Kreiranje izračunate kontrole

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Izračunata kontrola u Access baze podataka možete da koristite za prikazivanje rezultata izračunavanja. Na primer, ako imate izveštaj koji prikazuje broj prodatih stavki i cenu svake jedinice, možete da dodate izračunati okvir za tekst koji množi ta dva polja da biste prikazali ukupnu cenu. Svojstvo Izvor kontrole okvira za tekst izračunate sadrži na izraz koji množi dva polja (broj stavki puta cena po jedinici) da biste dobili rezultat.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Kreiranje izračunate kontrole

Menjanje vezane kontrole u izračunatu kontrolu

Saznajte koji tipovi kontrola mogu da budu izračunate kontrole

Kreiranje izračunate kontrole

Ova procedura pomaže pri kreiranju izračunate kontrole bez korišćenja čarobnjaka za kontrolu.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna Slika dugmeta .

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Kontrole kliknite na alatku za tip kontrole koju želite da koristite.

  Slika trake programa Access

  Listu tipova kontrola koje mogu da se koriste kao izračunate kontrole potražite u odeljku Saznajte koji tipovi kontrola mogu da budu izračunate kontrole.

 3. Postavite pokazivač na mesto gde želite da kontrola bude postavljena u obrascu ili izveštaju, a zatim kliknite na obrazac ili izveštaj da biste umetnuli kontrolu.

 4. Kliknite na dugme Otkaži da biste zatvorili čarobnjak za kontrolu ako se pokrenuo.

 5. Izaberite kontrolu, pritisnite taster F4 da biste prikazali list sa svojstvima, a zatim upišite izraz u polje za svojstvo Izvor kontrole. Kliknite na dugme Dugme „Graditelj“ pored polja za svojstvo Izvor kontrole da biste za kreiranje izraza koristili alatku Izrada izraza.

 6. Prebacite se na prikaz obrasca ili prikaz izveštaja da biste proverili da li izračunata kontrola radi kao što očekujete.

Napomena: 

 • Ispred svakog izraza operator = . Na primer: = [cena po jedinici] *.75.

  Više informacija o kreiranju izraza potražite u članku Pravljenje izraza.

 • Pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F2 da biste otvorili okvir Zum ako vam je potrebno više mesta za upisivanje izraza u polje za svojstvo Izvor kontrole.

 • Možda ćete želeti da izraz postavite u upit umesto u izračunatu kontrolu ako je obrazac ili izveštaj zasnovan na upitu. Ovo može da poboljša performanse i, ako planirate da računate ukupne vrednosti za grupe zapisa, lakše je koristiti ime izračunato polje u funkcija zbira.

 • Kada u obrascu ili izveštaju sortirate po izračunatoj kontroli, uverite se da je svojstvo Format za kontrolu ispravno postavljeno. U suprotnom, izračunate numeričke ili datumske vrednosti će se možda sortirati po alfabetskom redosledu umesto po numeričkom.

Vrh stranice

Menjanje vezane kontrole u izračunatu kontrolu

Dobar način kreiranja izračunate kontrole je da se prvo kreira vezana kontrola (na primer, prevlačenjem polja iz okna Lista polja u obrazac ili izveštaj), a zatim da se uredi svojstvo Izvor kontrole za vezanu kontrolu da bi se kreirao izraz. Ovo ispravno funkcioniše, sve dok vodite računa da ime kontrole nije neusaglašeno sa nekim od imena polja koja se nalaze u izrazu. Više informacija o kreiranju vezane kontrole prevlačenjem polja iz okna Lista polja potražite u članku Dodavanje polja u obrazac ili izveštaj.

Pod pretpostavkom da ste već kreirali vezanu kontrolu, koristite sledeću proceduru da biste je promenili u izračunatu kontrolu i izbegli neusaglašenost imena.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na obrazac ili izveštaj, a zatim izaberite stavku Prikaz dizajna Slika dugmeta .

 2. Kliknite na polje koje želite da promenite, a zatim pritisnite taster F4 da biste otvorili list sa svojstvima.

 3. Na kartici sve lista sa svojstvima, ako svojstvo imena odgovara svojstvo Izvor kontrole , uredite svojstvo imena tako da se ova dva svojstva ne podudaraju. Uverite se da ime koje unesete ne rezervisana reč ili ime drugog polja u bazi podataka. Više informacija o rezervisane reči, potražite u članku pristup rezervisane reči i simboli.

 4. Uredite nisku u polju za svojstvo Izvor kontrole tako da sadrži izraz koji želite.

 5. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S da biste sačuvali promene.

 6. Prebacite se na prikaz rasporeda ili prikaz obrasca da biste proverili da li izračunata kontrola radi kao što očekujete.

Proverite izvor zapisa za obrazac ili izveštaj da biste se uverili da su sva polja koja ste koristili u izrazu dostupna ako kontrola ne prikazuje podatke koje želite (na primer, ako Access prikaže #Name? u kontroli). Možda će biti potrebno da upitu dodate jedno ili više polja pre nego što izraz proradi, ako je izvor zapisa upit.

Napomena: 

 • Ispred svakog izraza operator = . Na primer: = [cena po jedinici] *.75.

 • Pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F2 da biste otvorili okvir Zum ako vam je potrebno više mesta za upisivanje izraza u polje za svojstvo Izvor kontrole.

 • Možda ćete želeti da izraz postavite u upit umesto u izračunatu kontrolu ako je obrazac ili izveštaj zasnovan na upitu. Ovo može da poboljša performanse i, ako planirate da računate ukupne vrednosti za grupe zapisa, lakše je koristiti ime izračunatog polja u agregatnoj funkciji.

 • Kada u obrascu ili izveštaju sortirate po izračunatoj kontroli, uverite se da je svojstvo Format za kontrolu ispravno postavljeno. U suprotnom, izračunate brojčane ili datumske vrednosti će se možda sortirati po alfabetskom redosledu umesto po numeričkom.

Vrh stranice

Saznajte koji tipovi kontrola mogu da budu izračunate kontrole

Okviri za tekst su najčešći izbor za izračunatu kontrolu zato što mogu da prikažu tako mnogo različitih tipova podataka. Međutim, svaka kontrola koja ima svojstvo Izvor kontrole mogu da se koristi kao izračunate kontrole. U većini slučajeva smisla da koristite određeni tip kontrole kao izračunate kontrole, zato što ne možete da ažurirate tu kontrolu na način možete da ažurirate vezanu ili nepovezana kontrola. Na primer, ako postavite kontrolu polje za potvrdu u obrascu, a zatim unesite izraz u svojstvo Izvor kontrole polja za potvrdu, možete više ne potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu tako što ćete kliknuti na nju. U polju za potvrdu će se pojaviti potvrđeno ili opozvano, na osnovu rezultata izraza. Ako izaberete stavku u polju za potvrdu, Access prikazuje obaveštenje na Access statusnoj traci: kontrole mogu 't može uređivati; to je povezana sa izraz izraz. U izveštaju, međutim, možda će biti korisno da zasnujete kontrole polja za potvrdu na rezultatima izračunavanja, jer kontrola u izveštajima se koriste samo za prikazivanje informacija.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×