Kreiranje relacije

Kreiranje relacije

Relacija vam omogućava da lakše kombinujete podatke iz dve različite tabele. U Access bazi podataka za računare relaciju možete da napravite u prozoru Relacije. Pravljenje relacije u Access veb aplikaciji je drugačiji proces i on je objašnjen u odeljku Pravljenje relacije u Access veb aplikaciji u nastavku ovog članka.

U ovoj temi

Pravljenje relacije u Access bazi podataka za računare

Pravljenje relacije u Access veb aplikaciji

Pravljenje relacije u Access bazi podataka za računare

 1. Na kartici Alatke baze podataka, u grupi Relacije kliknite na dugme Relacije.

  Komanda „Relacije“ na kartici „Alatke baze podataka“

 2. Ako još uvek niste definisali relacije, automatski će se pojaviti dijalog Prikazivanje tabele. Ukoliko se ne pojavi, na kartici Dizajn, u grupi Relacije kliknite na dugme Prikaži tabelu.

  U dijalogu Prikazivanje tabele biće prikazane sve tabele i upiti u bazi podataka. Izaberite karticu Tabele da biste videli samo tabele.

 3. Izaberite neke tabele, a zatim kliknite na dugme Dodaj. Kad završite sa dodavanjem tabela, kliknite na dugme Zatvori.

 4. Prevucite polje (obično je to primarni ključ) iz jedne tabele u zajedničko polje (sporedni ključ) u drugoj tabeli. Da biste prevukli više polja, pritisnite taster Ctrl, kliknite na svako polje, a zatim ih prevucite.

  Pojaviće se dijalog Uređivanje relacija.

  Dijalog „Uređivanje relacija“

 5. Proverite da li prikazana imena polja predstavljaju zajednička polja relacije. Ako je ime polja netačno, kliknite na njega i sa liste izaberite odgovarajuće polje.

 6. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Nametni referencijalni integritet da biste nametnuli referencijalni integritet za ovu relaciju.

 7. Kliknite na dugme Kreiraj.

 8. Kada završite rad u prozoru „Relacije“, kliknite na dugme Sačuvaj da biste sačuvali promene rasporeda relacije.

Access povlači relacionu liniju između dve tabele. Ako ste potvrdili izbor u polju za potvrdu Nametni referencijalni integritet, linija je deblja na krajevima. Pored toga, samo ako ste potvrdili izbor u polju za potvrdu Nametni referencijalni integritet, iznad debljeg dela na jednoj strani relacione linije pojavljuje se broj 1, a iznad debljeg dela na drugoj strani linije pojavljuje se simbol za beskonačno ().

Napomene: 

 • Kreiranje relacije jedan-prema-jedan    Oba zajednička polja (obično su to polje primarnog ključa i polje sporednog ključa) moraju imati jedinstveni indeks. To znači da bi svojstvo Indeksirano za ova dva polja trebalo da bude postavljeno na vrednost Da (bez duplikata). Ako oba polja imaju jedinstveni indeks, Access kreira relaciju jedan-prema-jedan.

 • Kreiranje relacije jedan-prema-više    Polje na strani „jedan“ relacije (obično je to primarni ključ) mora imati jedinstveni indeks. To znači da bi svojstvo Indeksirano za ovo polje trebalo da bude postavljeno na vrednost Da (bez duplikata). Polje na strani „više“ ne bi trebalo da ima jedinstveni indeks. Ono može imati indeks, ali mora dozvoljavati duplikate. To znači da bi svojstvo Indeksirano za ovo polje trebalo da bude postavljeno na vrednost Ne ili Da (duplikati su u redu). Kada jedno polje ima jedinstveni indeks, a drugo nema, Access kreira relaciju jedan-prema-više.

Pravljenje relacije u Access veb aplikaciji

Prozor „Relacije“ nije dostupan u Access veb aplikaciji. Umesto da pravite relaciju u Access veb aplikaciji, pravite polje za pronalaženje koje preuzima vrednosti iz srodnog polja u nekoj drugoj tabeli. Na primer, recimo da imate tabelu „Zaposleni“ i da hoćete da dodate pronalaženje u tabelu „Regioni“ kako biste prikazali u kom regionu radi svaki zaposleni.

