Kreiranje nove baze podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak pokriva osnovni proces pokretanja sistema Pristup i kreiranja baze podataka koja će se koristiti na stonim računarima, a ne na vebu. On objašnjava kako da kreirate bazu podataka na radnoj površini pomoću predloška i kako da izgradite bazu podataka ispočetka tako što ćete kreirati sopstvene tabele, obrasce, izveštaje i druge objekte baze podataka. On takođe objašnjava neke tehnike koje možete da koristite da biste postojeće podatke stavili u novu bazu podataka.

U ovom članku

Pregled

Kreiranje baze podataka pomoću predloška

Kreiranje baze podataka bez upotrebe predloška

Kopiranje podataka iz drugog izvora u Access tabelu

Uvoz, dodavanje ili povezivanje sa podacima iz drugog izvora

Dodavanje dela aplikacije

Otvaranje postojeće Access baze podataka

U programu Access 2007?

Pregled

Kada prvi put pokrenete Access ili zatvorite bazu podataka bez zatvaranja programa Access, pojavljuje se prikaz „Microsoft Office Backstage“.

Prikaz „Backstage“ je polazna tačka iz koje možete da kreirate novu bazu podataka, otvorite postojeću bazu podataka, prikažete istaknuti sadržaj sa sajta Office.com – bilo šta što Access može da koristi za datoteku baze podataka ili izvan baze podataka, za razliku od korišćenja unutar baze podataka.

Kreiranje baze podataka

Kada otvorite Access, prikaz „Backstage“ prikazuje karticu Novo. Kartica Novo pruža nekoliko načina na koje možete da kreirate novu bazu podataka:

 • Prazna baza podataka    Ako želite, možete da je kreirate ispočetka. Ovo je dobra opcija ako imate specifične zahteve u pogledu dizajna ili postojeće podatke koje morate da prilagodite ili uključite.

 • Predložak koji je instaliran sa programom Access    Razmislite o korišćenju predloška ako pokrećete novi projekat i želite brzo da počnete sa radom. Access se dobija uz nekoliko predložaka koji su podrazumevano instalirani.

 • Predložak sa sajta Office.com    Pored predložaka koji dolaze uz Access, možete da pronađete još predložaka na sajtu Office.com. Čak ne morate ni da otvorite pregledač, predlošci su dostupni na kartici Novo.

Dodavanje u bazu podataka

Kada radite u bazi podataka, možete da dodate polja, tabele ili delove aplikacije.

Delovi aplikacije su funkcija koja vam omogućava da koristite nekoliko objekata srodne baze podataka kao da su jedan. Na primer, deo aplikacije može da se sastoji od tabele i obrasca koji je zasnovan na tabeli. Možete istovremeno da dodate tabelu i obrazac pomoću dela aplikacije.

Takođe možete da kreirate upite, obrasce, izveštaje, makroe – sve objekte baze podataka sa kojima ste navikli da radite.

Kreiranje baze podataka pomoću predloška

Access dolazi uz mnoštvo predložaka koje možete da koristite kakve jesu ili kao polaznu tačku. Predložak je baza podataka spremna za korišćenje koja sadrži sve tabele, upite, obrasce, makroe i izveštaje potrebne za obavljanje određenih zadataka. Na primer, postoje predlošci koje možete da koristite za praćenje problema, upravljanje kontaktima ili vođenje evidencije troškova. Neki predlošci sadrže nekoliko probnih zapisa koji ilustruju njihovu upotrebu.

Ako neki od ovih predložaka odgovara vašim potrebama, koristite ga jer je to obično najbrži način za pokretanje baze podataka. Međutim, ako u drugom programu imate podatke koje želite da uvezete u Access, možda ćete odlučiti da je bolje da kreirate bazu podataka bez upotrebe predloška. Predlošci imaju unapred definisanu strukturu podataka, zbog čega bi prilagođavanje postojećih podataka strukturi predloška moglo da zahteva mnogo posla.

 1. Ako je baza podataka otvorena, na kartici Datoteka izaberite stavku Zatvori. Prikaz „Backstage“ prikazuje karticu Novo.

 2. Nekoliko skupova predložaka dostupno je na kartici Novo, a neki od njih su ugrađeni u program Access. Možete da preuzmete dodatne predloške sa sajta Office.com. Detalje potražite u sledećem odeljku u ovom članku.

 3. Izaberite predložak koji želite da koristite.

 4. Access predlaže ime datoteke za bazu podataka u polju Ime datoteke – možete da promenite ime datoteke, ako želite. Da biste sačuvali bazu podataka u drugoj fascikli, a ne u onoj koja se prikazuje ispod polja „Ime datoteke“, kliknite na ikonu Slika dugmeta , pronađite fasciklu u kojoj želite da je sačuvate, a zatim kliknite na dugme U redu. Opcionalno možete da kreirate bazu podataka i povežete je sa SharePoint sajtom.

  Napomena: Iako obe koriste SharePoint, baza podataka na radnoj površini povezana sa SharePoint sajtom nije ista kao veb baza podataka koja koristi Access usluge. Da biste koristili bazu podataka na radnoj površini, morate da instalirate Access. Veb baza podataka može da se koristi sa veb pregledačem.

 5. Kliknite na dugme Kreiraj.

  Access kreira bazu podataka na osnovu predloška koji ste odabrali, a zatim otvara bazu podataka. Za mnoge predloške, prikazuje se obrazac u kojem možete da počnete da unosite podatke. Ako predložak sadrži uzorke podataka, možete da izbrišete svaki zapis tako što ćete kliknuti na birač zapisa (osenčeni okvir ili traku sa leve strane zapisa), a zatim uraditi sledeće:

  Na kartici Početak, u grupi Zapisi kliknite na dugme Izbriši. Slika dugmeta

 6. Da biste započeli unos podataka, kliknite na prvu praznu ćeliju u obrascu i počnite da kucate. Koristite Okno za navigaciju da biste potražili druge obrasce ili izveštaje koje želite da koristite. Neki predlošci obuhvataju obrazac za navigaciju koji vam omogućava da se premeštate između različitih objekata baze podataka.

Više informacija o radu sa predlošcima potražite u članku Korišćenje predloška za kreiranje Access baze podataka na radnoj površini.

Vrh stranice

Kreiranje baze podataka bez upotrebe predloška

Ako niste zainteresovani za kreiranje predloška, možete da kreirate bazu podataka tako što ćete izgraditi sopstvene tabele, obrasce, izveštaje i druge objekte baze podataka. U većini slučajeva, to podrazumeva nešto od sledećeg:

 • Unos, lepljenje ili uvoz podataka u tabelu koja se kreira kad kreirate novu bazu podataka, a zatim ponavljanje procesa sa novim tabelama koje kreirate pomoću komande Tabela na kartici Kreiranje.

 • Uvoz podataka iz drugih izvora i kreiranje novih tabela u procesu.

