Izvedene tabele

Kreiranje izvedenog grafikona

Kreiranje izvedenog grafikona

Ponekad može biti teško da vidite kompletnu sliku kada imate osnovne podatke koji nisu rezimirani, kao u primeru ispod. Uglavnom će prvi korak biti da napravite izvedenu tabelu da biste rezimirali i analizirali podatke u strukturisanom formatu što je dobro, ali ne može svako da gleda brojeve i da brzo vidi šta se dešava. Izvedeni grafikoni su sjajan način za dodavanje vizuelizacija podataka u podatke.

Podaci kućnih troškova

Odgovarajući izvedeni grafikon

Primer podataka kućnih troškova za kreiranje izvedene tabele sa mesecima, kategorijama i iznosima

Primer izvedenog grafikona u programu Excel

Ako imate podatke običnog radnog lista bez postojećih izvedenih tabela, možete da odaberete izvedeni grafikon koji se preporučuje za vaše podatke, a Excel će zatim automatski kreirati izvedene tabele koje su povezane. Evo kako:

 1. Kliknite bilo gde u podacima.

 2. Na kartici Umetanje, u grupi Grafikoni izaberite stavku Preporučeni grafikoni.

  Dugme „Preporučeni grafikoni“ na kartici „Umetanje“

 3. Na kartici Preporučeni grafikoni izaberite bilo koji grafikon sa ikonom izvedenog grafikona Dugme indikatora izvedenog grafikona u gornjem uglu. Pregled izvedenog grafikona se pojavljuje u oknu za pregled.

  Dijalog „Umetanje grafikona“ koji prikazuje preporučene izvedene grafikone

 4. Pošto pronađete izvedeni grafikon koji želite, kliknite na dugme U redu. Excel će kreirati novi radni list sa izvedenom tabelom i izvedenim grafikonom.

 5. Možete urediti da izvedeni grafikon bude pored izvedene tabele da biste prikazali izvedene podatke i grafikon ili možete da postavite izvedeni grafikon na vrh podataka ako želite da vidite samo grafikon.

 6. Zatim možete da oblikujete izvedeni grafikon.

Ako ste isprobali opciju Preporučeni grafikoni i niste pronašli nijedan koji vam se sviđa, možete da probate sami.

 1. Izaberite bilo koju ćeliju u podacima radnog lista i idite na Umetanje > Izvedeni grafikon > Izvedeni grafikon.

 2. Excel će prikazati dijalog koji vas pita gde želite da postavite izvedeni grafikon. Obično je dobra ideja da odaberete opciju Novi radni list, tako da možete da eksperimentišete sa izgledom grafikona, bez uticaja na bilo šta drugo na radnom listu.

  Excel opcije Umetanje > Izvedeni grafikon
 3. Kliknite na dugme U redu, a Excel će dodati novi radni list sa praznom izvedenom tabelom i izvedenim grafikonom.

  Pojavljuje se prazan izvedeni grafikon i lista polja se prikazuje tako da možete dodati ili prerasporediti polja u izvedenom grafikonu.

 4. U okviru Lista polja odaberite polja koja želite da prikažete u izvedenom grafikonu.

  Lista polja koja prikazuje odeljak polja i odeljak oblasti

 5. Zatim možete da oblikujete izvedeni grafikon.

Ako ste već napravili izvedenu tabelu i postavili je onako kako vi to želite, ovaj metod će kreirati najkompletniji izvedeni grafikon za vas.

 1. Izaberite bilo koju ćeliju u opsegu izvedene tabele.

 2. Izaberite stavke Alatke za izvedene tabele > Analiza > Izvedeni grafikon.

 3. Izaberite tip grafikona koji želite i kliknite na dugme U redu.

  Excel će postaviti novi izvedeni grafikon na istom listu sa izvedenom tabelom na osnovu koje je grafikon zasnovan. U ovom primeru, odabrali smo standardni grafikon Kolona. Ako niste sigurni koji tip grafikona želite, možete da ih izaberete jedan po jedan, a Excel će uživo prikazati pregled uživo u oknu za umetanje grafikona.

  Primer izvedenog grafikona sa pregledom uživo tipa grafikona i izabran stubičasti grafikon

  Određeni grafikoni ne podržavaju podatke izvedene tabele, tako da ako izaberete neku od tih, Excel će vas obavestiti.

 4. Zatim možete da oblikujete izvedeni grafikon.

 1. Izaberite stavke Podaci > Iz drugih izvora, a zatim izaberite željeni izvor podataka. Na primer, izaberite stavku Iz modula Analysis Services da biste izvršili povezivanje sa Online Analytical Processing (OLAP) datotekom kocke.

