Pravljenje pristupačnijih Word dokumenata

Pravljenje pristupačnih tabela

Office centar za obuku > Office 2016 obuka > Pristupačnost u sistemu Office (obuka) > Word 2016

Povratak na prethodnu stranicu

Tabele lepo organizuju informacije i pomažu vam prikažete odnose između stvari. U ovom modulu ćete saznati kako da podesite tabele tako da mogu naglas da se čitaju osobama koje koriste čitač ekrana.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Pokušajte!

Da biste dodali red zaglavlja u tabelu
  1. Prvo umetnite tabelu – na kartici Umetanje kliknite na dugme Tabela.

  2. Odaberite tri polja na vrhu da biste umetnuli tri kolone, a zatim odaberite sledeća tri polja nadole da biste ukupno imali četiri reda. Videćete kako se tabela veličine tri sa četiri pojavljuje u dokumentu.

    Napomena: Imajte na umu da je dodavanje tabele prouzrokovalo pojavljivanje dve nove kartice na traci – Dizajn i Raspored. To su alatke za tabele.

  3. Na kartici Dizajn pronađite grupu Opcije stilova tabele i potvrdite izbor u polju „Red zaglavlja“. Možda ćete želeti i da izaberete neku od drugih opcija, kao što je Naglašeni redovi ili Red sa zbirom.

Tabela sada ima red zaglavlja. To znači da, u pozadini, Word i sve pomoćne tehnologije mogu inteligentno da komuniciraju o tabeli.

Dodavanje naslova kolona
  1. Postavite kursor u prvo polje u gornjem redu nove tabele.

  2. Otkucajte ime za ovu kolonu, kao što je „Ime zaposlenog“. Zatim pritisnite taster Tab da biste se premestili u sledeću kolonu.

  3. Otkucajte ime druge kolone, kao što je „Bračni status“, a zatim pritisnite taster Tab da biste se premestili u krajnju kolonu.

  4. Otkucajte ime krajnje kolone, kao što je „Broj dece“.

Tabela sada ima imena kolona, što olakšava tumačenje informacija koje tabela sadrži. Neki čitači ekrana mogu da se podese da u bilo kom trenutku pročitaju imena kolona, što može biti od velike pomoći u velikoj tabeli. Na primer, ako tabela ima 25 redova, čitač ekrana može da kaže „Broj dece“ kada osoba pročita tu kolonu.

Dodatni resursi

Dugme „Vrh stranice“ Vrh modula

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×