Kreiranje relacija liste pomoću kolona za pronalaženje i jedinstvenih kolona

Kreiranje relacija liste pomoću kolona za pronalaženje i jedinstvenih kolona

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da kreirate relacije između lista tako što ćete koristiti kombinacija jedinstvenih kolona, kolona za pronalaženje i odnos sprovođenje (kaskadno i ograničenog brisanja), koji traju poboljšavanje mogućnost da biste kreirali naprednije poslovnih rešenja i pomoć Očuvaj integritet podataka.

Pregled relacija liste

Sledeći odeljci pruža važne informacije o kreiranju relacija između izvora i cilja liste, kreiranje jedinstvenih i kolona za pronalaženje, nametanje liste relacije, dodavanje kolona za pronalaženje primarnih i sekundarnih, prikazujete, uređivanje i brisanje stavki u relacijama liste, upravljanje relacijama liste kada liste imaju mnogo stavki i dodatne prednosti korišćenja programa za uređivanje kao što su Microsoft SharePoint Designer 2013.

Pregled relacija liste

1. na listi stavke je izvorna lista i listi porudžbina je ciljna lista.

2. svaka lista ima jedinstvene kolone da biste se uverili da podudaranje ispravnih podataka.

3. na primarna kolona za pronalaženje na izvornoj listi „traži” kolone "ID”porudžbine na ciljnoj listi na osnovu podudarnu vrednost.

4. u sekundarna kolona za pronalaženje na izvornoj listi automatski umeće porudžbine opis kolone iz na ciljnoj listi.

Kada kreirate kolonu, možete da navedete da kolona mora da sadrži jedinstvene vrednosti. To znači da na listi ne može da sadrži duplirane vrednosti u toj koloni. Ne možete da dodate stavke liste koji sadrži duplirane vrednosti, izmenite postojeće stavke liste koje bi dovesti do kreiranje duplirane vrednosti ili vraćanje u prethodno stanje stavke iz korpe za otpatke ako ga bi dovode do duplirane vrednosti. Pored toga, ako kreirate kolone za pronalaženje u izvornoj listi i definišete toj koloni da budu jedinstvene, kolona na ciljnoj listi ne sme da sadrži duplirane vrednosti.

Napomena:  Jedinstvenost nije mala i velika slova, na primer ORD-231 i ord-231 se smatraju dupliranim vrednostima.

Jedinstvene kolone mora imati indeks. Kada budete kreirali jedinstvene kolone, koje će možda biti zatraženo da kreirate indeks i on se automatski kreira kada kliknete na dugme u redu. Kada jedinstvene kolone ima indeks, ne možete da uklonite indeks iz toj koloni, osim ako prvi put ponovno definisati kolone da biste dozvolili duplirane vrednosti.

Sledeća tabela rezimira koji tipovi kolona mogu, a ne mogu koristiti za kreiranje jedinstvenih kolona.

Podržani tipovi kolona

Nepodržani tipovi kolona

Jedan red teksta

Više redova teksta

Izbor (jedna vrednost)

Izbor (više vrednosti)

Broj

Izračunato

Valuta

Hiperveza ili slika

Datum i vreme

Custom Columns

Pronalaženje (jedna vrednost)

Pronalaženje (više vrednosti)

Osoba ili grupa (jedna vrednost)

Osoba ili grupa (više vrednosti)

Da/ne

Da biste kreirali relacije između dve liste na izvornoj listi kreirate za pronalaženje kolonu koja preuzima (ili „traži”) jednog ili više vrednosti na ciljnoj listi ako te vrednosti se podudaraju sa vrednošću u kolonu za pronalaženje na izvornoj listi. Kada kreirate ovaj za pronalaženje kolona (primarna kolona), možete da nastavite da biste dodali dodatne kolone (sekundarne kolone) sa ciljne liste na izvornoj listi, dokle god te dodatne kolone tip podržani podataka, što je opisano ispod.

Sledeća tabela rezimira koji tipovi kolona mogu, a ne mogu koristiti za kreiranje kolona za pronalaženje.