Kreiranje prazne baze podataka

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Novo i izaberite stavku Prazna baza podataka.

 2. Otkucajte ime datoteke u polju Ime datoteke. Da biste promenili lokaciju datoteke tako da ne bude podrazumevana, izaberite stavku Potražite lokaciju da biste stavili bazu podataka Slika dugmeta (pored polja Ime datoteke), idite na novu lokaciju, a zatim kliknite na dugme U redu.

 3. Kliknite na dugme Kreiraj.

  Access kreira bazu podataka sa praznom tabelom nazvanom „Tabela1“, a zatim otvara tabelu „Tabela1“ u prikazu lista sa podacima. Kursor se nalazi u prvoj praznoj ćeliji u koloni Kliknite da biste dodali.

 4. Počnite da kucate da biste dodali podatke, ili možete da nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u odeljku Kopiranje podataka iz drugog izvora u Access tabelu.

Unos podataka u prikazu lista sa podacima dizajniran je tako da bude veoma sličan radu u Excel radnom listu. Dok unosite podatke, kreira se struktura tabele. Kada dodate novu kolonu u list sa podacima, u tabeli se definiše novo polje. Access automatski podešava tip podataka svakog polja na osnovu podataka koje ste uneli.

Ako ne želite da unesete podatke u tabelu „Tabela1“ u ovom trenutku, kliknite na dugme Zatvori Slika dugmeta . Ako ste uneli promene u tabelu, Access će zatražiti da sačuvate promene. Kliknite na dugme Da da biste sačuvali promene, na dugme Ne da biste ih odbacili ili na dugme Otkaži da biste tabelu ostavili otvorenom.

Savet:  Access traži datoteku pod imenom Prazno.accdb u fascikli koja se nalazi na putanji [disk jedinica za instalaciju]:\Program Files\Microsoft Office\Templates\1033\Access\. Ako postoji, Prazno.accdb je predložak za sve nove prazne baze podataka, isključujući veb baze podataka. Sav sadržaj koji sadrži nasleđuju sve nove prazne baze podataka. Ovo je dobar način za distribuiranje podrazumevanog sadržaja, kao što su brojevi dela ili odricanja odgovornosti i smernice preduzeća. Ne zaboravite da Prazno.accdb ne utiče na kreiranje praznih novih veb baza podataka.

Važno: Ako zatvorite tabelu „Tabela1“ a da je niste barem jednom pre toga sačuvali, Access briše celu tabelu, čak i ako ste unosili podatke u nju.

Dodavanje tabele

Možete da dodate nove tabele u postojeću bazu podataka tako što ćete koristiti komande u grupi Tabele na kartici Kreiranje.

Slika trake programa Access

Kreiranje tabele, počinjući u prikazu lista sa podacima    U prikazu lista sa podacima možete odmah da unesete podatke i omogućite programu Access da izgradi strukturu tabele u pozadini. Imena polja se dodeljuju numerički („Polje1“, „Polje2“ i tako dalje), a Access automatski podešava tip podataka svakog polja na osnovu podataka koje ste uneli.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Tabele izaberite stavku Tabela. Slika dugmeta

  Access kreira tabelu i odabira prvu praznu ćeliju u koloni Kliknite da biste dodali.

 2. Na kartici Polja, u grupi Dodavanje i brisanje kliknite na tip polja koji želite da dodate. Ako ne vidite željeni tip polja, kliknite na dugme Više polja Slika dugmeta .

 3. Access prikazuje listu tipova polja koji se često koriste. Kliknite na željeni tip polja, a Access dodaje novo polje u list sa podacima na mesto umetanja.

  Možete da premestite polje tako što ćete ga prevući. Kada prevlačite polje u listu sa podacima, pojavljuje se vertikalna traka za umetanje gde će polje biti postavljeno.

 4. Da biste dodali podatke, počnite da kucate u prvoj praznoj ćeliji ili nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u odeljku Kopiranje podataka iz drugog izvora u Access tabelu.

 5. Da biste preimenovali kolonu (polje), kliknite dvaput na zaglavlje kolone, a zatim otkucajte novo ime.

  Svakom polju treba da date smisleno ime, tako da možete da zaključite šta sadrži kad ga vidite u oknu Lista polja.

 6. Da biste premestili kolonu, kliknite na njeno zaglavlje da biste izabrali kolonu, a zatim prevucite kolonu na željenu lokaciju. Možete da izaberete i više susednih kolona i zatim ih sve odjednom prevučete na novu lokaciju. Da biste izabrali više susednih kolona, kliknite na zaglavlje u prvoj koloni, a zatim, dok držite pritisnut taster SHIFT, kliknite na zaglavlje poslednje kolone.

Kreiranje tabele, počinjući u prikazu dizajna    U prikazu dizajna prvo kreirate strukturu tabele. Zatim se prebacujete na prikaz llista sa podacima da biste unosili podatke, ili možete da unesete podatke i pomoću nekog drugog metoda, kao što su lepljenje ili uvoz.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Tabele izaberite stavku Dizajn tabele. Slika dugmeta

 2. Za svako polje u tabeli otkucajte ime u koloni Ime polja, a zatim izaberite tip podataka na listi Tip podataka.

 3. Ako želite, možete da otkucate opis za svako polje u koloni Opis. Opis se zatim prikazuje na statusnoj traci kada se kursor nalazi u tom polju u prikazu lista sa podacima. Opis se takođe koristi kao tekst statusne trake za sve kontrole u obrascu ili izveštaju koje kreirate prevlačenjem polja iz okna Lista polja i za sve kontrole koje se kreiraju za to polje kada koristite čarobnjak za obrasce ili čarobnjak za izveštaje.

 4. Kada dodate sva polja, sačuvajte tabelu:

  • Na kartici Datoteka kliknite na dugme Sačuvaj.

 5. Možete da počnete da kucate podatke u tabeli u bilo kom trenutku tako što ćete se prebaciti u prikaz lista sa podacima i kliknuti na prvu praznu ćeliju. Možete i da nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u odeljku Kopiranje podataka iz drugog izvora u Access tabelu.

Podešavanje svojstava polja u prikazu dizajna    Bez obzira na to kako ste kreirali tabelu, dobra je ideja da ispitate i podesite svojstva polja. Neka svojstva su dostupna u prikazu lista sa podacima, a neka svojstva mogu da se podese samo u prikazu dizajna. Da biste se prebacili na prikaz dizajna, u oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna. Da biste videli svojstva polja, kliknite na polje u koordinatnoj mreži dizajna. Svojstva se prikazuju ispod koordinatne mreže dizajna, u okviru stavke Svojstva polja.

Da biste videli opis svakog svojstva polja, kliknite na svojstvo i pročitajte opis u polju pored lista sa svojstvima, u okviru stavke Lista svojstava. Možete da dobijete detaljnije informacije tako što ćete kliknuti na dugme „Pomoć“.