Napomena:  Polje koje pronalaženje koristi kao izvor za vrednosti mora već postojati pre kreiranja polja za pronalaženje.

Evo kako da napravite polje za pronalaženje u Access veb aplikaciji:

 1. Otvorite tabelu u kojoj želite da napravite novo polje za pronalaženje tako što ćete dvaput kliknuti na nju u navigaciji. (Predlog: Možda ćete morati da izaberete stavke Početak > Okno za navigaciju da biste videli dostupne tabele.)

  U primeru iznad, kliknite na tabelu Zaposleni.

 2. Kliknite na kolonu Ime polja odmah ispod poslednjeg polja u tabeli i otkucajte ime novog polja za pronalaženje.

  U datom primeru otkucajte Region kao ime polja.

 3. U koloni Tip podataka kliknite na strelicu i izaberite stavku Pronalaženje.

  Podešavanje tipa podataka pronalaženja za polje za pronalaženje

  Pokrenuće se čarobnjak za pronalaženje.

 4. Na prvoj stranici čarobnjaka za pronalaženje potvrdite izbor u polju za potvrdu Želim da polje za pronalaženje preuzme vrednosti iz druge tabele ili drugog upita. U dijalogu se pojavljuje još opcija.

 5. Izaberite ime tabele ili upita koji treba da obezbede vrednosti za pronalaženje.

  U datom primeru izaberite stavku Tabela: Regioni.

  Opcije koje možete izabrati u čarobnjaku za pronalaženje

  (Imena tabela na slici odgovaraju primeru koji koristimo.)

 6. Kada izaberete tabelu, koristite listu Koju vrednost želite da prikažete u pronalaženju da biste izabrali polje koje želite da koristite kao vrednost za prikaz u polju za pronalaženje. Access podrazumevano bira prvo tekstualno polje koje pronađe u izabranoj tabeli.

  U datom primeru biste izabrano polje, Naslov, ostavili kao vrednost za prikaz.

 7. Koristite listu Želite li da sortirate stavke u pronalaženju? da biste podesili sortiranje ako želite.

 8. U okviru Šta treba da se dogodi kad se zapis iz tabele „Regioni“ izbriše podesite tip relacije koju želite između dve tabele, kao i da li želite da nametnete referencijalni integritet. (Ime tabele o kojoj je ovde reč menja se u zavisnosti od toga koju ste tabelu izabrali u 5. koraku.)

  Podrazumevana postavka čarobnjaka za pronalaženje je Spreči brisanje ako postoje odgovarajući zapisi u tabeli „Zaposleni“, zato što je to najčešće najbezbednija opcija. U datom primeru, kad izaberete ovu opciju, znači da ne možete da izbrišete vrednost iz tabele „Regioni“ ako se taj region koristi u zapisima u tabeli „Zaposleni“. Stoga, ako zapisi zaposlenih koriste region kao što je „Zapad“, a vi pokušate da ga izbrišete iz tabele „Regioni“, Access će vas sprečiti u tome. U ovom slučaju morate da poništite sve zapise zaposlenih koji koriste tu vrednost i postavite neku drugu da biste mogli da izbrišete „Zapad“ iz tabele „Regioni“. U ovom primeru bi se mogla primeniti poslednja opcija, zato što bi vam to omogućilo da izbrišete „Zapad“ iz tabele „Regioni“. Vrednost regiona bi bila automatski uklonjena iz zapisa „Zaposleni“ koji su podešeni na region „Zapad“ i to polje bi ostalo prazno. Ako biste izabrali drugu opciju, izbrisali biste sve zapise zaposlenih iz tabele „Zaposleni“ za koje je podešen region „Zapad“. To se naziva kaskadno brisanje i pomoću njega bi se izbrisalo mnogo više podataka nego što biste želeli u datom primeru. Budite oprezni kada birate tu opciju.

Da biste saznali više o karakteristikama relacija, pogledajte članak Pravljenje, uređivanje ili brisanje relacije.

Želite samo osnove o uređivanju ili brisanju relacija? Pogledajte ove članke:

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×