  Dugme „Iz drugih izvora“ na kartici „Podaci“

 2. Pratite korake u okviru Čarobnjak za povezivanje sa podacima i kliknite na dugme Završi.

 3. U dijalogu Uvoz podataka izaberite stavku Izvedeni grafikon i lokaciju na koju želite da stavite podatke, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Pojavljuje se prazan izvedeni grafikon i lista polja se prikazuje tako da možete dodati ili prerasporediti polja u izvedenom grafikonu.

 4. U okviru Lista polja odaberite polja koja želite da prikažete u izvedenom grafikonu.

  Lista polja koja prikazuje odeljak polja i odeljak oblasti

 5. Zatim možete da oblikujete izvedeni grafikon.

 1. Izaberite stavke Umetanje > Izvedeni grafikon.

  Dugme „Izvedeni grafikon“ na kartici „Umetanje“

 2. U dijalogu Kreiranje izvedenog grafikona izaberite stavku Koristi spoljni izvor podataka, a zatim izaberite stavku Izbor veze.

 3. U dijalogu Postojeće veze, na kartici Veze dva puta kliknite na željenu vezu.

 4. Kliknite na dugme U redu.

  Pojavljuje se prazan izvedeni grafikon i lista polja se prikazuje tako da možete dodati ili prerasporediti polja u izvedenom grafikonu.

 5. U okviru Lista polja odaberite polja koja želite da prikažete u izvedenom grafikonu.

Lista polja koja prikazuje odeljak polja i odeljak oblasti

Pošto kreirate izvedeni grafikon, možete ga prilagoditi, kao što biste uradili sa bilo kojim standardnim grafikonima. Kada izaberete izvedeni grafikon:

 1. Dva dugmeta se pojavljuju pored grafikona tako da možete brzo dodati ili promeniti elemente grafikona kao što su naslovi ili oznake podataka, ili promeniti stil grafikona i boje izvedenog grafikona na isti način na koji biste u standardnom grafikonu.

  Izvedeni grafikon sa oznakama za dugmad polja i alatkama za grafikone

 2. Dugmad polja – Excel automatski prikazuje polja izvedene tabele kao dugmad u izvedenom grafikonu. Ovo vam omogućava da filtrirate jedan izvedeni grafikon da biste prikazali samo detalje koje želite da vidite. Možete da koristite i module Slicer izvedene tabele da biste odjednom filtrirali više izvedenih tabela i grafikona umesto dugmadi polja. Da biste ih uklonili, kliknite na izvedenu tabelu ili izvedeni grafikon, zatim na kartici Analiza na traci opozovite izbor za dugme Lista polja.

 3. Alatke za izvedene grafikone se prikazuju na traci. Na karticama Analiziraj, Dizajn i Format možete odabrati opcije za rad sa izvedenim grafikonom ili za njegovo prilagođavanje.

  Alatke izvedenog grafikona na traci

 4. Izvedeni grafikon ne mora da bude na istom radnom listu kao osnovna izvedena tabela, tako da kada izvedeni grafikon izgleda onako kako želite, možete ga kopirati i nalepiti na nekoj drugoj lokaciji.

 5. Da biste uklonili izvedeni grafikon koji više ne želite, izaberite ga i pritisnite taster Delete.

Da biste kreirali izvedeni grafikon na Mac računaru, morate prvo da kreirate izvedenu tabelu, a zatim da umetnete grafikon. Kada to uradite, grafikon će se ponašati kao izvedeni grafikon ako promenite polja na listi „Polja izvedene tabele“. 

 1. Kreirajte izvedenu tabelu ukoliko je već nemate.  

 2. Izaberite bilo koju ćeliju u izvedenoj tabeli.

 3. Na kartici Umetanje kliknite na dugme da biste umetnuli kolonu, red, kružni ili radarski grafikon. Imajte na umu da ostali tipovi grafikona ne rade sa izvedenim tabelama u ovom trenutku. Na primer, „treemap“ grafikoni, statistički grafikoni i kombinovani grafikoni neće još funkcionisati sa izvedenim tabelama.

 4. Kada umetnete grafikon kolone, linijski grafikon, kružni ili radarski grafikon, možete da ga izvedete promenom ili premeštanjem polja pomoću liste Lista polja izvedene tabele.

 5. Možete i da filtrirate podatke u izvedenoj tabeli i koristite module Slicer. Kada to uradite, grafikon će takođe biti filtriran.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Srodne teme

Kreiranje izvedene tabele
Korišćenje liste polja za raspoređivanje polja u izvedenoj tabeli
Korišćenje modula „Slicer“ za filtriranje podataka
Kreiranje vremenske ose izvedene tabele za filtriranje datuma

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×