Kreiranje paketa Access aplikacije

Važno    Microsoft više ne preporučuje kreiranje i korišćenje Access Veb aplikacija u sistemu SharePoint. Kao alternativu, razmislite o korišćenju Microsoft PowerApps da izgradi poslovna rešenja bez kodova za veb i mobilne uređaje.

Napravite rezervnu kopiju Access aplikacije, kopirajte je, premestite ili primenite tako što ćete je sačuvati kao paket aplikacije. Paket je jedna .app datoteka koju možete da koristite za kreiranje kopije aplikacije na drugoj SharePoint lokaciji. Možete da zapakujete samo strukturu aplikacije ili da uključite i podatke.

Opcije „Sačuvaj kao bazu podataka“ na ekranu „Sačuvaj kao“

Važno: Pakete Access aplikacije možete da instalirate i ponovo da koristite samo u istom okruženju primene. Nije podržano instaliranje paketa Access aplikacije iz lokalnih SharePoint instalacija u usluzi Office 365 ili SharePoint Online. Na primer, ako ste kreirali paket Access aplikacije na SharePoint lokaciji koju vaša organizacija hostuje zasebno od usluge Office 365 ili SharePoint Online, ne možete da instalirate paket aplikacije u usluzi Office 365 ili SharePoint Online. Isto ograničenje je prisutno prilikom pokušaja instaliranja paketa Access aplikacije koji su kreirani iz usluge Office 365 ili SharePoint Online u lokalnim SharePoint instalacijama.

Ako se Access aplikacija nalazi na Office 365 lokaciji i koristite Access 2013 sa Office 2013 servisnim paketom 1 (SP1) ili noviju verziju, imate tri različite opcije u zavisnosti od toga na koji način planirate da koristite paket aplikacije:

Ako ne vidite tri ranije pomenute opcije na stranici Sačuvaj kao u programu Access, pročitajte članak Pravljenje paketa aplikacije za lokalnu Access aplikaciju. Access aplikacija nije na Office 365 niti SharePoint Online lokaciji, odnosno na računaru nemate instaliran Office 2013 SP1 ili noviju verziju.

Napomena: Maksimalna veličina za paket aplikacije je 100 MB. Proces pakovanja komprimuje podatke tako da verovatno možete da sačuvate veće baze podataka kao paket aplikacije.

Sačuvaj Access aplikaciju kao snimak

Sačuvajte aplikaciju i sve njene podatke kao snimak koji možete da zadržite kao rezervnu kopiju. Na primer, da biste sačuvali rad dok dizajnirate aplikaciju ili pre nego što zaključajte aplikaciju.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao > Sačuvaj kao snimak.
  Opcija „Sačuvaj kao snimak“ na ekranu „Sačuvaj kao“

 2. Unesite naslov paketa, a zatim kliknite na dugme U redu.

 3. Pronađite fasciklu u kojoj želite da sačuvate datoteku, zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Čuvanje Access aplikacije za primenu

Kada aplikaciju čuvate za distribuciju u katalog aplikacija ili u SharePoint prodavnicu ili čak za otpremanje konačne kopije na lokaciju tima, najbolja opcija je Sačuvaj za primenu jer je to jedina opcija koja vam omogućava:

 • da nadogradite aplikaciju u budućnosti   Ako je aplikacija sačuvana pomoću neke od drugih Sačuvaj kao opcija, a zatim distribuirana korisnicima, kasnije ne možete lako da je nadogradite. Jedina opcija vam je da distribuirate drugu kopiju aplikacije, što može zbuniti osobe koje koriste aplikaciju.

 • da podesite broj verzije aplikacije za buduće nadogradnje    Ako kasnije ažurirate aplikaciju i želite da distribuirate paket za nadogradnju za aplikaciju u katalog aplikacija ili SharePoint prodavnicu, možete da povećate broj verzije i sačuvate novu kopiju.

