Kreiranje nalepnica sa adresom u programu Access

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Office Access 2007 vam nudi nekoliko različitih opcija za kreiranje nalepnica koje sadrže podatke uskladištene u Access tabelama. Najjednostavniji način je korišćenje čarobnjak za nalepnice u programu Access sa ciljem kreiranja i štampanja nalepnica iz izveštaja koji kreirate. Osim toga, u Access možete da uvezete podatke iz drugih izvora kao što su Microsoft Office Excel 2007 radne sveske i liste kontakata iz programa Microsoft Office Outlook 2007, kao i da „objedinite“ te podatke ili postojeće Access tabele sa Microsoft Office Word 2007 dokumentom, a da zatim kreirate i štampate nalepnice iz programa Word.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Access koristite za kreiranje i štampanje nalepnica

Saznajte savete i trikove za kreiranje nalepnica

Štampanje Access podataka pomoću čarobnjaka za objedinjavanje pošte u programu Word

Upotreba programa Access za kreiranje i štampanje nalepnica

U programu Access nalepnice se kreiraju u vidu izveštaja koji je oblikovan na maloj stranici kako bi odgovarao željenoj veličini nalepnice. Nalepnice se najčešće koriste za adresiranje pošte, iako svi podaci iz programa Access mogu da budu odštampani u obliku nalepnice i korišćeni u različite svrhe. U slučaju nalepnica za adresiranje, izveštaj podatke o adresama preuzima iz tabela ili upita koji sadrže adrese. Štampanjem izveštaja dobijate pojedinačnu nalepnicu za svaku adresu iz osnovnog izvora zapisa.

Napomena: Koraci u ovom članku pretpostavljaju da ste već kreirali Access bazu podataka koja sadrži tabele (ili povezane tabele) koje sadrže podatke koje želite na nalepnicama. Vezu ka više informacija o prvim koracima u programu Access potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Čarobnjak za nalepnice postavlja niz pitanja o nalepnicama i podacima koje želite da prikažete na njima. Čarobnjak kreira izveštaj koji možete da prilagodite po potrebi.

Kreiranje nalepnica pomoću čarobnjaka za nalepnice u programu Access

 1. U oknu za navigaciju izaberite ili otvorite tabelu odnosno upit koji će biti izvor zapisa za nalepnice.

 2. Na kartici Kreiranje , u grupi Izveštaji izaberite stavku oznake Slika dugmeta .

  Access će pokrenuti čarobnjak za nalepnice.

  Prva stranica čarobnjaka za nalepnice

 3. Ako znate proizvođača i broj proizvoda nalepnica:

  • Odaberite proizvođača sa liste Filtriraj po proizvođaču.

  • Izaberite nalepnicu u oknu koju veličinu nalepnice želite?.

   U suprotnom, pokušajte da pronađete proizvod čije vrednosti u kolonama Dimenzije i Broj nalepnica po širini stranice odgovaraju vašim nalepnicama.

   Ako ne možete da pronađete sličnu nalepnicu:   

  • Kliknite na dugme Prilagodi, a zatim na dugme Novo.

   Pojaviće se dijalog Nova nalepnica.

   Stranica „Nova nalepnica“ u čarobnjaku za nalepnice

  • Izmerite nalepnice i unesite mere u odgovarajuća polja u dijalogu Nova nalepnica.

  • U okvir za tekst Ime nalepnice unesite ime za prilagođene nalepnice, odaberite željeni tip i položaj nalepnice, a zatim kliknite na dugme U redu.

   Ako ste već kreirali prilagođene oznake i želite da biste ga izabrali:   

  • Potvrdite izbor Prikaži prilagođene veličine nalepnica, a zatim izaberite željenu prilagođenu nalepnicu.

 4. Izaberite opciju List po list ili Kontinuirano u okviru za grupisanje Tip nalepnice, a zatim kliknite na dugme Dalje.

 5. Izaberite željeno ime, veličinu i debljinu fonta, kao i boju teksta za nalepnicu, a zatim kliknite na dugme Dalje.

 6. Na stranici čarobnjaka Šta želite da se nalazi na nalepnici sa adresom, u oknu Dostupna polja odaberite željena polja za nalepnice, a zatim dvaput kliknite na njih da biste ih dodali u okno Prototip nalepnice:.