Sledeća tabela opisuje neka svojstva polja koja se obično podešavaju.

Svojstvo

Opis

Veličina polja

Za tekstualna polja, ovo svojstvo podešava maksimalan broj znakova koji se mogu uskladištiti u polje. Maksimalan broj je 255. Za polja sa brojem, ovo svojstvo podešava tip broja koji će biti uskladišten (Dugački ceo broj, Dvostruki, i tako dalje). Za najefikasnije skladištenje podataka, preporučuje se da dodelite najmanju moguću količinu prostora za koju mislite da će vam trebati za podatke. Kasnije možete da prilagodite vrednost nagore, ako vam se potrebe promene.

Format

Ovo svojstvo podešava način prikazivanja podataka. To ne utiče na stvarne podatke i način njihovog skladištenja u polju. Možete da izaberete unapred definisani format ili unesete prilagođeni format.

Maska unosa

Koristite ovo svojstvo da biste naveli obrazac za sve podatke koje ćete uneti u ovom polju. Time se obezbeđuje da ste sve podatke uneli ispravno i da oni sadrže potreban broj znakova. Za pomoć oko izrade maske unosa kliknite na dugme Dugme „Graditelj“ na desnoj strani polja svojstava.

Podrazumevana vrednost

Koristite ovo svojstvo da biste naveli podrazumevanu vrednost koja će se pojaviti u ovom polju svaki put kada se doda novi zapis. Na primer, ako imate polje „Datum/vreme” u koje uvek želite da zapišete datum dodavanja zapisa, možete da unesete „Datum()” (bez navodnika) kao podrazumevanu vrednost.

Obavezno

Ovo svojstvo podešava da li je vrednost potrebna u ovom polju. Ako ovo svojstvo podesite na Da, Access vam ne dozvoljava da dodate novi zapis ako se ne unese vrednost za ovo polje.

Vrh stranice

Kopiranje podataka iz drugog izvora u Access tabelu

Ako se podaci trenutno skladište u drugom programu, kao što je Excel, možete da ih kopirate i nalepite u Access tabelu. Ovo inače najbolje funkcioniše ako su podaci već podeljeni u kolone, kao što su u Excel radnom listu. Ako se podaci nalaze u programu za obradu teksta, najbolje je da razdvojite kolone podataka pomoću kartica ili da, pre nego što kopirate podatke, konvertujete podatke u tabelu u programu za obradu teksta. Ako je podacima potrebno uređivanje ili manipulisanje (na primer, razdvajanje punih imena na imena i prezimena), možda bi trebalo to da uradite pre kopiranja podataka, naročito ako niste upoznati sa programom Access.

Kada nalepite podatke u praznu tabelu, Access podešava tip podataka svakog polja na osnovu tipa podataka koje tamo pronalazi. Na primer, ako nalepljeno polje sadrži samo vrednosti datuma, Access na to polje primenjuje tip podataka „Datum/vreme”. Ako nalepljeno polje sadrži samo reči „da” i „ne”, Access na to polje primenjuje tip podataka „Da/ne”.

Access imenuje polja u zavisnosti od toga šta pronađe u prvom redu nalepljenih podataka. Ako je prvi red nalepljenih podataka po tipu sličan redovima koji slede, Access određuje da je prvi red deo podataka i poljima dodeljuje generička imena (F1, F2, itd.). Ako prvi red nalepljenih podataka nije sličan redovima koji slede, Access određuje da se prvi red sastoji od imena polja. Access imenuje polja u skladu sa tim i ne uključuje prvi red u podatke.

Ako Access dodeli generička imena polja, trebalo bi da preimenujete polja što pre kako bi se izbegla zabuna. Koristite sledeću proceduru:

 1. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S da biste sačuvali tabelu.

 2. U prikazu lista sa podacima kliknite dvaput na zaglavlje svake kolone, a zatim otkucajte opisno ime polja za svaku kolonu.

 3. Ponovo sačuvajte tabelu.

Napomena: Možete i da preimenujete polja tako što ćete se prebaciti na prikaz dizajna i tamo urediti imena polja. Da biste se prebacili na prikaz dizajna, u oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu i izaberite stavku Prikaz dizajna. Da biste se vratili na prikaz lista sa podacima, kliknite dvaput na tabelu u oknu za navigaciju.

Vrh stranice

Uvoz, dodavanje ili povezivanje sa podacima iz drugog izvora

Možda imate podatke koji se skladište u drugom programu i želite da ih uvezete u novu tabelu ili ih dodate u postojeću tabelu u programu Access. Ili možda radite sa osobama koje svoje podatke drže u drugim programima i želite da radite sa tim podacima u programu Access tako što ćete se povezati sa njima. U oba slučaja, Access olakšava rad sa podacima iz drugih izvora. Možete da uvezete podatke iz Excel radnog lista, iz tabele u drugoj Access bazi podataka, iz SharePoint liste ili iz raznih drugih izvora. Proces koji koristite malo se razlikuje u zavisnosti od izvora, ali ćete uvek započeti sledećom procedurom.

 1. U programu Access, na kartici Spoljni podaci, u grupi Uvoz i povezivanje kliknite na komandu za tip datoteke koju uvozite.

  Grupa „Uvoz i povezivanje“ na kartici „Spoljni podaci“

  Na primer, ako uvozite podatke iz Excel radnog lista, izaberite stavku Excel. Ako ne vidite potreban tip programa, kliknite na dugme Više.

  Napomena: Ako ne možete da pronađete ispravan tip formata u grupi Uvoz i povezivanje, možda ćete morati da pokrenete program u kom ste prvobitno kreirali podatke, a zatim da koristite taj program da biste sačuvali podatke u uobičajenom formatu datoteke (kao što je tekstualna datoteka sa znacima razgraničenja) pre nego što možete da uvezete te podatke u Access.

 2. U dijalogu Preuzimanje spoljnih podataka izaberite stavku Potraži da biste pronašli izvornu datoteku sa podacima ili otkucajte punu putanju izvorne datoteke sa podacima u polju Ime datoteke.

 3. Izaberite željenu opciju (svi programi vam omogućavaju da uvezete, a neki vam omogućavaju da dodate ili povežete) u okviru stavke Navedite kako i gde želite da uskladištite podatke u trenutnoj bazi podataka. Možete da kreirate novu tabelu koja koristi uvezene podatke ili (u nekim programima) možete da dodate podatke u postojeću tabelu ili da kreirate povezanu tabelu koja održava vezu sa podacima u izvornom programu.

 4. Ako se čarobnjak pokrene, pratite uputstva na sledećih nekoliko stranica čarobnjaka. Na poslednjoj stranici čarobnjaka kliknite na dugme Završi.

  Ako uvezete objekte ili povežete tabele iz Access baze podataka, pojavljuje se dijalog Uvoz objekata ili Povezivanje tabela. Odaberite željene stavke, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Tačan proces zavisi od toga da li ste odabrali da uvezete, dodate ili povežete podatke.

