Kreiranje relacija u prikazu „Dijagram“ u programskom dodatku Power Pivot

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Rad sa više tabela bi podatke zanimljiviji i relevantne izvedene tabele i izveštaje koji koriste podatke. Kada radite sa podacima pomoću Power Pivot programskog dodatka, možete da koristite prikaz dijagrama za kreiranje i upravljanje vezama između tabela koju ste uvezli.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Kreiranje relacije između tabela zahteva da svaka tabela sadrži kolonu koja sadrži vrednosti koje se podudaraju. Na primer, ako su koji govori o kupci i porudžbine, svaki zapis naloga da moraju da imaju šifru kupca ili ID-a koji daju jedan klijenta.

 1. U prozoru Power Pivot , kliknite na dugme Dijagramski prikaz. Prikaz podataka unakrsne tabele rasporeda menja na raspored vizuelne dijagrama i tabela su automatski organizovane, na osnovu njihove relacije.

 2. Kliknite desnim tasterom miša u tabelu dijagram, a zatim kliknite na dugme Kreiraj vezu. Otvara se dijalog Kreiranje relacije.

 3. Ako je tabela iz relacionih baza podataka, unapred izabrana kolone. Ako nema kolone je unapred izabrana, odaberite jednu od tabelu koja sadrži podatke koje će se koristiti za odnose redova u svakoj tabeli.

 4. Za Srodne tabele za pronalaženje, izaberite tabelu koja ima najmanje jednu kolonu sa podacima koja je povezana sa tabelom koju ste izabrali za tabelu.

 5. Za kolone, izaberite kolonu koja sadrži podatke koje je povezano sa Poljem srodna kolona za pronalaženje.

 6. Kliknite na dugme Kreiraj.

Napomena: Iako Excel proverava da li tipovi podataka podudaraju između svake kolone, on ne proverite da li kolona zapravo sadrže podatke koji se podudaraju i će kreirati relaciju, čak i ako vrednosti ne odgovara. Da biste proverili da li je važeći relaciju, kreirajte izvedenu tabelu koja sadrži polja iz obe tabele. Ako podaci izgledaju u redu (na primer, ćelije iste vrednosti ili su prazne ponavlja nadole za svaki red), moraćete da odaberete različite oblasti, i možda različitih tabela.

Pronalaženje srodne kolone

Kada modele podataka sadrže veliki broj tabele ili tabela sadrži veliki broj polja, to može biti teško odrediti kolone koje se koriste u relacije između tabela. Jedan način da biste pronašli srodne kolone je da biste je potražili u modelu. Ovu tehniku je korisno ako već znate koju kolonu (ili šifre) koju želite da koristite, ali niste sigurni da li je drugim tabelama uključivati kolonu. Na primer, tabela sa činjenicama negde podataka obično sadrže veliki broj njih tastere. Može da počnete sa šifrom u toj tabeli, a zatim potražite model za druge tabele koje sadrže isti ključa. Sve tabele koja sadrži odgovarajući taster mogu koristiti u relacije između tabela.

 1. U prozoru Power Pivot , izaberite stavku Pronađi.

 2. U Pronađi, unesite šifru ili kolona kao termin za pretragu. Termini za pretragu mora da se sastoji od imena polja. Ne možete da pretražujete karakteristike kolone ili tip podataka koje sadrži.

 3. Kliknite na dugme Prikaži skrivene polja prilikom pronalaženja metapodataka . Ako šifru skrivena da biste smanjili pretrpanost u modelu koji možda nećete videti ga u prikazu dijagrama.

 4. Izaberite stavku Pronađi sledeće. Ako je podudaranje pronađeno, kolonu je istaknuta u tabeli dijagram. Sada znate koja tabela sadrži podudarne kolone koje se mogu koristiti u relacije između tabela.

Promena aktivne relacije

Tabela može da ima više relacija, ali samo jedan može biti aktivan. Aktivna veza se koristi podrazumevano u DAX izračunavanja i navigacija izveštaja izvedene tabele. Neaktivne relacije mogu koristiti u DAX izračunavanja putem funkcije USERELATIONSHIP. Više informacija potražite u članku Funkcija USERELATIONSHIP (DAX).

Više relacija postoji ako tabela su uvezeni na taj način, gde više relacija su definisane za tu tabelu u izvor podataka, ili ako kreirate dodatne relacije ručno da podrži DAX izračunavanja.

Da biste promenili aktivne relacije, podizanje neaktivne relacije. Automatski postaje trenutni aktivne relacije neaktivna.

 1. Postavite pokazivač na liniju relacije između tabela. Neaktivne relacije se prikazuje kao u tačkastu liniju. (Odnos je neaktivna jer indirektno već postoji između dve kolone.)

 2. Kliknite desnim tasterom miša na liniju, a zatim kliknite na dugme Označi kao aktivan.

  Napomena: Relaciju možete da aktivirate samo ako nijedna druga veza odnosi dve tabele. Ako su već tabele u relaciji, ali želite da promenite kako su oni povezani, morate da označite trenutnu vezu kao neaktivan i da aktivirate nova.

Raspoređivanje tabela u prikazu dijagrama

Da biste videli sve tabele na ekranu, kliknite na ikonu smesti na ekran u gornjem desnom uglu prikaza dijagrama.

Da biste organizovali upoznati prikaza, prevucite da biste zumirali kontrolu Minimap, koristite i prevucite tabele u raspored koji vam odgovara. Takođe možete da koristite trake za pomeranje i vaš točkić miša da biste se pomerali ekrana.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×