  Dodavanje polja u nalepnicu u čarobnjaku za nalepnice

  • Pritisnite razmaknicu da biste dodali razmak između polja u oknu Prototip oznake.

  • Pritisnite taster ENTER da biste kreirali novi red.

  • Koristite tastere sa strelicama za kretanje kroz polja i redove.

  • Pritisnite taster BACKSPACE da biste uklonili polje iz okna.

  • Da biste dodali drugi tekst ili interpunkcijske znake (na primer, zarez nakon imena grada), kliknite kako biste postavili kursor na mesto gde želite da se pojavi tekst i počnite sa upisivanjem. Ovaj tekst biće isti na svakoj nalepnici.

   Napomena: Pomoću čarobnjaka za nalepnice možete da dodate isključivo polja sa sledećim tipovima podataka: „Tekst“, „Memorandum“, „Broj“, „Datum/vreme“, „Valuta“, „Da/Ne“ ili „Prilog“. Da biste dodali polja sa tipovima podataka „OLE objekat“ ili „Hiperveza“, otvorite izveštaj sa nalepnicama u prikazu dizajna nakon dovršavanja čarobnjaka za nalepnice, a zatim za dodavanje polja upotrebite okno Lista polja. Pritisnite kombinaciju tastera ALT+F8 da biste otvorili okno Lista polja dok je izveštaj otvoren u prikazu dizajna.

   Kada su polja na nalepnici raspoređena na željeni način, kliknite na dugme Dalje.

 7. Na sledećoj stranici možete da odaberete polja na osnovu kojih ćete sortirati nalepnice. Na primer, možda ćete želeti da ih sortirate po poštanskom broju u slučaju masovnog adresiranja. Odaberite polja po kojima želite da sortirate u oknu Dostupna polja, a zatim dvaput kliknite na njih kako biste ih dodali u okno Sortiraj po. Kada završite, kliknite na dugme Dalje.

  Postavljanje redosleda sortiranja u čarobnjaku za nalepnice

 8. Na poslednjoj stranici unesite ime za nalepnice, a zatim kliknite na dugme Završi.

  Poslednja stranica čarobnjaka za nalepnice

  Ako ste odabrali opciju Prikaži kako će nalepnice izgledati kada se odštampaju na poslednjoj stranici čarobnjaka za nalepnice, Access će ih prikazati u pregledu pre štampanja. Možete da kliknete na nalepnicu kako biste je povećali odnosno smanjili ili da koristite kontrolu zuma na statusnoj traci.

  Kontrola zuma

  Ako ste odabrali opciju Izmeni dizajn nalepnice na poslednjoj stranici čarobnjaka za nalepnice, Access će prikazati izveštaj sa nalepnicama u prikazu dizajna.

Prilagođavanje izgleda nalepnice

Ako niste zadovoljni rezultatom izgleda nalepnica, raspored možete da prilagodite tako što ćete otvoriti izveštaj u prikazu dizajna i uneti željene promene. Obično će vam biti lakše da koristite prikaz dizajna prilikom rada sa nalepnicama, jer u njemu imate veću kontrolu nad rasporedom. Prebacite se na pregled pre štampanja da biste videli rezultate promena koje pravite u prikazu dizajna.

Ako je poravnavanje podataka na nalepnicama neispravno

Najčešće, manje probleme sa rasporedom nalepnice možete da rešite prilagođavanjem u prikazu dizajna. Možete da premeštate kontrole i prilagođavate veličinu nalepnice tako što ćete promeniti širinu ili dužinu u odeljku sa detaljima.

Da biste se prebacili u prikaz dizajna, kliknite desnim tasterom miša na izveštaj u oknu za navigaciju, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna Slika dugmeta u priručnom meniju.

Ako je potrebno da promenite margine ili razmake između nalepnica, možete da koristite dijalog Podešavanje stranice dok se nalazite u prikazu dizajna.

Na kartici " Podešavanje stranice ", u grupi Raspored na stranici, kliknite na dugme kolone Slika dugmeta . Prikazuje se dijalog Podešavanje stranice sa izabranom karticom " kolone ".