 5. Access će vas upitati da li želite da sačuvate detalje operacije uvoza koju ste upravo dovršili. Ako mislite da ćete ponovo izvršavati istu ovu operaciju uvoza u budućnosti, kliknite na dugme Sačuvaj korake za uvoz, a zatim unesite detalje. Možete lako da ponovite operaciju u budućnosti tako što ćete izabrati stavku Sačuvani uvozi Slika dugmeta u grupi Uvoz i povezivanje na kartici Spoljni podaci. Ako ne želite da sačuvate detalje operacije, kliknite na dugme Zatvori.

Ako odaberete da uvezete tabelu, Access uvozi podatke u novu tabelu, a zatim prikazuje tabelu u okviru grupe Tabele u oknu za navigaciju. Ako odaberete da dodate podatke u postojeću tabelu, podaci se dodaju u tu tabelu. Ako odaberete da se povežete sa podacima, Access kreira povezanu tabelu u okviru grupe Tabele u oknu za navigaciju.

Vrh stranice

Dodavanje dela aplikacije

Možete da koristite deo aplikacije da biste dodali funkcionalnost postojećoj bazi podataka. Deo aplikacije može da bude jednostavan poput jedne tabele, ili može da obuhvata nekoliko povezanih objekata, kao što su tabela i povezani obrazac.

Na primer, deo aplikacije „Komentari“ sastoji se od tabele sa poljem za automatsko numerisanje za ID, poljem za datum i memo poljem. Možete da ga dodate u bilo koju bazu podataka i koristite ga kao što jeste ili sa minimalnim prilagođavanjem.

 1. Otvorite bazu podataka u koju želite da dodate deo aplikacije.

 2. Kliknite na karticu Kreiranje.

 3. U grupi Predlošci izaberite stavku Delovi aplikacije. Otvara se lista dostupnih delova.

 4. Kliknite na deo aplikacije koji želite da dodate.

Vrh stranice

Otvaranje postojeće Access baze podataka

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 2. U dijalogu Otvaranje potražite bazu podataka koju želite da otvorite.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite dvaput na bazu podataka da biste je otvorili u podrazumevanom režimu navedenom u dijalogu Access opcije ili u režimu podešenom administrativnim smernicama.

  • Kliknite na dugme Otvori da biste otvorili bazu podataka za deljeni pristup u okruženju sa više korisnika da biste vi i ostali korisnici mogli da čitate i pišete u bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori samo za čitanje da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje, tako da možete da je prikažete ali ne i da je uredite. Drugi korisnici i dalje mogu da čitaju i pišu u bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo da biste otvorili bazu podataka pomoću isključivog prava pristupa. Kada ste bazu podataka otvorili sa isključivim pravom pristupa, osoba koja pokuša da otvori bazu podataka dobiće poruku „datoteka je već u upotrebi“.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo samo za čitanje da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje. Drugi korisnici i dalje mogu da otvore bazu podataka, ali oni su ograničeni na režim samo za čitanje.

Napomena: Možete direktno da otvorite datoteku sa podacima u spoljnom formatu datoteke, kao što je dBASE, Microsoft Exchange ili Excel. Takođe možete direktno da otvorite bilo koji ODBC izvor podataka, kao što je Microsoft SQL Server. Access automatski kreira novu Access bazu podataka u istoj fascikli gde je i datoteka sa podacima, i dodaje veze ka svakoj tabeli u spoljnoj bazi podataka.

Saveti

 • Da biste otvorili neku od nedavno otvorenih baza podataka, na kartici Datoteka izaberite stavku Nedavno, a zatim kliknite na ime datoteke za tu bazu podataka. Access otvara bazu podataka pomoću iste postavke opcija kao kad ste je poslednji put otvorili. Ako se lista nedavno korišćenih datoteka ne prikazuje, na kartici Datoteka izaberite stavku Opcije. U dijalogu Access opcije izaberite stavku Postavke klijenta. U okviru stavke Prikaz unesite broj dokumenata za prikaz na listi nedavnih dokumenata, najviše do 50.

  Takođe možete da prikažete nedavne baze podataka na traci za navigaciju u prikazu „Backstage“, za pristup u dva klika: 1) kartica Datoteka, 2) nedavna baza podataka koju želite da otvorite. Pri dnu kartice Nedavno potvrdite izbor u polju za potvrdu Brzo pristupi sledećem broju nedavnih baza podataka, a zatim prilagodite broj baza podataka za prikaz.

 • Ako otvarate bazu podataka klikom na komandu Otvori na kartici Datoteka, možete da prikažete listu prečica do baza podataka koje ste prethodno otvorili tako što ćete izabrati stavku Moji nedavno korišćeni dokumenti u dijalogu Otvaranje.

Vrh stranice

U programu Access 2007?

Kada prvi put pokrenete Access ili zatvorite bazu podataka bez zatvaranja programa Access, prikazuje se stranica Prvi koraci u programu Microsoft Office Access.

Stranica „Prvi koraci u programu Microsoft Office Access“

Ova stranica je polazna tačka iz koje možete da kreirate novu bazu podataka, otvorite postojeću bazu podataka ili prikažete istaknuti sadržaj sa sajta Microsoft Office Online.

Access vam pruža veliki izbor predložaka koje možete da koristite da biste ubrzali proces kreiranja baze podataka. Predložak je baza podataka spremna za korišćenje koja sadrži sve tabele, upite, obrasce i izveštaje potrebne za obavljanje određenih zadataka. Na primer, postoje predlošci koje možete da koristite za praćenje problema, upravljanje kontaktima ili vođenje evidencije troškova. Neki predlošci sadrže nekoliko probnih zapisa koji ilustruju njihovu upotrebu. Baze podataka predložaka mogu da se koriste kakve jesu ili ih možete prilagoditi tako da bolje odgovaraju vašim potrebama.

Ako neki od ovih predložaka odgovara vašim potrebama, koristite ga jer je to obično najbrži način za pokretanje baze podataka. Međutim, ako u drugom programu imate podatke koje želite da uvezete u Access, možda ćete odlučiti da je bolje da kreirate bazu podataka bez upotrebe predloška. Predlošci imaju unapred definisanu strukturu podataka, zbog čega bi prilagođavanje postojećih podataka strukturi predloška moglo da zahteva mnogo posla.

 1. Ako je baza podataka otvorena, kliknite na Dugme Microsoft Office , a zatim izaberite stavku Zatvori bazu podataka Slika dugmeta da biste prikazali stranicu " Prvi koraci u programu Microsoft Office Access ".

 2. Nekoliko istaknutih predložaka se prikazuje na sredini stranice Prvi koraci u programu Microsoft Office Access, a još njih postaje dostupno kad kliknete na veze u oknu Kategorije predloška. Možete da preuzmete dodatne predloške sa Office Online veb sajta. Detalje potražite u sledećem odeljku u ovom članku.

