Kreiranje knjižice ili knjige

Kad god želite da kreirate knjižicu za događaj ili da odštampate ambiciozni projekat sa knjigom, razmislite o korišćenju unapred ugrađenih postavki stranice za knjižice koje dobijate uz Word. Raspored knjiškog formata omogućava automatsko štampanje vašeg remek-dela u ispravnom redosledu, spremnom za savijanje i povezivanje.

Za najbolje rezultate promenite raspored dokumenta pre nego što započnete projekat pisanja. Na taj način ćete imati manje posla oko čišćenja ako se tabele ili drugi objekti ne uklapaju dobro unutar dokumenta.

Kreiranje knjižice ili knjige

 1. Na kartici RASPORED NA STRANICI kliknite na ikonu u donjem desnom uglu grupe Podešavanje stranice da biste otvorili iskačući prozor Podešavanje stranice.

  Na kartici RASPORED NA STRANICI, ikona „Podešavanje stranice“ u donjem desnom uglu otvara prozor „Podešavanje stranice“.
 2. Na kartici Margine, u okviru stavke Stranice promenite postavku za Više stranica na Knjiški format. Položaj se automatski menja na Položeno.

  Na kartici „Margine“ u okviru „Stranice“ promenite postavku za „Više stranica“: u format. „Knjiga“. Položaj se menja u „Položeni“.

  Savet: Ako imate dugačak dokument, možda bi trebalo da ga podelite na nekoliko knjižica, koje onda možete da povežete u jednu knjigu. U okviru stavke Listova po knjižici odaberite koliko stranica želite da štampate po knjižici.

 3. Da biste rezervisali mesto na unutrašnjem preklopu za povezivanje, povećajte širinu za stavku Knjigovezačka margina.

 4. Na kartici Papir izaberite stavku Veličina papira. Imajte na umu da je konačna veličina knjižice jedna polovina veličine papira. Proverite da li je u štampaču papir odgovarajuće veličine.

  Na kartici „Papir“ izaberite stavku „Veličina papira“. Konačna veličina knjižice je jedna polovina veličine papira. Proverite da li je u vašem štampaču papir odgovarajuće veličine.

  Savet: U izgled knjižice možete da dodate mnogo ukrašavanja. Na primer, da biste dodali ivice svakoj stranici, na kartici Raspored prozora Podešavanje stranice izaberite stavku Ivice.

 5. Kliknite na dugme U redu. Ako dokument već ima sadržaj, tekst se automatski oblikuje, ali ćete možda morati ručno da oblikujete objekte kao što su slike i tabele.

  Savet: Jednostavan način da se uverite da tabela ne prelazi izvan margina jeste da kliknete desnim tasterom miša na regulator u gornjem levom uglu tabele i izaberete stavke Automatsko uklapanje > Automatski uklopi sadržaj.

Postavke štampanja za knjižice

Pri štampanju knjižice, u postavkama štampanja proverite da li štampate na obe strane papira i da li ispravno okrećete papire da bi se štampanje odvijalo kako je i predviđeno.

 1. Izaberite stavke DATOTEKA > Odštampaj.

 2. Ako štampač podržava automatsko štampanje na obe strane, u okviru stavke Postavke promenite stavku Odštampaj jednostrano na Odštampaj obostrano. Odaberite opciju Okretanje stranica po kraćoj ivici da biste izbegli štampanje druge strane svakog lista naopačke.

  U okviru „Postavke“ promenite „ Štampaj jednostrano“ u „Štampaj na obe strane“.

  Ako štampač ne podržava automatsko štampanje na obe strane, izaberite stavku Ručno štampaj obostrano i ubacite stranice nazad u štampač kad vam to bude zatraženo. Da biste izbegli štampanje stranica naopačke, okrenite listove po kraćoj ivici papira prema uputstvima štampača.

  Savet: Ako želite profesionalniji izgled, razmislite o dodavanju brojeva stranice u zaglavlju ili podnožju. Na primer, ako želite da imate brojeve stranice u spoljnom donjem uglu svake stranice, podesite različiti format broja stranice u podnožjima neparnih i parnih stranica.

Poslednji put ažurirano: 12.12.2015.

Takođe pogledajte

Dodavanje brojeva stranice

Kreiranje različitih zaglavlja ili podnožja za neparne i parne stranice

Promena pozadine ili boje dokumenta

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×