Kartica „Kolone“ u dijalogu „Podešavanje stranice“

U tri okvira za grupisanje dijaloga Podešavanje stranice možete da promenite sledeće postavke:

Okvir za grupisanje

Opcija

Opis

Postavke koordinatne mreže

Broj kolona

Trebalo bi da odgovara broju nalepnica na stranici

Razmak između redova

Unesite novu vrednost da biste povećali ili smanjili vertikalni razmak između redova na nalepnicama

Razmak između kolona

Unesite novu vrednost da biste povećali ili smanjili horizontalni razmak između kolona na nalepnicama

Veličina kolone

Širina

Prilikom postavljanja ove vrednosti, imajte na umu postavke margina i razmak između kolona

Margine možete da proverite i prilagodite tako što ćete izabrati karticu Opcije štampanja u dijalogu Podešavanje stranice

Visina

Po potrebi prilagodite visinu svake nalepnice

Isto kao detalj

Kada je potvrđen izbor u ovom polju za potvrdu, širina i visina kolone odgovara vrednostima širine i visine koje su postavljene u odeljku sa detaljima u prikazu dizajna

Raspored kolona

Nadole, a zatim popreko

Kada je ova opcija izabrana, podaci nalepnice se štampaju u prvoj koloni, zatim nadole u drugoj koloni itd.

Popreko, a zatim nadole

Kada je ova opcija izabrana, podaci nalepnice se štampaju duž prvog reda, zatim duž drugog reda itd.

Napomena: Takođe možete da koristite dijalog Podešavanje stranice dok ste u pregledu pre štampanja. Kada kliknete na dugme U redu da biste zatvorili dijalog, možete videti kako nove postavke utiču na nalepnice.

Možda ćete morati da eksperimentišete kako biste postigli optimalno poravnavanje podataka na nalepnicama, posebno u slučaju nalepnica sa više kolona na pojedinačnim listovima. Izveštaj sa nalepnicama se sastoji od nekoliko prostornih oblasti. Na primer, postoje same nalepnice, prostor između njih i prostor koji zauzimaju margine stranice. Ako je list sa nalepnicama širok 21,6 cm, a koristite marginu od 0,6 cm na levoj i desnoj strani, imate samo 20,4 cm raspoloživog prostora (21,6 minus 1,2). Ukoliko dizajnirate izveštaj sa dve kolone nalepnica i koristite razmak između nalepnica od 0,6 cm (postavka za razmak između kolona u dijalogu Podešavanje stranice), imate samo 19,8 cm slobodnog prostora za same nalepnice. Zbog toga širina odeljka sa detaljima ne sme biti veća od 9,9 cm (19,8 / 2 kolone) kako bi se podaci nalepnice ispravno uklopili. Isti princip se primenjuje na vertikalnu dimenziju – prilikom prilagođavanja visine nalepnica morate da uzmete u obzir gornje i donje margine i razmak između redova.

Ako postavke u dijalogu Podešavanje stranice i/ili širina kontrola u dizajnu izveštaja dovedu do toga da se neke informacije ne uklapaju na stranicu prilikom štampanja ili pregleda, Access će prikazati poruku „Neki podaci možda neće biti prikazani“. Ovo je siguran znak da treba da precizno izaberete postavke stranice i možda podesite veličinu kontrola u dizajnu izveštaja. Ako vidite ovu poruku, pokušajte da postupite na neki od sledećih načina:

 • Smanjite širinu kontrola u odeljku sa detaljima tako da se uklope u izračunati raspoloživi prostor za jednu nalepnicu. Pogledajte primer koji je prikazan u gornjem delu ove kolone da biste saznali kako se izračunava raspoloživ prostor.

 • Smanjite veličinu margina stranice u dijalogu Podešavanje stranice. To će povećati raspoloživ prostor za informacije na nalepnicama.

Štampanje nalepnica

 1. Otvorite izveštaj u bilo kom prikazu (ili ga izaberite u oknu za navigaciju).

 2. Kliknite na Dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim kliknite na dugme Odštampaj. dugme „Odštampaj“

  Access će prikazati dijalog Štampanje.

 3. Unesite izbor za opcije poput štampača, opsega štampe i broja kopija.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Saznajte savete i trikove za kreiranje nalepnica

 • Izaberite adrese koje želite da odštampate    Ako ne želite da odštampate sve adrese iz osnovnog izvora zapisa, postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite adrese tako što ćete navesti jedan ili više kriterijuma    Kreiranje parametarskog upita i navedite ovog upita kao izvora zapisa za izveštaj sa nalepnicama. Kada otvorite izveštaj, upit će vas pitati da navedete kriterijume za preuzimanje zapisa. Zapisi koje ispunjavaju kriterijume zatim preuzimanja i dostupni za izveštaj sa nalepnicama.
   Ako koristite Word za kreiranje i štampanje adresa, navedite parametarski upit kao izvor podataka tokom operacije objedinjavanja pošte.