 3. Kliknite na predložak koji želite da koristite.

 4. Access predlaže ime datoteke za bazu podataka u polju Ime datoteke – možete da promenite ime datoteke, ako želite. Da biste sačuvali bazu podataka u drugoj fascikli, a ne u onoj koja se prikazuje ispod polja „Ime datoteke“, kliknite na ikonu Slika dugmeta , pronađite fasciklu u kojoj želite da je sačuvate, a zatim kliknite na dugme U redu. Opcionalno možete da kreirate bazu podataka i povežete je sa SharePoint sajtom.

 5. Izaberite stavku Kreiraj (ili Preuzmi, za Office Online predložak).

  Access kreira ili preuzima bazu podataka, a zatim je otvara. Prikazuje se obrazac u kojem možete da počnete da unosite podatke. Ako predložak sadrži uzorke podataka, možete da izbrišete svaki zapis tako što ćete kliknuti na birač zapisa (osenčeni okvir ili traku sa leve strane zapisa), a zatim uraditi sledeće:

  Na kartici Početak, u grupi Zapisi kliknite na dugme Izbriši. Slika dugmeta

 6. Da biste započeli unos podataka, kliknite na prvu praznu ćeliju u obrascu i počnite da kucate. Koristite okno za navigaciju da biste potražili druge obrasce ili izveštaje koje želite da koristite.

Ako ne možete da pronađete predložak koji odgovara vašim potrebama na stranici Prvi koraci u programu Microsoft Office Access, a povezani ste sa internetom, možete da istražujete Office Online veb sajt koji sadrži veći izbor.

 1. Na stranici Prvi koraci u programu Microsoft Office Access, u okviru stavke Više na sajtu Office Online izaberite stavku Predlošci.

  Matična stranica „Predlošci“ na sajtu Office Online prikazuje se u prozoru pregledača.

 2. Koristite Office Online navigaciju i alatke za pretragu da biste pronašli Access predložak koji želite da koristite i pratite uputstva da biste ga preuzeli. Kada preuzmete predložak, datoteka baze podataka se preuzima na računar i otvara se u novoj instanci programa Access. U većini slučajeva, predložak je dizajniran za otvaranje obrasca za unos podataka tako da odmah možete da počnete da unosite podatke.

Više informacija o radu sa predlošcima potražite u članku Korišćenje predloška za kreiranje Access baze podataka na radnoj površini.

Vrh stranice

Ako niste zainteresovani za kreiranje predloška, možete da kreirate bazu podataka tako što ćete izgraditi sopstvene tabele, obrasce, izveštaje i druge objekte baze podataka. U većini slučajeva, to obično podrazumeva nešto od sledećeg:

 • Unos, lepljenje ili uvoz podataka u tabelu koja se kreira kad kreirate novu bazu podataka, a zatim ponavljanje procesa sa novim tabelama koje kreirate pomoću komande Tabela na kartici Kreiranje.

 • Uvoz podataka iz drugih izvora i kreiranje novih tabela u procesu.

 1. Na stranici Prvi koraci u programu Microsoft Office Access, u okviru stavke Nova prazna baza podataka izaberite stavku Prazna baza podataka.

  Dugme „Prazna baza podataka“

 2. U oknu Prazna baza podataka otkucajte ime datoteke u polju Ime datoteke. Ako ne unesete oznaku tipa datoteke, Access će je dodati za vas. Da biste promenili lokaciju datoteke tako da ne bude podrazumevana, izaberite stavku Potražite lokaciju da biste stavili bazu podataka Slika dugmeta (pored polja Ime datoteke), idite na novu lokaciju, a zatim kliknite na dugme U redu.

 3. Kliknite na dugme Kreiraj.

  Access kreira bazu podataka sa praznom tabelom nazvanom „Tabela1“, a zatim otvara tabelu „Tabela1“ u prikazu lista sa podacima. Kursor se nalazi u prvoj praznoj ćeliji u koloni Dodavanje nove ćelije.

 4. Počnite da kucate da biste dodali podatke, ili možete da nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u odeljku Kopiranje podataka iz drugog izvora u Access tabelu.

Unos informacija u prikazu lista sa podacima dizajniran je tako da bude veoma sličan radu u Microsoft Office Excel 2007 radnom listu. Dok unosite podatke, kreira se struktura tabele – kada dodate novu kolonu u tabelu, definiše se novo polje. Access automatski podešava tip podataka svakog polja na osnovu podataka koje ste uneli.

Ako ne želite da unesete informacije u tabelu „Tabela1“ u ovom trenutku, kliknite na dugme Zatvori Slika dugmeta . Ako ste uneli promene u tabelu, Access će zatražiti da sačuvate promene u tabeli. Kliknite na dugme Da da biste sačuvali promene, na dugme Ne da biste ih odbacili ili na dugme Otkaži da biste tabelu ostavili otvorenom.

Važno: Ako zatvorite tabelu „Tabela1“ a da je niste barem jednom pre toga sačuvali, Access briše celu tabelu, čak i ako ste unosili podatke u nju.

Možete da dodate nove tabele u postojeću bazu podataka tako što ćete koristiti komande u grupi Tabele na kartici Kreiranje.

Slika trake programa Access

Kreiranje tabele, počinjući u prikazu lista sa podacima    U prikazu lista sa podacima možete odmah da unesete podatke i omogućite programu Access da izgradi strukturu tabele u pozadini. Imena polja se dodeljuju numerički („Polje1“, „Polje2“ i tako dalje), a Access automatski podešava tip podataka svakog polja na osnovu podataka koje ste uneli.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Tabele izaberite stavku Tabela. Slika dugmeta

  Access kreira tabelu i odabira prvu praznu ćeliju u koloni Dodavanje novog polja.

  Napomena: Ako ne vidite kolonu Dodavanje novog polja, možda ste u prikazu dizajna umesto u prikazu lista sa podacima. Da biste se prebacili na prikaz lista sa podacima, kliknite dvaput na tabelu u oknu za navigaciju. Access vam nudi da sačuvate novu tabelu, a zatim se prebacuje na prikaz lista sa podacima.

 2. Na kartici List sa podacima, u grupi Polja i kolone kliknite na dugme Novo polje. Slika dugmeta

  Access prikazuje okno Predlošci polja, koje sadrži listu tipova polja koji se obično koriste. Ako kliknete dvaput ili prevučete jedno od ovih polja u list sa podacima, Access dodaje polje sa tim imenom i podešava njegova svojstva na odgovarajuće vrednosti za taj tip polja. Ako želite, kasnije možete da promenite svojstva. Ako prevučete polje, morate da ga prevučete na oblast lista sa podacima koja sadrži podatke. Pojavljuje se vertikalna traka za umetanje koja vam prikazuje gde će biti postavljeno polje.

 3. Da biste dodali podatke, počnite da kucate u prvoj praznoj ćeliji ili nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u odeljku Kopiranje podataka iz drugog izvora u Access tabelu.

