sadržaja imate opciju da ažurirate tipove sadržaja liste i tipove sadržaja podređene lokacije. Kada odaberete da ažurirate sve tipove koji nasleđuju od tipova sadržaja nadređene lokacije, sve postavke na toj stranici će takođe biti ažurirane na svim tipovima sadržaja liste i tipovima sadržaja podređene lokacije koji su podređeni tipu sadržaja koji menjate. Ovo zamenjuje sve prethodne postavke na tipovima sadržaja liste i lokacije koji nasleđuju od ove nadređene lokacije.

Na primer, ako na stranici „Napredne postavke“ menjate samo predložak dokumenta i odaberete da ažurirate tipove sadržaja liste i tipove sadržaja podređene lokacije, predložak dokumenta i postavka samo za čitanje će biti ažurirani na svim tipovima sadržaja podređene lokacije, jer se obe postavke nalaze na istoj stranici. Na isti način, sve izmene učinjene na stranici „Postavke toka posla“ biće zajedno ažurirane na tipovima sadržaja podređene lokacije. Svaka kolona ima sopstvenu stranicu „Menjanje kolone tipa sadržaja lokacije“, tako da se postavke za svaku kolonu moraju posebno ažurirati.

Imajte u vidu da se svi atributi tipa sadržaja koji se pojavljuju na tipu sadržaja nadređene lokacije — osim atributa „Ime“, „Opis“ i „Grupa“ — mogu ažurirati na tipovima podređene lokacije. Kolone ili postavke koje se ne pojavljuju na tipu nadređene lokacije ne mogu se ažurirati. Da bi se osiguralo da izmene na tipu sadržaja nadređene lokacije ne zamene postavke na tipovima sadržaja podređene lokacije, možete da obeležite tip sadržaja podređene lokacije kao „samo za čitanje“. Iako je ovo u nekim situacijama poželjno, to će takođe smanjiti vašu sposobnost da centralno upravljate hijerarhijom tipa sadržaja.

Ako neki tip sadržaja obeležite kao „samo za čitanje“, postavke nadređene lokacije i dalje mogu da zamene postavke podređene lokacije ako ste eksplicitno podesili da nadređena lokacija ne bude samo za čitanje, a zatim ažurirali izmene na tipovima sadržaja podređene lokacije.

Lokaciji tipove sadržaja koji su uskladišteni u grupama.    Kada kreirate novi tip sadržaja lokacije, morate da odaberete da li želite da uskladištite ga u postojeću grupu ili da uskladištite u novu grupu koju kreirate. Ako ne želite novu kolonu lokacije će se koristiti u drugim osobama, možete da kreirate grupu koja se naziva _Sakrivenai zatim uskladištite kolonu lokacije u njoj.

Vrh stranice

Kreiranje tipa sadržaja lokacije

 1. Na matičnoj stranici kolekcije lokacija, u meniju Radnje na lokaciji postavite pokazivač na stavku Postavke lokacije, a zatim izaberite stavku Izmeni sve postavke lokacije.

 2. U odeljku Galerije izaberite stavku Tipovi sadržaja lokacije.

 3. Na stranici „Galerija tipova sadržaja lokacije“ kliknite na dugme Kreiraj.

 4. Na stranici „Novi tip sadržaja lokacije“, u odeljku Ime i opis upišite ime i, opcionalno, opis za novi tip sadržaja lokacije.

 5. Sa liste Izaberite nadređeni tip sadržaja iz izaberite grupu na kojoj želite da zasnujete novi tip sadržaja. Imajte na umu da grupi Specijalni tipovi sadržaja sadrži tipove sadržaja da biste promenili ponašanje liste ili biblioteke kada se dodaju.

 6. U listi Tip sadržaja nadređene lokacije izaberite tip sadržaja nadređene lokacije na kojem želite da se zasniva tip sadržaja.

  Napomena: Lista tipova sadržaja nadređene lokacije se razlikuje u zavisnosti od opcije koju ste izabrali u prethodnom koraku.

 7. U odeljku Grupa odaberite da li da uskladištite ovaj novi tip sadržaja lokacije u postojeću grupu ili u novu grupu.

 8. Kliknite na dugme U redu.

  Tip sadržaja lokacije: Pojaviće se na novu stranicu ime tipa sadržaja. Možete da odaberete opcije na ovoj stranici da biste dodatno definisali novi tip sadržaja. Za informacije o menjanju postavki tipa sadržaja, pogledajte temu, promenite tip sadržaja lokacije.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×