Podržani tipovi kolona

Nepodržani tipovi kolona

Jedan red teksta

Više redova teksta

Broj

Valuta

Datum i vreme

Osoba ili grupa

Izračunato

Hiperveza ili slika

Custom Columns

Da/ne

Izbor

Pronađi

Postoje dva tipa kolona za pronalaženje koje možete kreirati, kolona za pronalaženje sa nametnutom relacijom i kolona za pronalaženje sa nenametnutom relacijom.

Kolona za pronalaženje sa nametnutom relacijom

U koloni za pronalaženje sa nametnutom relacijom (zovu se i referencijalni integritet), možete da pronađete pojedinačne vrednosti i održavanje integriteta podataka na ciljnoj listi na jedan od dva načina:

Kaskadnog brisanja    Kada se izbriše stavka na ciljnoj listi, povezana stavka ili stavke na izvornoj listi takođe se brišu. U ovom slučaju, želite da biste se uverili da sve povezane stavke brišu kao deo jednoj transakciji baze podataka. Na primer, ako izbrišete porudžbinu na ciljnoj listi, možete obezbediti odgovarajuću redosled stavke na izvornoj listi se brišu. Ne želite da imate stavki bez odgovarajućih naloga, jer koji želite da kreirate „siročići” stavki koje mogu dovesti zbunjenost kasnije.

Ograničenog brisanja    Kada pokušate da izbrišete stavku na ciljnoj listi, a ima jedan ili više povezane stavke na izvornoj listi, bićete sprečeni da izbrišete stavku na ciljnoj listi. U ovom slučaju, koje želite da biste se uverili da je sačuvan povezana stavka na ciljnoj listi. Na primer, ako neko pokuša da biste izbrisali stavku porudžbine iz ciljnu listu, klijenta možda i dalje imate tom nalogu na čekanju i želite da sprečite operacija brisanja iz javljanja dok redosled obrađena. Ne želite da slučajno izbrišete zato što to uticati na mogućnost da biste dovršili redosled porudžbinu.

Nametanje relacija liste

1. operacija kaskadnog brisanja obezbeđuje da sve povezane stavke brišu u jednoj transakciji baze podataka.

2. operacija ograničenog brisanja sprečava brisanje stavki na ciljnoj listi ako povezana izvorna lista stavki postoji.

Ukratko, nametanje relacije liste pomaže u očuvanju važnosti podataka i pomaže u sprečavanju nedoslednosti koje mogu dovesti do problema.

Napomena:  Morate imati dozvolu za upravljanje listama na listi da biste kreirali ili izmenili nametnutu relaciju.

Kolona za pronalaženje koje primenjuje relacije takođe mora imati indeks. Kada kreirate kolone za pronalaženje koja će nametnuti relacije, možda ćete biti upitani da kreirate indeks i se automatski kreira kada kliknete na dugme u redu. Kada kolona za pronalaženje koje primenjuje relacije ima indeks, ne možete da uklonite indeks iz toj koloni, osim ako prvo ne uklonite nametnutu relaciju.

Kolona za pronalaženje sa nenametnutom relacijom

U kolone za pronalaženje sa nenametnutom relacijom, sa izvorne liste, možete da pronađete jedan ili više vrednosti na ciljnoj listi. Takođe, kad izbrišete stavku na izvornoj listi, dokle god imate Izbriši dozvolu na listi, ne postoje dodatni Izbriši ograničenja ili operacija brisanja koji se javljaju na ciljnoj listi.

Jedna od koristan efekte kreiranje relacija liste jeste da možete da prikažete i uredite kolone sa dve ili više lista na jednoj stranici. Kada kreirate kolone za pronalaženje u izvornoj listi, primarna kolona prikazuje vrednosti iz kolone ciljne liste, ali možete da navedete dodatni, sekundarni kolone iz na ciljnoj listi takođe prikazuje pored primarnu kolonu i na izvornoj listi kolone.

