Kreiranje kolone sa kontrolisanim metapodacima

Kreiranje kolone sa kontrolisanim metapodacima

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kolona „Kontrolisani metapodaci“ omogućava vam da kontrolišete informacije koje druge osobe mogu da unesu u kolonu. Korisnici biraju termine ili fraze koje unose u kolonu iz unapred definisanog skupa kontrolisanih termina.

Sledeća slika pokazuje kako to funkcioniše. Biblioteka dokumenata na slici sadrži kolonu „Kontrolisani podaci“ koja se zove „Otkrij rešenja upravljanja poslovnim sadržajima“. Da bi uneo vrednosti u tu kolonu, korisnik uređuje svojstva za stavku u biblioteci (u ovom slučaju stavka je unakrsna tabela). Ime kolone „Kontrolisani metapodaci“ – „Otkrij rešenja upravljanja poslovnim sadržajima“, jeste oznaka za polje na stranici sa svojstvima. Da bi videli listu termina, korisnici treba da kliknu na ikonu oznaka.

Kolona „Kontrolisani metapodaci“ omogućava korisnicima da izaberu unapred definisane vrednosti koje će biti unete u kolonu pomoću svojstava dokumenta.

Kada podesite kolone sa kontrolisanim metapodacima, možete da koristite postojeće skup termina ili možete da dodate u skup termina posebno za ovu svrhu. Da biste saznali kako da dodate novi skup termina, pogledajte članak Podešavanje novi skup termina

Kreiranje lokacije, liste ili biblioteke kontrolisani metapodaci kolone

Važno: Morate biti administrator kolekcije lokacija da biste mogli da kreirate ili konfigurišete kolone lokacija. Morate imati nivo dozvole „Upravljanje listama“ da biste mogli da kreirate kolone za liste ili biblioteke. Vlasnici lokacije podrazumevano imaju ovu dozvolu.

 1. Možete da kreirate kolonu za liste i biblioteke, ili možete da kreirate kolonu lokacije. Kreiranje kolone za tako što ćete odabrati jednu od sledećih procedura:

 2. Kreiranje kolone lokacije za kontrolisane metapodatke

  1. Na matičnoj stranici izaberite stavku Sadržaj lokacije.

  2. Na stranici "sadržaj lokacije" kliknite na dugme Dugme „Postavke usluge Office 365“ Postavke.

  3. U okviru Galerije Veb dizajnera izaberite stavku Kolone lokacije.

  4. Na stranici „Kolona lokacije“ kliknite na dugme Kreiraj.

  5. Na stranici „Nova kolona lokacije“, u odeljku Ime i tip otkucajte ime kolone.

 3. Kreiranje liste ili biblioteke kolonu za kontrolisane metapodatke

  1. Idite na listu ili u biblioteku u kojoj želite da kreirate kolonu.

  2. Na traci, na kartici Lista ili Biblioteka kliknite na odgovarajuće dugme Postavke liste ili Postavke biblioteke.

  3. U odeljku Kolone izaberite stavku Kreiraj kolonu.

  4. Na stranici Kreiranje kolone, u odeljku Ime i tip otkucajte ime kolone.

 4. U odeljku Tip informacije u ovoj koloni je odaberite opciju kontrolisani metapodaci.

 5. U odeljku Grupa izaberite grupu za kolonu ili kreirajte grupu za nju.

 6. U odeljku Dodatne postavke kolona otkucajte opis i navedite da li se zahteva vrednost. Takođe možete navesti da li želite da nametnete jedinstvene vrednosti za kolonu.

 7. U odeljku Polje višestruke vrednosti navedite da li želite da dozvolite višestruke vrednosti u koloni.

  Važno: Ako dozvoljavate višestruke vrednosti u koloni, korisnici neće moći da vrše sortiranje po ovoj koloni.

 8. U odeljku Oblik prikaza navedite da li želite da kolona prikazuje samo oznaku termina ili termin i njegovu punu putanju u hijerarhiji skupa termina.

 9. U odeljku Postavke skupa termina uradite nešto od sledećeg:

 10. Da biste koristili postojeći skup termina, izaberite stavku Korišćenje kontrolisanog skupa termina, a zatim potražite ime skupa termina. Kada izaberete ime skupa termina, možete navesti da li dozvoljavate korisnicima da popunjavaju vrednosti i postaviti podrazumevanu vrednost za tu kolonu.

 11. Da biste kreirali za ovu kolonu skup termina, izaberite stavku Prilagođavanje skupu terminai otkucajte opis za skup termina. Zatim kliknite na dugme Uredi pomoću termina postavljanje menadžer i pratite korake u podesili novi skup termina.

 12. Kliknite na dugme U redu.

Da biste upravljali kolonu metapodataka, pratite neke od prethodne korake da biste došli do lokaciju, biblioteku ili listu kolona kolone lokacije stranice. Na toj stranici, pomerajte se kroz definisano kolone i izaberite onaj koji želite da izmenite. Zatim ćete biti u programu za uređivanje stranice gde možete da promenite ili da ažurirate postavke.

Kolone „Kontrolisani metapodaci“ pružaju korisnicima listu unapred definisanih termina koje mogu da primene na svoj sadržaj. Ovu funkciju možete koristiti da biste bili sigurni da druge osobe dosledno koriste termine na kolekciji lokacija. Pored toga, ažurirani termini automatski postaju dostupni korisnicima.

Kolone „Kontrolisani metapodaci“ imaju i nekoliko jedinstvenih karakteristika koje korisnicima pomažu da izaberu i primene termine na sadržaj. Na primer, to su podrška za „kucanje unapred“, kao i podrška za razjašnjenje termina, opise, sinonime i višejezičke vrednosti. Pored toga, korisnici ne moraju da pamte sve termine, već mogu da izaberu termine iz stabla koje prikazuje hijerarhiju skupa termina.

 • Kucanje unapred    Kada korisnik počinje da otkucajte vrednost, SharePoint prikazuje listu sve uslove u povezane termin skupa koje počinju sa znakove korisnik ima otkucali. Možete da podesite kucanja unapred da biste prikazali ime skup termina i poziciju na termin u hijerarhiji pored termin samu.

  Kada počnete da kucate, predlažu vam se termini.

  Korisnici mogu pomerati pokazivač preko predloženih termina da bi videli opisni tekst koji im pomaže da donesu odgovarajuće odluke. Ako su za termin navedeni sinonimi, korisnici ih mogu uneti, a ispravni termini će biti automatski dodeljeni.

 • Izbor iz hijerarhije skupa termina    Kada korisnici dodate ili promenite informacije u kolone sa kontrolisanim metapodacima, imaju više opcija. Ako su upoznati sa skup termina, možete jednostavno otkucaju novu vrednost u koloni. Ako funkciju kucanja unapred nudi tačnu vrednost, korisnik može da samo izaberite je.

  Korisnici mogu takođe da potraže odgovarajući termin. Mogu da kliknu na ikonu oznaka pored polja „Kontrolisani metapodaci“, a zatim izaberu vrednost iz stabla koje prikazuje hijerarhiju skupa termina.

  Kontrolisane termine možete izabrati iz birača u vidu kontrole stabla.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×