 4. Da biste preimenovali kolonu (polje), kliknite dvaput na zaglavlje kolone, a zatim upišite novo ime.

  Dobra je praksa da svakom polju date smisleno ime, tako da možete da zaključite šta sadrži kad ga vidite u oknu Lista polja.

 5. Da biste premestili kolonu, kliknite na njeno zaglavlje da biste izabrali kolonu, a zatim prevucite kolonu na željenu lokaciju.

  Možete da izaberete i više susednih kolona i zatim ih sve odjednom prevučete na novu lokaciju. Da biste izabrali više susednih kolona, kliknite na zaglavlje u prvoj koloni, a zatim, dok držite pritisnut taster SHIFT, kliknite na zaglavlje poslednje kolone.

Kreiranje tabele, počinjući u prikazu dizajna    U prikazu dizajna prvo kreirate strukturu nove tabele. Zatim se prebacujete na prikaz lista sa podacima da biste unosili podatke, ili možete da unesete podatke i pomoću nekog drugog metoda, kao što su lepljenje ili uvoz.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Tabele izaberite stavku Dizajn tabele. Slika dugmeta

 2. Za svako polje u tabeli otkucajte ime u koloni Ime polja, a zatim izaberite tip podataka na listi Tip podataka.

  Napomena: Ako ne vidite kolone Ime polja i Tip podataka, možda ste u prikazu lista sa podacima umesto u prikazu dizajna. Da biste se prebacili na prikaz dizajna, u oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna Slika dugmeta . Access vam nudi ime za novu tabelu, a zatim se prebacuje na prikaz dizajna.

 3. Ako želite, možete da otkucate opis za svako polje u koloni Opis. Opis se zatim prikazuje na statusnoj traci kada se kursor nalazi u tom polju u prikazu lista sa podacima. Opis se takođe koristi kao tekst statusne trake za sve kontrole u obrascu ili izveštaju koje kreirate prevlačenjem polja iz okna Lista polja i za sve kontrole koje se kreiraju za to polje kada koristite čarobnjak za obrasce ili čarobnjak za izveštaje.

 4. Kada dodate sva polja, sačuvajte tabelu:

  • Kliknite na dugme Microsoft Office, a zatim na dugme Sačuvaj ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S Slika dugmeta .

 5. Možete da počnete da kucate podatke u tabeli u bilo kom trenutku tako što ćete se prebaciti u prikaz lista sa podacima i kliknuti na prvu praznu ćeliju. Možete i da nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u odeljku Kopiranje podataka iz drugog izvora u Access tabelu.

Kreiranje tabele pomoću predloška    Access pruža predloške za tipove tabela koji se često koriste. Pomoću samo jednog klika miša, možete da kreirate kompletnu strukturu tabele sa poljima koja su već konfigurisana i spremna za korišćenje. Zatim, ako je potrebno, možete da dodate ili uklonite polja, tako da tabela odgovara vašim potrebama.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Tabele kliknite na dugme Predlošci tabela, a zatim sa liste izaberite jedan od dostupnih predložaka.

 2. Da biste dodali podatke, počnite da kucate u prvoj praznoj ćeliji ili nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u odeljku Kopiranje podataka iz drugog izvora u Access tabelu.

  • Brisanje kolone    

   1. Kliknite desnim tasterom miša na zaglavlje kolone i izaberite stavku Izbriši kolonu Slika dugmeta .

  • Dodavanje nove kolone    

   1. Na kartici List sa podacima, u grupi Polja i kolone kliknite na dugme Novo polje. Slika dugmeta

   2. Access prikazuje okno Predlošci polja, koje sadrži listu tipova polja koji se obično koriste. Ako kliknete dvaput ili prevučete jedno od ovih polja u list sa podacima, Access dodaje polje sa tim imenom i podešava njegova svojstva na odgovarajuće vrednosti za taj tip polja. Ako želite, kasnije možete da promenite svojstva. Ako prevučete polje, morate da ga prevučete na oblast lista sa podacima koja sadrži podatke. Pojavljuje se vertikalna traka za umetanje koja vam prikazuje gde će biti postavljeno polje.

 3. Sačuvajte tabelu:

  • Kliknite na dugme Microsoft Office, a zatim na dugme Sačuvaj ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S Slika dugmeta .

Podešavanje svojstava polja u prikazu dizajna    Bez obzira na to kako ste kreirali tabelu, dobra je ideja da ispitate i podesite svojstva polja. Ovo možete da uradite samo u prikazu dizajna. Da biste se prebacili na prikaz dizajna, u oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna. Da biste videli svojstva polja, kliknite na polje u koordinatnoj mreži dizajna. Svojstva se prikazuju ispod koordinatne mreže dizajna, u okviru stavke Svojstva polja.

Da biste videli opis svakog svojstva polja, kliknite na svojstvo i pročitajte opis u polju pored lista sa svojstvima, u okviru stavke Lista svojstava. Možete da dobijete detaljnije informacije tako što ćete pritisnuti taster F1.

Sledeća tabela opisuje neka svojstva polja koja se obično podešavaju.

Svojstvo

Opis

Veličina polja

Za tekstualna polja, ovo svojstvo podešava maksimalan broj znakova koji se mogu uskladištiti u polje. Maksimalan broj je 255. Za polja sa brojem, ovo svojstvo podešava tip broja koji će biti uskladišten (Dugački ceo broj, Dvostruki, i tako dalje). Za najefikasnije skladištenje podataka, preporučuje se da dodelite najmanju moguću količinu prostora za koju mislite da će vam trebati za podatke. Kasnije možete da prilagodite vrednost nagore, ako vam se potrebe promene.

Format

Ovo svojstvo podešava način prikazivanja podataka. To ne utiče na stvarne podatke i način njihovog skladištenja u polju. Možete da izaberete unapred definisani format ili unesete prilagođeni format.

Maska unosa

Koristite ovo svojstvo da biste naveli obrazac za sve podatke koje ćete uneti u ovom polju. Time se obezbeđuje da ste sve podatke uneli ispravno i da oni sadrže potreban broj znakova. Za pomoć oko izrade maske unosa kliknite na dugme Dugme „Graditelj“ na desnoj strani polja svojstava.

Podrazumevana vrednost

Koristite ovo svojstvo da biste naveli podrazumevanu vrednost koja će se pojaviti u ovom polju svaki put kada se doda novi zapis. Na primer, ako imate polje „Datum/vreme” u koje uvek želite da zapišete datum dodavanja zapisa, možete da unesete „Datum()” (bez navodnika) kao podrazumevanu vrednost.

Obavezno

Ovo svojstvo podešava da li je vrednost potrebna u ovom polju. Ako ovo svojstvo podesite na Da, Access vam ne dozvoljava da dodate novi zapis ako se ne unese vrednost za ovo polje.