Vrednost primarnog kolone je veza koje možete da kliknete da prikaz vrednosti kolone za tu stavku na ciljnoj listi. Svaku vrednost sekundarna kolona sa ciljne liste prikazuje kao tekst u izvornoj koloni liste. Ako kreirate kolone za pronalaženje sa više vrednosti, svaka kolona iz na ciljnoj listi primarni ili sekundarni, prikazivanje njihove više odgovarajućih vrednosti razgraničena tačkom i zarezom. Možete da upravljate te primarnih i sekundarnih kolone u prikazu liste mnogo na isti način kao kolone na listi izvora, na primer, dodavanje, uklanjanje, filtriranje i sortiranje ih.

Ime primarnog kolone je ime koju ste obezbedili kada kreirate kolonu za pronalaženje. Podrazumevano, svako ime kolone sekundarnu sledi standardne konvenciju imenovanja od <primary ime kolone u izvoru list>: <column ime u ciljnoj list>. Promena imena primarnu kolonu, stoga, menja imena sve kolone sekundarnu. Međutim, možete da izmenite podrazumevani sekundarnu kolonu nazivima i opisima kako bi imena više smisla za vas.

Kolone za pronalaženje sa više vrednosti

1. primarna kolona za pronalaženje sa više vrednosti.

2. sekundarni kolona za pronalaženje sa više vrednosti.

3. ime kolone promenila sa podrazumevanim imenom GetID: naslovinstrumenata.

Kada kreirate relacija liste pomoću kolona za pronalaženje i jedinstvenih kolona liste sa nametnutom relacije, možete da dođete do resursa granična vrednostili ograničenje i je možda blokiran u sledećim slučajevima:

 • Ako napravite kolonu jedinstvena u postojeću listu koji ima više stavki od granične vrednosti prikaza liste (ali imajte na umu da Dodavanje jedne stavke na listu koja upućuje na listi veći od granične vrednosti prikaza liste operaciju koja je obično blokiran).

 • Ako uključite kaskadno ili ograničeno brisanje za polje za pronalaženje na listi koja ima više stavki od granične vrednosti prikaza liste.

 • Premašili ste granična vrednost prikaza liste za pronalaženje, koja podrazumevano iznosi dvanaest kolone za pronalaženje.

 • Broj stavki u operaciji brisanja premašuje 1000.

Pogledajte članak Upravljanje listama i bibliotekama sa velikim brojem stavki za više informacija o upravljanju listama sa velikim brojem stavki.

Kako da: kreiranje ili izmena jedinstvene kolone

Upozorenje:  Nije moguće kreirati jedinstvene kolone na listi sa dozvola na nivou stavke definisana, ne možete da prekinete nasleđivanje dozvola sa liste da biste stavke na listi ako lista sadrži jedinstvene kolone, ne možete da kreirate jedinstvene kolone ili izmenite kolonu po kojoj treba da budu jedinstvena u listu taj upozorenje o nastavljanju ains stavke koje imaju jedinstvene dozvole ili neko koje ima omogućen odobravanja sadržaja, a ne možete da kopirate datoteku u biblioteci pomoću komande " Otvori pomoću programa Explorer " Ako te biblioteke sadrži jedinstvene kolone.

 1. Idite na lokaciju koja sadrži listu.

 2. Kliknite na ime liste na traci za brzo pokretanje ili na meniju " Postavke " Dugme „Postavke usluge Office 365“ , kliknite na dugme Prikaži sav sadržaj lokacijei zatim u odeljku liste izaberite ime liste.

 3. Izaberite stavku liste > Kreiranje kolone.

 4. U polju Ime kolona otkucajte ime za kolonu.

 5. U okviru tip informacija u ovoj koloni je izaberite nešto od sledećeg:

  • Jedan red teksta

  • Više redova teksta

  • Izbor

  • Broj

  • Valuta

  • Datum i vreme

  • Da/ne

  • Pronalaženje (jedna vrednost)

  • Osoba ili grupa (jedna vrednost)

 6. U odeljku Dodatne postavke kolone u okviru jedinstvene vrednosti u polju za potvrdu Nametni kliknite na dugme da.
  Ako izaberete tip podataka koji nije podržan ili od kreirate kolone za pronalaženje koja omogućava više vrednosti, u polju za potvrdu Nametni jedinstvene vrednosti nije prikazan.

 • Ne možete da uklonite indeks jedinstvene kolone. Ako želite da uklonite indeks, morate da promenite kolone iz jedinstvene kolone koja omogućava duplirane vrednosti prvi put, a zatim uklonite indeks.