 • da zaključate aplikaciju kako korisnici ne bi mogli da je menjaju    Zaključavanje aplikacije uklanja opciju Prilagodi u programu Access iz aplikacije kada se prikaže u pregledaču i time sprečava korisnike da je izmene. Možete da odaberete da aplikaciju ostavite otključanom ako želite da dozvolite osobama da je prilagode. Imajte na umu da kada korisnik prilagodi otključanu aplikaciju, na nju ne možete da primenite paket za nadogradnju. Dizajnirana je na taj način kako bi štitila korisničke podatke.

 • Sačuvajte aplikaciju bez podataka, osim pojedinačnih tabela koje ste zaključali prilikom dizajniranja aplikacije u programu Access   Zaključavanje tabele prilikom dizajniranja sprečava osobe da uređuju podatke i time rezerviše tabelu da je koristite vi kao autor. Zaključanu tabelu možete da osvežite novim podacima kada sledeći put primenite novu verziju aplikacije. I ne morate da brinete o tome da li ćete zameniti podatke neke druge osobe.

Čuvanje Access aplikacije za primenu:

 1. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao > Sačuvaj za primenu.

 2. Unesite naslov za paket aplikacije i prilagodite broj verzije ako je potrebno. Da biste koristili paket za nadogradnju, naslov mora da se podudara sa aplikacijom, a broj verzije aplikacije mora da bude veći od broja verzije aplikacije koju nadograđujete.
  Dijalog „Kreiranje paketa za primenu“

 3. Ostavite potvrđen izbor u polju za potvrdu Zaključano ako želite da sprečite korisnike da ažuriraju aplikaciju koju distribuirate. Opozovite izbor u polju ako želite da omogućite osobama da prilagođavaju aplikaciju.

  Oprez:  Pre nego što zaključate aplikaciju, proverite da li ste sačuvali otključanu kopiju aplikacije. U suprotnom, nećete moći da otvorite aplikaciju za uređivanje.

 4. Kliknite na dugme U redu, pronađite fasciklu u kojoj želite da sačuvate datoteku, a zatim kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Čuvanje Access aplikacije kao nove aplikacije

Možda treba da napravite kopiju aplikacije sa nekim izmenjenim informacijama. Na primer, možda je originalna aplikacija služila za praćenje kancelarijskog nameštaja, a sada želite jednu za praćenje računara. Opcija Sačuvaj kao novu aplikaciju vam omogućava da preimenujete kopiju aplikacije i vraća broj verzije kopije na 1.0.0.0.

Da biste sačuvali aplikaciju kao paket koji možete da koristite za kreiranje nove aplikacije:

 1. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao > Sačuvaj kao novu aplikaciju.

 2. Unesite naslov za paket.
  Dijalog „Kreiranje novog paketa od ove aplikacije“

 3. Izaberite opciju Uključi sve podatke u paket ako zajedno sa strukturom aplikacije želite da sačuvate i podatke, a zatim kliknite na dugme U redu.

 4. Pronađite fasciklu u kojoj želite da sačuvate datoteku, zatim kliknite na dugme U redu.

Sada možete da otpremite paket aplikacije na lokaciju, a zatim da je prilagodite u programu Access.

Vrh stranice

Kreiranje paketa aplikacije za lokalnu Access aplikaciju

Ako se Access aplikacija nalazi na SharePoint lokaciji koju vaša organizacija hostuje odvojeno od usluge Office 365 ili sistema SharePoint Online, odnosno ako na računaru nemate instaliran Office 2013 SP1 ili noviju verziju, imate samo jednu opciju za čuvanje paketa aplikacije.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao > Sačuvaj kao paket.
  Opcija „Sačuvaj kao paket“ na ekranu „Sačuvaj kao“ za lokalnu Access aplikaciju

 2. Unesite naslov za paket.
  Dijalog „Kreiranje novog paketa od ove aplikacije“

 3. Izaberite opciju Uključi sve podatke u paket ako zajedno sa strukturom aplikacije želite da sačuvate i podatke, a zatim kliknite na dugme U redu.

 4. Pronađite fasciklu u kojoj želite da sačuvate datoteku, zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena:  Nema podržanog načina za primenu ažuriranja ili nadogradnje verzije na aplikacije kreirane pomoću opcije Sačuvaj kao paket.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×