Vrh stranice

Ako se podaci trenutno skladište u drugom programu, kao što je Office Excel 2007, možete da ih kopirate i nalepite u Access tabelu. Ovo inače najbolje funkcioniše ako su podaci već podeljeni u kolone, kao što su u Excel radnom listu. Ako se podaci nalaze u programu za obradu teksta, najbolje je da razdvojite kolone podataka pomoću kartica ili da, pre nego što kopirate podatke, konvertujete podatke u tabelu u programu za obradu teksta. Ako je podacima potrebno uređivanje ili manipulisanje (na primer, razdvajanje punih imena na imena i prezimena), možda bi trebalo to da uradite pre kopiranja podataka, naročito ako niste upoznati sa programom Access.

Kada nalepite podatke u praznu tabelu, Access podešava tip podataka svakog polja na osnovu tipa podataka koje tamo pronalazi. Na primer, ako nalepljeno polje sadrži samo vrednosti datuma, Access na to polje primenjuje tip podataka „Datum/vreme”. Ako nalepljeno polje sadrži samo reči „da” i „ne”, Access na to polje primenjuje tip podataka „Da/ne”.

Access imenuje polja u zavisnosti od toga šta pronađe u prvom redu nalepljenih podataka. Ako je prvi red nalepljenih podataka po tipu sličan redovima koji slede, Access određuje da je prvi red deo podataka i poljima dodeljuje generička imena (F1, F2, itd.). Ako prvi red nalepljenih podataka nije sličan redovima koji slede, Access određuje da se prvi red sastoji od imena polja. Access imenuje polja u skladu sa tim i ne uključuje prvi red u podatke.

Ako Access dodeli generička imena polja, trebalo bi da preimenujete polja što pre kako bi se izbegla zabuna. Koristite sledeću proceduru:

 1. Sačuvajte tabelu.

  • Kliknite na dugme Microsoft Office, a zatim na dugme Sačuvaj ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S Slika dugmeta .

 2. U prikazu lista sa podacima kliknite dvaput na zaglavlje svake kolone, a zatim otkucajte važeće ime polja za svaku kolonu. Može da izgleda kao da kucate preko podataka, ali red zaglavlja kolone sadrži imena polja, ne podatke.

 3. Ponovo sačuvajte tabelu.

Napomena: Možete i da preimenujete polja tako što ćete se prebaciti na prikaz dizajna i tamo urediti imena polja. Da biste se prebacili na prikaz dizajna, u oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na tabelu i izaberite stavku Prikaz dizajna. Da biste se vratili na prikaz lista sa podacima, kliknite dvaput na tabelu u oknu za navigaciju.

Vrh stranice

Možda imate podatke koji se skladište u drugom programu i želite da ih uvezete u novu tabelu ili ih dodate u postojeću tabelu u programu Access. Ili možda radite sa osobama koje svoje podatke drže u drugim programima i želite da radite sa tim podacima u programu Access tako što ćete se povezati sa njima. U oba slučaja, Access olakšava rad sa podacima iz drugih izvora. Možete da uvezete podatke iz Excel radnog lista, iz tabele u drugoj Access bazi podataka, iz SharePoint liste ili iz raznih drugih izvora. Proces koji koristite malo se razlikuje u zavisnosti od izvora, ali ćete uvek započeti sledećom procedurom.

 1. U programu Access, na kartici Spoljni podaci, u grupi Uvoz kliknite na komandu za tip datoteke koju uvozite.

  Slika trake programa Access

  Na primer, ako uvozite podatke iz Excel radnog lista, izaberite stavku Excel. Ako ne vidite potreban tip programa, kliknite na dugme Više.

  Napomena: Ako ne možete da pronađete ispravan tip formata u grupi Uvoz, možda ćete morati da pokrenete program u kom ste prvobitno kreirali podatke, a zatim da koristite taj program da biste sačuvali podatke u uobičajenom formatu datoteke (kao što je tekstualna datoteka sa znacima razgraničenja) pre nego što možete da uvezete te podatke u Access.

 2. U dijalogu Preuzimanje spoljnih podataka izaberite stavku Potraži da biste pronašli izvornu datoteku sa podacima ili otkucajte punu putanju izvorne datoteke sa podacima u polju Ime datoteke.

 3. Izaberite željenu opciju (svi programi vam omogućavaju da uvezete, a neki vam omogućavaju da dodate ili povežete) u okviru stavke Navedite kako i gde želite da uskladištite podatke u trenutnoj bazi podataka. Možete da kreirate novu tabelu koja koristi uvezene podatke ili (u nekim programima) možete da dodate podatke u postojeću tabelu ili da kreirate povezanu tabelu koja održava vezu sa podacima u izvornom programu.

 4. Ako se čarobnjak pokrene, pratite uputstva na sledećih nekoliko stranica čarobnjaka. Na poslednjoj stranici čarobnjaka kliknite na dugme Završi.

  Ako uvezete objekte ili povežete tabele iz Access baze podataka, pojavljuje se dijalog Uvoz objekata ili Povezivanje tabela. Izaberite željene stavke i kliknite na dugme U redu.

  Tačan proces zavisi od toga da li ste odabrali da uvezete, dodate ili povežete podatke.

 5. Access će vas upitati da li želite da sačuvate detalje operacije uvoza koju ste upravo dovršili. Ako mislite da ćete ponovo izvršavati istu ovu operaciju uvoza u budućnosti, kliknite na dugme Sačuvaj korake za uvoz, a zatim unesite detalje. Možete lako da ponovite operaciju kasnije tako što ćete izabrati stavku Sačuvani uvozi Slika dugmeta u grupi Uvoz na kartici Spoljni podaci. Ako ne želite da sačuvate detalje operacije, kliknite na dugme Zatvori.

Ako odaberete da uvezete tabelu, Access uvozi podatke u novu tabelu, a zatim prikazuje tabelu u okviru grupe Tabele u oknu za navigaciju. Ako odaberete da dodate podatke u postojeću tabelu, podaci se dodaju u tu tabelu. Ako odaberete da se povežete sa podacima, Access kreira povezanu tabelu u okviru grupe Tabele u oknu za navigaciju.

Vrh stranice

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office, a zatim kliknite na stavku Otvori.

 2. U dijalogu Otvaranje potražite bazu podataka koju želite da otvorite.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite dvaput na bazu podataka da biste je otvorili u podrazumevanom režimu navedenom u dijalogu Access opcije ili u režimu podešenom administrativnim smernicama.

  • Kliknite na dugme Otvori da biste otvorili bazu podataka za deljeni pristup u okruženju sa više korisnika da biste vi i ostali korisnici mogli da čitate i pišete u bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori samo za čitanje da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje, tako da možete da je prikažete ali ne i da je uredite. Drugi korisnici i dalje mogu da čitaju i pišu u bazi podataka.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo da biste otvorili bazu podataka pomoću isključivog prava pristupa. Kada ste bazu podataka otvorili sa isključivim pravom pristupa, osoba koja pokuša da otvori bazu podataka dobiće poruku „datoteka je već u upotrebi“.

  • Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo samo za čitanje da biste otvorili bazu podataka za pristup samo za čitanje. Drugi korisnici i dalje mogu da otvore bazu podataka, ali oni su ograničeni na režim samo za čitanje.

Ako ne možete da pronađete bazu podataka koju želite da otvorite    

 1. U dijalogu Otvaranje izaberite stavku Moj računar ili stavku Moj računar u padajućoj listi Pogledaj u.

 2. Na listi disk jedinica kliknite desnim tasterom miša na disk jedinicu za koju mislite da možda sadrži bazu podataka, a zatim kliknite na dugme Pretraži.

 3. Otkucajte kriterijume za pretragu u dijalogu Rezultati pretrage, a zatim kliknite na dugme Pretraži da biste potražili bazu podataka.

 4. Ako je baza podataka pronađena, kliknite dvaput na nju da biste je otvorili.

 5. Morate da kliknete na dugme Otkaži u dijalogu Otvaranje da bi se baza podataka otvorila. Zatim zatvorite dijalog Rezultati pretrage.

Napomena: Možete direktno da otvorite datoteku sa podacima u spoljnom formatu datoteke, kao što je dBASE, Paradox, Microsoft Exchange ili Excel. Takođe možete direktno da otvorite bilo koji ODBC izvor podataka, kao što je Microsoft SQL Server ili Microsoft FoxPro. Access automatski kreira novu Access bazu podataka u istoj fascikli gde je i datoteka sa podacima, i dodaje veze ka svakoj tabeli u spoljnoj bazi podataka.

 • Da biste otvorili neku od nedavno otvorenih baza podataka, kliknite na ime datoteke za tu bazu podataka na listi Otvaranje novije baze podatakana stranici Prvi koraci u programu Microsoft Office Access. Access otvara bazu podataka pomoću iste postavke opcija kao kad ste je poslednji put otvorili. Ako na listi nedavno korišćenih datoteka nije prikazan, kliknite na Dugme Microsoft Office i izaberite stavku Opcije programa Access. U dijalogu Access opcije izaberite stavku Više opcija. U okviru stavke Prikaz unesite broj dokumenata za prikaz na listi nedavnih dokumenata, najviše do devet.

 • Ako otvarate bazu podataka tako što ćete kliknuti na Dugme Microsoft Office , a zatim koristite komandu Otvori , možete da prikažete listu prečica do baza podataka koje ste prethodno otvorili tako što ćete izabrati stavku Nedavni dokumenti u polju Otvori u dijalogu.

Vrh stranice

Kada kreirate novu praznu bazu podataka, Access će otvoriti novu tabelu u kojoj možete da unesete podatke, ali ne kreira nikakve druge objekte u bazi podataka. Ako u svim novim bazama podataka koje kreirate želite da imate druge objekte, kao što su obrasci, izveštaji, makroi ili dodatne tabele, možete da kreirate prilagođeni prazni predložak koji sadrži te objekte. Zatim, kada sledeći put kreirate novu bazu podataka, ona će već sadržati te objekte u predlošku. Pored tih objekata, predložak može da sadrži tabele unapred popunjene podacima, kao i posebne postavke konfiguracije, svojstva baze podataka, reference ili kod koji želite da imate u svim novim bazama podataka.

Na primer, recimo da imate kolekciju makroa koje želite da koristite u svim projektima. Ako kreirate prazan predložak koji sadrži te makroe, Access ih uključuje u sve nove baze podataka koje kreirate.

Možete da kreirate prazne predloške u Office Access 2007 formatu datoteke, Access 2002-2003 formatu datoteke ili Access 2000 formatu datoteke. Predložak mora biti imenovan kao „Prazno.accdb“ za Office Access 2007 format datoteke i „Prazno.mdb“ za starije formate datoteke.

 • Ako je podrazumevani format datoteke podešen na Access 2000 ili Access 2002-2003, Access koristi „Prazno.mdb“ kao ime datoteke praznog predloška. Nova baza podataka se kreira u istom formatu datoteke kao i „Prazno.mdb“. Na primer, čak i ako je podrazumevani format datoteke Access 2000, ako je predložak pod imenom „Prazno.mdb“ u Access 2002-2003 formatu datoteke, sve nove baze podataka koje kreirate biće u Access 2002-2003 formatu.

 • Ako je podrazumevani format datoteke podešen na Access 2007, Access koristi „Prazno.accdb“ kao ime datoteke za prazan predložak.

Kako da promenim podrazumevani format datoteke?

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office, a zatim izaberite stavku Access opcije.

 2. U dijalogu Access opcije izaberite stavku Popularno.

 3. U okviru stavke Kreiranje baza podataka izaberite željeni format u padajućoj listi Podrazumevani format datoteke.

Da biste kreirali prazni predložak, uradite nešto od sledećeg:

 • Kreirajte novu bazu podataka (možete da je nazovete „Prazno“ ili da joj date privremeno ime), a zatim uvezite ili kreirajte objekte koje želite da uključite u predložak.

 • Napravite kopiju postojeće baze podataka koja već sadrži objekte koje želite u predlošku, a zatim izbrišite sve objekte koje ne želite.

Kada imate željene objekte u predlošku, morate da ih sačuvate na određenoj lokaciji.

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office, a zatim postavite pokazivač na dugme Sačuvaj kao.

 2. U okviru stavke Sačuvaj bazu podataka u drugom formatu izaberite format datoteke koji želite za predložak.

 3. U dijalogu Sačuvaj kao potražite jednu od ove dve fascikle sa predlošcima:

  • Fascikla sa sistemskim predlošcima    Na primer, C:\Program Files\Microsoft Office\Templates\1033\Access

  • Fascikla sa korisničkim predlošcima    Na primer:

   • Na putanji Windows Vista    c:\Users\user name\AppData\Roaming\Microsoft\Templates

   • U operativnom sistemu Microsoft Windows Server 2003 ili Microsoft Windows XP    C:\Documents and Settings\user name\Application Data\Microsoft\Templates

    Napomena: Prazan predložak u fascikli sa sistemskim predlošcima zamenjuje prazne predloške u svim fasciklama sa korisničkim predlošcima.

 4. U polju Ime datoteke otkucajte Prazno.accdb (ili Prazno.mdb ako kreirate predložak starije verzije), a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Sada kada se novi predložak nalazi na mestu, kada kreirate novu praznu bazu podataka, objekti u predlošku su podrazumevano uključeni u sve nove baze podataka koje kreirate. Access otvara novu tabelu u prikazu lista sa podacima, što radi i kada kreirate nove prazne baze podataka bez upotrebe predloška.

Da biste prestali da koristite prazan predložak, izbrišite ili preimenujte datoteku pod imenom „Prazno.accdb“ (ili „Prazno.mdb“ za starije verzije programa Access).

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×