 • Ako pokušate da promenite postojeće kolone iz duplirane vrednosti u jedinstvene vrednosti, koje mogu biti sprečeni uraditi operaciju ako na postojeću kolonu koja sadrži duplirane vrednosti. U ovom slučaju, morate prvo da uklonite sve duplirane vrednosti, a zatim promenite kolonu sa Dozvoljavanje duplirane vrednosti u jedinstvenu kolonu.

 • Ako želite da promenite tip podataka jedinstvene kolone, morate da uradite sledeće: promena na kolonu da biste dozvolili duplirane vrednosti, Uklanjanje indeksa, promena kolona ostale podržani tip podataka "", a zatim izvršite koloni jedinstvene.

Kako da: Kreiranje kolone za pronalaženje

Ovi koraci vas provesti kroz podešavanje traženje kolona koja prikazuje primarnu kolonu, a opcionalno i sekundarna kolona u listu. Primarna kolona mogu biti indeksirane, ali pošto sekundarnu kolonu (ili polja) kontroliše primarnih, on ne može biti jedinstvena ili indeksirane.

 1. Idite na lokaciju koja sadrži listu.

 2. Kliknite na ime liste na traci za brzo pokretanje ili na meniju " Postavke " Dugme „Postavke usluge Office 365“ , kliknite na dugme Prikaži sav sadržaj lokacijei zatim u odeljku liste izaberite ime liste.

 3. Kliknite na listu, a zatim kliknite na dugme Kreiraj kolonu.

 4. U polju Ime kolona otkucajte ime za kolonu.

 5. U okviru tip informacija u ovoj koloni je, kliknite na dugme za pronalaženje.

 6. U okviru informacije iz izaberite ciljnu listu.

 7. U polju u ovoj koloni Izaberite primarnu kolonu.

 8. U okviru dodajte kolonu da biste prikazali svako od ovih dodatnih polja, za svaku sekundarnu kolonu koju želite da dodate, kliknite na polje za potvrdu pored imena kolone. Navedene su samo kolone sa Podržani tipovi podataka.

 9. Ako kasnije želite da dodate ili uklonite sekundarne kolone, izmenite kolonu za pronalaženje i napravite željene izbore.

  Napomena:  Nije moguće indeksirati sekundarnu kolonu niti je učiniti sekundarnu kolonu jedinstveni.

 10. Ako želite kolone za pronalaženje da biste prikazali u podrazumevanom prikazu, izaberite stavku Dodaj u podrazumevani prikaz.

 11. Da biste kreirali nametnutu relaciju, potvrdite izbor u polju za potvrdu Nametni ponašanje u relaciji , a zatim izaberite stavku Ograničeno brisanje ili Kaskadno brisanje.

 12. Kliknite na dugme U redu.

Kako da: kreiranje relacija u prikaz i uređivanje obrazaca

Kada kreirate kolone za pronalaženje, možete da izmenite prikaz i uređivanje oblika na ciljnoj listi tako da povezane podatke iz izvorne liste se prikazuje. Na primer, možete da uredite prikaz ili uređivanje stranice za listu porudžbine da biste dodali povezane stavke liste i automatski povezati sa dva odgovarajućem Web segmenti prikaza liste zajedno tako što ćete odlazak vrednost kolone za pronalaženje.

 1. Na ciljnoj listi (na primer, porudžbine) izaberite stavke karticu Lista , izaberite stavku Veb segmenata obrasca u odeljku prilagođavanje liste, a zatim kliknite na dugme Podrazumevani obrazac prikaza ili Podrazumevani obrazac uređivanja.

 2. U Veb segment zoni, kliknite na dugme Dodaj Veb segment.

 3. Kliknite na dugme Umetni, kliknite na Povezanu listu, a zatim izaberite srodnu listu (na primer, stavke).

  Napomena:  Prikazane su samo liste za koje imate dozvolu Prikaz stavki .

Dve liste automatski povezani. Kada sačuvate stranici kada prikažete ili uredite stavku na listi porudžbine, povezane stavke na listi stavki da prikažete.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×