  • Izaberite adrese pregledanjem zapisa sa adresama     Ako želite da pregledate listu adresa i da izaberete one za koje želite da odštampate nalepnice, postupite na sledeći način:

   1. U prikazu dizajna dodajte polje tipa „Da/Ne“ pod imenom ŠtampanjeNalepnice u osnovnu tabelu sa adresama. Kada se prebacite u prikaz lista sa podacima, u koloni ŠtampanjeNalepnice ćete videti polje za potvrdu u svakom redu.

   2. Pomoću čarobnjaka za jednostavne upite kreirajte upit koji obuhvata sva polja sa adresama, kao i polje „ŠtampanjeNalepnice“.

   3. Otvorite upit u prikazu dizajna, a u ćeliju Kriterijumi polja „ŠtampanjeNalepnice“ upišite Da. Upit će preuzeti samo one adrese koje želite da odštampate.

   4. Postavite svojstvo Izvor podataka izveštaja sa nalepnicama na ime upita.

   5. Pre štampanja nalepnica otvorite tabelu u prikazu lista sa podacima i potvrdite izbor u poljima za potvrdu za one adrese koje želite da odštampate. Opozovite izbor u poljima za potvrdu koja odgovaraju adresama koje ne želite da odštampate. Nakon toga otvorite izveštaj i odštampajte ga.

 • Štampanje adresa direktno na koverte    Možda ćete želeti da odštampate adrese direktno na koverte umesto da ih štampate na nalepnice koje ćete zatim lepiti na koverte. Treba da definišete prilagođenu nalepnicu da biste odštampali nalepnicu na koverti. U koraku 1 u čarobnjaku, kada se od vas traži da navedete detalje o nalepnici, kliknite na dugme Prilagodi i sledite uputstva iz koraka 4. Imajte u vidu da u okviru za grupisanje Tip nalepnice treba da izaberete opciju List po list.

Vrh stranice

Štampanje podataka iz programa Access pomoću čarobnjaka za objedinjavanje pošte u programu Word

Ako su adrese uskladištene u programu Access, ali vi želite da ih izvezete u Word kako biste mogli da koristite njegovu funkcionalnost za objedinjavanje pošte u cilju oblikovanja i štampanja nalepnica, možete da koristite čarobnjak za objedinjavanje pošte u programu Word.

 1. U oknu za navigaciju izaberite tabelu ili upit koji sadrži podatke koje želite da odštampate.

 2. Na kartici Spoljni podaci, u grupi Izvoz kliknite na dugme Još, a zatim izaberite stavku Objedini pomoću programa Microsoft Office Word.

  Pokrenuće se čarobnjak za objedinjavanje pošte u programu Microsoft Word.

 3. Ako ste već kreirali dokument i želite sa njim da povežete podatke, izaberite opciju Povežite podatke sa postojećim Microsoft Word dokumentom. U suprotnom, izaberite opciju Kreirajte novi dokument, a zatim povežite podatke sa njim.

 4. Kliknite na dugme U redu.

  Ako ste odabrali opciju Povežite podatke sa postojećim Microsoft Word dokumentom, otvoriće se dijalog Biranje Microsoft Word dokumenta. Izaberite željeni dokument, a zatim kliknite na dugme Otvori. Dokument će se otvoriti u programu Word.

  Ako ste odabrali kreiranje novog dokumenta, Word će otvoriti prazan dokument.

 5. Sledite uputstva u oknu „Objedinjavanje pošte“ u programu Word. Više informacija o čarobnjaku za objedinjavanje pošte u programu Word potražite u pomoći za Word.

Napomena: Word možete da koristite za štampanje adresa bez obzira na to gde su uskladištene. Iz programa Word možete da se povežete sa listama adresa koje su uskladištene u raznim programima, kao što je Excel, Outlook i Access, a ako nemate listu adresa, možete da je kreirate u programu Word, a zatim da odštampate nalepnice. Više informacija potražite u pomoći za Word.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×